Nu går jag in i debatten om övervakningssamhället igen

Har idag jobbat med ny ledare till Världen Idag som jag tror publiceras på måndag. Var igår på Torpkonferensen och medverkade i ett seminarium med Emanuel Karlsten om hur kyrkan bör arbeta med sociala medier. Emanuel och jag samtalade en del om hans senaste DN-artiklar där han uppmärksammat amerikanska Snowden-skandalen, om hur en anställd vid USA:s säkerhetstjänst har avslöjat att man har insyn i vanligt folks internetaktiviteter som Google, Hotmail, Gmail, Facebook, Skype m.m. Här är en länk till Karlstens DN-krönika.

Frågan intresserar mig och jag tycker att vi som kristna ledare bör protestera mot och problematisera det gigantiska elektroniska övervakningssamhälle som växer fram. Kinesiska myndigheter tillämpar detta rakt av, och då blir det ofta kristna som hamnar i skottgluggen.

Jag var ju med redan i FRA-debatten 2008 och skrev i Svenska Dagbladet och ställde frågan om varför FRA spanat på en pastor, nämligen Ulf Ekman. Det fanns indicier att så hade skett, men FRA-chefen förnekade detta. Artikeln väckte stor uppmärksamhet och refererades till i åtskilliga svenska tidningar. Här är länk till min SVD-artikel 2008.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • wildwest63

    Det är midsommarafton och jag tänker ändå skriva, haha!
    Skrämmande utveckling och man tänker ju på apokalyptiska scenarier där ingen går säker. Även om jag är en stor USA-vän har jag tyvärr alltid trott att övervakningssamhället kommer därifrån. Vi i västvärlden skulle aldrig acceptera om det kom från Iran, Kina eller Ryssland. USA gnölar vi kring och sen accepterar vi. Det hänger delvis ihop med vårt säkerhetstänk: vi måste skydda oss ifrån allt, kosta vad det kosta vill. Är det inte lag på cykelhjälmar och en lång radda råd från Simsällskapet inför faror på stranden så är det rädslan för terrorister. Tänk när man blir fångad med en oöppnad burk tonfisk i olja i säkerhetskontrollen eller när vattenhalten i rökt fårfiol diskuteras! Hu, vilken terrorist man är.
    Eller en annan reflektion av samma art: eftersom strejk hotade Stockholms tunnelbanor jobbade jag hemifrån igår. En hel påse med bankdosor o inloggningskoder! Jackfickorna skulle aldrig räckt. Hur enkelt skulle inte jag tycka det vore om man hade någon form av chip i pannan, irisavläsning, fingertoppsavläsning istället för 15 bankdosor och två A4-sidor lösenord. Uppenbarelsebokens skräckscenarier ligger alltså numera bara en bekvämlighet bort.