Återkommer i sexdebatten

Min predikan om sex och samlevnad i söndags har inte medfört mer än några få kommentarer. Men nedladdningarna av predikan från Elimkyrkans hemsida har dock slagit alla rekord för Elims del, och är just nu 384, långt mer än vad som är vanligt för våra predikningar. Så intresse finns för ämnet, det är uppenbart. Återkommer med kommentar på de kommentarer som har kommit.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anonym

  Bibeln är glasklar om vem som är kristen:
  ”Den som inte har Kristi Ande tillhör inte honom.” (Rom 8:9)

  Till dessa säger Paulus:
  ” Ni män, älska era hustrur så som Kristus har älskat kyrkan och utlämnat sig själv för den för att helga den genom reningsbadet i vatten och genom dopordet.” (Ef 5:25-26

  Kristi Ande är med i gudomligt sex, den saken är klar.

  Men vad händer med alla kristna som ropar ”Åh Gud, så skönt!” under orgasmen utan Den Helige Ande är med? Är det inte samma sak som att ha ”trekant” med djävulen?

  Väntar helvetet dessa stackare? Vad händer med kyrkan? Kan ett äpple förstöra hela korgen?

  I Stefan Swärds predikan saknar jag det helvete som väntar syndarna.  Inte minst nu när Stefan Swärd släpper lös helvetet i bokform.  

 • Markusr_60

  Hej Stefan, kul att det blev så många nedladdningar fr Elimkyrkans hemsida och snällt att du meddelar att du skall återkomma med kommentarer. Jag tycker att det är juste att ge besked att det kanske inte kommer svar direkt på kommentarerna från 28 aug,
  Vi kommentatorer ger oss till tåls och inser att Du har fullt upp med boklansring just nu.
  Jag önskar dig lycka till med boken oh dina framträdanden i samband med utgivningen, beklagar dock att jag inte kan närvara eftersom bägge framträdendena i Stockholm infaller under min arbetstid.

  Hoppas att få svar när det har lugnat ner sig lite med din boklnsering.
  Mvh
  Markus

 • Perra

  Ja, Stefan, anledningen till att det inte har kommenterats så mycket kanske helt enkelt var att predikan inte var så kontroversiell och samtidigt lämnade många frågor därhän.

  Själv hade jag tyckt det hade varit intressant att höra om kyrkan har några vägledande ord för en sund intimitet och sexualitet även till dem som inte har förunnats att hitta någon att gifta sig med. Det finns faktiskt sådana även i kyrkorna, även om de ofta ”glöms bort”. Behovet av närhet uppstår inte i det ögonblick man hittar någon att gifta sig med… Men kyrkan verkar, som vanligt, vara tyst i denna fråga. Och där kyrkan lämnar walk-over lämnar den samtidigt över till andra normer att råda.

 • Anonym

  Jag är emot samlag före äktenskapet – men jag vet faktiskt inte varför.
  Jag har helt enkelt ingen rationell förklaring till varför jag ska avstå från samlag med min kvinna om vi älskar varandra.

  Det är en gåta varför Gud skapade oss med vår sexualdrift påslagen året om. Med djuren är Gud snällare och reglerar själv könsdriften.

  Gränsen mellan oskuld och skuld är oklar. På vilket sätt skapas ”onödigt lidande” när två människor har samlag utanför äktenskapet?

  Jag kan min Bibel men här är den stum. Nån kyrkoledare som vet mer än Bibeln?

 • O.P

  Eftersom sex tillhör äktenskapet så förväntar jag mig att min partner inte är ”begagnad” men om det uppdagas så skapas onödigt lidande.Men om du menar att dom två har vikit livet för varandra så är det lika med ett äktenskap, som jag ser det.

 • Nils

  Vilket tjat om sex och äktenskap. Om verkligheten ska passa kartan eller kartan passa verkligheten. En fråga: Är det bra skynda på och gifta sig tidigt med stor risk att krascha äktenskapet och tvingas till skilsmässa med allt vad det innebär, inte minst juridiskt, därför att man var för ung och omogen? Skulle möjligen en lösning kunna vara en sorts avsiktsförklaring med välsignelseakt i kyrkan i väntan på den riktiga juridiskt bindande vigseln?

 • wildwest

  Om jag hade gått och väntat på körkortsåldern och någon under flera års tid ständigt hade framhållit för mej hur många människor jag kommer skada, hur många djur jag kommer döda, hur lemlästad man kan bli vid en krock, hur förstörd för livet jag är efter detta, hur jag förstör för andra genom hastighet, nedsmutsning, trängsel och buller och om jag i denna fleråriga svada en gång i en bisats fått höra att bilkörning kan vara rätt kul ibland (men svävande, inte exakt uttryckt på vilket sätt) ja, då har vi nog en bild av min ungdoms sexpredikningar/förmaningar som jag kanske inte är ensam om att ha upplevt. Kanske inte så underligt att jag skyr dessa predikningar även i en modernare form i en ny tid.

  Många i min generation frikyrkliga gjorde sedan uppror mot denna katastrofalt ensidiga betoning av skuld och synd och levde livet. Genom detta lärde de sig att sex och tjejer inte enbart var vilddjur utsända för att förgöra. Efter ett tag besinnade de sig och blev stadgade familjefäder, i många fall respekterade färsamlingsmedlemmar. Ingen frågar idag nånsin efter deras rebelliska ungdom, antal sexpartners osv.

  Men om man som jag själv höll sej till samtliga regler som föreskrevs och därmed blev totalt omkörd av livet på detta område så betraktas man istället idag som en onormal kuf, en slags asocial ointressant person som inte går att ha med i vilka sammanhang som helst.

  Jag undrar verkligen, verkligen, ibland om jag gjorde rätt! Om det var värt allt detta. Allt dessutom grundat på skrämselpropaganda av välmenande medkristna som själva njöt fullt ut (får man hoppas) i sina goda (får man hoppas) äktenskap.

 • O.P

  ”I väntan på” ? Menar du då med möjlighet att hoppa av? Är äktenskap bara några bokstäver på ett papper för dig, det var väl ändå inte så Gud menade.
  Läs Hebr 13:4  Äktenskapet må hållas i ära och äkta säng bevaras obesmittad.
  Det handlar också om ansvar för varandra, och med den inställningen kan det inte gå fel.
  Under årtusende har föräldrar valt partner åt sina barn, och det har fungerat förvånadsvärt bra. Nu när du kan välja själv borde det gå ännu bättre.

 • WO

  wildwest:

  Det KAN ju till viss del beor på att informationen om vad sex är i positiv mening ändå till 100% basuneras ut dagligen i resten av samhällets fora, medierna, skolan, icke troende kompisar mm. Inte konstigt man då i kyrkans undervisning betonade allvaret , eftersom just det ALDRIG kommer fram i övriga samhället…
  Jag har liknande erfarenhet som du av ”sträng” undervisning men trots att även jag har låtit bli att ”leva loppan” kan jag bara se det som bra. Tror ännu en kvinna finns, men viss risk finns att även en troende kvinna i dagens värld tycker det är lurigt med en o-lekt man än en som tagit ut svängarna..kan ju hoppas att till slut hitta en kvinna som har samma syn som jag,,,
  De kan ju inte vara icke existerande i den kristna församlingen, eller…(?)

  Kan iaf aldrig komma på tanken att det skulle varit rätt inför Gud att levt ut sexuelt med tjej(er) jag inte gift mej med…även om det givetvis varit en frestelse.

 • Anonym

  Har du funderat på att skriva noveller? Förstår du vilken berättare du är?
  Bara i din kommentar här finns stoff till flera när du visar prov på äkta tro utan skönmålningar och falska fasader.

  Det är ingen synd att tvivla på att våra livsgärningar varit förgäves; Jesus gjorde det på korset när han sade på arameiska:
  – Eloi, Eloi, lema sabachthani? 
  Hur många gånger har jag inte sagt samma sak på ren svenska?
  – Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? 

  Så här är det att vara människa. Och du är tusen gånger mer värd som människa än Gud. Det är nämligen som människa Jesus är intressant. Inte som Gud.

 • Anonym

  På Jesus tid var äktenskapen arrangerade. Fadern i huset hade alltid det sista ordet i äktenskapsfrågor. I dag får ”husets herre” vara glad om han får ett ord med i laget.

  Arrangerade äktenskap var en god ordning som borde återinföras i frikyrkan eftersom Gud vill ha det så. Varför?

  Adam och Eva är svaret: ungdomar måste hållas i hårda tyglar eftersom de inte är mogna att ta ansvar. Berättelsen om Edens trädgård visar att Gud redan prövat på det här med ”modern uppfostran”. Och alla vet vi vilket fiasko det var.

 • Anonym

  Jag tror på livslånga kärleksrelationer i alla sammanhang: vänskap, vår gudsrelation, till våra barn, sanningen och förnuftet.

  Problemet är att vi alla är ”begagnade” inför Gud, vi är alla syndare.

  I Gamla testamentet gör man processen kort med de som bedriver otukt eller gör uppror. Men i dag är kyrkans etik i upplösning, fritt fall. Jag har inte aning om vad som händer när man syndar längre.

  Se hur megapastorer i USA, som syndar lika illa som djävulen själv, får snabbt förlåtelse  och kan fortsätta sin bisarra verksamhet. Att sådana som Todd Bentley och Ted Haggard är välkomna tillbaka i kyrkorna bevisar att det inte längre handlar om Guds kyrka utan Satans katedraler.

  Dessa vidriga satans kyrkoledare, har i Guds namn välsignat, helat, predikat och samlat in pengar. De har skändat Den Helige Ande som är oförlåtligt enligt Bibeln.

  (Oj, vad heligt vred jag blev…)

 • Nils

  Det finns alltid en möjlighet att hoppa av vilket skilsmässostatistiken visar. Är det inte så i stort sett att kristna är lika bra på att skilja sig som okristna? Tänk om det skulle vara så att kristna skiljer sig i högre grad därför att man inte vågar vara sambo, men det vet jag inget om. Äktenskap är allvarligt och viktigt för mig. Jag försöker ju göra äktenskapet till ett bättre alternativ än sambo. Att man inför Gud och församling visar sin avsikt ingå juridiskt bindande avtal ser jag som lika seriöst som ett normalt äktenskap. Antar att många börjar som sambo för att sen gifta sig. Att man inte omedelbart gifter sig har väl att göra med omständigheterna, praktiskt, ekonomiskt, materiellt.

 • O.P

  Du pratar om äktenskap och sambo som två skilda delar, men den som lever sambo och har sex har ju ingått äktenskap. Men allt handlar om att inför Gud och vittnen ingå ett avtal.
  Den uppfattningen att tidiga äktenskap är orsak till skilsmässor, stämmer inte, när jag var ung gifte man sig ofta tidigt,vi gick inte så länge i skolor. (vi har passerat 50 år som gifta).  Skilsmässorna har ökat dom senaste 20 åren, jag tror att det oftast beror på bortskämdhet.

 • Nils

  Jag har inget enkelt svar varför man är sambo och inte gifta. Men det har säkert att göra med hur samhället förändras och därmed livsstilen. Det tar tid och är inte så enkelt etablera sig på arbetsmarknaden. Långa utbildningar. Dyrt och svårt med bostäder. Man flyttar ofta. Tempot skruvas upp. På många sätt är det säkert svårare nu än förr att stadga sig såväl i ett äktenskap som med allt annat i livet. Så jag antar att många väntar med äktenskap och familj tills man fått ordning på livet och kan planera mer förutsägbart. Då är många redan långt upp i åren och man blir allt äldre innan första barnet. Att hålla sig borta från sex och samliv så länge blir orimligt så jag antar att sambo blir en lösning.

  Jag tycker förstås att ett gammalt hederligt äktenskap är det bästa och gärna bilda familj tidigt i livet. Bara det fungerar. Men jag tror inte som vissa verkar tro att det måste vara så att sambos egentligen tvivlar på sin kärlek och för den skull inte vill ge bindande löften och därför är oseriösa. Jag är ingen talesperson eller förespråkare för en viss modell. Jag bara funderar och försöker förstå. Sambos och skilsmässor har förstås även att göra med att vi inte längre har hemmafrusamhället där det var svårt att skilja sig. Men allt var väl inte bättre förr heller.

 • O.P

  Du verkar ha svårt att förstå. Om du har sex med någon så har ni ingått äktenskap,
  ”de tu är ett kött” det går inte att kringgå hur du än försöker vända och vri på det.

 • Nils

  Men vart vill du komma? Citerar Stefan Swärd i inlägget om kommentar om sex och samlevnad: ”Det är inte korrekt att betrakta sex som något som konstituerar äktenskapet.  Det är en av flera faktorer. Man blir ett kött när man har sex, enligt Bibeln, men det behövs mer än så för att betraktas som gift. ”  . Om det är tillräckligt, som du säger, med sex för att ingå äktenskap så finns väl inget att anmärka på sambos då. De har ju ingått äktenskap. Om du läser vad jag skriver ser du ju att jag föredrar det gamla hederliga äktenskapet, som alltså inte bara har med sex att göra. Hur kyrkan ska lösa sina sambos och skilsmässoproblem har jag egentligen inte med att göra.