Ledare om kristen helhetssyn

Senaste ledaren i Världen Idag, om att kristet profetiskt perspektiv innefattar olika områden, bland annat ett kristet miljöansvar. Har ofta problem med den ensidighet som så kallad kristen höger och vissa grenar av evangelikalismen och pingst-karismatiska kristendomen hamnar i när man ska ge en kristen respons på samhällsfrågor och politiska frågor ur ett kristet-bibliskt perspektiv.  Det beror enligt min mening på en slarvig bibelläsning, alternativt att man inte är särskilt bibeltroende. Refererar bland  annat till min gamle pastor och apostel, Kjell Sjöberg, som var en ledargestalt i mitt liv från 1973 till sin bortgång 1997.

 • Stanley Östman

  ”kristet profetiskt perspektiv” = ”kristet miljöansvar” skriver Swärd.
  En ekvation som inte stämmer alls.
  Så här illa kan det bli när man blandar miljöpolitik med eget tolkningskrav mot profetia.

  Som grädde på moset körs den ”kristna högern” in i blandningskonceptet – då blir det aptitligt åtminstone för ”den kristna vänstern”.

  Är det några som är noga med bibelläsning, så är det i allmänhet de med konservativ klassisk bibelsyn. – De som skrivkamraten Grenholm och Swärd etiketterar ”kristen höger”.

  För att citera Kjell Sjöberg som Swärd ger ikon-status, så är det knappast den falangen som har slarvig bibelläsning, utan de som reducerar den bibliska myllan med liberalteologins pamfletter. De hittar man ofta bland de kristna miljöivrarna som ersätter en hel del av det evangeliska med ”religionen miljö” & sällar sig oftast bland sina gelikar på yttre vänsterflanken.

  När du nu upphöjer Kjell Sjöberg till apostel, så är det knappast klädsamt att utmåla honom som sådan.
  Han uttalade profetior som hade fått visare äldstekårer att säga stopp med korrigeringskrav.
  Han hade dessutom inte erhållit de predikoplattformar som han åtnjöt om församlingsledningar sagt ifrån i tid.

  Jag kan ge ett graverande exempel som tar bort ikon-ramen på Swärds ikon-bild.
  När du nyss hade lämnat din ungdomspastortjänst i Järfälla pingst, där din mentor Kjell var huvud-pastor, så arbetade jag som civilingenjör och projektledare på Volvo pv.
  På den tiden hette koncernchefen PG Gyllenhammar & hade ”ikonstatus” i företagsvärlden. Då gick Kjell Sjöberg ut med en ”profet-utsaga” om att på koncernkontoret i Göteborg så hade PG ockulta förehavanden. Han påvisade bland annat en skulptur och konstverk som skulle bevisa detsamma. Det var så hårresande ”profetiska” anklagelser så man visste inte vad man skulle tro. Men som anställd på samma företag så fick jag ett kluvet förhållningssätt pga Sjöbergs uttalanden.
  Tillsa ken hör att PG Gyllenhammar har aldrig skämts över sin judiska tillhörighet.

  På den tiden var ”andebedömningens nådegåva” inte speciellt flitigt använd, utan man kunde tydligen häva ur sig sådant i skuggan av ”rör inte herrens smorde”. Ingen prövning efteråt heller har mig veterligen publicerats.

  Initiativet ”bön för Sverige” som Kjell Sjöberg reste runt i församlingar som kampanjdevis var vällovlig. Men man kan knappast påstå att många av hans ”profetiska utsagor” hade bärighet.
  Jag var och är faktiskt ändå en beundrare av han och hans brors livsverk. Det ska ingen förringa deras ”Evangelistgärningar”.

  Men från att verkat i en kallelse, så behöver man inte måla dennes liv med missvisande färg och penslar, när det i själva verket var en helt annan färg och penseldrag.

  Men historien upprepar sig: Namne Ulf Ekman blev också kallad apostel.
  I det fallet så kan man faktiskt inte förneka den bilden, då han faktiskt grundade en rörelse som ändå fått betyda mycket för människors liv över världen.

  Kjell Sjöberg var evangelist tillsammans med sin mer kände bror Stanley Sjöberg.
  Kjell Sjöberg var med och formade en liten pingstförsamling i Järfälla, där Stefan Swärd var ungdomspastor som jag mötte redan då. Jag t.o.m. minns din besjälade nit att försöka överbevisa mig vid kaffebordet i ett teologiskt ämne som jag nu har glömt.

  Så ordspråket ”att inte blanda äpplen och päron” i personbeskrivningar. Det blir inte angenämare för att kristna beskrivningar blandas huller om buller. Det om något kan etiketteras ”slarvigt”.

 • kjell

  På tal om miljö, och civil,ing på Volvo, har någon satsat på en diesel med varannan cylinder gas? Det borde funka när vissa motorer kan stänga av cylindrar.

 • Stanley Östman

  Jag lämnade Volvo innan 90-talet. Sedan dess har det hänt en del som jag inte har mer koll på än andra ”bilkonsumenter”.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Hej Stanley!

  Som jag påpekade i Dagens kommentarsfält på Facebook häromdagen tycker jag det verkar som att du låter ditt liv och din analys styras väldigt mycket av vänsterhögerskalan, på ett sätt som jag är kritisk mot. Du skriver: ”Är det några som är noga med bibelläsning, så är det i allmänhet de med konservativ klassisk bibelsyn. – De som skrivkamraten Grenholm och Swärd etiketterar ’kristen höger’.” Men jag kallar inte dem med konservativ klassisk bibelsyn för kristen höger, som jag och min fru argumenterar för här är det absurt att göra den kopplingen: https://www.dagen.se/nod/fria-fran-varderingspaketen-1.1161439

  Jag har en konservativ, evangelikal bibelsyn, och det är just därför jag engagerar mig för miljön, fred och rättvisa lika mycket som för evangelisation och karismatik. Allt det ingår i lärjungaskapet. Det finns ingen logisk koppling överhuvudtaget mellan att ta Bibeln seriöst och att förneka eller ignorera klimatförändringar. Enda anledningen till att folk drar en koppling mellan de två positionerna är att båda slarvigt kallas för ”höger”. Detta pekar på det stora problemet med den extremt simplistiska och dualistiska vänsterhögerskalan, samt hur sjukt det är att de begreppen används om teologi lika mycket som politik.

  Vi pratar om vänster och höger baserat på var franska politiker placerade sina stjärtar år 1789 i Nationalförsamlingen. Innandess existerade inte detta paradigm, och bibeltroende, evangelikala rörelser såsom valdensarna, anabaptisterna och herrnhutarna förenade socialt engagemang och ickevåld med evangelisation och Andens gåvor. Det finns ingen motsättning mellan bibeltro och att värna skapelsen och de människor som bor i den. Jag hoppas att du en dag kan bli tillräckligt fri från vänsterhöger-tänkandet för att upptäcka det, Stanley.

  Allt gott!

 • Stanley Östman

  Nej – det är inte ”Allt gott”… från Grenholm.
  Jag är äldre än din mamma …
  Yttrar du till henne ”Jag hoppas att du en dag kan bli tillräckligt fri från”…
  – vad tror du hon svarar dig oavsett spörsmål ?
  Kanske nått som: – medans du sprang i kortbyxor eller innan du ens var…

  Vissa kunskaper kommer faktiskt med ålderns livserfarenhet & det behöver inte ens förhävas !

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Bör jag tolka detta som att du inte har något att invända? Du använde nämligen precis ett ad hominem: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem-argument

 • wildwest63

  Först måste jag säga att jag vänder mig mot den slarviga beskrivningen i Världen Idag-texten om ”missbruk” av kol och olja. Vad är det som är ett missbruk? Att vi har ström i uttagen? Att vi har en industri som ger oss de produkter vi behöver? Att vi kan driva fordonsflottor, fartyg, tåg och flyg? Det är väl inget missbruk. Om detta är missbruk så är hela vårt liv ett missbruk av planeten. För övrigt finns det oändliga resurser av kol och olja. Det handlar enbart om investeringskostnaden för utvinning.

  Klimatförändringarna är ett så komplicerat tema att gemene man, till vilka jag och Stefan rimligen bör räkna oss, inte förstår det. Vi kan inte avgöra vilka forskare som överdriver eller underdriver. Klimatförändringar är i varje fall INTE en varm sommar nu och då. Cyklerna är decennielånga. Och jag har aldrig förstått hur man förklarar de tidigare perioderna av annat väder, som 1860-talets kyla (som orsakade hungersnöd i Sverige) eller lilla istiden under Karl X Gustafs Bälten-tåg eller andra perioder som har varit varmare eller kallare. Min personliga uppfattning är att visst, det kan pågå en klimatförändring, men där är människans påverkan mycket liten. Några vulkanutbrott under ett år raserar alla biljoner kronor som vi ger ut för att redigera i marginalen.

  Vad ”profetrösterna” inte verkar se är de bakomliggande strukturerna. Det är mera oroande. Precis som med genustramset finns en stor grupp forskare, men framför allt kommunikatörer, lobbyister, politiker m fl, som lever på att det måste finnas ett klimathot. Tar vi bort detta försvinner deras jobb. Självklart ringer de i alarmklockorna hela tiden. Om klimathotshysterin hamnar i bakvattnet innebär det att anslagen försvinner och skatterna sänks. Alla de ”experter” som yttrar sig och som vi tar för givna är de mest kvalificerade i sina fack visar sig ofta ha helt andra utbildningar (t ex Rockström som ständigt är en mediamegafon) – eller så är de allmänt tyckande och ”kännande” kändisar. Kan vi kanske möjligen genomskåda detta om vi är ”profeter”?

  Vi anklagar USA för planetmord när de gick ur ett för dem mycket ofördelaktigt Parisavtal, vi har hysterier i Tyskland att förbjuda tre år gamla dieselbilar i städerna (miljöpåverkan att skrota miljoner bilar har ingen tänkt på, inte heller hur det påverkar folks privatekonomi). Allt detta är politiska beslut där ett gäng politiker, drivna av ovan nämnda lobbyister och villig statskontrollerad media, har kommit fram till en viss siffra som inte får överskridas eller underskridas, en typisk politisk kompromisslösning. Snittemperaturen får inte öka med 1,25 grader. Och ökar den med 1,5 grader så är det KATASTROF och vi behöver 300 miljarder till för att förbjuda genomfart på en gata i stan. Kan vi vara så vänliga att genomskåda att här pågår ett enormt rävspel med godhetsknarkande inslag för att behålla ett engagemang som ger miljoner människor lön?

  Vi har ett antal mindre rika länder i världen som ser en ny chans att få bidrag från de aldrig sinande skattkistorna i västvärlden. Varför skulle de inte försöka – istället för att sluta med sin korruption, sina vapenköp och sina inbördes strider och på det sättet utveckla sina samhällen? Det är ju så mycket enklare att anklaga väst för klimatförändringar och sedan vilja ha alla de produkter från väst som har gett dessa klimatförändringar? Kan vi vara så vänliga att genomskåda den klassiska offermentaliteten som funnits i alla tider när någon part har ansetts vara rikare än den andra? Det är inte miljöpåverkan som driver politiker från dessa länder. Det är möjligheten att få mer pengar i sin egen och till del i statens kassakista, och därmed hålla sig kvar vid makten.

  Framför allt – och det är min allvarligaste invändning till alla ”profeter” – ser man inte hur klimathysterin bildar den perfekta basen för en världsregering. Vill man utan urskiljning som kristna arbeta för en sådan? Jag har hört tillräckligt många s k bibeltroende kristna som menar att om detta är enda räddningen för planeten, så får det bli så (att med berått mod bana väg för antikrists rike). Det är makalöst. Klimathysterin, som är ogenomtränglig att begripa utom för kanske ett tusental forskare i världsklass, är en perfekt grogrund för att kräva en världsregering som styr alla utsläpp globalt, som fördelar rikedomar ”rättvist” (dvs kommunism) och som givetvis, i planetens överlevnads namn, undertrycker alla åsikter som inte är i linje världsledarens. Ingen kommer våga gå emot utvecklingen, för vem vill vara den som ”förstör” planeten? Redan nu kölhalas de som inte dansar efter klimathysterikernas pipor och kallas de gamla vanliga epiteten som mörkerman, fascist, nazist etc, Detta går igen så fort någon går emot rådande politiska korrekthet. Hur var det nu med Metoo t ex, alla vi som protesterade mot folkdomstolarna i media har ju fått rätt – igen! Så många kristna ”profetröster” fanns dock inte bland de som protesterade…

  Till slut – ett av de mest effektiva sätt att minska klimatpåverkan är att äta upp sin mat och inte slänga den. Det är något som gäller hela världen, inte bara några rika frossare. 30-40% av all mat slängs. Hur många bullar som blivit torra efter kyrkkaffet slängs bara? Hur mycket kaffe hälls bara ut? Hur många slänger den oöppnade mjölken för att datummärkningen går ut idag?

  Vad gäller övrig miljöpåverkan, att inte skräpa ner, att inte vräka sopor i havet, att inte låta skrotbilar stå och läcka olja på skogsvägar, osv, osv., är ett helt annat ämne. Här kan skillnad göras, det är handfast, begripligt och logiskt. Men på detta är det inte fokus.

 • kjell

  Wildwest, du har verkligen en gåva.

  (Här slängs ingen mat, mjölk går bra att frysa, för att senare använda till bullbak, för kyrkkaffet)

 • Edderf

  Det finns jättemycket man kan kritisera med dagens miljörörelse. Men om man som jag bor i en storstad (dock utomlands),å går ut på morgonen och känner att det luktar och bränner i halsen på grund av avgaser i rusningstid, behöver man inte vara expert för att förstå att något är fel. Det är nog också ett faktum att behovet av bränsle ökar enormt mycket med ökad standard i speciellt Asien, och fossilt bränsle kommer att ta slut nån gång. Affärsvärlden idag arbetar extremt kortsiktigt, det handlar väldigt mycket om att pumpa ut så mycket pengar som möjligt till investerare på kortast möjliga tid, vilket ju gör att miljön inte direkt är en prioritet. Eftersom miljöhänsyn minskar vinster finns det stora ekonomiska intressen att diskreditera miljöteorier.

  Håller helt med dig om maten! Gäller inte detta annat också? Vi lever ett slit och släng leverne, medan man förut lagade i större utsträckning. Faktum är att vi idag köper nya prylar medan de gamla fortfarande fungerar utmärkt.

  Angående din sista punkt, det har varit en del fokus på plastkassar i havet på sistone. Det intressanta är att plastkassar i sig utpekas som felet, och inte människorna som kastar dem! Kassarna förbjuds mer och mer, men om tillverkade av rätt sorts plast är de återvinningsbara.

 • gäst & främling

  Katalysatorerna bränner i min hals, det är en otäck vass doft.

 • wildwest63

  Att det bränner i halsen gör det även när jag sitter för nära den öppna spisen. Det är nog ingenting mot vad det brände i halsen för de som jobbade med kolmilor och i de engelska textilindustrierna på 1840-talet. Den tekniska utvecklingen har gjort att vi slipper detta, den skedde pga lokalt styrd kapitalism och inte pga regleringar på global nivå.

  Dieselbilarnas utsläpp handlar om kväveoxid, inte klimatgaser. Först var dieselbilar bra för att klimatpåverkan var mindre, nu, några år senare, är de dåliga då det finns politiskt framkompromissade gränsvärden för nivån av kväveoxider i Europas städer. Precis som i andra framkompromissade beslut är värdena inte kopplade till någon switch som visar på katastrof vid överskridande och blomsterkransar om det underskrids. Det är politiska beslut och värdena har ingen direkt praktisk betydelse för miljön, de kan ändras om två år igen med enorma följdverkningar för bilarnas ägare. De kan vara för snävt satta, eller inte. Ingen vet. Följderna blir istället desto mer miljöpåverkande. Av politiskt satta värden (=”siffran är enkel att komma ihåg, vi enas om den”) ska nu antingen dieselbilar in för kompletterande reparationer eller skrotas. Om detta talas det dock mycket lite, det inhöstar givetvis inte lika stora applåder. Frågan är om det ens blir en nettovinst för miljön – med nuvarande politiskt satta gränsvärden. Det hade varit intressant om en grävande journalist hade rett ut varför detta skifte från klimatpåverkan till kväveoxidpåverkan plötsligt inträffade. Nu ökar ju istället klimatpåverkan enligt teorin.

  Du har rätt i att affärsvärlden arbetar kortsiktigt med kvartalsekonomi. Det beror på lagstiftning och inte så mycket på vad investerare tycker. Rapporter och nyckeltalsberäkningar till myndigheter ska ske kvartalsvis. Det blir fokus på dessa siffror som påverkar en investerare. Samtidigt vill givetvis en investerare ha avkastning på sitt kapital, annars uppstår inte riskkapital. Inget riskkapital innebär mindre pengar för uppstartsföretag med nya idéer på t ex miljöområdet. Utan pengar går det inte att kommendera fram några entreprenörer som skapar en ny produkt, som det är osäkert att man kan sälja. Sverige kan inte införa några miljökrav själv, då förlorar vi konkurrenskraft till länder framförallt i Sydostasien. Vad som krävs är globala regelverk – och då är vi tillbaka i scenariot om världsregering! Det finns så mycket, synbart, positivt med dessa globala strukturer att jag tror många sansade människor och många kristna ledare kommer applådera detta. Man tänker inte på konsekvenserna på andra områden. Men den utvecklingen är irreversibel. Har vi en gång slagit in på den vägen, kan vi inte backa.

  Vad gäller plastkassar – vi kallar det återvinning när vi skickar dessa för sopsortering till tredje världen. Sopsorteringen där går ut på att plasten hamnar i havet. Men vi slipper se det. Så bra. Så goda vi är, så duktiga på återvinning. Detta talar dock ingen om. Tänk på det när företag prisar sin höga återvinningsgrad nästa gång. Det bästa med plastkassar är att de bränns här och skapar elektricitet på hemmaplan.

 • Slimebeast

  I ledaren i Världen Idag skriver Swärd följande:
  ”Forskning är ett gudagivet uppdrag och den forskning som bedrivs är ofta
  i enlighet med skaparens uppdrag att förvalta och utforska vår planet
  och Guds skapelse. När forskningen visar att vi förstör planeten genom
  vår materialistiska livsstil är profetrösterna de första som behöver slå
  larm.”

  Det låter visserligen harmlöst och fint, för vem kan invända mot att människan undersöker världen, söker sanningen och hur det objektivt förhåller sig med sakernas tillstånd i vår värld? Men ur en kristens perspektiv – vad finns det för biblisk grund att påstå att forskning är ett ”gudagivet uppdrag” egentligen?

  Nåväl, det jag invänder mest emot är den andra meningen i citatet. Om forskningen (som ju enligt Swärd är rent av gudagiven) redan har påvisat ett visst faktum, t.ex att människan förstör planeten, varför i allsin dar behöver Guds profetiska röster, som ju har den sällsynta gåvan att få övernaturliga tilltal direkt från Gud, förmedla samma sak?

  Om den vetenskapliga forskningen visar att vi förstör planeten, ja då måste profeten minsann vara på sin vakt!

  Men i min värld fungerar det precis tvärtom. Just då när vi INTE har möjlighet att med mänskligt förstånd och kunnande visa eller bevisa ett visst faktum, när vi kanske är oense och famlar i mörkret, det är ju just då som den profetiska rösten behövs.

  Men i de fall som mänsklig vishet faktiskt räcker till för att få en korrekt bild av sanningen och verkligheten för att ta ställning i en fråga, då är ju Guds direkta vägledning överflödig.

  För mig är den här artikeln ett uttryck för när en kristen människa är färgad av tidens politiska och filosofiska anda, fast förankrad i världens gilla gång, och när man omedvetet tenderar att använda tron och det faktum att man är kristen att i själva verket förstärka sin rent världsliga uppfattning.

 • Slimebeast

  +wildwest63
  Du är så otroligt grym, wildwest! Du uttrycker i ord så mycket som flera av oss andra tänker.

  Tack för att du likt en enträgen Bostonterrier stretar oavsett motvind.

 • Inge

  Hälsa och miljö har nu tydligen blivit den nya religionen som människan sätter sitt hopp till.

  Även kristna tycks nu tro att miljörörelsen och vetenskap är en himmelsk förening som förmår rädda den här världen?

  Vi vet dock att ”skapelsen har ju blivit lagd under förgängelsen”

  Jesus har sagt, ”Himmel och jord ska förgå, men mina ord ska aldrig förgå.”

  Precis som ”Slimebeast” påpekar i sin kommentar, varför behöver Gud sända profeter för att upplysa om något som bibeln klart beskriver och vetenskapen ändå vet och som dessutom är uppenbart för varje tänkande människa?

  Skillnaden är att denna värdens människor förnekar Gud och har i sitt oförstånd satt sitt hopp till vetenskap och världens visdom, en kunskap som skall upphöra.
  De som tillhör Gud har blivit friköpta från denna världens tänkande, de har istället satt sitt hopp till Gud, en kunskap som varar för evigt.

  ” Låt er inte föras bort av alla slags främmande läror”

  ”Låt ingen bedra er på något sätt. Först måste avfallet komma och laglöshetens människa träda fram, fördärvets son,”

 • Staffanw

  Vad är det för fel på hemsidan. Kommentarsfälten är svarta.

 • kjell

  Är det inte dina ögon som ser allt i svart?

 • wildwest63

  Det blir vitt/rosa efter ett tag. Det är en initiationsrit – att gå från mörker till ljus. Men jag trodde inte Stefan hade blivit frimurare.

 • Stanley Östman

  Swärds webbhotell klarar inte av datamängderna som nu fyllts.
  Det kräver rensning eller uppgradering av abonnemanget… för mer utrymme.

 • Mikael Nyman

  Jag också märkt de senaste dagarna, att bloggen blir ”svart”. Efter ett tag blir den normal, fast det verkar gå segt.

 • kjell

  Vårat uppdrag här på jorden har inte med miljö att göra, vårt uppdrag är att göra alla till Jesu lärjungar, han som ”skickade” en flock svin utför ett stup, utan någon miljöhänsyn.

  LP,s sång himmel och jord skall brinna, är den inte aktuell längre?

  Upp 21:1 Och jag såg en ny himmel och en ny jord; ty den förra himmelen och den förra jorden voro förgångna, och havet fanns icke mer.

  Jag tror att vi nära men ser inte att vi skall påverka på annat sätt än att göra alla till Jesu lärjungar, det uppdraget gäller väl i högsta grad den som ”satt sin hand till plogen” och själv säger sig ha det uppdraget.

  Pred 10:2 (1917)
  Den vise har sitt hjärta åt höger,
  men dåren har sitt hjärta åt vänster

 • Mikael Nyman

  Jag tror man måste kunna ha flera bollar i luften. Kristen etik får inte begränsas till att handla enbart om homosexualitet eller vissa andra specifika frågor, utan den måste få konsekvenser på alla livets områden. Jag tycker ofta man kan se kristna (och även andra) som gärna profilerar sig som politiskt inkorrekta hardliners när det gäller bögar eller muslimer, men som är förvånansvärt tyska när det kommer till sådant som materialism, penningkärlek och annat som berör välbeställda heterosexuella västerlänningars livsstil. Sedan är det en annan sak att kyrkan oftast inte kan dra dogmatiska slutsatser när det gäller konkreta åtgärder om vad som är det mest effektiva sättet att ta hand om miljön på, utan detta kräver en rad empiriska bedömningar där kristna kan komma till olika slutsatser.

  Jag tror det ligger i själva kärnan i den populistiska ideologi som t.ex. Trump eller SD företräder, att medelsvensson (eller medelamerikanen) inte har något att skämmas över, och inte på något sätt skall behöva ändra sin livsstil. Problem skylls istället på andra, på sådana som inte är som vi, om det sedan må vara invandrare, muslimer, tiggare, hbt-personer, journalister, EU eller vad som helst.

 • Stanley Östman

  Och så halkade Trump in på banan med SD igen… – apropå ”kristen helhetssyn” som rubrikställaren anförde.

 • Ulrika

  Kan man få referensverserna till ledaren så man vet vad man har att förhålla sig till vid en prövning av budskapet?

 • Ulrika

  För en tid sedan var jag tillsammans med min käre mor till en ort vid adriatiska havet. Det var en helt magisk upplevelse. Värmen, miljön, historia och salta bad. Vi flög flygplan dit och hem. Vi möttes och samtalade även en del teologi med varandra. Orten var utpräglat katolsk och ortodox. Det var en ny erfarenhet att i varje kyrka man besökte såg avgudabilder överallt. I en kyrka blev mor och jag sittandes framför en bild av den ”himmelens drottning” som Profeten Jeremia varnade för redan på sin tid. Där samtalade vi om den verkliga Maria som bibeln berättar om kontra den som hängde på väggen framför oss. Efter långt letande fann vi till slut även ortens synagoga i en liten uppgång i en sidogränd. Där hade jag viljat förstå mer av det de visade. Försökte med min knaggliga engelska kommunicera med en äldste där men han kunde inte engelska. Gudstjänstlokalen var ändå en intressant kontrast till de övriga kyrkor vi besökt och som på kartan kallas för kristna. Ja….vi käkade mycket äkta glass och mor provade lokala kaffedrycker och ölsorter. Nu har det gått en tid och jag tror fortfarande att resan var meningen. Inklusive syndiga flygplan o ekonomiska utlägg var och varannan timme. Mitt helhetsperspektiv säger det. Vem vill inte hedra sin mor?

 • Mikael Nyman

  Det kan ju vara en relevant jämförelse. Det som kännetecknar populismen är ju att den har en liberal syn på sådant som majoritetsbefolkningen gillar, och en restriktiv syn på sådant som majoritetsbefolkningen ogillar, eller avviker från majoritetens livsstil.

  Jag tycker inte att pastorer skall ta ställning för eller emot specifika kandidater eller partier. Däremot kan man varna för vissa underliggande tankegångar. Jag tror det är en risk att högerkristna fokuserar alltför mycket på att t.ex. ha en hård inställning mot homosexuella eller muslimer. Naturligtvis skall kyrkan försvara en biblisk sexualmoral och predika mot falska läror. Men det blir problematiskt om man samtidigt ”glömmer” att predika mot synder som ”vanliga” människor – inklusive kristna – ägnar sig åt.

 • http://www.id211697.sexyjbbq.website amberbarry

  disqus_lBdKeLMgCs yes