Frågan om kläder

Har gjort utspel om hur pastorn ska vara klädd. Har läst med intresse kommentarerna.

Är dock fortfarande lika villrådig i denna fråga.

När det gäller kyrkklädsel i allmänhet, så tror jag fortfarande på mångfaldens princip. I varje fall i storstäder finns det inte enhetliga klädstilar. Ska en kristen församling nå en stor bredd av människor, blir det fel om man har en enhetlig klädstil i församlingen. Däremot är det väl en rimlig standard att man är hel och ren och inte luktar alltför illa, om man klär sig i elegant kostym eller jeans, i grått eller rött, är individens eget val.

När det gäller pastorns klädsel så är jag fortfarande villrådig. Jag kan se en viss poäng i någon form av ämbetsklädsel, även om jag inte kan ge det en teologisk innebörd. Utan mer som uttryck för kreativitet i gudstjänsten. Utifrån min baptistiska teologiska grundsyn känns det dock otänkbart, baptismen betonar allmänna prästadömet, och att vi är bröder och systrar som möts för gudstjänst, inte präster och lekmän.

Och hur man ska vara klädd i den moderna mångfaldens församling, med elegant klädda afrikaner, elegant klädda direktörer och ambassadörer, fritidsklädda forskare och IT-människor, och diverse vanligt folk med mycket varierande utstyrsel, har jag fortfarande svårt att få grepp om. Speciellt om man inte har någon given egen klädstil.

Jag kör nog som jag brukar, variation, Niklas Piensoho-stil ibland, jeans ibland och en ganska proper kostym ibland. Den 9 juni blir det dock en proper kostym, då har vi avslutningsgudstjänst för Elimkyrkan, för kyrkobyggnaden alltså.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • wildwest63

  Men varför proper kostym på avslutningsgudstjänsten i Elim? Varför inte moderna jeans med hål i?
  Jo, antagligen för att avslutningsgudstjänsten är högtidlig, ni tar farväl av gudshuset ni hållit till i länge. Då gör man sej extra fin.
  Just där är min poäng: om vi går till kyrkan för att det är en högtid, att vi träffar Kungars Kung, hierarkiskt ställd över Carl XVI Gustaf, bör man inte försöka anstränga sej lite då?
  Hela klädstilsproblematiken kommer från hjärtats inställning. Den rår vi inte på med förbud, men man kan rå på den genom trägen undervisning.

 • Uffe L.

  Tja, om det har med hjärtats inställning att göra hur man klär sig, skulle säck och aska passa bra ibland. I alla fall om jag får tala för mig själv.

 • wildwest63

  Det håller jag fullständigt med om. När det gäller kristna sammanhang skulle jag antagligen gå i sånt jämt som situationen ser ut numera. Men som predikant drar jag därmed blickarna på mej pga kläderna (=säck o aska). Då gäller det att jag har en plan med det klädvalet. Då kan det absolut funka. Om planen bara är: äh, jag struntar i mötespubliken, jag vill se ut som jag vill, då är det fel inställning och då dras uppmärksamheten till fel område: inte predikan utan hur jag ser ut (gäller lika mycket ordval, gester, olater, tics, fråga vilken talare som helst, behöver inte vara i kyrkliga sammanhang).
  Antag att Carl Bildt uppträder i sin clownutstyrsel och allvarligt i tv-rutan talar om krigsbrott i Syrien och hur Sverige fördömer dessa. Kommer han anses som mer eller mindre trovärdig jämfört med ordinarie kostym?

 • Lars Liljesvärd

  Det är inte pastorernas klädval som oroar. De flesta verkar ha hittat en bra balans. Värre är det när det smyger sig in en ”hipp” klädkultur i församlingarna som riskerar att bli exkluderande. Inget fel med fina kläder men hellre en brokig skara av olika människor där alla känner sig hemma. Blir församlingen en medelklasskultur vad gäller klädsel och beteende lär den hemlöse aldrig våga sätta sin fot där.

 • Cissi

  Visserligen är det er övertygelse som inger trygghet, Stefan, men detta samtalsämne satte tidigare debatter i sin kontext. Inte så oävet, praktiskt taget, i jämförelse med fiktiva etiska dilemman, vilka tidvis upplevts svåra att få grepp om.
  Allt gott,
  Cissi

 • Uffe L.

  Församlingen är redan en medelklasskultur, både när det gäller kläder och annat.

 • Tea Gustavsson

  Man kan också tänka att man träffar Pappa och har familjemiddag. Då funkar en mer avslappnad klädsel utmärkt. Det ena utesluter inte det andra, en blandad klädsel är bäst tror jag.

 • Theralen

  Kläder är nog en viktigare fråga än vad man först kan tro- då församlingsmedlemmarnas klädstil också speglar ”kulturen” i själva församlingen. Vet t.ex inte om Jesus själv alltid var så ren och fin- han var till tider tider hemlös…Själv bryr jag mig inte en skvatt om hur pastorn/predikanten går klädd,…Men kan säga som så att jag känner mig mer hemma hos välklädda afrikanske, än hos välklädda Svenssons- då de oftast inte har med sig den stela moraliserande, dömande (ytliga) religiositeten vi oftast kan skåda i vårt lands frikyrkor.
  Tycker också kyrkan ska vara till för alla människor, det innebär också alla från olika subkulturer- om man så är punkare, skinnhead, nörd – så borde man kunna känna sig välkommen oberoende av hur man ser ut.