Är jag en falsk profet?

För en tid sedan åt jag lunch med en god vän som är en framstående internationell forskare. Han har en kristen bakgrund men är inte längre bekännande kristen eller med i en kyrka. Det är en ytterst tveksam behandling han utsattes för av svensk frikyrklighet, ett skäl till varför han försvann. Han följer dock kristna debatten ganska ingående. Han uttryckte förundran över kristna debatten om Sverigedemokraterna som han menar har blivit lika hätsk i tonen som Livets ords-debatten på åttiotalet.

Senaste dygnet har jag läst på sociala medier av kristna Sverigedemokrater att jag är en falsk profet, jag lider av tvångstankar, jag är naiv,  jag är aningslös, jag ägnar mig åt hyckleri, är demonisk,  jag förleder människor,  jag hör till globalisternas illuminati, jag har också fått höra många gånger att jag är kommunist, dock inte senaste dygnet.

I mitt fall ska man också lägga till att jag i 40 års tid varit utsatt för konstant kritik därför att jag försvarat traditionella kristna värderingar angående familj, abort, äktenskap m.m. och står för en konservativ bibelsyn och där jag kritiserats för att tro på att Adam och Eva har existerat, problematiserat statlig styrning över teologiska utbildningar, försvarat Jonabokens historicitet, Danielsbokens historicitet m.m. Tonläget i de diskussionerna har ibland legat ganska nära kristna Sverigedemokrater.

En slutsats är att det behöver vara ganska hårdhudade personer som rör sig i frikyrkliga debatter och vågar stå för en tydlig hållning. Jag tror inte att jag är särskilt hårdhudad.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Cissi

  Ja, bibelcitat på engelska var onödigt – men i tillspetsade diskussioner väljer jag gärna Youngs översättning eftersom den är i det närmaste ord för ord och på samma gång ett försök att återge tempus (det sistnämnda tycks översättaren ha fokuserat). Joel 2 finns emellertid likafullt som 2 Kor 2 på svenska.

  Men jag förstår inte – varför argumentera för att inte byta eller effektivisera energikällor? Varför inte uteslutande argumentera mot [felaktig] propaganda? Om nu någon likt Stefan Swärd har goda argument, så är väl det en del av verkligheten, den sanning som gör oss fria? Att klaga över att alltsammans är så kallad politik hjälper inte, menar haggan.

  Och om nu SVTplay inte längre har ert bevismaterial tillgängligt, kan jag tyvärr inte ta ställning till det.

  Tillbaka till min fråga gällande hur ni ser på sophantering, toalettinnehåll och cigaretter – inte är det väl något du föredrar att vi överlåter till Vår Skapare och Frälsare? Är inte det goda förvaltarskapet en del av den kultur SD lyfter fram som överlägsen?

 • Cissi

  Broder Kjell,

  för dem i din familj som läser engelska, här citeras någon som kombinerar SD :s insikter, Stefan Swärds perspektiv och, ja, politik (kuriosa: Sisi betyder ’född på en söndag’).

  https://www.jihadwatch.org/2018/12/egypts-el-sisi-if-you-go-to-a-country-that-welcomes-you-you-must-respect-its-laws-traditions-and-culture

 • kjell

  Sök bibeln.se, är bra jag föredrar 1917.

  Vad det gäller miljö så slänger jag gärna ett äppleskrott, men inte en plastpåse, har själv eget vatten och avlopp, som hämtas och komposteras. Röker inte.

  Gud kunde dränka jorden eller elda upp Sodom utan ”att be om ursäkt”
  150 oljekällor brann i Kuwait men en vulkan som ”brann” samtidigt var globalt mycket värre.

  När en enda vulkan på Island var aktiv så var ”ljuset” nära att släckas i EU,
  och flyget stänga, om flera vulkaner är aktiva samtidigt så blir det kallt på jorden, jag är 80+ och har upplevt när ”alla” eldade med kol, då hade vi fantastiska vintrar som jag gillar, denna film där dom gick med ett luftskepp tvärs över USA med tanke på och utreda varför det blir tromber, oväder osv.
  Där konstaterade dom att det var kallare under ett smutsigt moln, men konstaterade att vi har för många rena moln, det är tvärt emot vad miljörörelsen står för.

  Min uppfattning om miljörörelsen och fredsrörelsen är att det inte är av Gud, vad dessa rörelser vill är att vi kan klara detta själv ”utan Gud”

  Om en vuxen tar ett barn vid handen för att gå över gatan
  så finns det barn som säger att jag kan själv, då kan det gå illa, där befinner vi oss, det är bäst vi fortsätter att hålla ”i Guds hand”

  I min ungdom ritade fredsrörelsen och satansrörelsen, samma märke, då var fredsrörelsens tänkt med armarna sträckta mot himlen, men satansrörelsens var ett brutet kors mot jorden, men sedan tog fredsrörelsen makt över märket men tog då det brutna korset som symbol, ”symboliskt”??

 • Cissi

  Kan så ha varit. Vad vet jag.

  Du gör hur som helst vad jag antar att Östermalmspastorn inte kommer att göra annat än möjligen på sommarstället i Västerbotten. Jag anar att Swärd flyger en hel del dessutom.

  Ironin i alltsammans är att ev. kritik mot Jakobs brev och dess varning gällande att visa sin tro med eller utan gärningar kommer på skam. Jesus varnade också han för att GÖRA som korrumperade fariseer och skriftlärda – även om han menade att hans åhörare fortsatt kunde göra det som sades från Mose stol. Och det, tänker haggan, duger rätt långt.

  Vaya con Dios :)

 • kjell

  //Jag skrev att Gud utan att be om ursäkt//

  Men det gjorde Gud när han sa att Han inte skall göra på det sättet igen.

  Vad menar du med haggan?

 • Cissi

  Jag har nog gått från den ena ytterligheten till den andra – tycker att det är betydelsefullt med dofter numera – även om jag alltjämt undviker parfym (allergi/astma).

  Tillmälen används trots allt även i den debatt Swärd refererade till (artikeln ovan) och jag är väl rent formellt ett troll – eftersom få har koll på vem jag är – fast valde att istället skriva hagga.

  I ett sammanhang där många har personliga minnen av hur kvinnorna ombedes tiga i församlingen kan det dessutom vara bra att offentliggöra hur lite av kvinnlig attraktionskraft jag har (gillar realism).

  Haggan, helt enkelt. 👆Borde nog passa på att byta bort Cissi, Micael Gustavsson, är det okay?

 • kjell

  Läs på googlesök vad hagga betyder.
  Har du en godkänd mailadress så är du inget troll, då går det att få tag i dig om du går över gränsen.
  Attraktionen kanske räcker till 80+.

 • Cissi

  Se där – hagga var inte synonymt med trollpacka.

  Med giltig e-postadress så behåller jag Cissi ändå – om än jag möjligen kan behöva referera till ’haggan’ i brist på efternamn.

  Och faktum är att jag nog allra helst avstår från att engagera mig kommentarsfältet (har ju inte hunnit memorera Ordspråksboken ännu). Det finns helt enkelt viktigare uppgifter.
  Vänligen påminn mig – skulle jag glömma!

 • wildwest63

  Janne, din gamle skojare! Är du här igen? Vad kul. Och så ser jag att dina ränder inte går ur, din sista paragraf som vi så ofta diskuterat: det går inte att bara att be. Gud använder sig normalt sett inte av änglar när Hans vilja ska utföras på jorden. Han använder sig av människor, främst kristna. Om han uppmanar någon att göra något efter bön för överheten – och ingen gör något är bönen värdelös och verkningslös.

  Det är därför sanningssökande kristna i alla tider har försökt påverka sitt samhälle i akt och mening ”att vi kunna föra ett lugnt och stilla liv” här. Det är det vi vill. Tänkte precis på denna bibelvers på lunchen för en halvtimma sen och sen ser jag att du citerat den. Ingen normal människa vill något annat än leva ett lugnt och stilla liv. Men det får vi inte. Eftersom maktgalna, förblindade politiker, som inte räknar med Gud, förstör.

  Debatten handlar om Sanning. Dessvärre finns många som inte vill se den. Med det menar jag inte att SD är Sanningen med stort ”S”, jag är verkligen ingen blåögd anhängare av något, jag är för gammal för sånt. Men det finns objektiv sanning bakom de politiska problemen – en del vill se dem, en del vill inte se dem eftersom det stör deras uppbyggda luftslott till världsbild. Kanske måste man då inse att man tänkt fel, handlat fel, lett andra fel. Jag förstår att det är smärtsamt. (Nu menar jag inte dej, utan generellt!)

 • Janne Melkersson

  Hej WildWest, jo jag ville så gärna hoppa in här :)

  Varför överge nått som är bra? Närmare Pauli bön för överheten kommer vi väl inte politik i bibeln. Inte bara överheten ska vi be för utan för alla människor skriver i sammanhanget Paulus 1 1 Tim 2:1

  Jo så är det ju, i den bönen påverkar Gud oss som ber och även de vi beder för. Detta som det står för att Gud vill att alla ska komma till insikt om sanningen och bli frälsta.
  Svarar Herren på den bönen behöver han också utrusta evangelister och att församlingarna går upp i stabsläge, för att använda ett uttryck som betecknar ett krisläge. Och i den krisen befinner vi oss nu för evangelister finns det för få av.

  Det är säkert som du skriver att det finns allt för många byggda luftslott bland oss kristna och även bland sekulära svenskar. Ett av dom är väl den att en fungerande samhällsservice är en mänsklig rättighet som kan tas för givet. Det kostade att bygga upp den och det kostar att uppehålla den.

  Debatten om SD leder oss bort ifrån sanningen för det kan aldrig vara så att vårt hopp ska stå till ett politiskt parti. Om så vore hade Jesus kämpat mot den antikristliga Rom regimen. men det gjorde han ju inte. Tvärtom, han erkände Kejsarens rätt att utöva makt och därigenom utfärda skatter.

  Det var för Kejsarens överhet Paulus bad Timoteus be för. Min poäng är att från ett kristet perspektiv spelar det faktiskt mindre roll vem som styr landet. Herren verkar oavsett det och han vill vi ska be för överhet och alla människor

 • wildwest63

  Janne, du råkar inte finnas i Stockholm? Skulle vara kul att äta lunch.

  Nej, vi får aldrig sätta vårt hopp till ett parti! Vi får inte sätta vårt hopp till en väckelserörelse, vi får inte sätta vårt hopp till en pastor, församlingsledare eller någon annan kristen ledare. Man blir grymt besviken. Många gör så och tappar helt tron. Tron på Jesus står över detta. Jesus är vårt enda hopp. Det enda som bär när allting annat vacklar är Guds nåd. Det är bara Jesus som är värd att hålla fast vid.

  ”Problem” uppstår eftersom vi är satta att verka i världen. Vi är ännu inte på himmelsk mark. Här ska vi vara ett salt i förruttnelsen och ett ljus i mörkret, vi ska stå upp för sanning och rätt. Vi ska inte bara föra människor till frälsning utan vi även ska skapa oss och våra medmänniskor ett samhälle där vi kan leva ett lugnt och stilla liv. Hur ska vi agera då?

  Där har jag funnit att man inte bara kan sitta hemma i fåtöljen och be. Man måste göra något. Målet är ett samhälle med så mycket av kristen moral och så mycket av kristna dygder som möjligt. Vi kommer aldrig ända fram. Det kommer alltid finnas saker att jobba med, det finns alltid förbättringspotential – annars vore det himlen. Huvudsaken är att vi gör nåt. Inte bara sitter och gnäller och att vår bön ger oss styrka att säga: Herre, jag är här, sänd mig. Min syn på bön är att det alltid måste ha en avsikt, ett mål. Antingen för mig själv eller för min omgivning.

  Utifrån detta måste jag agera när samhället utvecklar sig åt ett håll som inte liknar bibliska principer. Sanning och rätt har nu i flera mandatperioder trampats med fötterna. De som visat på sanning och rätt har förföljts. Allt för att makten är stolt, egenkär och inte vill/kan tillstå felaktiga beslut. Då fanns i senaste valet endast en möjlighet att protestera mot denna orättfärdiga politik som 7-klövern fört (dock all heder åt KD som spräckte DÖ). Så fort SD blir en del av beslutsfattandet så är det fritt fram att kritisera även dem. Jag är inte lojal på det sättet. Jag är lojal mot sanning och rätt, utan de faktorerna har vi anarki. Dvs den starkares rätt, vilket inte är i överensstämmelse med Pauli ord om ”överhet”. Även en diktatur är en överhet att be för, anarki är värre än diktatur.

 • Janne Melkersson

  Wildwest, jag är i Hara utanför Östersund. Jag har äldsta sonen i Stocksund och ska ner och hälsa på längre fram. Skulle vara kul med en lunch.

  ”Målet är ett samhälle med så mycket av kristen moral och så mycket av kristna dygder som möjligt”

  Jag kan inte se att varken Jesus, apostlarna eller Paulus bar på den tanken. De predikade personlig omvändelse som i sin tur kan leda till ett samhälle med mer kristen moral och kristna dygder.

  När Paulus uppmanar Timoteus att be för alla människor och överheten är det Nero som är kejsare. En förföljare av församlingen som lär ha bränt kristna på stolpar levande efter Roms brand som han påstod kristna var skyldiga till. Likväl är det han Paulus vill Timoteus ska be för.

  Jag tror vi har en alltför stor förhoppning på att nått ska bli bättre i samhället om det blir en regering som är mer ”kristen” än idag. I
  alla fall ser inte jag att det är bibelns budskap till oss. Utan vi är kallade till gemenskap med Herren och i den gemenskapen bli de vittnen Han vill vi ska vara för att kunna ta vara på vart lägligt tillfälle. Det är vad som kan förändra människor och samhällen.

  Politiken, demokrati eller diktatur har till uppgift att verka för ett lugnt och stilla samhälle där vi kan verka och sprida evangeliet. Frågan är väl när vi måste bryta med de politiska ledarna för vår tros skull. Om församlingen ska gå igenom vedermödan, vilket jag hoppas Herren förhindrar genom att ta hem sin församling innan den bryter ut, lär vi snart få orsak att visa olydnad.

  Det sagt, även en diktatur ska vi be för men inte den antikristliga med stort A naturligtvis

 • wildwest63

  Hör av dej till moderatorn här så kan han lämna ut min mailadress när du har vägarna förbi.

  Men ett samhälle som speglar kristna värderingar måste ju vara bättre för kristna än ett samhälle som inte har det. Varför ska vi kämpa i motvind i onödan? Om jag bodde i Libanon skulle jag rösta på kristna partier även om dessa är dåliga eftersom jag ändå tror att kristendomen i grunden ger bättre förutsättningar för en bra regering. Kristendomens grunddokument, Bibeln, ger inget bifall till förföljelser, lögner, förskingring, bedrägerier – visst, så har det ibland sett ut under historien, det är ofta ingen vacker läsning, men jämfört med islam så kan man aldrig rättfärdiga kristendomens snedsprång i förhållande till resp religions grundddokument.

  Det är klart att omvända kristna leder till ett samhälle med fler kristna inslag. Det är något som borde hända, men man kan ha två tankar i huvudet samtidigt – båda att evangelisera personligt och att understödja de kulturkristna krafterna i samhället. Ska jag vara dumliberal och avskaffa klockringning om islam inte får skrika från minareterna? Ska jag vara dumliberal och avskaffa alla hänvisningar till julen bara för att inte reta muslimer resp inte få dom att börja kräva helgdagar vid sina högtider? Nej, det tycker jag inte. Min mor sa att mitt under brinnande andra världskrig, när hon och familjen var på flykt, så var ett kors på en kyrka något som gav hopp. Varför är det så många som vill ha bort korset? Det är en symbol som stör och skaver. Låt det fortsätta göra det.

 • Janne Melkersson

  Fino, jag hör av mig till moderatorn när det blir dags för en resa söderut.

  ”Var och en vare underdånig den överhet som han har över sig. Ty ingen överhet finnes, som icke är av Gud; all överhet som finnes är förordnad av Gud! Så skriver Paulus i Rom 13

  Det vill säga att oavsett vem som sitter på tronen gör den det för att Gud har satt dom där. Hur märkligt det än kan låta med tanke på all orättfärdighet som sker i världen genom politiker av olika slag. Men ska vi tro Guds ord måste vi förhålla oss till det Paulus säger.

  Därför menar jag att genom att bedja för alla människor och överhet bedriver vi kristna en slags politisk verksamhet. Det plus att de kristna som känner en särskild kallelse att gå in i politiken ska göra det och att rösta är att lyda överheten det är vad jag tror vi kristna bör göra vad gäller politik.

  Det moderna Sverige har inte varit prövade av krig sen i början av 1800 talet och den sista hungersnöden drabbade särskilt Västerbotten och Jämtland 1866-67. Kanske är det svåra tider som är chansen för svensken att bli frälst i skaror. Ingen söker Gud idag, varför då? Vi har det för bra även fast välfärden skärs ner och ytan krackelerar. Utifrån ett kristet perspektiv har nöd aldrig varit ett hinder för väckelse, tvärtom.

  Jag säger inte vi ska söka nöden, den kommer nog i lagom tid. Därför är att be för överheten det bästa vi kan göra även om S får fortsätta sitt styre i blind tro att de är Guds gåva till mänskligheten, de sitter där för att Gud har satt dom där.

 • kjell

  Bön hoppas jag vi all sätter främst, men du sätter allt vad Paulus säger främst, fast han själv flera gånger visar på att han rekommenderar.

  På många ställen i min bibel
  Framgår det vad Gud hatar, jag har svårt att tro att Gud tillsatt vår regering, det får vi ”folket” ta på oss skuld för.

  Här några visa ord.

  Vis 15 11-20
  Säg icke: ”Det är Herren som är skulden till mitt avfall”; ty det han hatar, det får du icke göra.
  Säg icke: ”Han själv har förlett mig”;
  ty han behöver ingen syndare.
  Allt vad styggelse heter, det hatar Herren,
  och de som frukta honom hava icke behag därtill.
  Han skapade människan i begynnelsen
  och överlämnade henne åt hennes fria vilja.
  Om du vill, så kan du hålla buden,
  och att öva trohet står i ditt eget val.
  Han har satt framför dig eld och vatten;
  efter vilket du vill kan du räcka ut din hand.
  Framför människan ligga liv och död;
  och vilket hon väljer skall varda henne givet.
  Ty stor är Herrens vishet;
  väldig är han i makt, och allting ser han.
  Och hans ögon äro vända till dem som frukta honom,
  och han känner allt vad en människa har för händer.
  Men ingen bjöd han att vara ogudaktig,
  och ingen gav han lov till att synda.

 • http://www.id4951578.sexybny.website johndumitru

  jonasrosendahl important

 • http://www.id369934.sexyvwuv.website Gaije

  micaelgrenholm what

 • Tord Ivarsson

  Det är skillnad att säga ”Gud’s Parti” (Hezbollah) och ”Det minst dåliga alternativet”.

 • Janne Melkersson

  Läs igen så ser du att jag inte sa att Enarsson sa ”Guds parti” om SD men många, kanske de flesta, så även jag, har fattat han så.
  Men jag kunde ha uttryckt mig tydligare på den punkten

 • http://www.id7108640.sexyxtex.website sorgligutveckling

  jannemelkersson 5+

 • Tord Ivarsson

  Men som vuxen förstår man ju att A-tidningen måste tillgripa associationer och förvrängningar för att ”vinna vad som går” när marken skakar under dem. Pressen är ju specialister på att säga en sak, men egentligen mena något annat. Till slut helgar målet medlen i vilket sammanhang som helst.