Är det dags att skrota begreppet evangelikal?

När man diskuterar bibelsyn och bibeltro är det alltid problematiskt vad man ska kalla olika tankemönster och åsiktskluster för. Jag använder termen liberalteologi för att måla upp breda trender. Jag väljer det medvetet därför att det oftast inte uppfattas som ett skällsord bland dem som företräder det. Jag har haft debatter med präster som titulerar sig som liberalteologer. Men finns det förslag på bättre beskrivningar och kategoriseringar av dessa fenomen är jag idel öra.

Däremot funderar jag om begreppet evangelikal är moget för skrotning. Dels är det en så stor spännvidd bland dem som kallar sig evangelikaler att begreppet blir nästan meningslöst. Ett annat bekymmer är att i USA har beteckningen evangelikal politiserats. Det har ofta blivit politisk stödgrupp för högerpolitik, en politik som många som ser sig som evangelikaler står främmande inför.

Frontfiguren i motståndet mot liberalteologi i USA under första delen av 1900-talet, han kallade sig varken fundamentalist eller evangelikal. J. Gresham Machen kallade sig för bibeltroende.

Ett enkelt ord som fångar upp det centrala, och som också kan förena kristna i olika kyrkotraditioner som har en gemensam grundsyn på Bibeln, att hela Bibeln är Guds utandade, inspirerade, uppenbarade, sanna ord – och rättesnöret för lära och liv.

Jag bara slänger ut tanken, ska man börja att bara kalla sig för bibeltroende, inte för evangelikal?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jonas Rosendahl

  Läs gärna The Great Evangelical Disaster av Francis Schaeffer.

  Dessutom, gå inte på teologers definitionsdribblingar. Så länge vi kan relatera till vad just liberalteologi innebär, så kan vi använda det ordet.

 • Mattias

  Spännvidden för bibeltroende är väl minst lika stor som för evangelikal.
  Varför inte Jesustroende ??

 • http://godatankarochfunderingar.wordpress.com Tony Malmqvist

  Varför etiketter över huvud taget?

 • Ulrika

  ”Varför inte Jesustroende ??”

  Ja, det sätter fokus på rätt person och rätt tro.

 • stefanswrd

  den boken är lysande, läste den för många år sedan, plockade fram den ur bokhyllan i julas och har läst den igen, senaste ledaren i Världen Idag har den boken som inspirationskälla

 • Jonas Rosendahl

  Alright! Jag var profetisk i efterhand då på nåt sätt 😉

 • Ulrika

  ”Varför inte Jesustroende ??”

  Din ”fråga” väckte mej så jag skrev en liten bloggpost:

  https://litevardagstro.wordpress.com/

 • http://itpastorn.nu/ Lars Gunther

  Då får väl jag rekommendera detta inlägg av den evangelikale teologen Roger E. Olson:

  The “Disappearing Middle” in American Political and Religious Life och hans klargörande bok The Journey of Modern Theology: From Reconstruction to Deconstruction. Jag tror kapitlen om Princetonteologin och just evangelikal teologi skulle klargöra en del.

 • http://www.andersgerdmar.com/ Anders Gerdmar

  Schaeffers är en viktig bok-