Nyhet

Idag släpper jag en nyhet.

Jag kommer att leda ett spännande seminarium under Almedalsveckan med rubriken ”Är religiösa ståndpunkter tillåtna i politiken”. Här är länk till presentation av programmet. Det är kristna tankesmedjan Claphaminstitutet som är arrangör.

Omar Mustafa, som under mycket dramatiska och mediala former petades ur socialdemokraternas partistyrelse kommer att medverka. Liksom Peter Weiderud som är ordförande för socialdemokraternas sidoorganisation ”Tro & Solidaritet”, det som tidigare hette broderskaparna.

Dessutom medverkar två ledande kristdemokrater, Emma Henriksson som är gruppledare i riksdagen för partiet och Tuve Skånberg, ledamot i Konstitutionsutskottet och dessutom direktor för Claphaminstitutet.

Seminariet kommer att hållas på missionbåten Elida måndag 1 juli kl. 13.30.

I Visby alltså.

Ämnet är mycket hett, inte minst efter socialdemokratins interna turbulens efter Mustafas avgång. Så seminariet har goda möjligheter att bli uppmärksammat i Almedalens myller av diskussioner och events.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Andreas Holmberg

  Vad är en religiös åsikt? Är det inte snarare motiveringarna och argumentationen som kan vara mer eller mindre ”religiösa”? Frågan är om t.ex. åsikten att bara kvinnor kan föda barn (som inte delas av Göran Hägglund och Emma Henriksson men av mej, Tuve Skånberg, Marc Bygdeman och patientföreningen Benjamin) är en religiös ståndpunkt eller, i normalfallet, allmänmänsklig/sekulär common sense. Och även ateister kan vara emot provocerade aborter.

 • Nils

  Var inte Elida en evangelisationsbåt ?
  Eller rättare – Vad tillför Weiderud & Mustafa det evangeliska spektrat ?

  Motpoler till evangeliet finns det mycket av – det räcker gott för att beskåda de som minglar runt med rosévinsglasen bland de frotterande…

  Men några andra ska bära den ”tärande sektorn” som minglar runt i Almedalen.
  Det vore ett ämne för de pratande:

  Varför så mycket prat & religiöst prat, när ni istället kan få arbeta i er anletes svett – som Bibeln förespråkar ?

 • Nathalie Bencic

  Hej Nils!
  Elida var inte, utan Är en evangelisationsbåt. Vi spelar och vittnar dagtid på stan och kvällstid från båten och vi är stolta över att få vara en träffpunkt där man vill lyssna och diskutera tro.

  Kul att du kommer Stefan! Jag är inte ombord hela tiden då vi kör dubbel verksamhet den veckan, men ser jag dig ska jag minsann komma fram och hälsa!

  /Nathalie

 • westinbo

  Frågan lyder alltså: Är religiösa ståndpunkter tillåtna i
  politiken? Här handlar det om att politiker i praktiken är trendkänsliga,
  opportunistiska och rädda om sina väljare. Därför vill man inte stöta sig med tidsandan
  som bärs upp av majoriteten och organisationer och opinionsbildare som än så
  länge i frånvaro av väckelse i alltför många avseenden står i motsats till den
  etik som presenteras i bibeln och som inte ens de kristna är överens om. Det är
  väl i någon mening följdriktigt och symptomatiskt att kristna företrädare står tillsammans
  med muslimska företrädare för att ställa frågan om det är tillåtet med
  religiösa ståndpunkter i politiken. Snacka om att vi lägger ribban så lågt att i alla fall inte djävulen snubblar på den.

 • Nils

  det vet jag väl – jag har likt andra följt Elida väl under Tarrens epok med klar evangelisk profil utefter västkusten.

 • Stefan Swärd

  Nils,
  Notera att detta är ett arrangemang som ingår i det officiella Almedalsprogrammet. Almedalen är ett politiskt arrangemang och mötesplats för hela det offentliga Sverige, politiker, media, myndigheter och åtskilliga organisationer där även en rad kyrkor och kristna organisationer finns med. Vi deltar i Almedalen för att ge ett kristet bidrag till det offentliga samtalet. Vi kan inte inom ramen för Almedalsprogrammet bedriva evangelisation, men vi kan delta i diskussioner som ligger i gränstrakterna religion och samhälle. Utifrån båten Elida bedrivs också evangelisation under almedalsveckan, men de aktiviteterna kan inte finnas med i det officiella programmet.
  Man bör vara medveten om att Almedalsveckan arrangeras av de åtta politiska riksdagspartierna, och de bestämmer spelreglerna för de organisationer som ska vara med.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Nils

  Jo visst, men det som preseras på Almedals-veckan är knappast nått som förändrar världen… – däremot tror de som deltar att de har större påverkan än de i realiteten har.

 • Westinbo

  Men jag ber till Gud att seminariet ändå ska få bli en kontaktyta mellan kristen tro och muslimer och icke-troende, att Gud ska få använda detta ”geschäft” på denna politikens Kiviks marknad. Vi ska ta till vara alla tillfällen.