Lärdomar från Woodlands church

Jag befinner mig alltså på kontakt- och studiebesök hos Woodlands church tillsammans med min fru Eva och Elimpastorn David Johansson. Woodlands är en förort cirka fem mil norr om centrala Houston. Här kan man läsa om tidningen Världen Idags intervju med mig med rapport från Woodlands. Under gårdagen fick jag och David Johansson ta hand om morgonbönen för all personal i församlingen, med bland annat 40 pastorer. Då vi berättade om förutsättningar att jobba med evangelisation och församlingsgrundande i Sverige. Gårdagen avslutades med att vi var hembjudna till en av församlingens affärsmän som var mycket engagerad i global internetevangelisation.

Woodlands church startade 1993 med cirka 15 personer, initiativtagare var pastor Kerry Shook. Församlingen har sedan vuxit år efter år, och samlar i dagsläget cirka 20.000 personer, de flesta av dem bor i förorten Woodlands som har närmare 100.000 invånare. I fjol hade man dopförättning då man vid ett enda tillfälle döpte 800 personer. Församlingen är inte direkt karismatisk, utan liknar ganska mycket Willow Creek och Saddleback – Rick Warren, i stil och teologi. Woodlands church är dock inte anti-karismatisk (som ofta är vanligt i USA) utan man hade t.ex. en Hillsong-konsert under söndagskvällen. Församlingen är traditionell evangelikal och baptistisk i teologi. Man tillämpar en traditionell baptistisk församlingssyn vilket medför en process av överlåtelse för att bli medlem i församlingen. Församlingsmedlemmarna tränas i att leva ett kristet liv, och förväntas leva enligt god kristen standard. För att något anknyta till svenska debatter, man får inte vara medlem i församlingen om man lever sambo eller i ett homosexuellt förhållande, eftersom det inte anses vara kristen livsstil, på samma sätt är man helt emot abort. Enligt traditionell baptistisk hållning tillämpar man församlingstukt enligt Matteus 18 om man inte lever som en kristen. Det gäller naturligtvis många fler områden av livet, jag tar det bara som exempel för att anknyta till frågor som varit aktuella i svensk debatt senaste åren. Jag som konstant hånas för att vara fundamentalist i Sverige, i den här miljön är man nästan liberal i syn på teologi och kristen livsstil.

Den strikta hållningen har uppenbarligen inte lett till att människor stötts bort från församlingen, utan man har upplevt en dramatisk tillväxt år efter år, och människor fortsätter komma till församlingen i stort antal. En viktig framgångsfaktor är ett mycket genomorganiserat barn- och ungdomsarbete som når tusentals barn- och ungdomar varje vecka.

Det är väldigt viktigt att vi i Sverige lär oss av kristna församlingar som lever i väckelse och som för många människor till tro på Kristus, och som skapar växande och kreativa församlingsmiljöer. Och att vi kan lära oss i ödmjukhet, utan att varken drabbas av mindervärdeskomplex eller cynisk kritik. Jag har ibland uttryckt mig tveksamt om amerikanska megakyrkor när man har hört om olika skandaler m.m. När man på närmare håll får studera hur det fungerar, och vilken passion, överlåtelse och hängivenhet som präglar de människor som jobbar med detta, inser man att man har mycket att lära.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  ”Jag som konstant hånas för att vara fundamentalist” kom igen, Stefan!

 • kjell

  Det är ju den typen av församling som många av oss som skriver här efterlyser, en sådan församling blir trovärdig, men här tar ”snällheten” över. Men om dom reagerar mot sambo vad har dom då för inställning till sambo, man/man / kvinna kvinna?
  Jag har själv varit gift i 50 år men om jag vore ensam idag (i sverige) så vågade jag inte bo samman med en man, eftersom jag då kunde bli beskylld för att ha blivit homo Och det är inget som jag vill bli beskylld för att vara. Min uppfattning är att man inte kan bedömma människor utifrån deras boende.Vi måste lita på varandra, och ge rätt undervisning i församlingarna, annars blir det lätt att människor letar efter ” grandet ”

 • Hans Jansson

  Kul att se att ni besöker Woodlands Church. Jag hade förmånen att få vara där för två år sedan. Det var en riktigt go’ upplevaelse. Hälsa vännerna där!

 • Anonym

  Efter allt debatterande står det fortfarande helt klart: det finns bara två vägar. En leder till en växande, levande och Andefylld kyrka, den andra till en kympande, sjukare och sekulär kyrka. Den första vägen går ut på mer av Jesus. Den andra vägen går ut på mindre av Jesus. I de länder där det är väckelse och där man har församlingstillväxt har man valt den första vägen. I Sverige har nästan alla valt den andra vägen av någon bisarr anledning. Det fanns en tid när Pingströrelsen och EFK enbart höll sig till den första vägen. Så är det inte längre. Men Stefan gör det, och det är jag så tacksam till Gud för. Håll hakan uppe, Stefan! Det kommer en förändring, det kommer en väckelse. Ge aldrig upp. Glöm framför allt inte att den kyrka som gestaltas här på nätet är en spillra av kyrkan i Sverige och inte särskilt representativ. Det finns tusentals som är genuint sugna på väckelse. Vi är dock ännu inte lika organiserade som dem som bara vill fjanta sig i Jesu namn.