Tänk på de fattiga

Har en ledare i Världen Idag om global fattigdomsbekämpning. Betonar särskilt betydelsen av att utvecklingsarbetet i tredje världen satsar på att skapa sysselsättning. Lyfter i ledaren särskilt fram Percy Barneviks insatser för nytänkande i biståndsarbetet. Men liknande insatser görs på olika håll i världen i kristen regi. Jag tänker t.ex. på Masenoprojektet i Kenya där vi är djupt involverade från Elimkyrkans sida, där Kenyanska jordbrukare får hjälp att utveckla sitt jordbruk. Jag tänker också på den ”Business school” som Marco Strömberg utvecklat i Burma, att ge fattiga människor redskap och stöd att starta ett eget företag, och därmed skapa försörjning åt både sig själv och ofta fler personer.

Precis som i andra frågor försöker jag här forma en kristen socialetisk teologi, grundad i Bibeln, men utvecklad med en argumentation utifrån aktuell samhällsanalys.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • ulrikajansson

  Det är direkt livsavgörande att människor som får bistånd av kristna även får ledning till att lära känna den verkligt gode givaren, Gud själv.
  Annars riskerar människan att blanda ihop den människa som fått nåden att ge med Gud själv. Förutom att detta är en direkt fel och lömsk väg för människan att gå så kommer ju inte den fattige att veta vem han skall vända sig till i framtiden. Gud den Helige, Hjälparen själv.

  Kan vittna om att i min förra människa behövde jag aldrig oroa mig för pengar. I mitt nya liv, i min nya skapelse, måste jag vända och vrida på kronor varje dag. Men eftersom Gud varit med mig sedan jag fick börja om så har alltid allting samverkat till det bästa och där ett matbord rent teoretiskt borde stått tomt har det alltid funnit gott att äta.

  Herren är min Herde. Mig skall intet fattas. Fritt och för intet i dödsskuggans dal. Äran tillhör Honom.

 • http://www.facebook.com/lars.nilsson.35175 Lars Nilsson

  Jag är rätt nyfiken på om dom olika kyrkorna här i sveriga har gjort någon form av ”framtids analys” utvecklingen att det blir allt större klyftor mellan fattiga och rika verkar hålla i sig även här i sverige. Har svårt att tänka mig kyrkor som idag har dyra präst och pastors team kommer att vara speciellt trovärdiga om 10 år i fattiga människor ögon.
   
  Dom gamla väckelse predikanterna hade vanliga enkla människors förttroende men dom fick äta mat från församlinges bord och kläddes av församlingen. Men många av dagens pastorer och präster uppfattar jag som ”strebrar” som gjort sitt religösa engagemang till en karriärs möjlighet tvivlar att dessa är så intresserade av att enbart tjäna herren under enkla former som gamla dagars predikanter, så det ska bli intressant och se hur den religösa kartan ser ut om 10 år eller så vilka som fortfarande är kvar på banan, av alla dessa pastorer som verkar vara väldigt beroende av aktiviteter och cash flow  , om man lever då vill säga.

 • Ingvar Fredriksson

  Be blessed ….. när du uppmuntrar till missionsengagemang. Jag ref. till din blogg idag på http://ingvaranna.blogspot.com/ Hoppas det är OK. Annars säg till.

 • Micke

  Börja med att sälja din egen Östermalmsvåning och ett antal av dina sommarnöjen spridda från bl.a Stockholms skärgård till norrland så skulle jag överväga att eventuellt ta dig på orden.

  Jag mår illa då jag jag läser Swärd och hans eviga självrättfärdighet.

  Han behöver ju inte ens offra någon av sommarstugorna eller än mindre sin dyra bostadsrätt på Östermalm för att få slå sig på bröstet och låtsas bry sig om de fattiga.

  Skäms Swärd.
  /Micke

 • kjell

  Det måste vara svårt att vara verksam i Stockholm, och samtidigt kunna hitta ett billigt boende, som du resonerar så skulle Stockholm avfolkas, för där finns inga billiga bostäder.