Nu börjar jag jobba med nästa bok

Det passar bra att på nyårsafton berätta om ett nytt projekt jag kommer att jobba med nästa år. Min ambition är att skriva en ny bok, som kommer att bli en form av fortsättning på ”Efter detta”.

Niebuhrs klassiska definition av en liberalteolog är:  “A God without wrath brought men without sin into a kingdom without judgment through the ministrations of a Christ without a cross.” Att tona ned Guds vrede, synden, Guds dom och korsets betydelse – det är kännetecknen för en urvattnad, tandlös och kraftlös kristendom som tyvärr är alltför utbredd i Sverige.

I boken ”Efter detta” har jag lyft fram frågan om Guds dom, försökt förklara vad det är, och att det är en del av det kristna evangeliet. Frälsning är att inse att Jesus har burit domen på sig för att vi ska bli frikända.

Nästa bok kommer att handla om korset. Varför behövde Jesus dö på korset? Vad innebär den kosmiska seger han har vunnit genom sin död på korset och sin uppståndelse. Och hur är Jesu seger kopplad till mitt liv idag. Hur kan det ha betydelse för mig idag det Jesus gjorde på korset för 2000 år sedan.

Jag tror inte att det finns olika försoningsläror i Bibeln. Det finns bara ett budskap om Jesu seger och vår frälsning, men  den innehåller många olika nyanser och perspektiv.

I boken ska jag försöka förklara vad det innebär att vara frälst, frikänd, förlossad, försonad, återlöst, rättfärdiggjord – och hur blir man det. Kan vi inte bli frälsta om inte Jesus dog på korset? Om inte – varför då? Den typen av frågor kommer jag att brottas med i boken.

Jesus har vunnit seger över alla fördärvsmakterna, synden, djävulen, döden, förbannelsen, m.m. för att vi skulle bli frälsta, benådade och befriade. Ju större synd, ju större dom, ju större förbannelse, ju större blir nåden, ju större blir frälsningen, ju större blir upplevelsen av Guds kärlek.

En kristendom utan synd, skuld, dom, och kors, det blir också en kristendom med lite nåd, det blir mest morallära.

I nästa blogginlägg senare idag delar jag ett profetiskt ord inför år 2012.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Leif Berglund

  Den boken ser jag också fram emot. Tack för ”Efter detta”. Det är en viktig bok i en viktig debatt som precis som du skriver också inbegriper frågan om frälsning och dess omfattning.

 • Eric Malm

  Jag ser också fram emot den nya boken. Det du kommer att ta upp i den är inget annat än vad Bibeln, Guds Ord, säger. Så du har en stabil grund att stå på, en grund som aldrig kan eller kommer att rubbas.

  GOTT NYTT ÅR i JESU NAMN!

 • Wildwest63

  En kristendom utan kors? Det är ingen kristendom! Det är nånting annat som tagit sin utgångspunkt i kristen lära, men det är inte kristendom. Det är som att jämföra studiet av flygande fjärilar med färden i en ny Airbus.

  Ser fram emot boken som kommer. Jag förstår inte hur folk orkar med att ens rudimentärt engagera sej i en kyrka som plockat bort allt vad Jesu seger innebär och för med sej! Det är värre än gärningslära, det är att leva i en lögn och dupera sej själv. En uppfattning om Jesus utan jungfrufödsel, kors och uppståndelse ger i bästa fall, som Stefan skriver, en något bättre moral än den som inte läst vad som står i Bibeln. Helt jämförbart med alla stora världsreligioner utan exklusivitetsanspråk. Vad ska jag då bli kristen för?

 • Pirko_s

  Läs korsets väg och korsets kraft av Olof Edsinger en fruktansvärt bra nyutkommen bok :)

 • Andrea

  Jag har en uppsats om du är intresserad, som handlar om försoningsläran. Det är en jämförelse mellan Rosenius, Waldenström och Aulen och fokus ligger på att redogöra för respektive försoningslära samt analysera hur gudsbilden påverkar synen på försoningen. Säg till om du vill läsa den, så kan jag maila den till dig.

 • Sward

  mycket intressant, maila den snabbt –
  till Stefan.sward@elimkyrkan.org