Hälsning från Prag

Lördag-måndag är jag helt ledig och ägnar mig helt åt familjeliv och turism. Befinner mig i Prag i Tjeckien som är en fantastiskt vacker stad med en rik historia. Tyvärr tycks många år av kommunistisk-ateistisk styre ta ganska mycket kål på kyrkor och församlingsliv, så dagens Tjeckien tycks vara mycket sekulariserat.

Har bland annat varit vid Karlsbron mitt i Prag, där man utkämpade intensiva strider mot svenskarna under trettioåriga kriget. Svenskarna plockade med sig tjeckiska värdeföremål då, som man tydligen väntar på att få tillbaka. Har också stått framför kristne martyren Johan Hus staty och besökt den fängelsehåla där han förvarades innan avrättningen 1415. Men minnet av honom är fortfarande mycket centralt i Tjeckien. Beundrar Prags byggnader. De klarade sig från att bli sönderbombade under andra världskriget, det öde som förstörde många europeiska städer under andra världskriget.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ulf Stenlund

  Ett av värdeföremålen var Silverbibeln:
  Silverbibeln kom till Sverige 1648 som krigsbyte från Prag. Den är en unik handskriven evangeliebok på det numera utdöda språket gotiska från början av 500-talet. Den räknas som kulturhistoriskt ovärderlig när det kommer till språk- och kulturforskning. Bladen är tunna purpurfärgade pergament av mycket hög kvalité, och bläcket som använts är antingen silver eller guld.
  Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Silverbibeln

  Lite religionshistoria:
  En av dem som misshagade den katolska makten var John Wycliffe (1324-1384, som har kallats för den störste reformatorn före reformationen). Den böhmiske reformatorn Jan Hus, (eller Johan Huss, omkring 1370 – 1415) som fortsatte Wycliffs reformation, blev bannlyst och kallad inför konsiliet i Konstanz, där han dömdes för kätteri och brändes. Innan han dog profeterade han om att han skulle rostas som en gås, huss betyder gås, men att efter honom skulle det komma en påfågel som de inte skulle kunna hindra från att sjunga. Och sjunga ut gjorde Martin Luther när han trädde fram med sina 95 teser 1517. Källa: http://www.tidenstecken.se/kkinkvis.htm

 • svante

  Sekulärisering är väl en bra grej?