Terrorn i Norge – en kommentar

Det som har hänt i Norge senaste dygnet har varit en chock. Jag blir extra berörd när unga människor drabbas av det besinningslösa våldet. Eftersom jag hade en dotter som befann sig 75 meter från Oslobomben är jag direkt personligt berörd av det som har hänt.

Jag betraktar det som har hänt som politisk terrorism. Den som har utfört massmördandet hade tydliga politiska värderingar. Attentatet i Oslo var riktat mot regeringen och regeringskansliet. Massmördandet på ön var riktat mot ett politiskt ungdomsförbund.

Vi blir återigen påminda om att trots all välfärd och trots att Norden har varit skonat från krig sedan andra världskriget och uppfattas som en stabil och fredlig oas i världen, så kan vi aldrig slå oss till ro. De totalitära och våldsamma ideologierna lurar ständigt runt hörnet, vi kan aldrig slå oss till ro i kampen för demokrati, försvar för människovärdet och i kampen för mänskliga rättigheter.

Jag ser en direkt koppling mellan norske massmördaren Anders Behring Breivik och Hitler – Stalin – och Allatoya Khomeini i Iran. Trots de stora olikheterna på ett ytligt plan, och även om dessa personer avskyr varandra, så är man samma andas barn.

Vi som är födda på femtiotalet är uppvuxna med vänsterextremismen. Det var samma tendens där bland de mest extrema, att använda mord och massmördande för att genomföra politiska reformer. Samma mentalitet präglade nazisterna på trettiotalet, de hade också ett starkt stöd – inte minst på svenska universitet. Vi ser att våldsideologierna lätt fångar extrema och udda personer även i Norden. Hitler och Stalin-Lenin-Mao gjorde en fabrik av massmördandet. En totalitär ideologi, viljan att döda för att rensa samhället förenade extrema vänstern och extrema högern. Och det är samma anda som präglar Anders Behring Breivik. Detta var mer än ett vansinnesdåd. Det var politisk terror. Det är samma mentalitet som präglar extrema muslimer.

En totalitär ideologi, en totalitär stat, beredd att döda oliktänkande, detta förenar Hitler, Stalin, Mao, Lenin, Bin Laden, Khomeini och nu också Anders Breivik.

Vi har återigen blivit påminda om att vi aldrig kan slå oss till ro i kampen för demokrati och människovärde. Hoten finns även i Norden. Det som har hänt i Norge är en väckarklocka för oss alla.

Den stora frestelsen i dessa situationer är att överreagera, och att möta våldet med eskalerande våld. Det är ju så dessa extrema grupper provocerar varandra. Extremvänster möter extremhögern med våld och extremhögern möter extremvänster med våld. Antimuslimer möter det mångkulturella samhället med våld, som muslimska extremister också möter med våld. Hatet och hämnden löser aldrig problemen eller går till roten med det onda. Men naivitet och okunnighet om onskan som lurar i skuggorna, är ett minst lika stort hot. Vi måste ta upp kampen mot de extrema ideologierna, extremvänstern, extremhögern, muslimsk terrorism – med debatt, med fasthet, genom en ständigt pågående opinionsbildning. Vi som kristna och som kyrkor måste utan kompromiss vara en del av denna kamp.

Som kristna ska vi inte bara reagera med fasa. Vi behöver be till Gud för våra länder i yttersta norden. Vi behöver be till Gud för att denna katastrof, som inte orsakats av Gud, utan av en människa som drivits av det onda, att det leder till bön, söka Guds ansikte, och en förkrosselse inför Gud, att inse vårt andliga beroende.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Vi måste lägga ner stora resurser på att sprida fiendekärlek, förlåtelse och försoning, för hatet börjar sprida sig mer och mer efter massakern: http://kristenunderjord.wordpress.com/2011/07/23/bryt-hatet-forlat-garningsmannen/ 

 • Ulf Stenlund

  En aspekt på det förfärliga politiska massmordet som fördes fram i TV-kommentarer under gårdagen var det apologetiska perspektivet. Vi som tror att vi lever i den yttersta tiden vill ju absolut inte bli associerade med extremister som ser sig som väktare mot ondskan och försvarare av den kristna tron när tiden närmar sig sitt slut. Samtidigt är dessa våldsverkare själva ondskan personifierad.

 • http://twitter.com/lindberd David Lindberg

  Det är dags för den svenska kristenheten att utmana sin feghet. Det är ett faktum att främlingsfientligheten håller på att annektera kyrkan. Sverigedemokraterna hämtar en stor del av sina röster i Svensk kristenhet. Är det inte dags att vi gemensamt står upp och kraftigt demonstrerar att Jesus Kristus, och vi som hans efterföljare, inte vill ha något att göra med rasism, nationalism och främlingsfientlighet? Kyrkan är politisk vare sig vi vill det eller inte. 

  Vi vill stå upp för de svaga i samhället och göra deras röst hörd. Nu är högre tid än någonsin för kyrkan att visa att vi menar allvar med det.

 • Nils

  Stefan skriver (och David understryker):
  ”…med debatt, med fasthet, genom en ständigt pågående opinionsbildning. Vi
  som kristna och som kyrkor måste utan kompromiss vara en del av denna
  kamp.”

  Tyvärr Stefan verkar du lägga åt sidan vilken väckelserörelse du fötts in i.

  Du har tidigare hyllat Kjell Sjöberg – din mentor.

  Som jag lärde känna honom så använde han helt andra strategier i sitt kallelseuppdrag.

  Kallelseuppdraget har inte klingat av.
  Däremot är kallelsemedvetandet & hänförelsen över uppdraget att likna vid ”en rykande veke” hos de som ärvde väckelseuppdraget.

  Har inte ledarskap i kristenheten en annan agenda än solidariska pamfletter, så kan predikostolarna bäras ut i garderoben

 • Ps23enkristens

  Jag tror att en vicktig indigrens  blivit mycket försummad av oss Kristna i tron och det är kärleken … Vi kan ha all profetia och kunnskap så vi vet allt ,och tro så vi kan förlytta berg , och offra allt vi äger  och låta bränna oss på bål men om vi inte har  nån kärlek är det oss till ingen nytta…Och det är samma brist på kärlek som gör oss obrukbara för Gud …Och så vi inte har  nån riktigt bra drivkraft  motivation att älska  nästan som oss själva  trots försoningen Guds i Kristus med sig   själv på Korset …

   kärleken gör inget ont mot  nästan Rom 14 …Och kärleken hyser icke ag för en oförätts skull och   älskar icke orättfärdigheten men sanningen…Men hur skulle de kunna tro om ingen predikade för dem  för tron kommer ju av predikan och en predikan i kraft av Kristi Ord…Det behövs andliga fäder och tjännare som är trogen Gud och hans kall och hör och tror och gör  det Gud vill kalla dem till och kallat dom till… Och det gäller oss vanliga kristna med som inte är en Herrens tjännare  … Som gör det av Kärlek till Gud  och Guds kärlek till sinna med människor och syskon i tron…1 kor 13 Kärleken tror och hoppas och uthärdar allt…Men utan kärlek blir vi  en klingande cymbal och en ljudande malm…Och jag har verkligen missat Guds kärlek som aldrig förgår… Och den är, som Gud är 1jhon 4:8 Ty Gud är kärleken….Han den samme som säger  i Jhon 14:6 Jag  är vägen och sanningen och livet ,och den enda vägen till Fadern, och ingen  annan väg finns  till Fadern…Han som led och dog för allas vår synder på Golgata Kors och bad för de som korsfäste honom : Fader förlåt dem för de vet inte vad de gör…Han som är Ordet som blev Kött och blod och tog sin bonning mitt ibland  oss… Det är honom vi ska vända oss till med allt och få hans hjälp  och nåd av för allt…Och  om kärlek till nästan  och vän och fiende som till oss själva…För vi har inte det i oss själva och ingen annan  eller nåt annat heller ….Utan bara Gud…. Och i bön till Gud om all Guds nåds hjälp och sanning  och välsignelse och frid med Gud   och vishet och  kraft och mod  och att  få vara vid gott mod  och trygg med Gud med tryggt tllit till Gud om livet   som Gud vill ? Och Guds Andes  ödmjukhet och självbehärskning och övriga godhet och goda frukter av Guds godhet i Gud  och vilja enligt bibeln  Guds Ord ,enligt Nya testamentet .Med önskan till Gud i bön om att få veta och vilja leva hans vilja och lära i nåd som Gud villsom en Herrens lärjeunge i Guds sundhet i tron med en sunda och äckta  tro på Gud och bibeln led av Hans ande ochom möjligt en sådan Gudsgemmenskap och församling med …Kan det växa fram i våra liv av nåd från Gud om vi vill vandra i tro på Gud med Gud  enligt bibeln och lära igenom livet  …Om vi  vill lysna  i tro på Gud och den och de  använd av honom och göra som Gud vill i  tro hopp kärlek  från Gud   till oss ..Och för oss  som gensvar tilll Gud ,som vår först kärlek ,  och till nästan och vän och fiende , som till oss själva, och livet och Guds  Ord  i Gud och församling  som han vill  ledda oss till…Med Guds klarsyn och vilja om det hela…Och står det nånstans i bibeln med …Och den alsmäktiges livsfläkt ska ge er  förstånd ….Så om Herren får verka som han vill i vår vilja och gärning för att hans Goda vilja ska ske i våra liv…Då  kommer vi inte bara vandra i tro , och utan kärlek,   eller inte med så mycket kärlek… Utan i en allt större kärlek till Gud och alla  som till oss själva och hela livet  och Guds Ord och Guds Goda vilja enligt  bibeln som Gud vill om allt tror jag i Jesus namn , amen….Guds frid och Gud välsigne er och alla och livet  som Gud vill !!! Minna sönner bor i Norge och deras mor …. Och jag känner  verkligen med de drabbade av dessa två fruktansvärda terror angrepp i Oslo  och på  Utöa…Frid Ronny 

 • JB

  Jag undrar om muslimer i gemen känner lika främmande för de terrorattacker som vi kristna känner inför den. Jag förstår inte riktigt i vilka kristna miljöer attentatsmannen har rörts sig i, men man kan ju se i hans programförklaring att han ser sig som en på korståg för Jesus. Har vi dessa miljöer i sverige? 

 • http://www.facebook.com/people/S-e-Sköld-Sköld/100002546165625 S-e Sköld Sköld

  Dådet i Norge är groteskt, och det saknas ord för att beskriva det, men i vårt land dödar vi över 30.000 försvarslösa Människor i moderlivet, årligen. I ett land som lagskyddar boxerns svans, men inte Människan – Guds avbild – i moderlivet. Här har ”prästen” ett stort ansvar, som tiger. Vi behöver öppna ”båda ögonen”!

 • Bertil Hoffman

  Händelserna i Norge bör vara en tankeställare till oss alla. Det finns en tendens, mer eller mindre hos oss alla ,att kritisera andra istället för att säga: ”Så här tror jag, sen får du tro som du vill ”. Det är lätt att fastna i en kritisk anda. Jag tror det är en psykologisk lag att man blir som det man tänker på. Mördaren i Norge gjorde ju det som han kritiserade andra för. Jesus säger:”Döm inte för med den dom du dömer skall du själv dömas med”. Det ligger en djup sanning i detta. Vi behöver tala om Jesus som den som inte skulle ”krossa ett brutet rör” eller ”släcka en rykande veke”, och bilden av ett lamm.

 • Staffan

  Breivik var ”kristen” i betydelsen ”icke-muslim”, men inte mer:  Man har aldrig sett honom i kyrkan, och han var inte med i någon (frikyrko-)församling.
  –  Jämförelsen med aborter (nedan) är inte ointressant.  År 2010 avlivade läkare och sjuksköterskor 37.693 små barn… Vart fjärde litet barn.  25%.
  –  Jag har försökt nämna att följden av att vart fjärde barn tas bort, måste bli immigration, om inte pensionärer ska bli utan pengar i framtiden.  Har försökt nämna det även på invandrings-kritiska bloggar, men sådana kommentarer tas bort.  ”Sådana fakta är vi inte roade av.”

 • Staffan

  Breivik’s livsåskådning och målsättning, enligt hans manifest:   
  –  ”Jag tror att det framtida ledarskapet, i ett kulturellt konservativt Europa, kommer att se till att kyrkans nuvarande ledare ersätts, och systemet reformeras en del.  Vi måste ha en kyrkoledning som stöder ett framtida korståg för att befria Balkan, Anatolien och skapa tre kristna stater i Mellersta Östern.  Vi måste försöka få de protestantiska kyrkorna ”de-konstruerade”:  deras medlemmar bör konvertera tillbaka till katolicismen.  Den protestantiska kyrkan hade en viktig roll en gång, men målen har uppnåtts och bidragit till att reformera den katolska kyrkan. Europa bör ha en enad kyrka, ledd av en rättvis påve, som är villig att kämpa för sina undersåtars säkerhet, särskilt i fråga om islamiska grymheter.”
  –  Vilket Europa är det han kämpar för?   ”Logik och rationalistiskt tänkande (en viss grad av nationell darwinism) bör vara vårt samhälles grund.  Jag är för att man sprider ett kollektivt rationellt tänkande, men inte nödvändigtvis på personlig nivå.”
  http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=325765

 • Staffan

  Breivik skriver i sitt manifest att han inte är religiös, att han tvivlar på Guds existens, och att han inte ber, men att han ser Europas ”kristna kultur” som den främsta, liksom hans egen hedniska nordiska kultur.
  –  Breivik hyllar i stället Charles Darwin, vars evolutionsteori står i kontrast till Bibeln, och säger:  ”Vad gäller kyrkan och vetenskapen är det viktigt att vetenskapen får en obestridd ledning över de bibliska lärorna.  Europa har alltid varit vetenskapens grundsten, och måste fortsätta så.  I fråga om min personliga relation till Gud, är jag nog inte en särskilt religiös människa.  Jag är först och främst en logikens man.  Men jag stöder ändå ett kristet, kulturellt enhetligt Europa.
  –  Terroristen medger också öppet att han inte får något stöd, vare sig i katolska eller protestantiska kyrkor, för sina våldstankar.
  http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=325765

 • Staffan

  ”Kärlek” är här inte känslor, utan ”att vilja någons bästa”.  Kärlek i kristen mening är ”att hålla lagen”:  Rom 13:8-13.  
  –  Det är också, för den kristne, att inse att allt som händer honom kommer från Gud, på något sätt är avsett till hans bästa.  Även om ens barn dödats på Utöy kanske man kan slippa att fyllas av hat.  Bättre att be, för sig själv, men främst för den dödade, så att han/hon verkligen kommer till Kristus.
  –  Vad man tycker om Breivik, tja.  Menar Kristenunderjord att man ska försöka tycka om honom?  Rätt meningslöst, eller hur.  Ni lär aldrig ses.