Direkt från New Wine-konferensen

Nu är jag på den New Wine ledarkonferens som just nu pågår i Stockholm, och som vi i Elimkyrkan arrangerar tillsammans med Korskyrkan och Citykyrkan. Vi håller till i Citykyrkan som har de största lokalerna. Just nu undervisar Randy Clark om Andens gåvor. Han berättar om att i hans icke-karismatiska bakgrund inom amerikansk baptism Andens gåvor tolkades om, till att ges andliga tolkningar, eller bara uttrycka mänskliga förmågor. Profetia blev predikan, kunskapens ord blev naturlig kunskap och förmåga att uttrycka den, visdomens ord blev naturlig visdom man kan förvärva genom erfarenhet och utbildning. Helandeundren ges andliga tolkningar, en blind som får sin syn, det blir detta att Gud öppnar människors andliga ögon.

Enligt Clark tappar man då hela den övernaturliga dimensionen av kristendomen. Andens gåvor är nådegåvor, det är Guds nåd som är verksam.

Clark konfronterar väldigt tydligt avmytologisering av kristendomen som liberala teologin bidragit med, att vi tappat tron på att änglar, onda andar, Andens gåvor, under och tecken, djävul etc. existerar, och allt detta ges naturliga omtolkningar som passar tidsandan i moderna tidevarvet. Men Clark konfronterar också mot riktningar i bibeltroende amerikansk fundamentalism som omtolkar Bibeln och t.ex. hävdar att Andens gåvor inte är verksamma idag. De hamnar i vissa frågor i samma slutsatser som de avmytologiserande liberalerna hävdar Clark.

Randy Clark förenar en mycket bred kyrkohistorisk skolning med en förmåga att förlösa tro på helande och Guds övernaturliga ingripande. Han berättar om hur helandetjänsten och tron på helande återupplivades i amerikansk kristenhet under senare delen av 1800-talet, och det var kristna ledare från olika protestantiska samfund som drev på detta. Bland annat växte det fram en betoning på betydelsen av Guds löften, Guds ords slutsatser om helande, och att lita på vad Gud har sagt. Detta inträffade långt före att pingstväckelsen bröt igenom.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ulrika Jansson

  Hur många anmälda deltagare är det? 

 • http://holyspiritactivism.wordpress.com/ Micael Grenholm

  450. :) Riktigt bra konferens!

 • Ulrika Jansson

   Hej Micael,
  Det var ett tag sedan.

  450stxcirka 1100 kr (1150 över 30 år och 8…någonting för er ungdomar) Vad blir det?
  Fast då ingår fika…lever ni på Schwartzwaltstårta hela dygnet eller vad;)

  Kul att höra ifrån dig iaf,
  /u

 • uffe_lundberg

  Hade han några tankar om hur man ska komma tillbaka dit då? För mig verkar det som om den sortens andlighet är vanligare utanför kyrkan än i den. 

 • Christian

  Mycket bra!

 • Jonas Rosendahl

  En del har en uppfattning om att pingstväckelsen ”damp ned från himlen” med ett genombrott, men det är uppenbart i pingsthistorien och precis som Swärd menar att det övernaturliga manifesterades långt innan själva genombrottet. Läser man både undervisningen genom pietisten som väl är den som ger en god hint om nivån i Sveriges kristenhet på 1800 talet och historia så ser man att det var ett gediget och omfattande både bönearbete och upprättandet av tron på Guds löften som banade väg för ett bredare genombrott. Det stilla undran man väcks av idag i våra församlingar är, var sker denna lärjungaträning som kan bana väg för genombrott idag? Är det inte snarare så att betoningen är på verksamhetshjulen, snarare än lärjungaträning? Ja det finns många frågor.

 • Ulrika Jansson

   Numera åker jag buss men i höstas tog jag mig fram med hjälp av en Nissan Sunny, korad som bilvärldens mest avskrämliga i sin design. Hyfsat bensinsnål dock.
  En morgon tankade jag och for sedan iväg utan att skruva i …jamen, den där stora plastskruven som täpper igen hålet till tanken du vet. Ut på 70-väg, kurvor, rondeller, uppför och nedför backar kommer jag fram till nästa mål 4-5 kilometer bort. Kliver ur och ser att proppen ligger kvar ovanpå bakluckan. Ett under? Japp. För mig hade det varit superjobbigt om den varit borta av både ekonomiska och praktiska skäl. Gud ger mig vad jag behöver, inte vad jag anser att han ska anse mig behöva.

 • Ulrika Jansson

   Håller på att lyssna till denna predikan för andra gången i rad. Tror att den kan ge oss en massa bra svar, jag känner mig åtminstone ”träffad” (uppbyggligt, rannsakad) på en del punkter och glad (uppmuntrad) i annat.
  http://www.korskyrkan-molndal.se/Ljudfiler/Aktiva%20filer/130217_Fornyelse_i_Anden.mp3

 • Ulrika Jansson

  Ordet ”helande” ger endast 1 träff i Bibeln.
  Jes 58:6ff

  ”Nej, detta är den fasta jag vill ha: Lossa orättfärdiga bojor, lös
  okets band, släpp de förtryckta fria, bryt sönder alla ok, 

  ja, dela ditt bröd åt den hungrige skaffa de fattiga och hemlösa en
  boning, kläd den nakne var du än ser honom och drag dig inte undan för
  den som är ditt kött och blod. 

  Då skall ditt ljus bryta fram som morgonrodnaden och ditt helande
  visa sig med hast. Din rättfärdighet skall gå framför dig och HERRENS
  härlighet följa i dina spår.”

   

 • Micael Gustavsson

  Fast orden ”bota” och ” läka” finns väl på flera ställen.

 • Kristina

  Vad är din poäng? Jesus sa något om vad vi ska göra läs Mark 16:15-18. står inte i motsats till Jes58:6ff

 • Birgit Hedstrom

  Bra predikan my dear friend :) av Sven Reichmann!! Har nu oxå lyssnat till den. Imorron…få se om det kommer någon paketleverans… ;D. Jag ser fram emot det!

  Kram!

  Birgit

 • Patrick Ölund

  Bota (88), Läka (20), Hela (1). Näpste febern, läkare, och många andra finns, t.ex ordet under men det går ju inte att söka direkt på det ordet eftersom det då kommer även en annan betydelse utav under. 

 • Evelina Lundkvist

  Hej Ulrika!

  Är en regelbunden läsare av Stefans blogg, men kommenterar väldigt sällan själv. Fick några funderingar utifrån din kommentar.

  Vad är det du vill föreslå med din fråga? Är du rädd att pengarna ska hamna någonstans där de inte sås in i Guds rikes utbredande på jorden?

  Allt gott!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=665607877 Oscar Thörn

  Apostlagärningarna? Jesu alla mirakler? Alla helanden i GT?
  Konstigaste ordräknandet på länge…

 • AlmaM

  Du har en bra poäng där, kära Ulrika!

 • Patrick Ölund

  Vad är det för poäng. Även om ordet ”helande” endast ger en träff så går ju helande som en röd tråd genom hela bibeln. Tänk bara 2Mos 15:26 där Gud säget att Han är Herren vår läkare.

  Under de 3 år som Jesus betjänade så ser man att helande var en stor del utav hans tjänst. Sedan gav han befallningen att vi skulle gå ut och göra detsamma (Joh 14; Mark 16). Apostlagärningarna talar om att den första församlingen gjorde precis samma saker som Jesus hade påbörjat.

  Jesus är densamme, igår, idag och till tidens slut: Även hans vilja att frälsa, bota, sätta människor fria från djävulens bojor osv.

 • AlmaM

  Poängen är :Nej, detta är den fasta jag vill ha: Lossa orättfärdiga bojor, lös
  okets band, släpp de förtryckta fria, bryt sönder alla ok,

  ja, dela ditt bröd åt den hungrige skaffa de fattiga och hemlösa en
  boning, kläd den nakne var du än ser honom och drag dig inte undan för
  den som är ditt kött och blod.

  Då skall ditt ljus bryta fram som morgonrodnaden och ditt helande
  visa sig med hast. Din rättfärdighet skall gå framför dig och HERRENS
  härlighet följa i dina spår.”