April, april

Mitt blogginlägg den 1 april var bara ett enda stort aprilskämt. Min hustru har passerat biologiska gränsen för att kunna få barn, och några barnbarn är inte på gång. Och att amerikansk forskning visar att långvariga passionerade äktenskap har högre chans att få barn vid 50 plus, det var också ett aprilskämt, det har jag aldrig hört talas om.

Men det blev ett lyckat skämt. En del personer som känner oss gick på det, och jag har fått lite lyckönskningsmail. Aprilskämt som är helt uppenbara skämt blir ju inte så lyckade.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Carin Stenström

  Ärligt talat – jag tycker att det är högst olämpligt att skämta om ting som dessa, därtill med bibliska anspelningar. Och var någonstans står det att åttonde budet inte gäller den 1 april? Det här var ett magplask som du borde be om ursäkt för.
  Carin Stenström

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Nä, det var ju jättekul, Carin! Åttonde budet gäller naturligtvis även 1 april, men nu råkar vi ha en överenskommelse om att man just den dagen får dra påhittade historier – och gärna bre på rätt tjockt – utan att tala om att det är en påhittad historia förrän dagen efter (vidhåller man sin version då övergår det till brott mot åttonde budet). Dessutom var det en frustande glad historia med härliga anspelningar på Abraham och Sara och inget skämt om att göra abort el. dyl (vilket även jag tyckt vara olämpligt).

  Det finns ju troende i norr – jo, det är sant! – som ansett att alla sagor och romaner är brott mot åttonde budet (”sanna” är de ju sällan och har ofta en bedräglig likhet med verkligheten). Och t.o.m. Jesus får se upp om den förlorade sonen inte verkligen ens fick smaka grismaten.

 • Anna-Karin

  Men Carin, kära du…..Jesus har humor. Hade inte skaparen och sonen haft humor hade han sagt upp mänskligheten för länge sedan. Ett snällt skoj där ingen – utom möjligen paret Swärds aktenskapliga samliv! – behöver schavottera eller fara illa, det finns det absolut rum för. Det hade varit rätt skoj om det varit sant, kvinnor har fött barn efter 50 förr även om det är rätt sällsynt. 😀

  Däremot, i kommentarerna till den påstådda tvillinggraviditeten fanns en anspelning på det olämpliga att få barn vid hög ålder – det skulle bli synd om barnet…….man får de föräldrar man får, gammal eller ung. Det finns värre öden som kan drabba ett barn än att ha en äldre mamma…..

 • Bo Westin

  2.7 Kelvin

  Skilda världar,
  kan de bli mer
  skilda än så?

  Mellan oss är
  tomma rymden
  – och 2.7 K.

  Men ljuset syns
  trots tomheten
  och 2.7 K.

 • Bea

  Jag förstod rdan igår att detta var ett sk. aprilskämt av dig, men jag tycker att det var ett riktigt lågvattenmärke på vad man som pastor på en välläst blogg skämtar om! Att du och jag har olika åsikter i mycket, vet jag sedan tidigare, men med inlägg som detta förlorar du totalt i trovärdighet. Billigt, barnsligt och motbjudande! Hoppas din fru var delaktig i den falska historien, annars tycker jag synd om henne!

 • http://www.facebook.com/martin.kihlstrom Martin Kihlström

  Men kom igen lite, ta inte allt på så stort allvar. Skaffa lite självdistans till livet och er själva (bea och carin). Det var kul tycker jag.

 • Anonym

  Håller med Anna-Karin och tycker dessutom det var riktigt tråkigt att det inte var sant :-)

 • Tobias

  Otroligt att man kan bli upprörd över aprilskämt! En ENDA dag om året är allt tillåtet, och inte ens det vill ni förunna oss… 😉
  Så varför är det så känsligt????

 • Olof

  Jag kunde aldrig räkna ut att det var ett skämt……! Come on Stefan bättre nästa år.

 • Janne

  Ovanstående upprörda kommentarer MÅSTE vara ett försenat aprilskämt. Hur kan man bli upprörd över det. Men det brukar sägas att fundamentalister saknar humor. Men jag tror som sagt att ovanstående upprörda kommentarer måste vara aprilskämt, eller….

 • Claesgyll

  Kanske dags att identifiera och fastslå vilken humor som är förenlig med ”klassisk kristen tro”? Så skämtade Jesus och apostlarna, och så har alla klassiskt kristna skämtat under kyrkans 2000 år.

 • Anton34

  Gör som Gud: bli människa Bea….

 • Anton34

  Gör som Gud: bli människa…

 • Robert

  Kul skämt! Trodde på det under en kvart innan ljuset gick upp. Lät faktiskt trovärdigt. Och till er som är surtanter mm Jesus skämtade friskt han också. Vi har för lite skoj i våra kristna led. Bra jobbat Stefan!

 • Anonym

  Men Robert, nu läste du nog för fort… Jag skrev ju under på att jag tyckte det var kul!

 • Bea

  En pastor som på sin blogg hittar på historier likt denna, oavsett att det är ”stora ljugaredagen”, inger inte mig något förtroende alls. Jag ser att vissa tycker att jag saknar humor som inte gillar Stefan Swärds aprilskämt. Men, om detta är vad ni kallar humor och skrattar åt inom frikyrkan, så har jag nog inte alls samma humor som er.

 • Hanna

  hhahhahaaha! det var roligt.

 • Anton34

  Tycker att du är lite tragiskt faktiskt…. Enligt dig så ska en pastor alltså se ut som han har ont i magen, gå i gråa kläder och jämra sig lite av och till…

  Vi behöver fler pastorer som kan skämta ibland….

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Det här aprilskämtet blir en lika minnesvärd händeles på den här bloggen som Benny Hinndebatten. Synd bara att det inte var sant. Tänk er en ström av små rapporter från den stolte fadern om tvillingarnas utveckling. Och ibland bloggavbrott därför att den gamle mannen inte hade fått sova på natten.

 • Anna-karin

  Inom frikyrkan, precis som i resten av mänskligheten, finns olika former av humor. Stefans skämt kanske inte var min form av humor men opassande, nej så rackarn heller. Dessutom, hustrun var med på det. Att då sitta och snörpa på munnen är tragiskt.

  Jag tror att du och Carin gick på det hela. Nu känner ni er bortgjorda och sitter med skägget i brevlådan – :0 ! – och där kan ni gott sitta. Lite får man bjussa på sig själv. Upp med hakan, brudar, raka av er skägget så slipper ni fastna med det, släpp ner håret och skratta lite. Det lättar!!

  Puss och kram

 • Bea

  ”Upp med hakan, brudar, raka av er skägget så slipper ni fastna med det, släpp ner håret och skratta lite. ” Vad det gäller detta så är jag både nyrakad och har blont långt nyslingat hår. Passar alltså inte alls in i den förutfattade bild du verkar ha av mig! OCH jag förstod hela tiden att det inte var sant. MEN ska jag känna förtroende för en pastor eller präst så ska han/hon inte skriva så billiga skämt i en blogg. Detta skriver jag utan att ”snörpa på munnen”, men ställer alltså kavlitetskrav på en företrädare för kyrkan!!

 • Anna-Karin

  Kära Bea
  Stefan började sitt bloggliv medan han var ordförande i EFK-s styrelse. Han har sedan dess blivit pastor. Hans blogg är hans och vad han postar är hans ansvar men jag vill faktiskt försvara honom lite just i detta fall. Hans skämt var varken ekivokt eller plumt, han ’uppfann’ en amerikansk undersökning och anspelade på Saras höga ålder då hon blev gravid. Hans hustru var tydlingen både välinformerad och med på noterna.

  Att skämta på 1:a April är en sedvänja som är rolig för de flesta. Att skämta som företrädare för en församling må vara tillåtet. Om man väljer att ta illa vid sig, ja då gör man ett eget val. Lite får man faktiskt tåla.

  Men….whatever rocks your boat……vill du sitta och känna dig kränkt så gör då det.

 • Anton34

  Tycker lite synd om dig faktiskt….

 • Sward

  Anna-Karin,
  att vara bloggare är inte så enkelt. Har nog aldrig skrivit något som alla har gillat.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Det finns anledning påminna om att skämtande predikanter inte är något nytt. En gång i världen var så kallade predikanthistorier mycket frekventa. Och det fanns gott om predikanter som tog ut svängarna rejält utan att ta hänsyn till allvarliga människor som inte vill ha roligt i onödan.

 • Anna-Karin

  Hej Stefan
  Jag tror att jag märkt det!! Inte ens jag gillar allt du skriver! Men du är bra ändå……’atjoo’ på dig!

 • Anna-Karin

  Dessutom, både Katolska kyrkan, judendomen och islam har sina alldeles fantastiska skämt som får en ärrad skämtare att fnissa!! Varför skulle frikyrkan vara sämre??

 • Tant Trassel

  määääääääääääääääääääääääääääääääää

 • Herr Lättstött

  snyft, snyft

 • Herr Lättstött

  snyft, snyft Jag har blivit trampad på tårna av en kvinna. Vad orättvist!

 • Stenstrom C

  Man blir förvånad. Det måste råda brist på glädjeämnen i frikyrkan om så många måste bedyra att de skrattat åt ett så torftligt skämt som detta. Måste man ljuga för att vara rolig? Nej, faktiskt inte. Kan man som någon föreslår, komma överens om att budorden inte gäller under vissa dagar? Nej, knappast. Det är ju det en del tongivande teologer gör när de kommer överens om att vissa värderingar i Bibeln inte gäller. Det brukar kritiseras från frikyrkohåll. Om sedan någon berättar en uppdiktad historia på första april är det kanske inte hela världen. Men det finns gränser. En sådan är att skämtet inte kan handla om vad som helst, exempelvis inte om mänskligt liv eller död. För mig är det stötande att man hittar på två små barn, vars existens man dagen efter förnekar. En annan gräns är att en kristen herde också denna dag bör vara noggrann med orden, fåren måste kunna veta att det han säger inte är ett plötsligt infall av skämtlust. En tredje gräns är val av medium. Att gå ut med en ”nyhet” av detta slag på nätet är att driva aprilskämtet ett steg för långt. Det ger ett intryck av att kristenheten nu har samma attityd till både liv och sanning som alla andra. Liv eller död, sanning eller lögn, det är en fråga om tycke och smak. Nej, varken Stefans skämt eller alla märkliga applåder känns särskilt bra.