Om Sodoms synd

I en ledare i Världen idag och i ett blogginlägg för några veckor sedan försöker jag driva en linje i frågan om en kristen inställning till homosexualiteten. Jag markerar tydligt mot dem som helt vill frikoppla frågan från Bibeln och som hävdar att homosexuell samlevnad inte behöver problematiseras ur kristen synvinkel. Jag markerar också mot dem som vill göra detta till en ”ärkesynd”, något mer än den kamp mot synden som alla människor kämpar med, och som tar sig olika uttryck i olika människors liv. Jag förespråkar en avdramatisering i inställningen till homosexualiteten. Jag ser homosexualiteten som uttryck för mänsklighetens bortvändhet från Gud och benägenhet att gå sina egna vägar. Det handlar då inte bara om individers synder utan om mänsklighetens synder. Denna bortvändhet från Gud tar sig många olika uttryck.

En fråga som då kommer upp är den gamla bibliska berättelsen från 1 Mosebok om domen över Sodom och Gomorra. Det finns ju en klassisk kristen tes att Sodoms stora synd var den utbredda homosexualiteten och det var orsaken till Guds dom över staden. I äldre språkbruk har därför homosexualitet ibland kallats för sodomi, och åsyftar då den gamla berättelsen från Gamla Testamentet.

Händelsen beskrivs i 1 Mos. 19 och i samband med detta hotade männen i staden med att utöva homosexuell gruppvåldtäkt mot de ”änglar” som besökte Lot. Det kunde dock inte fullföljas på grund av ett mirakulöst ingripande.

Sodom tas sedan upp i Bibeln vid olika tillfällen. Jesus talade om Sodom och jämförde sin samtid, och tyckte att hans samtid var värre i otro än Sodom. På domens dag skulle det förmodligen bli lindrigare för Sodom. Det nämns i Matt. 10:15, 11:23,24, Luk. 10:12.

Judas vers 7 talar om Sodom och grannstaden Gomorra som ett varnande exempel. ”Så är det med Sodom och Gomorra och städerna däromkring. På samma sätt bedrev de otukt och följde onaturliga begär. Det står som ett varnande exempel och får sitt straff i evig eld.”

2 Petr. 2:6 talar om att ”Städerna Sodom och Gomorra dömde han till undergång. Han lade dem i aska och gav så ett exempel på vad som skulle hända de ogudaktiga. Men han frälste den rättfärdige Lot, som plågades av de ogudaktigas utsvävande liv”.

På flera ställen hos GT:s profeter lyfts Sodom fram som ett varnande exempel. I Jer. 23:14 de ogudaktiga  profeterna i Jerusalem med Sodom och dess synder. ”Och hos Jerusalems profeter har jag sett förskräckliga ting. De begår äktenskapsbrott och ljuger, de uppmuntrar dem som gör ont så att ingen skall vända om från sin ondska. De är alla för mig som Sodom och stadens invånare som Gomorras.”

I klag. 4:6 står det att ”Missgärningen hos dottern mitt folk är större än Sodoms synd. Det omstörtades på ett ögonblick, utan att människohänder rörde vid det.”

Hesekiel 16 ger den mest ingående beskrivningen av Sodoms synd. ”Se detta var din syster Sodoms synd. Högmod, överflöd av mat och bekymmerslös säkerhet utmärkte henne och hennes döttrar. Och hon hjälpte inte den  nödställde och fattige. De blev högfärdiga och gjorde sådant som var vidrigt för mig”. Texten i Hes. 16 behöver dock förstås och tolkas, referensen till Sodom görs bildlikt, det profeten Hesekiel gör upp med är synden i dåvarande Israel.

Av dessa bibeltexter framgår att en av Sodoms synder var på det sexuella området. Texten i Hes. 16 ger dock en bredare beskrivning av synden. Den faktiska händelsen i 1 Mos. handlar dock om grov homosexuell gruppvåldtäkt, en handling som de mest liberala personerna i västvärlden skulle ta avstånd ifrån och som är straffbart i alla civiliserade samhällen. När Judas vers 7 talar om otukt som en avgörande synd, är det ju Bibelns allmänna term för alla kategorier av sexuella synder.

De två texter i NT där homosexualiteten är omnämnd, tas det upp i ett sammanhang som beskriver synden och omvändelsen. Och där det ges ett antal exempel på människans bortvändhet från Gud.

Läser man i GT:s profeter och även i varnande profetord i NT, bland annat Jesu ord, ser man en bred nyans i beskrivningen av den synd som leder till Guds dom. Den tar sig olika uttryck. ”Syndens lön är döden” säger Bibeln. All synd leder till Guds dom.

Det är därför Jesus dog på korset för att bära världens syndaskuld och domen för vår synd på sig. Därför finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus. Domen kan inte längre drabba oss som räknar med att Jesus har burit straffet för vår skull. Det är nåden och förlåtelsen. Vi tillägnar oss detta genom tro på Jesus, bekännelse av vår synd och vår omvändelse från vår synd.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • ulrikajansson

  Du skriver:”Vi tillägnar oss detta genom tro på Jesus, bekännelse av vår synd och vår omvändelse från vår synd.”

  Bra, säger jag.
  Kan vi börja tala om våra egna synder nu?
  Du börjar, vad ser du hos dig själv och din församling?

 • Eva G-son

  Har funderat mycket runt det här med Sodom och Gomorra sedan jag var i Pompeij i somras (kunde inte låta bli att se paralleller). Även om jag i stort sett håller med dig, Stefan, så drar jag också paralleller med krigsövergrepp och våldtäkter i Kongo och på andra platser. Det verkar inte i första hand handla om sexuell lust utan snarare om förtryck och maktanspråk. Stanley Sjöberg skrev också i somras om rasism och förakt för fattiga främlingar i Sodom, det finns en Bibeln närstående judisk skrift om detta.

 • ulrikajansson

   Ja,
  typiskt Gud att inte vara så utförlig och detaljerad kring vad som var orättfärdigt?
  Typiskt Honom att i stället berätta om hur han var beredd att rädda hela staden om det så bara fanns 10 rättfärdiga kvar. Men nu gjorde det inte det, håller med dig, det måste verkligen varit fullt krig.

  Så vad är rättfärdig?
  Valde att slå på ordet i svenska folkbibeln och fick så många träffar med starka ord att jag blev alldeles vimmelkantig. Vilket ord skulle jag välja?

  Rom 5:8-9

  ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare. 

  När vi nu står som rättfärdiga genom hans blod, hur mycket säkrare
  skall vi då inte genom honom bli frälsta från vredesdomen.”

  Mer fokus på Nya Testamentets tid?
  Att tala om Sodoms synder är inte mycket till evangelium?

 • Birgit Hedstrom

  Jag blir bedrövad Stefan över att du som har en sådan position både som kristen ledare och pastor nu pläderar för att som du uttrycker det vill ”avdramatisera inställningen till homosexualiteten”. Kan inte se varken i Jesu undervisning eller i breven i NT att vi har rätt att avdramatisera vår inställning till synd, vilken synd det nu än är! Var inte Jesus och apostlarna väldigt skarpa när det kom till sådana frågor? nej, vi kristna (inkl mig själv)och pastorer/ledare borde istället sträva efter omvändelse, helgelse och gudsfruktan, framför allt i våra egna personliga liv, men även uppmuntra/utmana andra till detta. Ingen avdramatisering av inställning till synd! Jesus kom för våra synders skull, Han led och dog för våra synders skull. Varför skulle vi vilja avdramatisera det Han led så för?

 • Sward

  Birgit,
  jag föreslår inte avdramatisering av synden, jag föreslår endast avdramatisering av homosexualiteten i förhållande till andra synder. Denna brottningskamp som berör en begränsad grupp människor har ibland fått för stora proportioner i förhållande till mycket annat som är synd. Eva G-sons resonmang i kommentaren nedan om kopplingen mellan Sodoms synd och bl.a. Kongos gruppvåldtäkter i krigssituationer är en relevant jämförelse.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • http://www.facebook.com/people/Ronny-Andersson/1655618727 Ronny Andersson

  Jag tycker det är bra att du tar upp detta  och att det är själva synden som är problemet …Inte dom särskilda synderna….Och att Jesus död på Korset och uppståndelse ifrån de dödda till evigt liv med Gud igen är vår räddning från Gud av bara Guds nåd till var och en…Och att det därför finns ingen fördömmelse  för den som är i kristus Jesus…

  Jag tycker det är underbart det du skriver här :

  Det är därför Jesus dog på korset för att bära världens syndaskuld och domen för vår synd på sig. Därför finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus. Domen kan inte längre drabba oss som räknar med att Jesus har burit straffet för vår skull. Det är nåden och förlåtelsen. Vi tillägnar oss detta genom tro på Jesus, bekännelse av vår synd och vår omvändelse från vår synd.

  Det är precis detta som räddat mig och mitt liv…För fruktan för fördömelsen, innan jag började något förstå detta …Bröt ner mig fullständigt, ända tills jag trodde, jag var evigt oåterkallerligt förlorad, och hamnade på mental sjukhus …Pågrunda av onani och sexuella synder,,,För att jag inte förstått att Jesus betalt med sitt blod min nästas, och minna synder ,på korset …Och samtidgt  så aväpnat Satan och gjort honom på skam inför oss alla underbara människor kol 2:14-15..

  Hade jag inte börjat förstå det, hadde jag nog aldrig blivit mig själv igen ,och kunnat trott på livet och Gud och Guds Ord, och att jag skulle få nåd av Gud igen, och alla som vill, och fått frid med Gud igen…Undervisningen om rättfärdigörelse igenom tro ,och 1kor 13 kärlekens lov, och filmen Korset och stilleten, som Jag såg för ca 6 år sedan, första gången…Och en bok som tog upp  saker och ting i linje med ,1 tess 5:19-21 Förakta icke profetiskt tal , men pröva allt och behåll vad gott är …Och som jag  bruckar säga numera,  bland folk och kyrka och stat och  samhälle världen över …Och om  vad vi själva tänker och säger och gör också… Förakta icke profetiskt tal, men pröva allt och behåll vad gott är…Och Gud vill ge alla nåd ,och ger den som vill, för kristi kors och uppståndelse till evigt liv med Gud igen… Så det är inte kört för nån ,om vi vill omvända oss till Gud och Guds Ord och nåd och sanning om Gud och livet, som Gud vill enligt blott Guds Ord bibeln… Ronny 5 år Hemlös bland annat pågrund av fruktan för att bli fördömd av Gud, och särskilt pågrund av min sexuella synd, tills tron på Gud om rättfärdigörelse igenom tro, blev uppenbar för mig av Gud…Tack Gud för det äran tillhör Gud i Jesus namn,amen …Frid Ronny… Min Favorit psalm ps 23…

 • Anders Gunnarsson

  Jag är glad att din syn på offentlig bikt inte är allenarådande i frikyrkosverige…

 • ulrikajansson

   Tänker du på hur Bloggägaren och andra ohämmat använder andras namn som exempel i sina utläggningar? Hur lätt är det inte för dessa att skriva om andra, ”artisten den och den” lever och säger så, men aldrig tala om synden i de egna kretsarna.

  Finns det något positivt med Ulrika Jansson i din värld?

 • kjell

  Det handlar om vem som skall få tillhöra en evangelisk församling, först partnerskapslag,sedan äktenskapslag, sedan ta sig in som medlemmar i en evangelisk församling, men ändå medvetet behålla en synd genom att påstå att sådan har Gud skapat mig, några församlingsledningar har gett efter för den påtryckningen men resultatet blir splittring, och en församling som är på väg att dö.

  När jag tog beslutet att följa Jesus, så tog han all min synd, men då kan jag inte medvetet synda igen för då har jag på nytt korsfäst Jesus.

  Det är bra att Stefan tar upp ämnet men jag håller inte med honom om att ”avdramatisera” denna synd, där håller jag med Paulus när han pekar på synd mot naturen = mot Guds skapelse är en stor synd, vi måste acceptera vad Gud har menat 1 Mos 1:27-28  För mig handlar det om att hata synden, inte syndaren.
  Den som överlåter sig helt, kan inte sedan påstå jag är homo, möjligen ”var” men jag är rädd att det inte är ärliga sökare utan bara handlar om ”inta en befästning”
    

 • uffe_lundberg

  Varför detta ständiga ältande om synd, och varför just homosexualitet? Antagligen för att det inte berör så många och att det handlar ”dom.” Prata hellre om stolthet, egoism, girighet, maktlystnad, skvaller, högmod, materialism, bekvämlighet, tillstängda hjärtan för de svaga i samhället, må-bra kulturen i kyrkorna osv. Jesus är rätt tydlig på den fronten, men det verkar som om man missat det. Skärpning!

 • Anders Gunnarsson

  Ulrika

  Hittills har du uppvisat en rätt tråkig o typisk fördömmande attityd mot det mesta. Hoppas du är mer kunnigare o snällare uppsyn i verkligheten.

  Allt gott (Pax et bonum)!

 • Anders Gunnarsson

  Kjell

  Coolt att du är syndfri. Har inte träffat många sådana…

  Men så umgås jag inte med så många evangelikala pietister av den högre skolan.

  Var hittar man syndfria församlingar i Uddevalla? Några tips?

 • uffe_lundberg

  Om det vore så lätt som du påstår, att om man överlåter sig helt kan man inte vara homo. Nu är det så att man föds med den läggning man har, och den försvinner inte bara för att man överlåter sig. Sen blir det en fråga om hur man hanterar det och vad man gör av det. En del väljer att leva i celibat hela livet medan andra väljer kärleken.  

  Och frågan vem som ska få tillhöra församlingen är ju intressant, inte bara när det gäller homosexuella. Vilka är församlingen till för?
  Själv är jag inte medlem i någon församling men delar kristna gemenskaper på olika sätt och hjälper till med det sociala engagemanget. Det går bra det också. Finner egentligen ingen anledning till att man ska vara registrerad medlem. 

 • kjell

  Jag är verkligen inte syndfri, men jag skrev att jag inte kan (får) synda  medvetet, 4 Mos 15:30 står med ”upplyft hand”
  Hebr  10:26  står ” om vi med berått mod syndar sedan vi har fått kunskap om sanningen” och ju mer du skriver här och ställer frågor ju närmare sanningen kommer du.

  Jag känner män som har fått egna barn, men sedan ändå påstår att dom är födda som homo, jag känner också män som fått barn men sedan opererar sig och äter hormontabletter så att dom blir kvinnor,
  jag tycker verkligen synd om dom barnen.
   
  Jag har själv starka sexuella begär, men som Kristen kan jag endast hantera dom inom äktenskapet, mellan en man och en kvinna.
   

 • ulrikajansson

  Och du talar om attityd.

 • ulrikajansson

  Okej, jag tror inte heller att samkönat är Guds tanke men är det inte lite väl mycket bjälkögon på flistittandet? 
  Tycker att Eva har en viktig poäng att försöka förstå hela bilden av Sodom.

 • Anders Gunnarsson

  Ulrika

  Om du inte märkt det, har du fördömt det mesta; ofta utan att ens uppvisa de mest basala förståelserna för andras perspektiv. Varför gör man så? Vad driver dig till sånt?

  Jag ser med sorg på er okunskap o vilar tryggt i vår Herres famn. Det är underbart att blicka ut över kristenheten i Sverige idag o se att Gud verkar på många sätt o att ekumeniken fått liv.

  Mvh
  Från en syndare i Kristi Kyrka, hon som äger fullheten, men bär den i bräckliga lerkärl.

  Ära vare Fr o PX o dHA. Nu o alltid o i evigheters evigheter. Amen!

 • ulrikajansson

  Anders

  Då får du som kan hjälpa mig att förstå vad du säger.

  Vad är fördöma?
  Vad är de mest basala förståelserna för andras perspektiv?
  Att ge exempel brukar underlätta.

 • kjell

  Här ställs frågor, och jag ställer upp och svarar efter bästa förmåga, men blir direkt beskylld för att jag tror mig att vara syndfri, ”om det vore så väl” men vad som diskuteras här är om synd mot naturen är okej, och jag kan inte säga att det är det, och jag har fått uppleva att församlingen bryts ner på grund av dessa nya ideer och att för mig finns det idag ingen församlingsgemenskap.

 • http://www.facebook.com/people/Ronny-Andersson/1655618727 Ronny Andersson

  Jag håller med det dig om det du skriver ..Men det finns så mycket olika uppfattningar och ideer och ideal och ideologi , och även teologi och kyrka och praxis… Och även missvissande i god tro …Och även en del av illasinnade människor avsiktligt med … För att skadda och splitra och även ena på felaktigt vis , för dom finner nån glädje eller förtjänst i det … Eller tycker det tjännar det goda ändamålet de har …Och ibland är folk misstrogna och misstäncksamma i onödan med och det kan det ju bli problem av det med …Och vår själafiende djävulen är ju speciallist på sådant och sår in så ofta det går sinna geniala lögner …Som är högt över vårt mänskliga vetande och kunnade och vetenskapens med ,och hans kraft med… Och bara hans. mer än hela mänskligheten igenom hela histiorien. Och plus alla hans miljoner änglar i det övernaturliga som föll av med djävulen från Gud En tredje del av alla Guds änglar …Och det ska var många miljoner säger de ,som kan räkna ut det ,där det står omnämt i bibeln …

  Djävulen ensam eller hans änglar ensamma skulle kunna besegra och lura hela mänskligheten och varje människas egna vishet och kraft …Och vår samlade tillsammans ,med naturens i övrigt ,sammlade resurser på Jorden och i universium …. För Djävulen och hans änglar är övernaturliga andeväsen, med stor kraft och vishet och styrka…Och allt liv i övrigt och människan har bara naturlig styrka och kraft och vishet …Och även om detta på det naturliga nivån kan vara och är fantastiskt för det mänskliga sinnet…

  Har vi inget att sätta upp emot eller för att kunna förstå och hantera det övernaturliga ,eller nå ,eller komma i kontakt med ,eller för att kunna tro på eller ens förstå finns…Inget som helst… Utan det övernaturliga når bara oss vare sig det är Gud och hans änglar som har all makten över det goda Gud och de och det godda är och har i Gud och genom Guds kraft och vishet blott…Och även helt över djävulen och hans änglar också …Gud och hans änglar har full kontroll över det och har alltid haft och kommer alltid att ha…Och över den naturliga svären männskligheten och livet och Jorden och universium befinner sig i också …Och över alla och dig och mig med…

 • http://www.facebook.com/people/Ronny-Andersson/1655618727 Ronny Andersson

  Det som återstår för Gud och hans änglar, är att försöka rädda varje människa …Dig och mig och alla, från våra egna vägar och tankar till Guds väggar och tankar som är så mycket högre än våra vägar och tankar är som himlen är över Jorden …

  Och därför dröjer det med att blir bra ibland ,och är svårt och mycket svårt ibland ,.och genomgår vi liddande, och prövningar ,av allehanda sort, och livet och vi kristna Guds församling också och även om tron…För vi människor verkar på det naturliga plannet och skapelsen på Jorden och i universum i övrigt med …Och Gud har gett all mackt över Himel och Jord till Jesus Herren Guds son ,att rådda över, och blott som Gud vill efter sitt Ord bibeln enbart…

  Men eftersom vi är allt från okunniga om Gud och vad som står i bibeln och ointresserade av …Eller hindrade av oss själv eller andra och vetenskap och kultur och religion och ateism och stat och samhälle ibland… Och bildas för att vi inte ska tro att nåt övernaturligt finns ,eller Gud ,eller nån sorts Gud eller djävul…Eller av villolärare och folk som farit vilse om tron… Att tro lögna om Gud och det övernaturliga och Bibeln Guds Ord …

  Som då ,som med det okulta och nev age och avgudreligionnerna …Kommer in under det övernaturliga från djävulen och hans änglar inflyttande istället…

  Och då och pågrund av vanlig synd och lögn och okunnighet om det övernaturliga …Kommer vi människor in under denna tidsålders Gud och blir förblindade så vi kan inte se härligheten som utgår ur Kristi Ansikte …Och den sanna saningen om Gud och livet och Guds Ord ifrån Gud och Guds vilja och nåd om det hela och kärlek och omsorg trots allt…Som vi kan tryggt luta oss mott Gud om allt och lära under livet i tron

  Och inget kan hjälpa oss ur det, eller den ena människan den andra eller det ena sammhället det andra ,eller den ena kyrkan en annan eller andra eller världen eller få av övriga heller … Eller de ene kristne en annan kristen eller vi kristna ,världen…Eller världens människor och världen ,oss kristna heller … Eller livet i övrigt här i världen och universum… Utan människan och livet är förlorat utan Guds ingrippande i det dagliga livet vare sig vi vet det eller ej…

  För på det naturliga planet kan vi inte undvika männskliga tillkorta kommanden ,inte ens de mest vise och lärde …Eller det övernaturligt onda från djävulen, och även villfarna om Gud …Utan det har oss eller får oss i sin våld och det går inte att fly ifrån så vi är hopplöst förlorade och livet därför …. Men Gud vill ge oss alla en chans om vi tar emot den i Jesus Kristus vår Herre…Och vill vi det får vi komma till Gud till himlen och se honom som vi trodde här sådan han är …Och där finns inget ont eller nån djävul, bara gott med Gud

  Och eftersom det är en kamp mellan det männskliga och Guds Goda och djävulens onda … Så blir det mottstridigt och tvetydigt och svårt att förstå vad för sanning som är rätt och fel…

  Så det kan vara så att en människa är mycket godhjärtad och uppriktig, och en kristen om tron och livet och moral … Och ett världsligt och ett kristet sammanhang…Men man kan ändå vara okunnig om vissa saker och på fel väg om tron och livet och moral också… Och ha fel förhållningsätt om en del med …Man kan till och med förstå mycket men inget om en del …Och var öm och god om en del och le och ond om annat tyvärr…

  Och eftersom det är som det är med privatlivet och kyrka och samhälle och vår värld… Och tufft ibland ,får man försöka visa vägen varsamt till Gud och be Gud verka sin vilja i det hela ,så det blir möjligt där det kan bli det, och för den som vill…Inget är omöjligt för Gud, som Gud vill…Men för människor är det omöjligt att bli frälst ,men för Gud är allt möjligt…Så det finns hopp och någott tryggt och gott det går att lita på, Gud och Guds Ord bibeln…Och ps 136:1 Guds nåd varar evinnerligen , nya testamentet i bibeln… Bortom tiden på Jorden, i himlen för evigt hos Gud … Med en liten försmack av redan på Jorden, för den som vill tro, och bli frälst/ rädda av Gud ,och som blir fullkomligt först hos Gud i himlen för evigt Frid Ronny ps 103

 • uffe_lundberg

  Ja, man kan leva länge med en livslögn, men förr eller senare spricker det.  Frågan är varför dessa män gifte sig. Det kan handla om att anpassa sig till samhället och de normer som finns, rädsla för att sticka ut och vara annorlunda. Jag vet detta av egen erfarenhet och vet att jag inte är ensam. 

  Och hur tänker du att en homosexuell person med ”starka sexuella begär” ska klara sig? Fundera på hur det skulle vara för dig att inte få ge utlopp för din sexualitet.  

 • Anders Gunnarsson

  Ulrika

  Din välbelaggda antikatolicism är ett exempel.

 • ulrikajansson

   Jag håller med dig.

  Finner heller ingen församlingsgemenskap men det bygger inte främst på homofrågan utan på annat. Högst troligt baserar vi våra bedömningar efter vad vi var och en har mest erfarenhet av? Kanske har homosexualitet varit ett av de större problemen i dina sammanhang medan jag själv har upplevt sådant som tex. berör det ockulta och giriga.

  Okej, Kjell, ska vi konstatera att synd är synd och att vi behöver tala om all slags synd?

  Men var är alla exempel på människor som blivit befriade?
  Har själv varit ganska utelämnande om mina bravader men det är inte heller bra i en dels ögon. Vill vittna om att Gud kan förändra men varför känns det som att en del tror att det är de själva som ska förändra. Det blir mer politik än tro av alltihop?

  (Det här blev mycket längre än jag trodde…)

 • ulrikajansson

  Tycker nog att min ton blivit bättre med tiden till skillnad från det som går att läsa i din kommentar till Kjell ovan?

  Ja, jag fick under en minifasta höra att jag skulle sluta löna ont med ont men ibland syns det att även bara jag är en människa.

 • http://www.facebook.com/people/Ronny-Andersson/1655618727 Ronny Andersson

  Nalkas man Gud nalkas han oss Jakob Brev i Nya Testamenet i bibeln, visar det tydligt och särskilt kapitel 4… Och även Galaterbrevet 5 …Och varför han besvarar bön och varför han inte gör det också …Och allt klarnar för oss om Gud och livet och Guds Ord bibeln ,när vi nalkas Gud under livet och igenom tro och tålamod igenom Guds vishet och kraft … Och om Kärleken Guds, och från , till alla och livet och hans Ord och vilja …

  Och för oss till honom som vår första kärlek och till andra som till oss själv, och livet i övrigt, och Guds Ord… Men bara som Gud vill…

  För inget annat dugger för Gud än Hans rättfärdighet och kraft och vishet och försonning i kristus med honom ….Och andra och alla människor och oss själva och livet och Guds församling och församlingar och kristna sammanhang och stat och samhälle och andra sammanhang…

  Och Guds avsky för djävulen och allt ont, och synd och lögn och villfaret ,och elände ,och djävulens kraft, och onda list och verk ideer och ideal … Han snärjt oss människor med ,och försöker snärja oss med..Och allt sånt av oss människor med…Och vår egen rättfärdighet och männskliga vishet och kämpande ensamma eller med andra… Och emot nån eller andra männskliga sammanhang i egen och gemmensam vishet och kraft…Om och emot livet och Gud och Guds Ord bibeln och Guds vilja och kraft, och även angående djävulen och hans ondska och kraft och verk…Liksom all egenrättfärdiga försök att leva för Gud och tjänna hans sak i egen kraft vishet ensam, eller kollektivt…Och kritik emot orätt på det viset, eller strävan till försonning och fred och enhet och framgång i någon menning…

 • http://www.facebook.com/people/Ronny-Andersson/1655618727 Ronny Andersson

  Allt sånt avskyr Gud och är under Guds vrede och dömt av Gud …

  Så vi är och livet vårt och våra egna deras liv och för alla och hela livet under förgängelse på väg emot döden…Och att gå förlorade och förlorat , hjälplöst ,hur mycket vi än kämpar emot…För Gud tillåter bara sin räddning och hjälp och skydd av sin skapelse… Och det dyrbaraste han har människan och älskar mest av allt … Och lika mycket var och en av oss …Och inget kan ersätta för Gud hans nåd och sanning och frälsnig/räddning i tron enligt Hans Ord och vilja i bibeln …Inget , inget annat god tar han absolut inget … Så vi får se Guds lam som bortager världen synd …Som vårt enda hopp …För nåt annat hopp eller alternativ än detta sitt erbjuder han ingen eller dig och mig… Så vi får ge upp allt vårt för hans nåd som Gud vill och låta oss bli räddade av Gud istället och låt nästan få bli och hjälpa Gud med istället för att kjämpa emot Gud in i det sista …Och underlätta För Gud och livet igenom att kämpa trons godda kamp enligt bibeln… För i inget annat namn under himlen finns frälsning/ räddning än i hans… Från Gud alltså, än i hans son Jesus vår Herres namn…

  Och så igenom Guds Andes kraft och vishet efter Ordet i bibeln blott i tron på Gud och Guds nåd och sanning och vishet och barmhärtighet och tålamod och integritet… För Guds skull och till Guds ära endast .Vänjer man sig av med sexuell omoral och annan omoral och synd enligt bibeln tex som det står om i Rom 1-3 …Som tex. tillfälligt sex och homosexualitet och otrogenhet och brott och girighet och förtal etz…Och kärlekslöshet och obarmhärtighet, och även emot de som ännu inte insett den möjligheten, eller gjort, men struntar i det ännu ändå…

  Och Jesus säger till oss alla syndare så vi inte behöver frukta för honom…Kom som du är ,och trots att vi aldrig blir helt syndfri, förrän i himlen, och måste leva i daglig och stundlig ny nåd från Gud …Med allt vad det innebär …För då kan Herren som älskar dig och alla och mig och livet och sitt Ord och sin vilja …Och står för sitt löfte, Löftes Ord bibeln …Som inte är nån sagobok…Ge dig och alla och mig sin nåd och sanning och rädda …Och trots allt ,när vi vill….

 • http://www.facebook.com/people/Ronny-Andersson/1655618727 Ronny Andersson

  Och lära oss som Herrens lärjeungar och tjännare och vänner leva igenom tro hopp och kärlek och det som är störst av dem kärleken… När och om vi vill under vårt liv, och under vår tid, varje människa under varje genneration … Och leva som Gud vill med Gud och oss själva och med våra medmänniskor och kristna syskon och livet… I nåd med Gud och alla och oss själva och livet och tron på¨Gud och Guds Ord biblen…Och lära trots allt under vårt liv, och trots andras, och våra syndfall… Så kan vi leva och klara av det igenom Guds nåd och sanning och vishet kraft och tro och tålamod, och bli trygg och ödmjuk och behärskad för och med Gud om, och allt som Gud vill bara och förmår endast åt oss och alltid vill…

  Inget annat begär Gud av oss ,än det han själv i Anden och i Den Helige Andes kraft …Vill utföra och led oss på rätt väg med honom och Guds Ord bibeln om i sin nåd och saning och kraft…och uppenbara och göra under om för oss och låta oss medverka med honom om för hans skull och till hans ära enbart…Med oss och livet… Magi skulle man kunna säga, men det är Gud som står för magin endast… När det är han som verkar och inte djävulen förstås…

  Men det är mäcktigare det Gud gör , än det Djävulen förmår, som är den enda andra källan som står för det övernaturliga…Och vi människor kan förmå med djävulen, i form av religion, eller villfarelse om Gud, eller när det gäller det okulta, eller nev age …Allt sånt är synd och ont ,och djävulen, och avskyr Gud …Och kan Gud stoppa och rädda ifrån , och ge oss nåd och förlåta oss…Och nytt fortsatt liv med honom istället ,och om sådant och allt i sin Kraft genom sin Ande …. Och så vi förstår skillnade av det som kommer från Gud eller djävulen eller oss människor …Och hur vi i Gud ska känna för det och göra som Gud vill med …. Är min menning…. Gud välsigne dig och Guds frid !!! Ronny ps 103

 • kjell

  I mitt fall handlar det om vad som idag accepteras.
  Om jag hade vänstrat när jag var ung så blev jag utesluten på en gång, idag skiljer sig t.o.m pastorer och ”gifter om sig” men är ändå kvar, allt för rädslan att förlora medlemmar, men det får istället motsatt effekt, församlingarna blir bara mindre & mindre, och sammanslagningarna blir fler & fler, och då tas nya grepp allt för att få medlemmar men vi är inte trovärdiga.
  Du skriver vittna om att Gud kan förändra, idag rekomenderas människor att på sikt ”försöka” lämna sina synder men tas ändå in som medlemmar.
  Hoppas att du nu kan förstå mina tankar, särskilt om du läser ihop med allt annat som jag skrivit.

 • ulrikajansson

  Tror nog att jag förstår dig. Det är väl mer olika perspektiv som möts kring ofta en i grund och botten lika tro.

 • ulrikajansson

  Tack!

  Så tog du upp mitt favoritbibelord igen:
  Ps 103:11
  ”Ty så hög som himlen är över jorden, så väldig är hans nåd över dem som fruktar honom. ”

 • Anders Gunnarsson

  Ulrika

  Om man tror att synden slutar innanför kyrkmurarna, är man inte bara naiv; utan direkt fördömmande och verklighetsfrämmande.

  Jag är själv rätt nöjd med min humoristiska fråga till Kjell.

  Hans tystnad i det ”uteblivna svaret” är rätt talande.

 • ulrikajansson

   Och nu tänker jag bli tyst. Kanske av samma anledning som Kjell.

 • Anders Gunnarsson

  Musslor är bättre än fiskmåsar. På alla sätt!

 • Pingback: Homosexualitet och kyrkan, uppföljning | Bengts Blogg()

 • UlrikaJansso

  Hur långt kan Anders Gunnarsson gå innan han blir varnad/bortplockad?
  Visserligen är fiskmåsen till skillnad från musslan ett ryggradsdjur men ändå?

 • Poe

  Ska berätta en liten historia.

  Fadern, sonen och den Helige Ande satt och diskuterade om olika platser de skulle vilja besöka.

  Fadern: -Edens lustgård skulle jag vilja besöka igen. Det var en härlig plats

  Sonen: -Lasarus grav skulle jag vilja se. Fantastsikt att se alla förvånade ansikten när Lasarus kom levande ut ur raven

  Den Helige Ande: -Vatikanen skulle jag vilja besöka. Där har jag aldrig varit.

  :)

 • linda

  Hej tack för ditt svar. Paulus har rätt

 • linda

  Tack så mycket för det du skrev. Helt rätt. Instämmer fullt. Det tar verkligen tid att få tag i sanningen som är Vår HERRE JESUS! Jävulen sätter krockben och slöja under vandringen. Men Vår HERRE är så mycket större , han lämnar inte oss tills vi börjar förstå vem han är. Och i all evighet

 • ps23enkristen

  Tack Linda …Och nu blev du mig till uppmuntran också och trygg tro på Gud och hans Ord och vilja för mig igen, och i min situation nu …För jag hade det kämpigt med att tro och tvivlade och frukta över vad Guds vilja kunde vara om en del sen tid och just nu …Men nu när du berättade att mitt enkla vittnesbörd här på Stefan Swärds Blogg. I ämnet om Sodoms synd. Hade hjälpt dig ….Blev jag uppmuntrad och blev trygg i tron på Gud igen och när jag läste nyss vad jag skrivit här för ca 3 år sedan …Gud är fantastisk som kan gör så mitt i våra prövningar till och med…

  För att vi ska kunna tro på honom och hans Ord och vilja och lära och få ro med honom och leva och göra som han vill och bli frälst .Och leva i hans skydd och goda vilja genom hans nåd och sanning och goda vilja i Anden och om allt och för tid och evighet välsignat och i frid med Gud . Och trots och genom allt, för inget kan skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus vår Herre. När och om vi vill tro på Gud och hans Ord och vilja och när vi är redo för det och känner oss trygg med och om det…

  För det är ju inte alltid en dans på rosor men med och genom Herrens vilja, och med allt så fungerar det ändå… Och genom Hans trofasthet och ledning och kraft och vishet .Och nåd och sanning och ledning rätt och hjälp i Anden, och efter Guds löftes Ord i bibeln blir vi trygg och fungerar det och trots allt …Överlever vi i tron på Gud ,och som frälst, och vill vi det med …

  Och kan vi göra en del gott för Gud och människor och livet , och våra kristna syskon och samanhang och familjer och släktingar och vänner och bekanta genom livet med , och ta emot som Gud vill med under livet. Och i och genom Jesus vår Herre och uppenbart av honom och givet enbart och för hans skull bara. För Guds skull och till hans ära enbart, och av och genom honom av nåd från Gud blott i den helige Ande .

  Och i sanningen från Gud, och om allt, och bara som Gud vill, om eller när vi vill och är redo ..Och så och för oss själva och vårt liv för Guds skull till Guds Ära enbart med , i och genom Jesus vår Herre och frälsare / räddare blott,

  Och kan vi vittna om Jesus och få fler att tro på Jesus och bli frälst och välsignad och få frid med Gud med också. Och lära att leva med Gud och i tro på Gud och Guds Ord bibeln mer som Gud vill och bli trygg med Gud Ordet med . Och att bli frälst av nåd och sanningen av och från Gud och vittna om Jesus de med …Och gå till och bli led till någon bra och trogen församling och gemmenskap i Gud och Guds Ord och vilja och trygg i tron de med … Och lära sig genom förkunnelsen och Ordet mer om Gud och livet, Och tro på Gud, om att tro också på Gud och hans goda vilja efter Guds Ord i Bibeln… Och nåd och sanning om det med, som om allt och alla och oss själva och allt med livet… För att vi ska få frid med Gud och Herrens välsignelse… Och även kunna lära om och göra om efter behov också under livet …Guds frid och rika välsignelse!!! Frid Ronny ps 103 ,Matt 28:18-20, 1kor 13 Kärlekens lov och Jeremia 31:3 ,ps 23, ps 91 …