Går in i debatten inför EU-valet

Idag går jag in i debatten inför valet till Europaparlamentet. I en artikel i Dagen argumenterar jag för att inte smeta antikrist-stämpeln över EU-projektet. EU är en ändamålsenlig organisation för samarbete mellan Europas länder. Däremot säger jag med tydlighet, att man ska hålla fast vid ursprungstanken, att vara ett samarbete mellan självständiga länder, inte ett Europas förenta stater. Inte välja samma väg som USA gjorde på 1800-talet med Amerikas förenta stater.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Stanley Östman

  Jag förvånas än en gång att du som statsvetare inte presterar en analys som höjer sig över allmängods i politiken.

  ”Att begränsa EU:s makt är en viktig fråga för alla som vill främja ett nära samarbete mellan Europas länder genom EU.”

  Det är visserligen ett floskelpåstående som fler använder sig av, men det används mestadels av de som inte förstår nyttan av ett starkt handels-EU.

  Det primära med EU förutom ett fredsprojekt, är att utgöra en handelspolitisk maktsfär som kan mäta sig med de andra stora sfärerna, USA & Kina.
  Fragmenterar man detta som Swärd och andra ”lagom-strävare” förespråkar så är det att likna vid det svenska försvarets alliansfrihet – det har ingen reell förhandlingsfunktion.

  Sedan avslutar Swärd som andra floskelanvändare – man drar in Trump när argumenten tryter.

 • Inge

  Stefan kan du förstå att det sticker i ögonen på vanligt folk när de läser om detta politiska EU frälse, vi nu uppmanas att rösta på, de som själva i princip sätter sina löner och ersättningar?

  ”EU-politiker slipper redovisa bidrag på 44 000 kronor i månaden”
  https://www.svd.se/far-44000-for-att-driva-kontor–stoppar-pengarna-i-fickan

  Har du verkligen aldrig funderat på de uppenbart osunda arvoden dessa EU politiker berikas med?

  Vilken lojalitet tror du dessa folkvalda politiska broilers får efter några år vid köttgrytorna i Bryssel? EUs eller Sveriges? Vi har nu flera exempel på politiker som motvilligt lämnar EU när deras förtroende från deras väljare har upphört

 • wildwest63

  Jag röstade en gång nej till EU. Jag erkänner att jag på den tiden var färgad en del av de debatter i kristenheten som ägde rum kring att detta var ett projekt som fanns avspeglat i Uppenbarelseboken. Väl vetande att man ständigt genom historien har kallat personer och organisationer för antikrist, och att det i de flesta fall – empiriskt uppenbart – inte har varit så. Men jag har inte ändrat mig. Jag skulle fortfarande rösta mot EU idag om det vore folkomröstning. EU går mot en total kontroll av Europas stater och dess medborgare. Sannolikt är Storbritannien på sikt en vinnare. Men vi vill inte se detta. Vi ser på trassel i avtalsskrivningar vid utträdet, vi ser på relativt kortsiktiga problem med handel och förtroende för London som finanscentrum. Men sen? Vad händer om 50 år?

  Vi går alltmer mot ändens tid. Det är närmare till Jesu återkomst idag än det var när Paulus levde eller när Birger Jarl grundade Stockholm. Alltså kommer den rörelse som vill begränsa sanning och frihet, vilket innebär särskilt kristna, öka i betydelse och omfattning. Idag har vi för första gången i historien möjlighet att genomföra massövervakningar, chip i panna eller händer – detta finns redan! Organisationer som förespråkar mer överstatlighet är ett led i detta. Utan överstatlighet och bindande mellanstatliga överenskommelser finns inte möjligheten till massövervakning och styrning av medborgare. Där kommer EU in i bilden. De som sitter vid makten vill ha mer makt. Givetvis vill även EU-byråkrater ha obegränsat med makt och kunna dela ut EU-betalarnas skattepengar till vem man vill för att känna en ”godhet”, bli applåderade och viktiga, få känna makt.

  Vi har klimathysterin nu. En perfekt grogrund för att kontrollera varje människa på jorden. Den som inte håller måttet begränsas, tonåringar bestämmer debatten utan kunskap, livserfarenhet eller möjlighet till eget agerande. Genom det kontantlösa samhällets framväxt kan man effektivt begränsa möjligheten för vanligt folk att köpa och sälja. Jag har invänt kraftigt mot Riksbankens planer på e-krona. Klimathysterin är det snart närmast självmord att ifrågasätta. Den orkestreras att omfatta alla länder och alla samhällssystem. Spelar man inte med blir man isolerad och avstängd från handeln. Alltså kommer alla ställa upp, man ser här de mest osannolika möten, t ex mellan påven och muslimska företrädare. Det här är en helt ny dimension av antikristlig utveckling. Den vill jag inte vara en del av.

  EU som en frivillig sammanslutning för frihandel och andra frivilliga bilaterala överenskommelser är okay. Men inte ett EU som tar över skattepolitik, försvar och bevakning av gränser. Det finns ingen gemensam samsyn på budgetkontroll och skatteuttag mellan renägare i finska Lappland och fiskare på Rhodos, mellan tyskar som sparar först och spenderar sedan och greker som gör precis tvärtom. Jag står upp för mer av självbestämmande. När jag röstar i EU-valet så blir det partigrupperingar som står upp för så mycket frihet som möjligt för den enskilde, för dennes kommun, för dennes region och för dennes stat.

 • Jonas Rosendahl

  Endera är man sann anabaptist eller så är man katolik. Däremellan finns nåt slags mischmasch av protestanter. I vårt land har vi dock berikats av ett antal frikyrkokatoliker. Det är en ny variant. De plockar lite här och lite där. Lunchar med nån där så plötsligt tycker man ”si” och sen lunchar man med nästa frikyrko”tänkare” och då tänker man plötsligt ”så”. 😉 :-)

 • Mikael Nyman

  Jag tror inte man kan eller bör lägga några profetiska aspekter på EU. Det vore att läsa in alltför mycket i bibeltexterna.

  Från ett mer allmänt politiskt perspektiv börjar jag dock mer och mer undra: Finns det något parti man som kristen kan stödja utan att göra våld på sitt samvete?

 • Lars Wärn

  EU är den sista fasen i det romerska riket. Efter Harmagedon finns vare sig EU eller USA.