Ledare i Världen Idag om frikyrkan, teologin och staten

Mitt blogginlägg om statens styrning över frikyrkornas pastorsutbildning har väckt stort intresse. Världen Idag har bett mig att följa upp temat i två ledarartiklar. Den första publiceras nu, i onsdagens tidning, den andra kommer på måndag. Här är ledaren.

Ska också försöka följa upp blogginlägget med lite ytterligare reflektioner på bloggen endera dagen. Nu börjar jag min semester idag, så jag får se när det blir tillfälle.

Jag, hustrun och en dotter, åker upp till Skellefteå i morgon och ska vara där i drygt två veckor. Jag gifte mig med en flicka från Skellefteå 1976 och som en följd av det har jag blivit tvångsförvisad till Skellefteå 2-3 veckor varje sommar. Men jag har börjat vänja mig, norrlandskusten är riktigt skön under juli månad.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Andreas Holmberg

  Du, det gäller även övriga året. Vi har ju två årstider däruppe, den ljusa årstiden och den vita årstiden ;o). Fast helst ska man ju hålla hus längs Norrbottens skärgårdsrika sydkust – alltså mellan Lule och Haparanda. Men i nödfall är Skellefte helt OK.

  F.ö. är det ett intressant ämne du tar upp i blogg och ledarartiklar; jag har länge hävdat att frikyrkliga borde intressera sej mera för hur deras partier (och alla är inte KD-are) härjar i statskyrkan, för det spiller över på den s.k. frikyrkan. Och frikyrkan borde även via de kyrkliga kanalerna sätta större press på SvK: inga avtal med Svenska kyrkans församlingar och Svenska kyrkan som samfund förrän de politiska partierna och deras släpjollar lämnat samfundets styrande församlingar.

  Och när ett gäng baptistpastorer alltifrån Moni Höglund i EFK – med Lennart Thörns och Guds helige Andes påstådda välsignelse – http://www.hemmetsvan.se/nyhetstexter.jsp?oid=4618&coid=7 till Eva-Karin Holst och Maria Hägglund i SB http://www.sandaren.se/nyhet/ledande-baptister-antagna-som-prastkandidater blir präster i Svenska kyrkan, kan man ju med Dag Sandahl fråga sej hur det går till egentligen och i vilken mån dessa aktivt eller passivt stöder det liberalteologiska, närmast kommunalkyrkliga ”innegänget” (dom där som fortfarande får ha morgonandakter och helgsmålsböner i radio, typ) eller den inomkyrkliga oppositionen,  främst företrädd av nomineringsgruppen Frimodig Kyrka (mer än EFS tyvärr), som går till storms mot politiska partiers inblandning i kyrkans inre angelägenheter, mot ledande kyrkliga teologers/biskopars angrepp mot klassisk kristen tro och gräsrotsprästers dito (jfr kollegan Ulla Karlssons drapa http://www.kyrkanstidning.se/node/15386), mot utfästelser om evigt liv för alla särskilt vid begravningar och i allhelgonatid (”det finns ingen död som ej bytes i glädje” stod det ju på förstasidan av Verbums begravningsmagasin), mot kyrkoledningens tystnad i fosterfördrivningsfrågan (där nu ”stenarna ropa”: Hanne Kjöller skrev ju i DN(!) om att fosterdiagnostiken nu går i doktor Mengeles fotspår) och mot queerteologins konstiga köns- och äktenskapsbegrepp som nu verkligen passerat alla gränser även för en liberal ”nyttig idiot” som jag. 

  Har de frikyrkliga kapitulerat helt av ekumeniska eller ekonomiska skäl? Det känns länge sen Hedin/Arborelius/Andersson gick till storms mot Hammar och allmänhetens slutintryck blev ju att striden på något sätt bilades – fast så inte alls skedde i sak!

  Hälsningar från en norrbottning som till följd av att han gift sej med en flicka från Gävle hamnat nere i södra rikshalvan (Hälsingland) 50 veckor om året. Men man kan vänja sej vid det också…

 • Andreas Holmberg

  Förtydligande: Frågan gäller alltså inte bara eller ens främst ”konverterade” pastorer utan de kvarvarande frikyrkliga – har man tappat så mycket av sina ideal att man nu kan närma sej Svenska kyrkan till vilket pris som helst? Goda ekumeniska relationer med den politiskt styrda kyrkoledningen – men inte med den opposition som både kan ha högkyrkliga och lågkyrkliga förtecken – kan för en svenskkyrklig oppositionell nästan jämföras med goda relationer till en ockupationsmakt (som när Sverige erkände Sovjet i Baltikum t.ex.). 

  Varför avslöjar inte frikyrkligheten – utifrån sin påstått ”fria” position – tydligare och mer engagerat statskyrkans vansinniga styrsystem (ska C och S verkligen ställa upp även i kyrkovalet 2013 inför reformationsjubileet 2017?) och den alltmer groteska, rent antievangeliska (allra minst evangelisk-lutherska) teologi som flera av Svenska kyrkans företrädare allt djärvare – och förbluffande opåtalt – framför i offentlighetens ljus? Det skulle vara ett stort och uppskattat stöd för den inomsvenskkyrkliga oppositonen. (Stanley Sjöberg och du Stefan ska ha en eloge för att ni faktiskt gjort det ibland…). 

 • Tea Gustavsson

  Tur att din fru är så snygg att det lätt är värt priset att tillbringa några veckor om året i Skellefteå!

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Det är tack vare ”statens styrning” som kristendomen lever och frodas i dag. Utan ett intimt samarbete med maktcentra som stat, olika intressegrupper i samhället och Mammon skulle inte kristendomen finnas med på den religiösa kartan.

  På 300-talet gjorde Konstantin den store kristendomen till en statsreligion.

   Idag är USA världen mest religiösa land. Här går kristendom, stat, samhälle och Mammon/Djävulen hand i hand. På valutan står det ”In God we trust” vilket naturligtvis gör Djävulen överlycklig.
  (Det är sant att de kristna i följer Jesus, men hand i hand med Mammon! Är det inte märkligt så säg?)

  Religionen är på väg tillbaka i det svenska samhället och det är ingen slump.  Eftersom människan börjat tvivla på den materialismen som innebär att slita ont för att konsumera saker man egentligen inte behöver.

  Det är här profeter som Stefan Swärd kommer med sitt  religiösa budskap om tillväxt på alla nivåer och fronter. Han är älskad av Gud, Mammon, det religiösa samhället och näringslivet.

  Men ständig ekonomisk tillväxt är en onaturlig drivkraft för den andliga och naturliga människan. Men en kristendom utan en gränslös materialism har ingen chans att överleva. (Kristendomen är ju ett belöningssystem.)

  Därför talar profeten Stefan Swärd om olika ”världsbilder”. Hans är övernaturlig, med andra ord onaturlig.
  Kristendomen sätter två prickar över o:et och plötsligt får vi en Gud som lider av ett självskadebeteende — han skadar sin egen skapelse genom översvämningar och katastrofer.

  Jag är agnostiker och tror inte på kristendomens lärobyggnader.

  Den kristna värdegrunden vilar på ett intimt samspel mellan stat, samhälle och Satán. Den kristna  värdegrunden är trälbunden den ekonomiska tillväxten. Här får vi förklaringen till varför kristna är världens rikaste intressegrupp i världshistorien och har dominerat världspolitiken i sekler.

  Men ständig ekonomisk tillväxt är en cancer som hotar naturen på alla fronter.

  Judendomen, kristendomen och Islam visar visat sitt förakt för den eviga skapelsekraften i naturen genom att rättfärdiga syndafloden och apokalyptisk tänkande. Det är osunda lärobyggnader.

  Kristendomen tror på evig kärlek för några få. Detta tankesystem adopterade Hitler och utrotade judarna. Snart är det dags igen: I Uppenbarelseboken 9:18 ska två miljarder människor förintas! (Oklart varför.)

  ”Min är hämnden är min säger Herren”. Men hämnden är ett primitivt sätt att tänka och agera på. Ett mer civiliserat tankesystem bygger på kärlek som drivkraft. Jag tror i djupet av min själ att kärleken är störst. Kärleken kommer att segra över Stefan Swärds hämndgiriga gud.

  Är det inte dags att räkna på kärleken som en tillväxtfaktor? Hur ser den ekvationen ut?

 • Pastor Jansson

  Man undrar ju om Bengt Wikström hört talas om kristendomens senaste utveckling i länder som t ex Kina o Indien eller för den delen den evangeliska kyrkan i Brasilien. 

 • ulrikajansson

   Hej Bengt!
  Jag är dåligt påläst på Upp-boken men om man fortsätter och läser efter vers 18 så kanske det går att få lite mer klarhet. Det handlar om människor som inte ångrar sina mord, sin otukt osv. Är inte det en mer oklar fråga varför vi inte vill ångra icke kärleksfulla handlingar?

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  I Afghanistan avrättades nyligen en kvinna offentligt för otukt av talibansoldater. Mordet begicks inför en folkskara som välkomnade det med bifallande rop. Innan kvinnan blev ihjälskjuten för otukt, torterades hon.http://swedish.ruvr.ru/2012_07_09/80771928/

  Menar du att kristna och talibaner delar värdegrund?

  Föreställningen om att två miljarder människor,(var tredje människa på jorden) är en mördare eller äktenskapsförbrytare, faller på sin egen orimlighet.

  Din fråga om ”ånger” är en viktig fråga du ställer till vår tid vår tids människor, nu när framtiden ligger i våra egna händer.
  Men låt oss först bli överens om vad ”kärleksfulla handlingar” är innan du och svarar på frågan! Uppenbarelseboken 9:7 är väl inget bra exempel på kärleksfullt handlande. Inte sant?

  Men det faktum att du ställer frågan visar att äkta kärlek är drivmotorn i din livsberättelse. Ge inte upp! Den som söker ska finna!

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Innan jag levererar mina välgrundade meningar på denna blogg är jag ordentligt påläst. Du kan vara lugn för att jag är välinformerad.  

  Och jag hoppas att mina slutsatser är seriösa bidrag i ett öppet intellektuellt samtal.

 • Pastor Jansson

  Bengt Wikströms uttalande: ”
  Det är tack vare ”statens styrning” som kristendomen lever och frodas. Utan ett intimt samarbete med maktcentra som stat, olika intressegrupper i samhället och Mammon skulle inte kristendomen finnas med på den religiösa kartan idag.” De orden tyder ju inte direkt på en djupare kunskap om kristendomens globala framväxt idag. Eller?

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Jag försöker nå fram till dig och svara på din fråga. Men min kommentar ”är anmäld”. Vi får se vad som händer…

  (Men jag tror det ska gå bra. Stefan Swärd delar nog min uppfattning att ”Uppriktighet har ingen dött av!”)

 • UlrikaJansso

  Jag såg ditt svar som hastigast på min e-post. Av det som jag såg där så såg det ut som en relevant och viktig fundering du hade. Ja, det här med att ta bort kommentarer är ju ett intressant kapitel för sig som aldrig motiveras. Ja, jag skriver aldrig.Utifrån vad jag sett.