Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Ja, det är bra att frågan diskuterats, men det fåniga livsduglighetsbegreppet skulle behöva aborteras. Ska man låta bli att fosterfördriva barn med gomspalt eller Downs syndrom, så är det INTE för att man har bättre tekniska möjligheter att rädda barn tidigt nu jämfört med 80-talet. Vi kan ju i fridens dar inte ha teknikberoende människovärdeskriterier!

  (Det har även abortliberalerna i mitt Folkparti nu insett, och börjat överge livsduglighetsresonemanget i fruktan för att teknikutvecklingen då så småningom ska sätta stopp för abortmöjligheten ö.h.t.).

 • wildwest

  Livsduglighetsbegreppet tycker jag används oerhört slarvigt i debatten. En prematur födsel i vecka 23 kan inte överleva av sej själv. En tre veckors normalfödd bebis kan inte heller överleva utan mänsklig omvårdnad, en nappflaska/alt fungerande amning, värmande filtar etc. Kan en dement 90åring överleva utan omvårdnad? Nej, inte det heller. Eller för den skull svårt psykiskt sjuka, personer i koma? Skulle man alltså använda samma livsduglighetskriterium konsekvent så vore det helt okay att döda dementa och spädbarn. Det är ett uselt argument att ta till när man inte kommer på nåt bättre (när saken egentligen inte går att försvara).

 • JB

  Wildwest, nu förstår jag dig inte. Med livsduglighet menas möjligheten att rädda liv. Idag är det ej möjligt att rädda någon i v22, men i vecka 23.
  Det har inget med att de kan överleva själv, lungorna på ett foster utvecklas senare så de kan absolut inte överleva själva vid vecka 23.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Problemet är dock att ett foster på 22 eller 18 eller 2 veckor är i regel fullständigt livsdugligt i livmodern. Man begär att fostret ska vara livsdugligt i en miljö där det inte kan överleva, ungefär som att begära att ett barn eller en mycket gammal människa ska vara livsdugligt utan omvårdnad. Har skrivit mer om detta på http://helapingsten.wordpress.com/2011/06/08/dehumaniseringen-av-foster/