Husby brinner

Det är tragiska händelser som pågår just nu i ett antal Stockholmsförorter. En av EFK-församlingarna i Stockholm, Husbykyrkan, ligger mitt i det drabbade området. De behöver allt vårt stöd nu. Det är ett antal ytterligare församlingar som ligger mitt i berörda områden bl.a. Rinkebykyrkan och Tenstakyrkan, och flera av Elimkyrkans pionjärsatsningar och församlingsplanteringar finns också i områden som drabbats av bränder senaste dygnet.

De kristna kyrkorna är ofta spjutspetsar i att skapa integration och att stötta ungdomar i dessa förorter.

Däremot behövs mer insatser för att nå fram till dessa grabbgäng, uppenbarligen har familjenätverken och familjerna inte klarat av detta. Här behöver kyrkor, sociala myndigheter, skola och polis hjälpas åt.

Media och expertkommentatorer generaliserar för mycket. Det är små grupper av grabbgäng som driver detta. 99 procent av Husbyborna är helt oskyldiga till det som händer. Om detta bara handlar om strukturella samhällsproblem som en del politiker och experter tycks tycka, varför är då inte flickorna och kvinnorna med? Det är ju bara grabbar som tänder på bilar och kastar sten.

Tyvärr är de som drabbas av grabbgängens verksamhet de invånare som bor i Husby och de andra berörda förorterna. De som tjänar på bilbränderna och stenkastningarna är Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, de kommer att använda dessa händelser för politiska syften, och ge mer näring åt främlingsfientliga strömningar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Micael Gustavsson

  Återigen, många av dessa är födda här. För folk som lever med olika typer av uppehållstillstånd kan utvisning vara möjlig, men gör medborgare måste man ha samma regler, inte en a och b klass.

 • Ulrika Jansson

  Vi ska alla försöka förstå Guds Ord och allra helst inse den extrema omsorg som Herren har för oss. Han som kom till oss för att vi ska få leva i ljuset.

  Ett antal bibelställen har Herren, den Ende Läraren, visat mig sedan du förmedlade din ”syn” i går. Bland annat 2 Kor 4 som talar just om ljuset och att vi som lever i det inte sysslar med knep och hemlighetsmakerier.

  I natt har jag sovit i Psalm 23 ”Herren är min herde….” Ord som att endast förtrösta på Gud och inte människor har fått komma i min väg.

  Dörrar som med rätta är öppna behöver inte öppnas upp. Andra dörrar, typ knepiga kanaler, ska vi stänga igen och ofta med Herrens hjälp.

  Tror att du, Kjell, drabbats av en släng av sådant som hör mystikerna till. Där får du vistas utan mig och vill du ha hjälp att komma ur det är jag den första att vilja förmedla bönehjälp.

  Själva bilden du fick har en relevant koppling till mig men bär inte frukt i sig. Frukten är den undervisning som jag fick av Herden och Jesu närvaro i mitt hjärta.

  I Kärlek

  Ulrika

 • Eva Gustafsson

  Det jag tror att vi måste göra som kristna är att ”avpolitisera” den här frågan och börja stötta de kristna som finns i området i vad de gör. Det är människor som finns i de här grabbgängen och vi är kallade att nå dem. Det viktiga är att vi når dem. Be för vad som faktiskt görs – både av församlingarna och andra initiativ, be för polis och myndigheter också. Bor ni i närheten – varför inte ta er dit? Kontakta församlingarna och fråga vad ni kan hjälpa till med. Vi pratar så mycket!

 • kjell

  Måste bilden bära frukt i sig? Det är roligt att du erkänner att bilden har en relevant koppling till dig.
  Du har angripit mig och påstår att jag använder Gus ord fel,
  du påstår att jag är emot invandrare,
  du påstår att jag är politisk,
  du påstår att jag skrev utan vidare insyn.
  Sen skall jag till råga på allt skämmas ända upp i taket.

  Läs inte in dina egna tankar, läs som det står,lägg lite kärlek och förståelse i din läsning,utgå inte från att alla tänker negativt.
  Jag är inte perfekt kan kanske skriva fel utan att själv upptäcka det, kanske på grund av ålder, men jag vill förmedla lite av den kunskap som jag fått

  Du behöver inte förtrösta på mig, men du kan ju stanna upp lite för dom Bibelord som jag förmedlar.

 • Ulrika Jansson

  Amen.

 • Erik

  ”Viljan finns bara när människan drabbas av Guds nåd.”
  Skulle gäran se att du utvecklade detta. Är Guds nåd bara något som drabbar några?
  Rom 2:4-11
  Gud är inte partisk.
  Vilja finns hos alla, för alla får se Guds nåd! Rom 1:19-20.

 • Ulrika Jansson

  Förstår du inte att jag har stannat upp?!

  Jag berättade ju precis hur jag sedan du sade det du sade i går har vänt mig till Herren kring det under snart 1 dygn och blivit undervisad!

  Bilar brinner och gör säkerligen stor skada för de drabbade, men det ger inte dig rätten att uppträda hur som helst under tiden,

  Kanske skapar du lika stor skada fast på att annat plan!

  Den är väldans bra den där psalmen som herden David skrev. Han visste vad sina får behövde och jämförde fårens behov med sina egna. Smörjelsen på deras huvuden som skyddar mot insekter o annat som irriterar, vatten där man finner lugn o ro. Och dukat bord fick han i sina ovänners åsyn.

  Vill du ha förbön eller inte?
  Kopplingen är inte rolig, den oroar mig för din skull.
  Förmodligen säger du nej.

 • Ulrika Jansson

  Nu har jag inte grunnat på dessa saker jättemycket eftersom jag fick ”lite” annat från Kjell att tänka på men förutsätter inte han att dessa ungdomar som förmodligen inte ens fått chansen att höra evangelium ändå ska följa det? Hur i allsin dagar kan man begära det? Inte ens vi som fått ”hela” skriften serverad på silverfat klarar ju av den sortens nivå på rättfärdighet. (Som om vi skulle kunna bli rättfärdiga genom gärningar…)

 • kjell

  Du svarar inte sakligt på mitt inlägg, du borde gå tillbaka och se att du kommit med felaktiga påstående,du menar att jag gör skada, du tänker inte på vilken skada du gör mig när du påstår saker som jag inte skrivit, hade det inte varit för den ”enorma” respons jag fått från andra här så hade dina inlägg gjort mig mycket ledsen, du själv har istället fått negativ respons, en möjlighet som jag har hoppats att Stefan skulle tagit bort.

 • Ulrika Jansson

  Förmodar att det är Kjell som skriver ovan i ”Ulrika till Ulrika ”.

  Fel i systemet igen:((

  Ja du Kjell, om det är så att du tröstar dig med att andra trycker på gillaknappen för dig i stället för att du faktiskt tar till dig den verkliga tröst som jag vill dela med mig av så kan jag inget göra.

  Nu har jag annat att göra, ska skriva om den Gode Herden, tillägnat tonåringar…

  Hej då.

 • Ulrika Jansson

  Ett sista svar nedan. Systemstrul.

 • kjell

  Jag ser verkligen ingen tröst i dina ord bara angrepp mot mig i det som du skriver, det vore roligt om du ville erkänna att du haft fel i dina påstående, jag vill vara saklig och vill bli bemött på samma sätt. Om kopplingen har någon relevans borde den innebära att du tänker lite extra på dom ord som jag skriver, men du stöter bort ännu mer och vill inte erkänna, att det kanske ligger något i vad den där gamle mannen skriver.

 • SefastTronde

  Förlåt att jag blandar mig i, men jag kan inte se att något av de klander du fått har någon bärande grund.

  Det är min mening att du bemötts osakligt och därtill i en orättfärdigt anklagande ton, av någon som ovisligt nog ger uttryck för att anse sig vara förmer. All sådan orättfärdighet vänder åter varifrån den har kommit.

 • stefanswrd

  Sefast Tronde,
  Mina bedömningar i dessa frågor grundar sig på kristen-biblisk etik och faktisk erfarenhet av att leva i storstadsmiljö i hela mitt liv, och där jag känner personligen många som är födda utanför Europa.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • stefanswrd

  Kjell, du måste hålla dig till ämnet, det här blogginlägget handlar om problem i Stockholmsförorter. Det är detta som ska kommenteras.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • kjell

  Till råga på allt så skrev Stefan att jag inte håller mig till ämnet, jag menar att jag har hållt mig till ämnet, men svarar när jag blir påhoppad,men jag erkänner att det blivit många försvarsinlägg.
  Det jag skriver har sin grund i den kunskap som Gud gett mig.

 • Ludvig

  Vi andra som kommer till delvis motsatt slutsats grundar också våra bedömningar på kristen-biblisk etik. Måhända är skillnaden att vi som vuxit upp ute på landsbygden har fått lära känna en svensk kristen kultur som vi uppskattar och vill värna.

  Ni stadsbor har nog ingen svensk kultur som är värd att bevara…

 • Micael Gustavsson

  Svensk kultur? Julskinka och midsommarsill finns väl bland storstadsbor också. Knätofsar och fioler i mindre grad. Menar du mer subtila beteendemönster, så tycker nog folk från främmande kulturer att även storstadssvenskar är exotiskt svenska. Men Guds rike står över alla kulturer.

 • Ludvig

  Då har du uppenbarligen inte en blekaste aning om vad jag menade med ordet ”kultur” i positiv bemärkelse.

  Du bekräftade faktiskt mina fördomar.

 • Micael Gustavsson

  Jaha, om kultur varken är konkreta seder och bruk eller det jag kallade subtila beteendemönster, vad är det då? I positiv mening?

 • SefastTronde

  Väl talat!
  Det är viktigt att inte utesluta några goda initiativ, och diskvalificera dem för att de kommer från ”fel håll”. Dessutom handlar det inte det minsta om att någon skall ta poäng på frågan, inte heller att förljuga eller försköna bilden till personlig (politisk) förmån. Det är svårt att hjälpa och förändra på sikt om man inte vågar se och tala om verkligheten som den faktiskt är. Den som menar sig vara kristen kan aldrig underordna sig någon politisk korrekthet, det är en omöjlighet när Han som är vår Herre själv är Sanningen.

 • Eva Gustafsson

  Det är ungefär det jag menar – det handlar inte om oss utan om dem. Och om honom som är vår ende Herre!

 • SefastTronde

  Ursäkta, men jag förstår egentligen inte ditt svar.

  Det jag kritiserade är att Jimmie Åkesson alltid och på ett orättfärdigt sätt skall utmålas som främlingsfientlig, och aldrig bemötas med samma respekt som alla andra politiker för vad han faktiskt säger, utan av en hegemoni av politisk korrekthet där han görs till ett legalt hatobjekt. Jag anser inte att man som kristen bör agera på detta sätt, att så tydligt visa anseende till person.

  Sedan är det en helt annan sak att vi på alla sätt bör agera mot all främlingsfientlighet. Därtill är politiken inhuman och rasistisk, trots att man vill ge sken av motsatsen…

  Den segregationspolitik som förs nu anser jag vara främlingsfientlig, där man inte förmår att integrera den mängd invandrare man tar emot. Medvetet skapar man getton av etniska grupper som permanentas i mer eller mindre utanförskap, och vidmakthåller på så sätt en grogrund för verklig främlingfientlighet.

  Frågan är alltså även vad som lagt grunden för kravallerna i Husby? Den politik som förts eller främlingsfientlighet bland infödda svenskar?

  MVH / Sefast Tronde

  Ps.
  Även jag har en betydande andel av vänkretsen bland människor som är födda utanför Europa.

 • Tea Gustavsson

  Men alltså, SD förstärker ju segregationen genom sin retorik. De får människor att känna sig ännu mindre önskvärda = ännu större utanförskap = ännu större problem. Vill man ha ett annorlunda, mer integrerat samhälle är det ju just SD man inte ska rösta på.

 • Tea Gustavsson

  Du betalar inte för någons existens alls. Det är Gud som står för alla människors existens. Sedan har du inte en aning om vad det är för människor som gör detta. Många invandrare försörjer sig själva, eller hur? Det är bara att gå ut en dag i Stockholm så ser du mängder av invandrare som arbetar och knappast försörjs av staten. Det är bara en enda sak som vandaliserande människor saknar – det är hopp!

 • Micael Gustavsson

  Är du kritisk till något i artikeln, eller vad vill du säga?

 • Uffe L.

  Förklara gärna vad du menar med ”svensk kristen kultur.” Det går lättare att ta ställning då.

 • O P

  Birgit

  Gå tillbaka till den 14/5 hur skall en pastor vara klädd, läs diskussionen mellan Nils/Ulrika där beskriver hon själv sin ekonomi och att hon lever spartanskt och på second hand kläder.

 • Samuel

  Vad gör vi med dem som är svenska medborgare. Menar du att svenska medborgare som begår brott skall utvisas?

 • kjell

  Ursäkta Stefan Ett nytt försvarstal.

  Både du och några andra har inte läst på ordentligt, jag skriver gäster och menar det, börja från grunden när människor anländer hit skriv på ett avtal med allt som kan tänkas gå fel, eftersom demokrati är ett okänt begrepp för många, kvinnosyn och hedersrelaterat våld o.s.v, fördelen är att människor kanske tvingas sköta sig, och på så sätt anpassar sig, och då behöver ingen utvisas.
  Jag har en del insiders information om vilken grupp som startar upp våldet,men sedan finns det en svans som vill härma och tycker att det är häftigt, det var lika i Malmö.

 • Micael Gustavsson

  Men de ungdomar som bråkar är ofta födda här. Möjlighet till utvisning finns för dem som inte är medborgare.

 • Samuel

  Givetvis skall vandalisering och våld som vi sett prov på den senaste veckan bestraffas. Alla människor i Sverige måste följa Svensk lagstiftning. Om man inte är Svensk medborgare kan man vid grova brott dömas till utvisning och det är inget konstigt med det. Sen kan man givetvis diskutera vilka brott som skall kunna resultera i detta men det var inte poängen med mitt inlägg.

  Poängen var att de flesta av de ungdomar som varit med i upploppen troligen är svenska medborgare, en del med all säkerhet födda i Sverige eller hitkommna som små barn så dessa kan man inte utvisa då de är svenska medborgare avtal eller ej. Eller menar du att man även skall kunna utvisa Svenska medborgare? Skall isåfall även jag som är född i Sverige med svenska föräldrar och farföräldrar kunna utvisas om jag begår ett brott och iså fall till vilket land då? Eller menar du att enbart människor med ursprung i ett annat land som blivit svenska medborgare skall kunna tas ifrån sitt medborgarskap? Isåfall går vi i från principen om likhet inför lagen vilket är en av grundprinciperna i ett demokratiskt samhälle.

 • O P

  Svensk lag innebär demokratiska spelregler, dom som kommit hit som små har inte samma utanförskap, dom kan språket helt, och är bland annat genom skolan anpassade till Svenska regler, men den som inte håller sig till demokratiska spelregler bör förvänta sig ett straff, men vad jag förstått så är många av dom inte duktiga på Svenska språket det innebär att dom inte kommit hit som små,
  sedan uppstår det ofta sådana som härmar när något sådant här inträffar, I Malmö gick det till på samma sätt, det startade inom ett begränsat område med bara invandrare, där vi gammelsvenskar skulle bli utkastade om vi hade gått dit och provocerat dom.

 • kjell

  Kära Tea läs en gång till, jag skriver att jag håller med Stefan jag håller inte med SD men deras politik vinner när invandrare bär sig illa åt.

 • Micael Gustavsson

  De kan vara födda här, och ändå dåliga på språket. Framförallt om de vuxit upp i kraftigt segregerade områden. Det är givetvis inte bra.

 • Patrick Ölund

  Vi bodde i Norsborg ett tag och det finns många som talar väldigt dålig svenska. Precis som Micael säger att de som lever i ett segregerat område pratar inte bra svenska. I hela vårt hus var jag den enda svensken.

 • O P

  Jag har arbetat med och för invandrare, och får genom det insiders information, och vad dom själva tycker är att reglerna inte kommer fram förrän dom har gjort något fel, det vore bra om dom fick reglerna på pränt vid ankomst till Sverige, och skriva på att dom accepterar.I många krigshärjade länder som flyktingar kommer ifrån skapar många sina egna lagar.

 • Håkan nilsson

  Ett bra inlägg Sefast. Det är ju inne att förtala Sverigedemokraterna och det är ju klart att inte Stefan S vill vara sämre. Men Sverigedemokraterna har ju faktiskt rätt när de säger att man bedriver en invandrarpolitik som inte fungerar. Alla politiker och annan tyckarelit frågar sig vad dssa upplopp beror på, men ingen har ställt frågan om föräldrarnas roll i detta, har de inget som helst ansvar. Problemet verkar vara att ungdomarna helt saknar uppfostran och inte vet vad som är rätt och fel

 • Håkan nilsson

  Du kan väl inte skylla dina trendrätta åsikter om Sverigedemokaterna på Bibeln.

 • Samuel

  För det första påstår jag inte att människor inte skall straffas om de begår ett brott och en konsekvens gällande personer som inte är Svenska medborgare kan vid grova brott vara utvisning. Dock får utvisning anses som ett väldigt hårt straff mot en 15-åring för att ha deltagit i upploppen.

  För det andra så kan man prata dålig svenska även om man har varit i Sverige länge. Detta är en konsekvens av den segregation som finns i dessa områden. Människor rör sig i ett begränsat område både rent fysiskt men också socialt och kulturellt. Träffar man bara människor med svårigheter med svenska språkhet kommer detta drabbas ens egen språkutveckling. Men nu kommer vi från ämnet. Det upprepas gång på gång att om man kommer till Sverige måste man hålla sig till de lagar som finns och om man inte gör det så får man förvänta sig ett straff. Jag håller med men det jag undrade över var Kjells tal om utvisning som en konsekvens och hur detta skall kunna fungera med tanke på att majoriteten, språkproblem eller ej, är svenska medborgare, om det nu inte är så att man vill ha ett samhälle där medborgare skall ha olika rättigheter på grund av sitt ursprung.

 • Micael Gustavsson

  Vadå, skulle det inte gå att tillämpa Bibeln i dagens samhälle?

 • Ulrika Jansson

  Vet inte, men tror att hon tänker på allt det som inte syns.

 • Pingback: Sverigedemokrayterna | Singingdogblogg()

 • Håkan nilsson

  och uppfostran

 • Ulrika Jansson

  Hihi….I positiv mening?
  Det är klart att det fortfarande efter 4 dagar är tyst.