Ska jag köpa en evangelisationsrobot?

Senaste halvåret har jag i planering, bön, nätverkande m.m. ägnat mig åt att förbereda för en ny kristen mission med fokus på att nå vanliga helt sekulariserade Östermalmsbor som aldrig eller nästan aldrig sätter sin fot i en kyrka.

Det är mitt livs svåraste uppdrag i ett livslångt kristet engagemang. Flera saker kommer att komma igång närmaste tiden med syfte att sprida det underbara evangeliet om Jesus Kristus till sekulariserade, medel- och överklasssvenskar som har god utbildning och arbetar hårt och som bor i stadsdelen Östermalm.

Jag tänker helt missionellt kring denna satsning, fokus är inte alls att samla kristna, syftet är till 100 procent att nå dem som aldrig går till någon kyrka eller nås av existerande kyrkor.

Har bland annat brainstormat senaste halvåret med vänner som är extremt kreativa och innovativa, hur ska man hitta nya vägar för att nå ut med evangeliet.

En idé som en god vän till mig lagt fram är att jag ska köpa en robot, som kan användas i missionen och evangelisationen, och fungera som min missionsassistent som jag har med mig vid olika möten, gatuevangelisation och andra sammanhang. Robottekniken går ju raskt framåt och robotarna blir allt billigare. En robot skulle kunna programmeras att förmedla kristet vittnesbörd, bibelord, svara på frågor om kristen tro m.m. Min ambition är ju att hitta vägar som inte någon annan har provat på. Är detta en sådan möjlighet?

Notera, förslaget är inte ett aprilskämt.

Vad tycker bloggläsaren, kan man ha en robot som missions- och evangelisationsassistent?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Assistent, möjligen (som en bok eller en internetuppkopplad dator eller telefon ju redan är). Men som opersonlig och själlös blir roboten ju inget vidare som ”vittnesbörd” och ”kontakt” – däremot kan den ju förmedla andras, precis som t.ex. en bok.

 • http://godatankarochfunderingar.wordpress.com Tony Malmqvist

  Vem vet, inom några år är det kanske robotarna som står för förkunnelsen i våra kyrkor och sammanhang? Frågan är dock om en maskin kan förmedla helande genom t.ex handpåläggning? De andliga nådegåvorna förmedlade genom en robot. Jo jo! Men det går säkert att lösa det också.

 • teagustavsson

  Effekten blir väl ungefär som att använda frågor och svar på internetsidor t.ex. Så varför inte?

 • Kjell Rabnor

  Om inte så roboten i sig är effektiv som evangelist så lär den få folk att stanna till för att prata med personen/personerna som använder den 😀

 • Richard Hultmar

  Går väl i linje med babylonbees ironi, men skulle kanske vara värt ett försök. Roboten skulle väl vara effektivare än de flesta av våra frikyrkomedlemmar… http://babylonbee.com/news/multi-campus-pastor-revealed-advanced-hologram/

 • Stig Melin

  Svaret är ett definitivt nej till robotgrejen.
  Ett spontant förslag:
  Ta med ett formulär med 5-10 frågor av personlig art och fråga om man får lämna det
  och komma tillbaka för att samtala om dem och bestämma en tid för det.
  Om man går med på det så har man fått en kontakt att utnyttja nästa gång. Svaren på de frågor man lämnar skall naturligtvis vara ”samtalsbara” av den besökande
  Om man inte vill medverka till det hjälper ingen robot i världen.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Precis!

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Tja, telefon… och bandinspelningar har ju funnits länge. Maskiner som förmedlar nånting mänskligt och andligt av värde. Inget konstigt alls egentligen…

  …huvudsaken en inte tror att en maskin kan ERSÄTTA den mänskliga kontakten. Det handlar om kompletteringar.

 • stefanswrd

  det är en bra idé, och jag har tänkt göra någon variant av det

 • gäst & främling

  ”Frikyrkomedlemmar” ??? Då vet du inte mycket om hur många som missionerar på sina arbetsplatser, det är många som har haft med kolleger till kyrkan men sedan tar det stopp, varför?