Kommentar över Breivik-rättegången

Just nu pågår Breivikrättegången i Norge. Bedömningarna tycks pendla mellan en galen enstöring och/eller en högerextrem enstörning som helt tappat besinningen.

Jag tycker att den analysen förenklar. Det är värre. Det handlar om ondska, om grym och brutal ondska. Eller för att hålla sig till kristet-teologiskt språkbruk – det handlar om synd. Synd är värre än bara ondska, att vi människor skadar varandra och behandlar varandra illa, synd handlar om att göra uppror mot Gud vår skapare.

Bibeln och mänsklighetens historia visar på syndens spridningskraft och smitta. Bibeln visar också att synden och ondskan är så brutal att den är värre än att det bara är vi själva som är onda, det handlar om onda andemakter som driver människor att göra det onda. Som kristen tror jag att Breivik inte bara drivs av synd, han drivs av djävulen, det är onda andar som inspirerar honom att åka till en ö och skjuta ihjäl 70 ungdomar. Det är mer än ondska, det är djävulsk ondska.

Det är fel att begränsa denna djävulska ondska till en enskild förvirrad ung man i Norge. Massmördandets djävulska ondska poppar ständigt upp i historien. Vi kan bara tänka tillbaka till massmördandet kopplat till naziperioden under och före andra världskriget. Vi behöver inte gå längre tillbaka än det djävulska våld och massmördande som försvarades av alla kommunister som härjade även på våra breddgrader under 60- och 70-talet.  Ondskan ska inte förringas, den är ett ständigt hot. Syndens gift och det demoniska inflytandet har drabbat hela mänskligheten. Det hat som leder till mordlust lurar bakom hörnet för oss alla. Inte minst visar alla de hänsynslösa och mordiska rasistkommentarer som florerar på nätet, att Breiviks djävulska ondska har en stor spridning.

Kristendomen handlar inte om att lyfta fram synden. Kristendomen handlar inte om att lyfta fram mörkrets gärningar, ondskan, djävulens gärningar. Kristendomen handlar om seger över synden, seger över djävulen, om förlåtelse och befrielse.

Det är kristna kyrkans budskap. Att bekämpa ondskan, att bekämpa den djävulska ondskan, men att förmedla något mer – seger och befrielse. Jesus dog på korset och gav sitt liv även för Breivik, det finns nåd även för honom om han omvänder sig från sin ondska.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Ibland blir det mediala bara för mycket…

  En reflektion som jag funderar över är en soldat som hamnar i en beordrad krigssituation & skjuter fiender – Hur hanterar denne sin efterkommande situation att han dödat människor – psykologiskt/andligt.
  Bibeln talar ju trots allt om kristna som befinner i sold som soldater.

  Jämförelsen är absurd – men Breivik såg sig själv som soldat.

  Jag vet att jämförelsen är absurd & bör kanske inte ställas, men kan en lejd soldat medverka till ett liknande trauma av eftermäle – dels själv – dels berörda öbverlevare ?

  Jag är själv inte pacifist – men krigets fasor, har många helvetiska dimensioner.
  Det märkliga är att vi som mänsklighet kan se ”rättmätiga” krig.
  Men det finns alltid människovärden som går förspillda.

  I kväll ska jag & min hustru lyssna till Israels vänner som arrangerar ett symposium med rubrik
  ”Om detta må ni berätta” – där min äldsta sons flickväns farfar, som holocaust överlevare kommer att berätta – det ska bli intressant.

  —-
  Ovanst. reflektioner bör säkert samtalas över med stor respekt & eftertanke – måhända mina tankar uttrycks lite för slarvigt med tanke på bakomliggande allvar & hemskheter.

 • Westinbo

  Tack för en bra kommentar. Vad gäller fallna änglar eller demoner, vilka vi i och för sig inte ska ge ett överdriven uppmärksamhet, så kan man konstatera att Jesus ägnade mycket tid åt att driva ut demoner under sin jordiska verksamhet. Till och med Guds son var tvungen att handgripligen driva ut demonerna med sitt gudomliga finger. Nyligen försäkrade kristna ledare i tidningen Dagen att dagens kristna (minns inte exakta ordvalet) minsann inte ägnade sig åt sådant. Ett av tecknen, enligt Jesus, på hans efterföljare, är att de ska kasta ut demoner, men dessvärre har väl större delen av kyrkan i rationalistisk upplyst anda avskaffat både djävul och demoner. Det vore ju trevligt om det skulle förhålla sig så eller om det alltid skulle räcka med allmän förbön för att befria människor från ondskans bojor, men så ligger det dess värre inte till, enligt min och andras erfarenhet. Kyrkan har i många stycken tagit till sig en biologisk människosyn genom psykiatrin som inte bejakar den andliga dimensionen (och som dessutom ofta är i polemik med ett psykodynamiskt eller psykosocialt sekulärt förhållningssätt). Jodå, mycket gått har kommit från dessa discipliner men de nyttar inte till allt. Tänk vilken tålmodig Gud vi har som har sin boning i oss genom sin ande och som ibland är tvungen att dela sitt tempel (vår kropp) med onda andar, därför att vi kristna inte är öppna för att lyssna till den helige andes tilltal (när det inte stämmer med vår teologi) om att kasta ut demonerna från ”templets förgård”. Ja, själsligt helande och andlig upprättelse är en process, men ibland involverar den att befria människor från ondskans makter med hjälp av Guds auktoritativa finger. Må Gud visa oss vägen framåt. 

  ”Pax tecum” – Fred vare med dig

 • Ps23enkristens

  Tack för  din trohet  till Gud och Guds Ord och vilja och nåd och sanning och kärlek och omsorg och frälsning igenom tron till alla oss underbara människor och livet, och Guds församling, och trots allt.. Det är så underbart att Gud är så barmhärtig mot oss människor , och tryggt att veta i tron på Honom och Ordet bibeln, som rättesnöre för hans vilja och tron på honom blott… Och nåd av Gud att lära och vittna och ödmjuka sig under Guds vilja om ,och få leva som Gud vill och trygg lita på Gud om.Och lära sig igenom livet ,led av Gud genom Guds kraft,  för annars vore det omöjligt…Och det upptäcker  man  ju, när man levt i tron på Gud en tid…Och att det är endast han Mästaren med sin kraft  som grejar det åt oss och lär oss om eller när vi vill.Och att hans kraft  ger oss gott mod och  gör oss trygg med honom ,och villig till allt Gud vill, med  god framtidstro om rätt väg  för honom och hans Goda vilja skull till Guds ära och för underbare Guds och frälsares skull bara .Och  det är han värd allt lov och pris för vår underbare Gud och Fader i himlen  , och för tid och evighet som han vill igenom hans nåd, Gode Gud i Jesus namn,amen…Herren är verkligen vår frid…Ronny ps 103.

 • Westinbo

  Underbart, jag känner precis som du!

 • PeJohansson

  Stefan,jag skulle efter alla tal om helvete och djävulen tillsammans med bekämpande uppskatta om du ville undervisa lite kort om hur du som pastor skulle förhålla dig om Breivik vore medlem i din församling och bekände sig som troende.Helvetet kan ju som tonårstjej/kille också bestå i att en ledare i din församling förgriper sig på henne/honom.
  Rent praktiskt hur går det till:””Att bekämpa ondskan, att bekämpa den djävulska ondskan, men att förmedla något mer – seger och befrielse.””Och då menar jag den första delen att bekämpa ondskan och därefter förmedlandet.

 • kjell

  Det var en intressant tanke, nu när uteslutningar är avskaffat, borde inte detta ge oss en tankeställare att det måste finnas gränser i våra församlingar.

 • Sward

  Jag kan göra ett försök att komma in på den frågan. Den är mycket relevant.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • PeJohansson

  Jag inväntar och hoppas att Stefan hinner före innan uteslutningsdebatten tar fart…mina åsikter stödjer alltid offret precis som den Barmhärtige Samariern ignorerade rövarna ute i världen, nu gäller det församlingen, på Jesu tid sov Herden (på Natten och i vilan) av någon anledning i fållans öppning framför grinden.

 • PeJohansson

  Se rilnews.org

 • Ps23enkristens

  Du kanske tänker på i din första del av din text ,med din skrift, där du om nämner Brevik.Att Brevik med sin snevridna onda avskyvärda ideologi ,igenom sitt oförsvarbara och förkastliga handlande  efter den …Går att förstå som en Soldat i strid och tränad och förbered för det, även ideologiskt och värdemässigt .Och till försvar mot fiender emot sitt land och lands värdegrund och ideal enligt hans menning och uppfattning om det…Som något rättfärdigt för fosterlandets bästa och därför något hedervärt  i en rättfärdig sak ,därför han tror det är så utan att förstå bättre …För att försöka  förstå honom utifrån han sjuka onda och oförsvarbara  nationalistiska värdegrund… Som inte är en sund Nationalism och sund stolthet över och förespråkande och försvar för … Att man älskar sitt land och folk  och kultur ,men även andra folk kulturer och länder och invandrare och flyktingar och gäster i landet med…Som en del av en sund Nationalism ,för det kan ju inte var fel att vara stolt över sitt folk och sin kultur  och land… Eller att försvara ,och varken för folket från landet, eller invandrare, och flyktingar ,eller gäster … Och då  förstås på en fredlig  samtalsnivå och i all vänlighet och gästfrihet, som värdfolk det egna folket i landet. Och med genorositet och fördragsamhet och översende inför de nya gästerna och invandrarna och flyktingarna …Och våra olikheter och likheter ,och vårt behov av att vänja oss till varandra och den nya sitution att de kommit hit …Och är här och hur vi ska hantera det, och  gästerna  som kommit hit till ett nytt land med en annan kulturt och annat folk   etc…Och därför behöver  vi lära oss att ha förståelse för oss folket i landet , och gästerna och invandrarna och flyktingarna med , som vi och de behöver det med på ett gott och tryggt välkommnade .Och omtänksamt och förstående  vis och intresserat  och bra nyfiket vis utan att bli för påträngande.Och  med den repekt och vördnad som kan passa bäst och man kan upptäcka så smånigom om man försöker annpassa sig på ett lämpligt vis    .. Och  uppmuntrande bra välkomnande och  värdigt och   vänligt gäst fritt  vis och tro och tålamod utan att ge upp …Och finna gränserna för det med   …Och dem lära sig  som en god gäst också ,och  invandrare och flykting i landet  att respektera även oss och vårt land …Och vi och de  ge varandra livsutrymme och trevnad och trygghet och respekt  och god levnadsstandard  och likvärdighet trots olikheterna och prövningarna och bekymmer och problem och erfarenheterna …Och försöka hjälpa varandra med också ..Och vara  välkommnade och barmhärtiga och fördragsamma och  ha integritet ,och också låta bli att varar rasistiska och oförskämdda bådde vi och de och repektlösa och ha fördommar  etz.. Och istället ha och lära bra respekt och var gränserna går i kärlek och omsorg och förståelse och vara tålmodiga och lära oss ….Och  vad vi kan förnya och en del först med tiden  och vad vi måste låta vara som det är med och repektera …Så vi behöver vara tålmodiga och tåliga och visa nåd och försonlighet och förlåta.Och bita ihop och ge ny chanser och trots allt …Och ha  mod och självbehärskning och återhållsammhet   och tålighet och fördragsammhet som sagt… Och lära oss att ett människoliv, ditt och allas och mitt ,är mer värt än all prestige och heder, och krav på  någon form av rättvissa…Och lära oss behärska oss, och vara generösa och hålla fred …  Istället för svärd och  strid och bråk  och orättvisor och konflikter och hämd och oförsonnlighet…Och lära oss att förlåta och börja om på nytt är bättre istället. Och oavsett vad det är om, och hur många gånger som helst… Och ge nya chanser så många som behövs, och satsa  på fred och vänskap och försonning och rättvis  gemmenskap och fördelning… Och fortsatt fördragsamhet och   önskan om samförstånd ,och att försöka  kunna komma fram till, igen och igen …Och  trots hur ofta  det än  bliver förstört av olika orättvisor, låt oss aldrig ge upp att pröva låta allt bli bra igen och vara försonliga och ge nya chanser  för allas bästas skull…Och låta livet kunna blomstra igen…Om det bara så blir vi kvar som vill och lär och gjör så , på en del ställen på Jorden…Och som vill att det godda ska få segra ,så låt oss inte ge upp utan kämpa intill sista andetaget…Och för oss Kristna trons godda kamp ända in i de sista med, tills det blir dax att mötta Gud … För Vår Herre Jesus eviga nåd  och allmackt och härlighet och kraft och  sanning och vishet .Och   Kärlek och eviga trygghet  han är i tron och hans  omsorg om livet och vår medmänniska och hennes liv och oss och vårt liv , och för bådde vän och fiende…Och oss kristna Guds barn igenom tron,  därför vi vill det, av bara Guds nåd oss givet ,och till Guds ära och för Guds skull blott som en gåva i kärlek från Gud som älskar oss människor och kristna…Och även om ingen annan gör det ,så gör han …Och den nåden och ynesten gives till oss alla underbara  människor  om  eller när vi vill det …Och till bådde god som ond  och vad det innebär, och på för vilkor enligt blott Guds Ord bibeln…Och ges oss helt till skänsk och fritt och för intet  vi behöver inte förtjänna det …Utan Gud ger oss det som en gåva i kärlek till oss igenom sin nåd bara, därför Gud älskar dig och alla och mig och vännerna, och fienderna som Anders Behring Brevik med …

  Och därför älskar oss och livet Gud …Har han klarat upp allas och vår  och livets sak, för han ville ge oss alla människor  nåd ,och att vi ger hans  nåd också till alla och de värsta med, som Brevik också och oss själva … För Gud har  försonnat allt åt sig och  oss  människor och livet …Igenom Jesus Kristus Herren Guds son ,som Guds  offer lam till försonnig med Gud : För  Gud med oss i kristus, och alla oss människor med Gud  och varandra  och oss sjäva och livet och Guds Ord och Guds församling ja allt med Gud i honom för oss också i kristus…Det är Guds sätt att lösa alla problem på… Så han själv vill och kan ingrippa och hjälpa oss genom  sin rättfärdighet och ge oss nåd och den hjälp vi nu behöver i rätt tid som han vill , när vi är reddo, om eller när vi vill det….Att Gud  valde att bli en människa igenom Jungfru  Maria igenom hennes Jungfru födelse, undret av Gud med sig själv, med  sonnen Jesus Kristus , med honom, genom sin Ande…  Som sitt eget fullkomliga offerlam som sonar allas vår synd och orättfärdighet med Gud .Själv Gud med Fadern och Guds Ande, och människa, samtidigt igenom sin Jungfruföddelse …Gud uppoffrade sig själv  så för det fanns ingen annan som kunde göra det… För att rädda dig och alla och mig  från den eviga dom ,vi förtjänar av Gud ,till helvetet för vår egen synd …I tankar och ord och handlingar Därför han älskar dig och alla och mig och livet och sig och sitt Ord och sin fullkomliga vilja och trohet….Och är helt trogen och  aldrig sviker… Utan att bryta, med det allra  minsta av sinna bud och   sin fullkommliga rättfärdighet och härlighet och helighet  … Och inte  förfaller till vår orättfärdighet som vår och alla människors orättfärdighet är under vårt liv  …Så kan han nu ge dig och alla och mig och livet, i  sin fullkomliga rättfärdighet och helighet  och försonning i Kristus .Sin  nåd och sanning och  kärlek och  omsorg och  försoning med förlåtelse för våra synder som ska predikas för alla folk i Jesus kristus vår Herrens namn …Och frälsa / rädda den som vill tro Gud om det ,och få hans nåd och födda oss på nytt till sitt barn med evigt liv i Gud ? Och med så mycket fortsatt nåd vi behöver hela livet, och för evigt, och angående allt… Förutom vi redan fått i och med vi valde ,och väljer att  tro på Gud och Guds Ord bibeln om denna Guds nåd och sanning och bli frälsta, som det står skrivet i Guds Ord bibeln… Och därför kan Gud utan att han bryter den strängaste rätt, eller ett enda av  sinna bud, eller allra minst bud… Leda helt rättfärdigt i nåd för vår synd och våra problems skull till tro på honom .Och att leva och vilja det så mycket vi själv vill ,och om vi vill det helt som Gud vill så med, och trots allt före vi kommit till tro på Gud …Och blivit igenom hans nåd villigt frälsta födda på nytt till ett Guds barn med evigt liv i Gud, till ett nytt evigt liv med Gud igenom tron…. Som Gud  kan ge oss, om vill, och lära vad det innebär enligt bibeln och förmår ge oss…. Och hjälpa oss att tro och vilja ,och trots allt före vi tror på honom, och sedan vi kom till tro på Honom,och  till alla…Och den som vill det får nåd av Gud ,om eller när vi vill , och varenda en av oss, och även Anders Behring Brevik …. Så stor är Guds kärlek och nåd emot oss …Igenom Jesus Kristus Guds son och vår Herres seger över synden och allt det onda ,och  Satan  på Korset… Och uppståndelse från de dödda till evigt liv med Gud igen… Så inget kan skilja oss från Guds kärlek i kristus Jesus vår Herre …Det är Guds gåva till dig och alla och mig och livet och tron på Guds Ord Bibeln på Gud… Så underbar och God är Gud och den nåd han ger ….Guds frid och Gud välsigne er…Ronny 1kor 13 Kärleken förgår aldrig…Sakarja 4:6 Icke igenom någon människas kraft eller styrka ska det ske utan igenom min Ande säger Herren Sebaout…Ett mästerverk av Mästaren själv blott alltså om vi vill tro honom…Som kommer att förändra oss och vårt liv och vår vilja och livet och göra allt nytt och för tid och evighet…Bara därför han älskar oss ,och som person är Gud Kärleken, den äckta och som aldrig förgår…Det är han som är människans och livets räddare blott, han Gud ,som är den renna äckta kärleken  till oss och livet , och för oss till honom och alla och oss själva och livet och tron på Honom och hans Ord och nåd och sanning som Gud och ordet är och vill…1jhon 4:8 Ty Gud är kärleken….Den som består och omfattar allt, som vi  kanske inte känner, eller bara vagt ,eller vänt oss ifrån  eller glömt ,men alltid är kvar och går att vända sig till igen och igen hela livet …Och  vid vårt livs slutt för evigt den som vill…Gud välsigne dig och er och alla och mig och livet och  Guds frid och Guds församling som Gud vill  för gott och för evigt i Jesus namn,amen

 • Westinbo

  Stort tack för länken! Säga vad man vill om USA, men där finns ett utrymme för seriös kritik och ifrågasättande av de heliga korna inom den så kallade vetenskapen, ett ifrågasättande som lyser med sin frånvaro i den ankdamm som heter Sverige och svensk kristendom. Vi har svalt kamelerna och silat myggorna.

 • Nils

  Hm…

 • Nils

  Vem skriver du för ?
  Du låter faktiskt bokstaven döda någon eventuell tänkt andemening eller intention som ändå inte framgår med ditt myckna skrivande.
  Tyvärr kan jag inte hitta ett enda sammanhang ur detta som för tråden vidare med den intention jag visade & inte heller Swärds öppningsanförande – tyvärr är jag ledsen att behöva skriva det att detta ordande påvisar ordets onykterhet.

 • Ps23enkristens

  Jag skriver för Herren ,trots min bristfällighet ,och jag vet att jag skriver långt och inte borde det, som en del av min bristfällighet …  Och att jag gjorde det nu igen, trots att Stefan och andra sagt till mig, att skriva vad som är tillåtet högst 30 rader… Och det  ber jag om förlåt för, och  jag ska försöka  hålla mig innaför rammarna ,så gott det går  i fortsättningen … Sen om jag skriver  oklart till vis del…Så beror  det väl  på minna brister i svenska och skrift kan jag tänka mig  …

  Sen så vart jag vart jag  så inspererad av att kunna tänka och  skriva och förmedla om försonning och gäst vänlighet mot gäster och invandrare och flyktingar från andra länder, och om att även de måste lära sig att visa oss respekt ,och inte bara vi som bor i vårt eget land ,dem som kommer till vårt land  … Med tanke på Anders Bering Brevik och hans motiv och vad som drev honom  till hans förfärliga handlingar i Oslo med sin terrorbom där ,  några kvarter därifrån, jag själv bott tidigare i mitt liv…Och hans massmord på Utöya…. Som jag tycker är förfärligt hemskt, och på så unga människor som det var med, i minna egna unga grabbars ålder, som bor i Norge…Så detta   berör mig  mycket …

 • Ps23enkristens

  Och fast jag grätt av sorg ,över detta hemska, och denna mans ondska och galenskap som det var …

  Så viste jag i min tro på Gud och bibeln att Jesu blod som utgjöts och död på korset var Guds försonning för detta hemska med… Som allas vi människors synd och ondska . Och Satans …Och all vår nöd och allt vårt lidande och livets . Och Guds seger över igenom Jesus uppståndelse ifrån de dödda till evigt liv igen med Gud , för att vi och livet skulle få frid med Gud …Om Gud får hjälpa oss med det, och på rätt väg med allt, och ge oss tröst och nåd och hjälp som vi alltid behöver av Gud och livet åter och tron på honom och Hans Ord bibeln och vilja och den frid han vill ge oss med honom …Såväl det kan bli på Jorden redan, och trots allt, som detta, och vid vårt livs slut evigt liv med Gud i himlen …Där inget ont finns ,bara härlighet med Gud och för evigt utan slut enligt bibeln …Med en liten begynnelse på Jorden, för den som väljer att tro på Gud, och bli frälst av Gud …Och när du skrev om Brevik och hur en soldat kan känna inför sin uppgift … Så förstod jag det som att du syftade på att Brevik ,tänkte sig som en soldat för sin sak. Som han tyckte var rättfärdig..Och ser man på det så ,är det ju förståligt ,men ändå galet …Och det är Ju det som Oslo tingsrätt utreder nu, och rätten och mediat peckar på också . Och jag inspererades av det du skrev, att skriva som jag gjorde därför …För att pecka på Guds förbarmande kärlek nåd till oss alla och även Anders Behring Brevik….Och för att peka på att främlingsfientlighet är fel och vi ska ta väl hand om främlingen i landet…Men att de med måste vissa värdfolket repekt också anser jag …Och det så borde vara i varje land, och att vi tog hand om vårt eget folk också ,och livet i övrigt med…Och som kristen som Gud vill enligt bibeln är min åsikt…Guds frid Ronny

 • Westinbo

  Ursäkta mig, kristenheten, för att mina känslor drog iväg med mig. Jag ska nog ta min Mats ur Bloggen ett tag nu.

 • Westinbo

  Jag menar – det var fel att kalla kristenheten för en ankdamm – men visst är vi indoktrinerade av en massa pseudovetenskapligt tänkande som står emot Guds ord och som vi aningslöst tagit till oss. Lyssna gärna på videon i länken ovan: rilnews.org

 • Ros-marie Johansson
 • Ros-marie Johansson
 • AlmaM

   Amen!

 • Westinbo

  Självklart var inte min avsikt att ifrågasätta det berättigade fördömandet av den misshandel och de övergrepp i som refererades till i tidningen Dagen, vilket jag hoppas att den välvillige läsaren förstod. Men det finns en ”andlig praktik” som är sund och vis och fylld av den helige andes alla frukter och som får ondskans makter att darra och fly. Till att lära känna den praktiken är vi kallade som Guds folk. 

  Amen!     

 • PeJohansson

  Som Fälldin sa, Vi nådde inte ända fram