Fredspriset till EU – bra

Det är bra om det mycket viktiga fredspriset kan variera mellan att gå till individuella mikrohjältar och stora internationella fredsinitiativ som kanske inte är fullt så sensationella och trendiga men i praktiken gör väldigt mycket för freden. Fredspriset går nu till EU.

EU-projektet är ett av de mest framgångsrika fredsprojekten någonsin. Ett Europa som plågats av krig i århundrade efter århundrade tycks äntligen ha hittat en politisk modell som gör att man löser problem och motsättningar genom förhandlingar istället för militära lösningar. De som raljerar över detta beslut har enligt min mening ganska bristande kunskaper i historia.

Har man redan glömt första och andra världskriget som är de värsta masslaktandet i mänsklighetens historia. Det ekonomiska samarbetet och unionen har skapat förutsättningar för att det inte återigen ska bli militära lösningar när Tyskland, Frankrike och England råkar i luven på varandra.

Det största hotet på sikt är om främlingsfientliga partier växer sig starkare, och de har ju det gemensamt att de är de största EU-kritikerna.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.facebook.com/christian.oscarson Christian Oscarson

  Jag var verkligen emot att Sverige blev medlem i EU, men håller med Stefan Swärd här.

 • Leo Holtter

  Jaha, då vet jag det. Jag har bristande kunskaper i historia!

 • Sefast Tronde

  Bottennapp!
  Inte för att jag på något sätt räds med att ta en holmgång med dig, Stefan, i fråga om historia, men att bruka Nobelpriset för politiska syften är rent ut sagt ett bottennapp.Ibland avviker du mot annars så välgrundade och välmotiverade ställningstaganden i högst brännheta frågor. Visserligen bör man inte ”raljera” över seriösa frågeställningar och ärligt motiverade ståndpunkter, oavsett vem som framför dem. Men att här komma med den nedlåtande klyschan att försöka klistra på dem med annan uppfattning, ”bristande kunskaper i historia” renderar dubbelt bottennapp. Eller kanske bättre uttryckt bristande respekt för en annan mening än du själv.MVH / Sefast Tronde 

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Historielösheten är besvärande, inte bara den profana. När den också dokumenteras i den andliga världen är den rent av besvärande. Den som intem kan sin historia, har nheller ingen framtid. Det är bakåt man ser vart man skall gå. EU var ett bra val.

 • wildwest63

  Det är ju bara fånigt! Man kunde lika gärna gett priset till ”alla fredsälskande människor” på jorden. Eller varför inte till ”människan” som sådan, att appellera till den fred vi innerst inne alla söker och vill ha…

  Men eftersom jag har fått priset som EU-medborgare så kan jag åka till Oslo och hämta det. EU är ingen person och därför måste det ju funka. Thorbjörn Jagland – here I come!

 • uffe

  EU, är inte det tiostatsförbundet som det står omtalat om i bibeln, en ”koloss på lerfötter” som snart kommer att störta samman? Det har i alla fall jag hört. 

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Religionen kristendom vill krig och kan aldrig får Nobels fredspris.

  Europa och dess blodiga historia vilar på kristen värdegrund . Historiskt har kristen tro lett till ett otal krig på den europeiska kontinenten.

  Det första kriget startade Jesus Kristus  vid Slaget vid Pons Mulvis, 28 oktober, år 312. Naturligtvis vann Jesus Kristus. http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Pons_Mulvius

  Kristendom betyder krig. Men om det verkligen är fred vi vill ha, måste allt göras för
  att traditionell kristendomen inte (än en gång) ska få grepp över Europa.

  Kristendom är inget fredsprojekt och därför kan aldrig få Nobels fredspris. 

  Men det finns en kristen fredsrörelse i världen och Europa, som faktiskt kan kvalificera sig för fredspriset, nämligen Jehovas vittnen.

  Dennaorganisation är idag kanske världens största fredsrörelse. Utan att tveka vägrar att bära vapen och är främmande för alla former av ”försvarskrig”, eftersom risken är överhängande att en sann kristen dräper en annan sann kristen på slagfältet. 

  De försvarar inga nationella territorier eller fria marknader. Det enda ”rike” de försvarar, med livet som insats, är Guds rike. Men enbart med fredliga medel som civil olydnad etc.

   Kanske tilldelas Jehovas vittnen fredspriset en dag. Det vore väl underbart?

 • http://www.facebook.com/people/Jonas-Lundström/100003723806133 Jonas Lundström

   Närmare 300.000 asylsökande fick avslag och
  1.500 migranter dog på Medelhavet 2011, och EU:s gränspolis Frontex vill
  sätta in drönare för att stärka gränsövervakningen. Fred?

 • Testaren

   Jämfört med 1000 år av krig så ja.

 • Sward

  JOnas,
  Flyktingpolitiken skulle knappast bli bättre om man skrotade EU och lät länderna sköta detta själva.
  Man bör också komma ihåg hur EU-samarbetet har öppnat upp för arbetsinvandring från Balkan och tidigare Östeuropa, vilket har varit till stor hjälp för Europas fattigaste länder.
  Jag säger inte att EU är perfekt. Jag bara menar att det ekonomiska samarbete mellan länder som EU är uttryck för, främjar freden.
  Skulle man skapa något liknande mellan Israel och palestinierna skulle det kunna bli fred även där.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Haning Burseryd

  Rätt så intressant att läsa om Stefan Swärds syn på EU med tanke på hans rötters syn på EU! Jag menar inte att eskatologin är så enkelt, men förändringens vindar verkar blåsa friskt! Det är svårt att avgöra vad som är rätt och fel i fråga om EU. Utan någon eskatologisk anknytning kan man bara konstatera, att omoralen på det ekonomiska området i Sydeuropa kan göra EU till total pannkaka.

  Jag bör dock säga, att EU och hela globaliseringen är stora risker i vår värld. Vem och vilka värderingar kommer att leda dessa projekter? Vi och vårt kristna kulturarv är i farozonen genom globaliseringen och EU närmast oss. Vi ser det inte just nu, vem säger, att EU kommer alltid stå för demokrati och mänskliga friheter och rättigheter? Den bästa garanten är den kristna tron och dess värderingar.

  Om vi inte idag kommer att försvara detta arv, även med vapen i hand, är vi illa ute. Kom ihåg, hur det kristna Europa stod emot islam i Poitiers 732 och likaså vid Wien 1529! Tänk bara, om de kristna då hade bejakat ”mångkulturalismen”!!   Våra tiders moderna debattörer saknar mycket historiska kunskaper.

  Att förakta sina rötter och det idéarv, som vi har, kan endast leda till nationens undergång, tänk hur det gick med romarriket! Jag förstår mycket väl att Stefan Swärd är ivrig förespråkare för mångkulturalismen och globaliseringen. Men han borde fundera på vad ”fäderna” har sagt om EU och globaliseringen, att Antikrist kommer att styra hela världen och genom ”fredsprojekter” förbereder man hans ankomst.

  Den kristna tron erkänner nationell tillhörighet ända in i himmelen, när man talar om de räddades skara utav alla folk och stammar och språk. Att blanda alla kulturer i Sverige är dömt att misslyckas och i synnerhet när vi har tappat bort den kristna grunden. Hur har t.ex. judarna lyckats bevara sin nationella identitet? Intressanta frågor att ta upp. GT ger tydliga anvisningar, hur ”främlingar” ska anpassa sej in i den judiska kulturen. Den kristna tron är inte judendom, självklart inte, men man kan inte läsa ut i NT, att man ska neka sin nationella identitet och den kristna kyrkan har accepterat detta. Och tidigare generationers missionsarbete har resulterat många afrikanska kristna kyrkor, som får ha sin nationella identitet.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Din analys av EU och fredsfrågan visar på klokskap och politiska insikter.

  Att utökade handelsförbindelser mellan Israel och palestinierna är räddningens väg för två broderfolk är en spännande tanke. Hotelser kan aldrig vara en väg till försoning.

  Men varför hotar du, i Guds namn, oss oliktänkande med helvetet? Vi kommer aldrig att älska din gudsbild eftersom den är primitiv och oresonlig.
   
  Hotelser och terrorbalans fungerar inte i Palestina. Vad fick dig tro att det skulle fungerar i ditt missionsarbete?

  Kanske kan du och jag börja göra affärer med varandra, för att överbrygga våra motsättningar? Jag är beredd att sälja mina ”goda råd” till dig för fem kronor stycket!

  Intresserad?

 • ulrikajansson

   Du tar stora risker?
  Att använda orden kristendom och tradition på samma sätt som ”motståndaren” blir för barnet (oavsett ålder) förvirrande.  Vad vill du ha sagt? Jag vill höra det rakt ut!

  Att visa människor från ett dike till ett annat är inte heller lyckat?

  Får jag säga som jag sade till min blivande man för ett tag sedan: ”Du kan bättre.”?
  Som en kärleksuppmuntran alltså.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  För det första:
  Det är människor som delar ut fredspris till varandra, inte Herren Jehova! Men visst är det märkligt att inte Katolska kyrkan fått fredspriset?

  För det andra:
  Jehovas vittnen borde rent formellt vara en stark kandidat till Nobels fredspris, i kraft att de lever som de lär — fredligt. Jag tror faktiskt att de kan vara jordens fredligaste folk! Men därmed inte sagt att Gud kandiderar till att få priset.
  Ett fredspris kan inte förändra inte världen.

  För det tredje:
  Gud ser till våra hjärtan inte till vilken kyrka vi tillhör. Kristi kropp finns inom alla oss som närmar oss Herren Gud med ärliga avsikter och söker sann kunskap om Gud ioch hur vi ska leva.

 • ulrikajansson

   Ja, frälsningen är personlig genom Jesus Kristus.

   

 • http://universalism.blogg.se/ Lars Larsen

  Käre broder Stefan Swärd!

  Jag hade inte väntat att en konservativ evangelikal som du skulle tycka om EU. Har inte väckelsekristna ofta varnat för det? Såna som Thoralf Gilbrandt? EU tycker jag är Antikrists påfund. Synd att du inte ser detta.

  Annars vill jag hälsa dig och läsarna här och säga att jag närmat mig klassisk kristendom igen, dock i radikalpietistisk riktning. Jag har en tung tid bakom mig, med ett psykiskt sammanbrott förra vintern. Men Jesus helade mig i somras genom ett änglabesök från himlen. Jag har ju varit både muslim och jude på senare tid, men har nu kommit till tro igen på Jesu gudom.

  Nu är jag svårt sjuk i magen, har varit det länge. Kan knappast äta. Be för mig att Jesus helar mig igen.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Människan är unik. Hon kan låta sig tröstas av sådant som inte existerar — t ex. olika slags gudsväsen. (Det är inte sannolikt att alla gudar som framträtt på den historiska scenen har funnits: Oden, Zevs, Allah, eller de miljontals gudar som framträder i den hinduiska religionen.

  Jag lägger mig inte i varifrån människan hämtar tröst och styrka.
  Men när religion börjar hota människor i sin omgivningen med eviga straff bjuder jag motstånd.

  En människa blir människa av kärlek och respekt. Inte av hot och andliga övergrepp. Kärleken inom oss övervinner döden tror jag. Det är inte kärleken vi fruktar, det är döden.

  Enligt Jesaja 43:10 är alla judar Jehovas vittnen och kanske även du?:
  ”Men ni är mina vittnen, säger Herren, min tjänare, den som jag har utvalt, för att ni skall få insikt och tro mig, förstå att jag är Gud (Yahweh). Ingen gud har blivit till före mig, ingen skall komma efter mig.”

  Det finns inga katoliker i Bibeln. Det kan det inte heller finnas eftersom katolikerna skapade sig själva och tron på tre personliga gudsväsen i en gud: Fadern, Sonen och den helige Ande. (Tror du på treenigheten är du katolik utan att veta om det! Ja, så snurrigt det kan bli när människor leker Gud…)

  Det är helt i sin ordning att bli tröstad av en trehövdad gudsbild. Men inte att hota hela vår mänskligheten med helvetet hänvisa till denna gudsbild.

  Jag protesterar inte om någon påstår att jag är ett Jehovas vittne i biblisk mening, men jag tillhör absolut inte organisationen Jehovas vittnen. Jag studerar hos dem, inte mer.

  Den hebreiska bibeln handlar om Jehovas/Yawehs egendomsfolk. Nya testamentet handlar om församlingen som jag förstår är Kristi kropp. Soliga dagar känner jag närhet och gemenskapen med jordens alla människor som låter sig omslutas av Guds nåd och omtanke.

  Och jag låter mig gärna räddas från kristendomens av Jesus Kristus, Guds son. Jag behöver all hjälp jag kan få!

  Att älska Yahweh har jag aldrig haft svårt för. Men att älska kristendomens gudsväsen har varit ett rent helvete!

  Så var det sagt. Och för dessa ord lär jag bli mobbad. Men det är bättre att bli mobbad än att själv mobbad. Kristendomen i sin nuvarande skepnad är inte annat än organiserad mobbning menar jag.
     

 • http://www.facebook.com/roger.enqvist.3 Roger Enqvist

  Nu var det ju inte EU som grundades efter andra världskriget slut  utan något annat. Detta något annat har ju sedan utvecklats till att bli just EU. Och det är sant, Europa har i stort sett levt i fred under alla dessa år med några undantag. Du nämner att det ekonomiska samarbetet har skapat förutsättningar för att det inte ska bli militära lösningar när Europas stormakter hamnar i luven på varandra. Problemet och utmaningen är ju den utveckling som vi har sett med den gemensamma valutan. Om det är något som får oss människor att släppa fram de mindre smickrande egenskaper så det ju kampen om pengar.

  Att man lyckades sälja in ett halvdant projekt som Euro är för mig en gåta. Jag är företagsekonom och inte nationalekonom, men så mycket ”visste jag” att euron är på både kort och lång sikt dömd på förhand att misslyckas. Euron är ett politiskt projekt som saknar alla förutsättningar för att fungera i den kassa verkilgeheten. Euron hade varit en garanterad succé om ett Europas Förenta Stater hade blidast, med gemensam utgiftsbudget. Nu gick inte det av politiska skäl, så då införde man konvergensregler som alla inblandade parter dyrt och heligt lovade att följa. Hur det gick med det vet vi ju redan :)

  För 2½ år sedan skrev jag att ”Euroklubben, en lyxfälla”.
  http://varldenidag.se/debatt/2010/05/12/Euroklubben-en-lyxfalla/

  Med vänlig hälsning
  Roger Enqvist
  Tibro

 • Sward

  Lars,
  Jag ska be för dig.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://universalism.blogg.se/ Lars Larsen

  tack! Det har blivit lite bättre idag.

 • ulrikajansson

   Förstår dig mer än du kanske anar men varför studier hos Jehovas vittnen?
  Hur mycket fred är det att stöta bort sitt eget barn eller annan familjemedlem om man inte längre passar in enligt Vakttornets (en slags vatikan…) lära? De människor som du möter är också lurade fast på annat sätt. Fast å andra sidan, mannen som skrev om Bibeln för den organisationen hade också ockulta intressen. Så kanske har allt samma källa men tar sig olika vägar?
  http://web.archive.org/web/20101017064404/http://www.besked.se/

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Vem lurar vem? Mitt intryck av kristendomen är att alla utesluter alla.

  Ett brutalt exempel: Enligt konciliet i Florens 1442, finns ingen frälsning utanför den Katolska kyrkan. Du och jag hamnar i helvetet om vi inte blir katoliker. Konsekvensen av Stefan Swärds bibeltolkningar leder till att homosexuella som lever ut sin kärlek kommer brinna på samma ställe som du och jag. Men enligt katolsk troslära hamnar också Swärd där.

  Jag studerar hos Jehovas vittne eftersom de är välorganiserade och lever som de lär över hela jorden. (Förutom de som utesluts förstås..,)

  Själv tror jag på ”uteslutningsmetoden”: att söka sann kunskap och förkatsta falsk. När jag funnit kunskap är det dags att göra ett ”informerat val” och viga mitt liv åt att uteslutande ägna mig åt de lagar som styr ”vägen, sanningen och livet”.

  Att Jehovas vittnen utesluter medlemmar på dogmatiska grunder är en vanlig ordning i här i världen. Alla utesluter alla. Det är tragiskt så man vill gråta som ett barn.

 • ulrikajansson

   ”Och jag har svårt att tro att Jehovas vitttnen är Kristi kropp. Bara så du vet.”

  Ja, Kristi kropp är Kristi kropp. Ingen organisation.

  Har börjat söka i Romarbrevet igen. Vilken fantastisk lovsång! Hur kunde jag blunda så för dessa texter?