Världen Idag följer upp bloggdebatten

Notera gärna att Världen Idag i dagens nummer tar upp den bloggdebatt jag dragit igång om frikyrkornas teologiska utbildning. Man intervjuar Anders Gerdmar, rektor för Livets Ords teologiska seminarium, och Ulrik Josefsson som ansvarar för ALT-utbildningen, det nya samarbetet mellan Pingströrelsen, EFK och Alliansmissionen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Den modell för teologiska studier Stefan Swärd efterfrågar är redan i full gång hos Jehovas Vittnen.

  Bibelns modell för teologiska studier, gudstjänstliv,  och förkunnelse på fältet finner du hos Jehovas Vittnen.

  I Jehovas Vittnen är alla bibelforskare. Varje möte i Rikets Sal ägnas åt studier av de hebreiska, arameiska och grekiska texterna. Och studerar man inte skrifterna gemensamt, knackar man dörr enligt modellen för missionsbefallningen i Matteus 28:16-20.

  Som agnostiker och journalist har jag i snart ett år deltagit i studier med Jehovas Vittnen. Jag har följt deras arbete på nära håll, och besökt deras möten som är studier, och åter studier. Syftet med de intensiva studiearbetet är att deltagarna ska kunna göra ”informerade val”.

  Jag noterar att dessa ”bibelforskare” lever som de lär. De har lämnat politiken bakom sig, de vägrar ta till vapen eftersom risken är stor att de skjuter ihjäl en ”sann kristen” broder. De tror inte på demokrati som ett sätt att rädda världen på. Men de tror på Gud, Jehova, som nämns vid sitt personliga namn nästan 7000 gånger i bibeln.  Högre akademiska studier tar de i princip avstånd ifrån.

  Som modell fungerar Jehovas Vittnens organisation. Sen är det teologiska innehållet en helt annan fråga, lärobyggnaden.

  Syftet med teologin måste vara att hjälpa oss i våra andliga liv, hur vi ska handla i vardagen och ge oss förmågan att skilja på sanna och falska läror.

  Jag är agnostiker och journalist. Inte ett Jehovas Vittne.

  Jehovas Vittnen kan ha fel. Ett är om helvetesläran i Bibeln, där Stefan Swärd menar att helvetet existerar. Jehovas Vittnen tror inte på den läran och menar att ”det gör Gud till en sadist.”

  Personligen ger jag Stefan Swärd rätt — hans tolkning av Bibeln är korrekt i denna fråga, samtidigt som jag förstår (i mitt hjärta) vittnenas hållning.

  Därför tvingas jag bli agnostiker. Osäkerheten mycket stor i bibelfrågor.

  Och teologi kan inte tillåtas få handla om att ”intala sig själv”. Inga broar får byggas mellan sant och falskt. Agnostiker är ett tillstånd i väntan på klara besked.  Vi ”intar en prövande hållning” eller på ren svenska: ”Vet inte!”.
   

 • ulrikajansson

  Eller så är agnostiker ett tillstånd i väntan på den Helige Ande?
  Innan jag fick ta emot Hjälparen så var Gud den straffande ”sadisten.”
  Nu är Gud mild, rättvis, gränssättande och en förlåtande kämpe i den värld människan skapat.  Förlåtande för den som söker Sanningen, Förlåtelsen och Nåden. Dvs. Han själv.

  Blev du chockad av Swärds bok? Jag har inte läst den och borde låta bli? Det som Bibeln säger om helvetet är väl tillräckligt? Precis som människor hittar på egna versioner om himlen (ett allt mer populärt tema) så hittar vi på egna versioner av helvetet. Dessa tolkningar torde inte vara undantagna samma, ibland groteska, helfel.

  Anden alltså. Den Helige och Hans Ord är tillräckligt.

  Jehovas vittnen? Jag har också bekanta där och de nekar bestämt Jesus som Gud. Fastän Jesus säger att den som sett Honom har sett Fadern. Men kanske har Jehovas vittnen lirkat bort den delen av texten också.

  Kom igen nu Bengt! Vi vill ju precis som Jesus varken ha Knutby eller Talibanismen.
  Personligen så vill jag i dagsläget inte heller ha en församling eftersom jag söker Jesus.Och där är han inte?
  Så Jehovas eller inte må vara skit detsamma?
  Ja, likheterna mellan Jehovas och andra samfunds ledning är inte så olikt när man tänker efter. En osynlig, egensinnig maktstruktur. Med dessa förtvivlade påklistrade leenden. Och inte har deras kläder i min källare att göra heller. Jag är nere i 2 1/2 timmes eldningstid för 70 grader nu!

 • http://www.facebook.com/lars.nilsson.5095 Lars Nilsson

  Sen finns det en stor nackdel med jehovas vittnen Bengt man har inget fora (medlemstidningar) eller andra ställen där man får lufta kritik mot rörelsens ledarskap och det dom undervisar, exempelvis så ger man råd i medicinska/andliga frågor förr när jag var med i jehovas vittnen genom tidningarna vakna/vakttornet som var helt och skogen fel och livsfarlig , med ledarskapet fick inte kritiseras därför lämnade jag denna rätt typiska sekt där ”ledarna alltid har rätt”, demokrati inom en kristen rörelse är rätt bra att ha :)
   
  Men annars har du rätt Bengt jehovas vittnen har stor framgång i kristna länder med människor som ifrågasätter kyrkan och dess läror och känner att något är fel, som du just nämner att gud steker människor för evigt i helvetet, att det är ok med vapen och kristendom, kristna som går hand i hand med världens mäktiga. förr i tiden var inte kyrka speciellt intresserade av jorden alla skulle till himlen som belöning så vittnena (dom kallade sig bibelforskare från början) upptäckte  2 petrus 3:13 att gud har en vilja med jorden i daniels bok talas det en hel del om olika kungariken men till sist tar guds rike över , även här på jorden, det går naturligtvis inte ihop med apokalypse (som kyrkorna lärde förr) där alla djur och växter/träd eldas upp i eld som ”guds straff” för att vi människor varit dumma här på jorden. jag har behållt det jag anser vara klarsynt i vittnenas undervisning men kasserat sånt jag tycker verkar knas, firar jul numera och tar blodtranfusioner om jag måste, likaså treenigheten är inget problem, som förrövrigt är rena new age, 3 i en men ändå var och en för sig..och i slutändan ett mysterium… som ingen begriper .. men åndå så viktigt för vissa annars är man inte kristen :)
   
                        Lars ex Jehovas

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Amerikas tredje president, Thomas Jefferson, var minst sagt skeptisk till Treenigheten:

  ”Åtlöje är det enda vapen som kan användas mot ointelligenta påståenden.
  Idéer måste vara tydliga innan förnuft kan användas på dem; och ingen
  människa har någonsin haft en tydlig uppfattning om treenigheten. Det är
  rena abrakadabra från kvacksalvare som kallar sig Jesus’ präster. Om
  det kunde förstås, skulle det inte svara mot deras avsikt.”

  Jag önskar rättfärdighet, frid och glädje! Lars Nilsson.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Är det Herren Gud som kallar dig kristen eller du själv?

  Eftersom blogginlägget handlar om teologi vågar jag mig på en kort bibelstudie, och jag vill inte ”ta för stor plats” på denna blogg.

  Ordet ”kristna” (Christianous) förekommer första gången i Apostlagärningarna 11:26.
  ”[…] Där kom de sedan att vara tillsammans i församlingen ett helt år och kunde undervisa en avsevärd mängd. Och det var i Antiochia som lärjungarna för första gången fick heta kristna.”

  Noterar extra noga frasen ”fick heta” (chrēmatisai i grundtexten). Formuleringen antyder att det är genom ”gudomlig skickelse”, vad en högre makt tilldelat någon, enligt SAOB, som vi får epitetet kristna).

  Att du själv kallar dig kristen har inget som helst värde i Guds ögon.
  Lika lite som du kan döpa dig själv, kan du frälsa dig själv och kalla dig kristen.” För att kalla dig kristen måste du vara idiotsäker på att verkligen Gud tilldelat dig den oerhört ansvarsfulla ställningen kristen. Är du verkligen det?

  Därför är Jesus utan misskund mot självutnämnda ”kristna” som lovordar Herren med munnen men inte har tillit till honom i sitt hjärta och gör Faderns vilja:
  ”Inte alla som säger ’Herre, herre’ till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja.” (Matt 7;21) (Läs vidare om de hemska konsekvenserna i kapitlet!)

  Ps
  Jag ifrågasätter inte för en sekund att du är kristen. Dessa ord skriver jag för att stärka  dig i din tro. Och tankar är mina egna och har ingen som helst koppling till Jehovas Vittnen eller Livets Ord för den delen.
  Ds

 • http://www.facebook.com/lars.nilsson.5095 Lars Nilsson

  Var rädd om dig Bengt , det var därför jag skrev när jag läste att du har bibelstudie med vittnena,målet är att du ska bli döpt och bli ett JV, ledarna inom jv är inte några hyggliga ödmjuka människor när det blir problem.även om dom utger sig för att vara tjänare och broder.

           med omtanke och frid :)

 • ulrikajansson

   Jag kan ju inte veta, bara tro utifrån det som jag har hunnit uppleva och läsa i Bibeln. Utifrån det så tror jag att Gud har ett mycket litet intresse för titlar överhuvudtaget. Han talar om oss som barn, som lärjungar etc.

  Räcker för mig. Kom precis på att jag har börjat kalla mig Jesussökerska också. Kanske för att det känns mer ärligt än kristen?

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Jag förstår vad du menar. Jag ska hålla ögonen öppna! Tack för din omtanke.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Gud älskar absolut uppriktiga människor. Han hatar skenheliga personer. Jag älskar dig för din uppriktighet!

 • ulrikajansson

   Tack igen för din uppmuntran. Tar åt mig som en torrboll i öknen.
  Dig älskar jag för att Gud gjorde det först och för att Han har givit mig en kärlek att älska dig med. Det kommer jag att göra när du är uthållig och trofast, som nu, men även om du skulle bli en förlorad son (konstigare saker har skett), ja du vet att du blir än mer efterlängtad då. Gud lämnar då den stora flocken och letar upp den saknade.
  Säger som Lars, var rädd om dig. Håll er vakna!

  (Snark, jag är så matterande trött Bengt.Jag behöver konkret förbön om att orka igenom dagen.)

 • ulrikajansson

   Jag orkade Bengt!
  Jag har klarat av det som jag behövde göra idag!
  (Hittills)