Kristna SD-vänner bör bilda en egen kyrka med Enarson som biskop

Jag tycker att kristna Sverigedemokrat-vänner totalt har spårat ur. Så här skriver t.ex. Annette Öhlin på Facebook idag:  ”Idag bemöter Joakim Lundqvist Lars Enarsson. Det är en skakande läsning. Troligen förstår inte JL själv vad han säger. Han ifrågasätter nationens existens och rätt, han ifrågasätter äganderätten och hyllar globalismen. Det är en extrem politisk hållning som återfinns på den yttersta vänsterkanten där anarkistiska ideal råder. Precis det budskap som antikrist kommer att ha. Så förstå vilka ärenden JL går. Han är en förlöpare i antikrist anda.”

Det är uppenbart att kristna SD-vänner saknar all elementär intellektuell och andlig klarsyn. De lever i en förvriden världsbild, vilket präglar hela extremhögern. Det tar avstånd från alla varianter av kristet ledarskap i Sverige.

I Tyskland på 30-talet bildades en nazikyrka i Tyskland, som förutom bekännelse till kristen tro hyllade sin ledare Hitler. Det var en strikt politisk kyrka. För profeten Enarson väger de politiska lojaliteterna tyngst. Böjer man inte knä för Åkesson och stöttar Trump är man inte en god kristen. Rekommenderar alla SD-vänner som kallar sig för kristna att läsa min och Micael Grenholms bok där vi har två hela kapitel med en bibelgenomgång på ett hundratal bibeltexter, där vi argumenterar för att öppna gränser och främlings- och invandringsvänlighet är en kristen hållning.

Jag föreslår att kristna SD-vänner bildar en egen kyrka. Där man kan be sina tacksägelse och lovsångsböner till Jimmie och Trump. Enarson kan förslagsvis vara biskop i den kyrkan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.samuelvarg.se/ Samuel Varg

  Jag brukar inte hålla med dig Stefen, men här får du en High Five! :)

 • MikaelN

  Det där Facebook-inlägget ger ett tämligen förvirrat intryck. Nu har jag lämnat Facebook – bland annat för att det blev lite för mycket inlägg på den nivån…

  ”Han ifrågasätter nationens existens och rätt” Tja, vad säger man om det? Vad gäller nationens ”existens” så är det klart att det finns olika etniniska och nationella gemenskaper, som har olika kulturella särdrag. Ingen skulle förneka detta. Däremot tror jag det kan bli problematiskt om man överdriver ”nationens” betydelse, och accepterar att nationella kulturella särdrag kan förändras över tid, och att nationstillhörighet många gånger är en fråga om gradvisa övergångar snarare än absoluta kategorier. Vad gäller nationens ”rätt” så är det också lite oklart vad som menas. Jag kan hålla med om att neokonservativa militära interventioner i andra länder ofta är dåliga; däremot kan jag inte hålla med om att vi har en absolut förpliktelse att respektera allt som en ”nation” kan tänkas ta sig till.

  ”Ifrågasätter äganderätten” Här har jag svårt att se vad som menas. Om inte annat står många Sverigedemokrater en bit till vänster om Allians-partierna i ekonomiska frågor, så då kan man ju argumentera för att SD är det större hotet mot äganderätten. Jag skulle nog kunna sägas ”ifrågasätta äganderätten” om man menar att jag inte tror att äganderätten i alla lägen är absolut, vilket en radikal nyliberal skule hävda.

  ”hyllar globalismen”, ja, det är en vanlig beskyllnig från nationalistisk håll. Återigen är det oklart vad som menas. Är varje form av internationellt samarbete en form av (ondskefull) globalism? Jag är övertygad om att internationellt samarbete via EU, FN, och andra sammanslutningar ofta är bra. Men likväl kan jag vara väldigt kritisk till den typen av organisationer i vissa avseenden, så om jag tillhör dem som ”hyllar globalismen” är oklart.

 • https://heltapropa.wordpress.com/ Tony Malmqvist

  Bra rutet Stefan! Var det inte just nämnde Lars Enarsson som vid nått tillfälle anklagade dig för att vara en falsk profet? Häpnadsväckande uttalande minst sagt. Sett att Micael Grenholm bemött Enarssons smått bisarra uttalande på sin blogg.

 • Roger S Enqvist

  Men SD har publicerat en film som borde ses av varje socialistisk samt ickesocialistisk människa i landet Sverige, gärna före 9 september. SD är S light, 100 år senare. Ironiskt i kubik.
  https://www.youtube.com/watch?v=W56ZKUVECWs

 • 00DaT00

  Men är det inte det Joakim säger ? Han menar att alla människor är lika mycket värda och tror man att det går att genomföra politiskt så hamnar man i extremvänstern som inte vill att nationen skall existera. Det skall inte göras någon skillnad på grupper och det innebär ju att vi inte skall göra någon skillnad på nationell identitet. I annat fall gör man ju skillnad på olika grupper. Vad i Anette öhlins uttalandet är antiintellektuellt menar du ? Det räcker inte att säga att man lever i en förvriden världsbild utan att förklara vad man menar. Dina slutord visar att du skriver i affekt och vill förlöjliga människor istället för att ta debatten.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Verkligen! Antar att du syftar på detta inlägg? https://helapingsten.com/2018/07/15/varfor-lars-enarson-har-fel/ Det står faktiskt Jakob Romeborn för, men jag håller givetvis med honom. :)

 • Jonas Rosendahl

  Desperationen vet tydligen inga gränser. Om du sover på detta inlägg Stefan undrar jag om du kommer känna dig särskilt stolt? Nu tror jag de flesta idag har tillgång till internet, kan läsa, undersöka och så vidare. Bilda sig en egen uppfattning själv. Så man är inte särskilt beroende av plattformspredikanter som ska säga vad man ska tycka och tro om saker och ting. Tack och lov.
  Jag tror i framtiden så kommer en del vara väääldigt tacksamma och glada att det finns aktiva kristna inom SD. En del kommer rent desperat tjata och be för att få ”rätta kontakter” med de nya i maktens korridorer.
  Men det man sår får man skörda. Det finns de som har koll. Bra att komma ihåg innan man skriver. Ibland är det som sagt bra att sova på inlägget innan man lägger ut. Har själv lärt mig sånt den ”hårda vägen” :-)

 • Johan Hurtig

  Go Stefan go!
  Joakim Lundqvists predikan var det mest välgörande budskapet från en predikstol på länge! Villfarelsens ande är över många kristna högerkarismatiska SD-väljare.
  Det är allvar nu!

 • https://heltapropa.wordpress.com/ Tony Malmqvist

  Jag ber och hoppas du får fel i det antagandet. Min inställning till SD känner du kanske till? Men det är på frukten man känner trädet.

 • Henrik Larsson

  Hmm
  Jag lägger mig inte i vem som har rätt och fel i sakfrågan angående SD men en sak vill jag säga: samma omogenhet verkar finnas på båda sidor. En sann ledare i mina ögon har en betydligt ödmjunkare attityd mot sina meneningsmotståndare än vad både Enarsson och Swärd har. Förväntar mig mer av er. Denna debatt är som jag ser det inte ledd av Anden. Det ni gör är att göra hela kristenheten förvirrad och desutom visar ni världen hur förvirrad den är. Tala är silver Tiga är Guld.

 • MikaelN

  Det ligger nog något i det du säger. Jag tycker generellt kyrkan skall vara försiktig med att uttala sig (parti)politiskt. Jag menar att kyrkans ställningstaganden måste bygga på klara bibelord (sedes doctrinae), och eftersom Bibeln uttalar sig ganska sparsamt om svensk partipolitik, så måste kyrkan gå fram ytterst försiktigt. Bibeln har en hel del att säga när det gäller etiska principer, men jag menar att det är svårt utifrån dessa dra bindande slutsatser huruvida kristna bör eller inte bör stödja SD.

  Jag kan respektera att kristna har olika personliga uppfattningar när det gäller invandringspolitik (precis som de kan ha olika uppfattningar när det gäller skatter, försvaret, EU, m.m.). Men när man går ut och säger att ”detta är ett profetiskt tilltal, kristna måste rösta på SD”, eller alternativt ”ingen kristen kan rösta på SD eftersom de är onda rasister”, då går man utöver vad Bibeln lär, och vill göra sina egna politiska preferenser till bindande lära.

 • https://alladagarnara.wordpress.com/ David Nyström

  Stefan, i sak håller jag med dig, även om jag tror alla tjänar på att tonläget inte skruvas upp ytterligare. En sak bara. Jag kollade FB-statusen som du refererar till (en person jag inte känner, men den är offentlig) och det hon anger är ett citat, skrivet av någon annan. Visserligen gillande, men det är uppenbart inte hennes ord. Det framgår tydligt, och inlägget har vad jag kan se inte redigerats. När du citerar och kritiskt outar en person på din blogg behöver du vara noggrann med att citera dem rätt.

 • WO

  Anette Ö har i och för sig spridit ut sina ”citat” (av Lars E) på flera ställen, ibland över flera inlägg, och ibland UTAN att markera att hon citerat.. hur rörigt som helst skulle jag säga.
  Så helt lätt är det nog inte att vara säker på vad hon själv påstått och vad hon citerat, om man nu inte kan t.ex. Enarsons skrivna inlägg utantill..

 • Inge

  Håller med Jonas Rosendahls om att det hade nog varit bra om du Stefan hade sovit på saken. Ett ovanligt ogenomtänkt inlägg som endast skapar splittring i en redan splittrad kristenhet. Du athraherar i alla fall vänstekrafterna som jublar och du får även medhåll av en trollkarl som ger ”High Five” åt utspel som detta?
  Är det möjligen Sossarna du förespråkar? Titta i såfall på filmen om Socialdemokraterna som rekommenderas i en tidigare kommentar.

 • wildwest63

  Ja du store tid vilken gallimatias! Vilket totalt bottennapp. Jag är mållös. Alldeles nyss har jag hållit med Stefan om det erbarmliga tillståndet på THS. Och nu detta.

  En sak är säker – jag kommer aldrig sätta min fot i en kyrka där Stefan är pastor. Jag är inte välkommen. Istället är jag nazist och älskar farbror Adolf. Kan jag inte få bli åtalad för retroaktivt mentalt deltagande i Auschwitz när du ändå håller på?

  För övrigt vore det en välgärning om alla obibliska pastorer och övriga medlemmar samlas i en kyrka där de kan hylla laglöshet, anarki och ett kommande islamiskt kalifat. Jag behöver er inte.

 • Stanley Östman

  Swärd – du borde åtminstone lyssna på Jonas Rosendahl som har politisk kompetens.

  Egentligen blir jag bara beklämd över att ditt förkunnaruppdrag blir solkat. Den udd du skulle kunna ha i förkunnaruppdraget blir trubbigt.

  Du försöker sätta strålkastarljus på lekmän som har politiska sympatier, där du med bristande kompetens upprepat försöker med härskarteknik vägleda…

  Du behöver inte klippa – klistra vad andra redan vet och sagt.

  Alltsedan pastorsuppropet med den sten som du och din kollega kastade så har det skapat onödiga svallvågor i kristenheten.

  De kallsupar som enfaldiga kristna får av det pastorala stenkastandet är bara vämjeligt med den politiska grumligheten som råder.
  Ni bär på ett stort ansvar, och det ska bli intressant efter valet att återkomma med påminnelser till er… -men då gissar jag att ni är vid någon annan grumlig sjö och kastar sten eller står på en läktare och skanderar: ”Stå inte på motståndarläktaren för där befinner sig… ”

 • Apg17

  Varför citerar du inte Carola Häggkvist istället? ”Aaah haghahahahaga mooikkl lasjooola haeiiiiija.” Profetiskt tilltal så det förslår. Ivrigt påhejat av Livets Ord och dess andlige ledare Ulf Ekman.

 • Erik

  Det här var det mest omogna jag läst på mkt länge. Du borde skämmas Stefan, som den kristna ledaren du är, så borde du be om ursäkt. Att t ex Jämför SD med Nazisternas vilja på det här sättet är under all kritik. Jag har gillat mkt av din tankar och åsikter men nu tappade du tyvärr all respekt hos mig. OCH jag röstar inte SD. Det brukar vara när man när man inte har egna argument kvar som man går på personangrepp.

 • Fredrick Andreasson

  Gud tyckte ju inte om att vi människor byggde Babels torn för han Villes ty vi skulle sprida ut oss. Då tror jag att det hör med EU och stora organisationer i regel är en dum idé. Det här med nationsgränser har Gudskapar för att inte ondskan ska sprida sig överallt. Därmed intr sagt att vi inte ska ta emot människor på flykt och i nöd. Jag önskar mig bars lite sans i debatten.

 • MikaelN

  Man kan ju alltid spekulera och tro; men man kan inte fastslå det som en del av kristen tro att EU på något sätt skulle vara parallellt med Babels torn.

 • Tord Ivarsson

  Och nu är SD enligt en del sympatiundersökningar Sveriges största parti.