Nu anmäler jag TV 4 och Kalla Fakta

Har idag diskuterat TV 4-programmet i söndags om Frälsningsarmén med Granskningsnämnden för radio och TV och med Journalistförbundet.

Jag kommer nu att gå in med en anmälan mot TV4 och Kalla Fakta till Yrkesetiska nämnden hos Journalistförbundet. Jag vill att det ska prövas om Kalla Fakta använt tillåtna journalistiska metoder. Man får som journalist använda dold kamera, men det får bara användas i yttersta nödfall och det finns speciella regler för detta. Är det tillåtet att använda dold kamera mot kristna samfund, jag vill få den frågan prövad yrkesetiskt.

Jag vill också pröva om det är tillåtet att använda dold kamera i fejkade själavårdssamtal. Det är yrkesetiska nämnden inom Journalistförbundet som kan pröva dessa frågor. Det vore förödande för hela yrkeskåren präster och pastorer om detta blir en tillåten journalistisk metod.

Jag tar för givet att TV4 blir fällda för detta, men det kommer att ta tid innan yrkesetiska nämnden vid Journalistförbundet hinner pröva frågan. Räknar med ett avgörande någon gång under hösten.

Jag hoppas att t.ex. Sveriges Kristna Råd också gör en liknande anmälan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://profiles.google.com/ewertper Per Ewert

  Generellt ska man vara försiktig med möjligheten att anmäla till höger och vänster; det här är dock ett så viktigt fall att det är högst rimligt att pröva.
  Du nämnde inte i bloggposten problemet med att smygfilma sådana samtal som kan skyddas av den lagstadgade tystnadsplikten, men det kan vara lämpligt att även ha med detta i anmälan och låta den saken prövas.

 • http://twitter.com/DavidbJohansson David Johansson

  Stefan!

  Bra initiativ! Det är viktigt att få det prövat. Den här yrkesgruppen har en tendens att tänja på gränser när det gäller etik och moral. Det vore skrämmande, om varje kyrka som står för en tydlig åsikt, som inte är i överensstämmelse med det politiskt korrekta, riskerar den här typen av behandling. Det är en sak att bli granskade! Det är en annan sak att medvetet bli svartmålad och misskrediterad. Vi kristna behöver stå upp för varandra när någon blir utsatt för en oegentlig behandling.

  David Johansson

 • Anonym

  Det här låter väldigt sakligt och bra, vi får ju inte glömma att även andra trosinriktningar kan bli drabbade eftersom det är betydligt allvarligare, ibland livshotande, att vara öppet homosexuell inom andra trosriktningar. Potentielt så är ju naturligtvis Kalla faktas team på väg till dem också.

 • http://carl-i-dagman.blogspot.com/ CID Carl Ingemar Dagman

  Intressant kommentar.

  Du åsyftar islam förstår jag.

  Hur många av dem som nu är väldigt upprörda över behandlingen av FA – som inte hotar någon till döds – tycker att det är okej att använda samma metoder mot moskéer och muslimska föreningar där man naturligtvis som regel inte vill utåt ståta med dödshot mot alla homosexuella?

  Tänk på saken. Det ställer denna sak i ett något annorlunda ljus.

  Jag kan se två skäl – som kanske finns samtidigt – som kan ”förklara” varför Kalla Fakta gjorde som de gjorde mot FA.

  1) De anser att alla kristna sammanhang (som fördömer homosex) är så onda och usla att de KAN och FÅR behandlas hur illa som helst.

  2) De misstänkte/var övertygade om att FA skulle försöka mörka vad de egentligen tycker och tänker i frågan, och att enda sättet att få reda på den verkliga sanningen var att bete sig bedrägligt. (Ungefär som med Josefssons valstugekupp angående attityder mot invandrare)

  Jag kan inte helt bli av med den känslan, att FA och Willermark sökte säga två saker på en gång, utan att riktigt lyckas – å ena sidan var man öppen och lika emot alla, utan att ställa frågor, när det gällde hjälpverksamheten (som pengarna går till?); å den andra sidan hade man bibliskt grundade krav på sina soldater och officerare.

  Jag kan mycket väl tänka mig att de som anser att homosexuella har samma rättigheter som andra även i kristna sammanhang inte riktigt anser denna dubbelhet trovärdig.

  Och därmed TVINGAS – anser jag – både FA och hela kristenheten att välja mellan att stå för Bibeln hela tiden alltid, eller sälja sig för silverpengar och ta emot bidrag från en stat som numera är mer eller mindre öppet fientligt mot biblisk kristendom.

  Jag tycker att Stefan gör rätt som anmäler dessa ’journalisters’ metoder i detta fallet, de har betett sig på ett sätt som är oacceptebelt – utom i yttersta nödfall, vilket detta knappast är.

  Samtidigt tycker jag i sakfrågan, huruvida FA är berättigade till bidrag enligt nuvarande lagar, att de inte är det, och att de haltar på båda sidor i sina försök att rättfärdiga att de tar emot bidrag. Detta skadar deras trovärdighet. Jag tycker inte att Kalla Fakta är de enda som förlorat på den här affären.

  Själavårdsaspekten är den viktigaste vad gäller den anmälan Stefan gör.

 • Niklas

  Bra gjort, Stefan!

  Tur att någon i frikyrkosverige vågar sätta ner foten!

 • http://pulse.yahoo.com/_FQVYEWPJGVY2EZVB65QFCBH5TM RUNO Samuelson

  Bäste Stefan Swärd,

  Tragiskt nog ondgör sej en del kristna så snart dom känner sej trampade på tårna. Dom tål inte kritik och granskning av den egna verksamheten, dom ogillar dolda kameror och dom anmäler till Granskningsnämnden och/eller som i detta fallet till SJFs ( Svenska Journalistförbundet ) yrkesetiska råd.

  Det är bara kontraproduktivt, Stefan, dels kommer du att förlora målet eftersom ramarna för att använda dold kamera är mycket vida i det demokratiska Sverige, och dels får icke kristna journalister, annat mediafolk och svenskar i allmänhet ytterligare vatten på sin kvarn, att kristna i det här landet ( vissa kristna, tack o lov ) är snarstruckna, snabba att ropa på räfst och rättarting och kanske t o m vill ha tuff lagstiftning mot hur media ska få jobba som i många länder, företrädesvis mer eller mindre diktaturer.

  Nej, lyft på hatten, Stefan, och gå vidare, ägna din tid åt evangeliets utbredning bland dina grannar och andra människor du möter.

  Jesus och allt det Han står för tål att granskas, ja t o m mer än ”in på bara skinnet”.

  Mvh

  Runo Samuelson, troende kristen och frilansjournalist, Uppsala

 • PeJ

  Ok, men är det inte rimligt att  förvänta sig någon likhet mellan trosriktningar i den här typen av granskning av ett så publikt och allmänt media företag som TV4? Poängen skulle ju vara hur bidragsmottagaren förvaltar pengarna i avseende att befrämja likavärdesprincipen eller något sådant, eller? Avstampet är nu gjort av TV4 och det kan bara gå åt ett håll, det underblåser frågan om hur andra organisationer förvaltar pengar i förhållande till uppfattning om homosexuella eller hur? Vilka rörelser i Sverige är egentligen lika öppna som FA mot alla, kön, sexuell läggning m.m. Bollen har passats av TV4 på ett mycket intressant sätt, ett rejält självmål till fördel för politiska riktningar som man annars gärna kritiserar, vi får se när tråden tas upp.

 • wildwest

  Du har ju inte fattat vad anmälningen gick ut på! Den handlar i främsta hand om det extremt fula sätt där man lurar sej in i en själavårdssituation och där spelar in allt med dold kamera. En situation som historiskt och i de flesta länder är något av det mest privata en människa kan vara med om. Detta görs ovanpå allt annat dessutom av s k frikyrkokristna!

  Nu har vi s k frikyrkokristna som begått mord, anstiftan till mord och attackerat själavårdssamtalet. Vad kommer härnäst? Prickskytte från hustaken på pastorer som inte faller i trans inför homosexuellas utsvävningar?

 • wildwest

  Du har ju inte fattat vad anmälningen gick ut på! Den handlar i främsta hand om det extremt fula sätt där man lurar sej in i en själavårdssituation och där spelar in allt med dold kamera. En situation som historiskt och i de flesta länder är något av det mest privata en människa kan vara med om. Detta görs ovanpå allt annat dessutom av s k frikyrkokristna!

  Nu har vi s k frikyrkokristna som begått mord, anstiftan till mord och attackerat själavårdssamtalet. Vad kommer härnäst? Prickskytte från hustaken på pastorer som inte faller i trans inför homosexuellas utsvävningar?

 • Pingback: Frälsningsarmén kränker inga och hjälper alla. - Bengts Blogg()

 • Anton34

   Wildwest är INTE frikyrkokristen… Han är en sk. ”frifräsare” utan församling, utan kyrka… Kanske duu skulle ta och lämna kritiken åt de som faktiskt är medlemmar i en kyrka?

 • wildwest

  Du kan faktiskt tala till mej och inte om mej. Härskartekniker kan Du leka med nån annanstans! Du vet väldigt mycket om mej som jag inte själv vet. Är Du nån guddom?

  Jag är medlem i en kyrka och har varit så i 40 år. Att jag just nu inte orkar med den låga andliga nivån är ett sundhetstecken. Jag har varit involverad i frikyrkans liv och leverne genom mej själv, familj och släkt sedan 1880-talet. På alla familjesammankomster talas det fortfarande om ”Guds verk”, hur nedgånget det andliga läget är och vad vi ska göra åt det. Och jag tänker inte stillatigande acceptera allt som försiggår, vara politiskt korrekt och inte tala om det, det är en god tradition i min släkt som jag är stolt över att jag för vidare.

 • PeJ

  Då skjuter du väl tillbaka? Dina angrepp på så kallade homosexuella utsvävningar  tar fel riktning och bygger inte möjligheter att ge en fristad/stöd åt den som verkligen vill leva utan utlevd homosexualitet men har en sådan sexualitet.
  Det finns en hel industri tillägnad sexualiteten där även heterosexuella faller i fällan som du kan ägna dig åt i stället för att bränna broar till den som brottas med sin sexualitet.

 • PeJ

  Vilken frukt har den traditionen burit? 

 • PeJ

  Vilken frukt har den traditionen av att prata om ”Guds verk”  burit?

 • O.P

   Inom familjen har den alltid burit frukt

 • PeJ

  Det förstår jag 

 • http://www.facebook.com/people/Runo-Samuelson/1293011537 Runo Samuelson

  Hej Stefan,

  Ja, nu vet du svaret från SJFs etiska nämnd och det blev som jag förutspådde i min kommentar en bra bit oppe här utan att vara profet, märk väl.
  Det var förstås ett bra och riktigt beslut för ibland krävs dold kamera för att komma sanningen så nära det bara går, dold kamera dock BARA i yttersta fall och det var granskningen av Frälsningsarméns syn på homosexuella, menar jag.

  Du som kristen pastor bör stå över hur journalister arbetar och känna dej trygg i allt du gör så sant du jobbar för och står för sanningen. då behöver du och dina kollegor ikke rädas nån reporter vare sej han/hon närmar sej med eller utan dold kamera.

  God Jul
  Runo Samuelson, boende i Uppsala, akiv kristen journalist medlem i en pingstförsamling