Skriver nu om evangelisation

Min senaste ledare i Världen Idag handlar om evangelisation och evangelisttjänsten.  Sitter nu och skriver på nästa ledare där jag ska försöka utveckla resonemanget.

Tidningen Världen Idag har ju rapporterat om det möte vi hade i Stockholm förra veckan angående evangelisation med ett stort mötestält. Sebastian Stakset har bildat ett evangelistteam tillsammans med Livets ord-veteranen Carl-Gustaf Severin och prästen Hans Weichbrodt. Tre personer med totalt olika bakgrunder men med en gemensam passion att nå svenskarna med evangeliet om Jesus.

I min ledare betonar jag betydelsen av evangelisttjänsten. Det är en av fem tjänstegåvor som Paulus tar upp i Ef. 4:11. Ska kyrkan vara visionär, dynamisk, enig och växande krävs att alla fem gåvorna är i funktion och samverkar. Om bara en gåva ska dominera skapas inte den handlingskraft och framåtanda som är nödvändig för att kristna församlingen ska röra sig framåt.

Jag har blivit ombedd att fungera som koordinator för en Stockholmskampanj och ambitionen är att få med så många kyrkor som möjligt. Tanken är att ha en tältkampanj på Gärdet i Stockholm i augusti 2020, och det handlar om kungens mark, så ytterst är det kungens medgivande som behövs. Vi jobbar just nu med en ansökan om denna sak.

Evangelisterna är spjutspetsar men kan också inspirera vanliga kristna att dela med sig av sin tro. Och känner man att det är väldigt svårt att prata med folk om sin kristna tro, så kan man ju försöka att ge bort en bra bok, Sebastian Staksets vittnesbörd är ett exempel på en bra bok som berör och skakar om.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Inge

  Det är ett fantastiskt initiativ Sebastian Stakset och övriga har tagit med tältmöten på flera platser, de är värda allas vårt stöd och uppmuntran.
  Jag kan minnas den goda atmosfären från tältmötena på 60-70 talet då de var så vanliga, nästan alla församlingar hade någon anknytning till någon tältkmpanj på sommaren. Förväntan var stor och många blev förnyade i tron eller fick möta Gud för första gången på dessa möten.

  Ett problem idag är att allt måste tydligen vara så stort, man måste ha tillgång till all den senaste tekniken och de mest kända talarna och planera i flera år för att överhuvudtaget våga gå ut och vittna om Jesus.

  Tänk om varje Kristen i vårt land skulle våga vittna om sin tro mitt i vardagen och resultatet blev att varje troende fick vinna en enda människa för Jesus, kanske inte per år men låt oss säga var femte år, det låter kanske inte så mycket, men skulle fullständigt revolutionera hela kristenheten.

  Det är bra med stora kampanjer, tusentals deltagare och inspirerande talare, men vi får inte glömma det personliga ansvaret att vittna om vår tro, de som blir frälsta har troligen tidigare mött en troende Kristen som vittnat om sin tro, kanske inte i första hand med stortaliga ord utan med sitt liv.
  Missionsbefallningen gäller alla som tagit emot Jesus som sin Frälsare och Herre, inte bara några få utvalda specialister.

 • gäst & främling

  Dom ”utvalda specialisterna” skördar bara vad vi sått, både bland kolleger och egna barn som är en stor del i våra små krympande församlingar.

  Matt 13:57
  Så blev han för dem en stötesten. Men Jesus sade till dem: ”En profet är icke föraktad utom i sin fädernestad och i sitt eget ”hus”
  (Sin egen församling och närmiljö?)
  Du skriver senaste ”tekniken” mina öron klarar inte den, är genom det utestängd, men minns innan mikrofonernas tid, då den som hade ett budskap inte blev avbruten av en tekniker, då när nattvarden var en stund inför Herren för alla ”troende och döpta”

 • wildwest63

  Det är jättebra med en kampanj och jag såg fram emot den i sommar. Sedan kollar jag en gång till och ser att det är först 2020. Men, alltså… Ska det ta mer än ett år för att komma på hur man ska evangelisera bland folk? Typ bondepredikanterna i Småland på 1880-talet – vi måste ha ett kommittémöte med 23 utskott som ska behandla frågan, sedan en remissomgång, ett avstämningsmöte vad som ska sägas och sedan urtima riksdag med omröstning. Vi återkommer om två år och då berättar vi om att Jesus är världens frälsare!

  Jag måste också lufta min oro för att Sebastian Stakset är med precis överallt. Han är relativt ny i tron och har en besvärlig bakgrund som kan göra sig påmind om han utnyttjas, körs för hårt med eller inte får tid att varva ned. Jag hoppas verkligen att någon har koll på hans välbefinnande, både det andliga och fysiska.

 • stefanswrd

  Nu pågår ju evangelisationen hela tiden, en tältkampanj är bara ett komplement och en förstärkning till församlingarnas löpande arbete. Den här typen av satsningar kräver längre planering. Tältet är ju redan färdigplanerat för i år, var det ska resas någonstans, så tidigaste möjligheten är nästa sommar. Sebastian har varit kristen nu i 4-5 år, han har ju öppet talat om hur svajigt det var första åren, men han har haft mycket stöd och uppbackning från olika håll. Nu är han initiativrik, så det är mer han som tar initiativ, mer än han utnyttjas av kristenheten.

 • Mikael Nyman

  Bara av nyfikenhet, vad tycker ni om Stockholm Soul-winning Mega Marathon? Var det någon som var med på det senaste (under påskhelgen, tror jag det var). Tycker ni att det är en bra metod för att sprida evangeliet?