Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • kjell

  Stefan 

  Det blir jobbigt att läsa bloggen när populärast dyker upp var gång man vill läsa en ny sida, det är mycket lättare att läsa med äldst först, det kanske är fler som tycker så eftersom det varit så lungt.

 • nilssonlars30

  Privat företagande har ju funnits hur länge som helst som man även kan läsa om i bibeln, just när du pratar om förvaltartanken tänker jag på miljön och där tycker jag nog det finns skillnader på privata företagare och stora aktie bolag. Exempelvis var det här i sverige förr bönder och storherrar som odlade skog och mark och man lämnade över den till sina barn ansvaret och förvaltar tanken var väldigt tydlig,

  Mer av gnosjöandan är jag positiv till

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Gnosj%C3%B6andan

  tror att något sådant styrker civilsamhället, självhushållning inte heller så tokigt i dessa kris tider om man har en markplätt 
   
  Men när det gäller stora aktie bolag är jag mer tveksam, aktie ägare behöver inte ha någon koppling eller förståelse till jorden och miljön utan intresset kan vara rent monetärt hur mycket utdelning man får per ägd aktie.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Sådan är kapitalismen – religiös.

  USA:s finansminister Timothy Geithner, som i samband med att Lehman Brothers gick i konkurs, sade att man då ”blickade ner i bråddjupet”, har sammanfattat vägen ur dagens kris med att säga: ”Kapitalismen kommer att bli annorlunda.”

  Frågan är hur, vem eller vilka det är som ska reglera den, och på vilka sätt.

  Nu vet vi svaret:  ”Den kristna kyrkan har ett uppdrag att vara en profetisk röst också när det gäller ekonomin och företagandet. Att uppmuntra till att starta och utveckla goda företag är en del av det kristna förvaltarskapet.” skriver Stefan Swärd i Världen idag.

  Religiös kapitalism är alltså god (Gud) och sekulär ekonomi är ond (Mammon).
  Nu kan vi kristna gå ut i världen och tjäna Gud och pengar samtidigt. Inte mig emot!
  Det saknas inte stöd för den tanken i Bibeln: ”Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att
  hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och
  inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon. (Matt
  6:24) Kristendom ser ut att kunna bli en riktigt god affär

 • Inge

  ”Möjligheten att bilda aktiebolag är en av det moderna samhällets
  förnämsta uppfinningar. Det innebär att en företagare kan begränsa sitt
  ekonomiska risktagande och slipper gå från hus och hem om affärerna
  misslyckas.”
  Stefan hur tänker du när du skriver detta?  Är detta ett budskap som vi Kristna skall leverera till världen? Moderna samhällets förnämsta uppfinningar? Just detta att skjuta över risken på någon annan är ju precis vad vi på bred front ser överallt i världen!
  Jag har precis studerat ett fall av aktiebolagsägande när det gäller hyresfastigheter.
  Ett specifikt bolag där en församling hyr sin lokal är belånat till ca 110% ägs i sin tur av ett annat bolag som är belånat till ca 110% dessa bolag har en kreditvädighet på närmare 0. Dessa bolag ägs i sin tur av ett moderbolag som då visserligen har god kreditvärdighet. Gemensamt för alla dessa bolag är att det sitter i stort sätt samma personer i styrelsen i alla bolag. Om man sedan söker på en av styrelseledamöterna i dessa så kallade aktiebolag ja då finner man att samma person sitter i styrelsen för över hundra liknande bolag, även som VD i något. Kvinnlig företagare 46 år bor i ett jättekomplex i ett lyxområde på västkusten.
  Stefan vad tror du händer om räntan skulle stiga några procent? Troligen kommer ett antal bolag att försättas i konkurs! Eller tvingar man fram hutlösa hyreshöjningar som en direkt följd av räntehöjningen på grund av att man mjölkat ut hela vinsten för att köpa nya objekt att toppbelåna? Vem betalar detta? Troligen inte den 46årige företagaren som har sett till att sin egen lyxvilla är väl säkrad.
  Detta är vad framgångsrika företagare sysslar med idag. Man lämpar över ansvaret på andra. Vi ser att hela Europa är i kris på grund av detta spekulerande. Det är detta du kallar det moderna samhällets
  förnämsta uppfinningar.
  Är då de som kallar sig Kristna företagare bättre? De spelar på samma spelplan som värden och följer då troligen samma spelregler uppsatta av världens tänkande. Alla avundas dessa framgångsrika företagare, men få känner till bakgrunden till de pyramidspel dessa framgångsmänniskor byggt upp. Det är i regel alltid de svagaste i detta samhälle som får betala vinsterna och ev. förluster dessa aktiebolag du kallar ”moderna samhällets
  förnämsta uppfinningar” genererar.
  Bara lite spontana tankar jag fick så här på morgonen när jag läste din ledare.   

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Svenska kyrkan är Sveriges största organisation, efter staten, men kyrkan är äldre än staten. Kyrkan har sysslat med affärer sen 1100-talet, först som katolsk kyrka och sen, genom Gusav Wasas försorg, som dagens Svenska kyrka.

  Gud sysslade med big business  långt innan aktiebolagsformen sett dagens ljus.

  I dag omsätter Guds egen organisation Svenska kyrkan omkring 15 miljarder kronor per år. Detta är religiös kapitalism och av godo. Staten är Mammons organisation och av ondo. Som god kristen är Ulf Ekman medlem i Svenska kyrkan. Han är sannerligen en man med  näsa för affärer.

  Det är bra att Stefan Swärd är tydlig med vad kristendom handlar om i världen idag.

 • http://gbajohansson.blogspot.com/ Gbajohanson

  Stefan jag tyckte om ditt inlägg. Det är kanske något visionärt i jämförelse med verkligheten men vi behöver få tänka goda tankar och inte bara mörka. 

  Däremot kan jag absolut inte hålla med dig i att formerna för ägande och företagande har något neutralt över sig. Värdeneutrala är de inte. Och kapitalismen som form talar till vårt kött som är tillräckligt uppmopsande mot oss ändå. Men är man kristen borde man kunna lägga både företag och ev. vinster i Herrens hand och be om både välsignelse och att få vara en kanal för välsignelse.

  Gemensamt ägande är ju också en god sak där det fungerar. Men det behöver vara frivillligt och i små former. Byggs byråkrati och system är det inte gemenskap längre. 

  Det enda som kan rädda företagandet, pengarna och människorna är en väckelse. När människor delar med sig av både kunskap och ägande av fri vilja. Då byggs ett land värt att leva i. 

 • http://pulse.yahoo.com/_4CQF54K3CDY5XWEUXN2IWVQWUU Robert

  Att det är lugnt på kommentarsfronten behöver inte vara till någon nackdel. Folk kanske har tagit sitt förnuft till fånga och märkt att Stefan fortfarande brinner för det han tror på trots en massa nedlåtande kommentarer genom bloggåren. Många följer säkert bloggen, men kommentarerna anser jag har blivit lite intelligentare den senaste tiden. Jag anser personligen att det är bättre med fem intelligenta och genomtänkta inlägg än femhundra skitinlägg. Det verkar dock som många kastar sin dynga på mer oerfarna kristna personer såsom Marcus Birro. Jag ber för honom att han ska klara av all den skit som de kristna får på sig genom att de samtidigt är offentliga personer och ganska rika. Detta är en svår kombination i dagens Sverige som nästan bara Carola kan hantera på ett bra sätt utan varken bli en besserwisser (diva) eller självömkande. Detta är en svår balans och det klarar man bara av genom att vara nära Jesus. Vi ska alla bära vårt kors vara sig vi vill det eller inte.

 • kjell

  Det var en märklig kommentar, på vilket sätt var jag nedlåtande när jag bara gav en upplysning till Stefan; som han dessutom reagerade på direkt.

 • Inge

  Det talas idag mycket om  behovet av Kristet företagande, man startar upp olika Business School i församlingarna, ett av syftena med detta är att medlemmarna skall så in mera pengar i församlingens verksamhet, allt detta är säkert bra. Jag undrar bara finns det Kristna företag? Jag menar att det möjligen finns Kristna företagare men hur ser ett Kristna företag ut?  Sedan har jag en fråga till de som läst mitt förra inlägg på denna tråd! Exemplet med den framgångsrike företagaren som sitter i styrelsen för över 100 företag där de flesta är belånade över värdet, personen följer säkert svensk lagstiftning och i världen är detta säkert ett gott exempel på en kreativ och framgångsrik affärsverksamhet, men skulle detta kunna vara ett gott exempel på ett företag drivet av en Kristen affärsman? Om ja? Vad är då skillnaden på en Kristen företagare och en icke kristen? Är man en bättre företagare om man ger 10de eller mera av vinsten till församlingen och driver företaget med maximalt vinstintresse allt för att församlingen skall få del av detta, än den företagare som ej tar ut max vinst ur företaget men som alltid ser till kundens bästa men ej ger 10de till församlingen? Räcker det med att man som Kristen företagare följer svensk lagstiftning även om den medger kreativa lösningar att tjäna pengar som är rätt enligt svensk lag men moraliskt förkastliga? Eller bör man ställa hårdare affärs etiska krav på en Kristen affärsman? Om Ja! Varför? Varför räcker det då inte med att man följer Svensk lag som kristen företagare? Kan man säga att bara för att en affärsman ger 10de eller mera  av vinsten från sitt företag till församlingen då driver ett kristet företag? 
  Några spontana tankar och funderingar så här  på morgonen. 

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Det finns inga ”kristna” privatföretagare enligt Bibeln.

  Allt i skapelsen tillhör ju Gud och kan inte  ”privatiseras” av oss kristna. Detta förstår  Ulf Ekman, som i stiftelseform kontrollerar omkring 100 miljoner kronor. Enligt Bibeln saknar han privatförmögenhet (eftersom han är en ledare inom församlingen). Men han förvaltar Guds kapital, precis som påven i Vatikanen och ärkebiskopen i Svenska kyrkan.

  Vatikanens inkomster 2003 låg på 1, 49 miljoner euro. Eftersom Vatikanen är en kristen stat  (och tillhör därmed inte världen) kan man säga att Vatikanstaten är Herrens egen plånbok.

  Min far (pingstvän) sade till mig att Lewi Pethrus privat ägde 3000 kronor när han dog. Han kunde sin Bibel och Gud välsignade honom för detta. Lewi Pethrus privatiserade aldrig Guds skapelse och ekonomi.

  Prästen Åke Bonniers privata förmögenhet uppgår till svindlande 2 miljarder kronor. Dessa pengar har ingenting med Gud att göra. De tillhör Mammon.

 • kjell

  Jag tackar Gud för Gnosjöandan, den har gett arbete till många.Undrar hur många som fått jobb på grund av Ingvar Kamprad, och hur många kommer att få jobb på grund av Percy Barnevik.
  Vingårdens Herre förväntar sig avkastning av ”sitt” företag, men det fungerar inte utan kapital.
  Det är samma sak med alla företag, utan kapital skapas inga arbeten långsiktigt. 

 • Mattias Berggren

  Det här med pengar är inte lätt, skrev om det för exakt ett år sedan och sedan dess har det bara blivit värre.

  http://reclaim–life.blogspot.com/2011/02/in-growth-we-trust.html

 • Sward

  Hej Inge,
  Arbete och företagande ligger inom ramen för de skapelsegivna uppdragen och gäller alla människor. Man bör inte överandliga företagande. Man behöver ju arbeta för att försörja sig. En kristen företagare har dock en särskild resurs, kan räkna med Guds visdom och Andens hjälp. När det gäller inkomsterna gäller samma för en kristen företagare som för vanliga anställda. Att ge till Gud och Guds verk procent av vinst och det man tjänar, jag anser 10 procent är ett bra riktmärke, även om jag inte räknar det som en lag.
  Stefan Swärd

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  En tankeställare (i all välmening) om givande och tagande:
     – Hur mycket av mina pengar bör jag ge till dig Gud?
     – Hur mycket av Guds pengar ska jag behålla för mig själv?

  Skillnaden mellan dessa två frågor är monumental.

 • Inge

   Trevligt när du som skribent och bloggare själv bemöter inläggen. Jag hade dock hoppats på att du skulle reagera på min reflektion över din formulering om att  ”företagare kan begränsa sitt ekonomiska risktagande genom aktiebolaget” Jag ville bara belysa baksidan med att risktagandet skjuts över på någon annan när man misslyckas eller missbrukar aktiebolagsformen, det du kallar ”det moderna samhällets
  förnämsta uppfinningar.”
  Beträffande 10de så delar jag din uppfattning, tyvärr har det nästan blivit som en lag i många församlingar, man talar om att man skall ge 10de på bruttoinkomsten, även att allt givande utanför församlingen skall räknas exkl. tiondet till församlingen. Själv gillar jag en Gud som lovat älska en glad givare. En glad givare är inte styrd av procentsatser hit eller dit utan ger av ett glatt hjärtat när Gud manar och Anden faller på.