Jag återkommer med ett uttalande om Benny Hinn

Jag räknar med att det kommer att bli en intensiv debatt om Benny Hinn närmaste veckan, både i kristna pressen och i kristna bloggsfären. Planerar att skriva ett mer utförligt blogginlägg om min inställning i frågan, ska försöka hinna med det under söndagkvällen, senast under måndagen. Vilket förhoppningsvis ska kunna vara till vägledning för kristna som blir förvirrade av den polariserade debatten. Jag har gjort lite mer research om den amerikanska debatten, dessutom var jag med på lördagskvällens gudstjänst på Livets ord, som också vägs med i min bedömning. Håll ut kamrater, jag återkommer.

Skriver också detta inlägg för jag har blivit utmanad här på bloggen att vara tydligare och ge konkreta svar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Jesus kallades alltid saker och ting vid dess rätta namn.

  Han lindade aldrig sin kritik av den religiösa makten i artiga omskrivningar. Den var rakt på sak. Sånt imponerar.

  Jag vill egentligen bara uppmuntra dig att använda ett – ska vi kalla det – ”Messianskt språkbruk” när du skriver om Benny Hinn.

  Klarspråk är alltid bättre än ordspråk.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  ”Han lindade aldrig IN sin kritik […]” ska det vara.

 • http://erevna.nu/ Michael G. Helders

  Erevna postade i dag en artikel om den bibliska människosynen: http://erevna.nu/?p=2279

  Hur ställer du dig till klassisk trosrörelse undervisning kring att människan är en ande, som har en själ som bor i en kropp?

  Om rapporterna från Europakonferansen stämmer så är Hinn mycket värre i dag än vad han någon gång har varit, till och med värre än de youtube klipp du ansåg inte hade någon trovärdighet. Hur stort ansvar anser du Livets Ord har kring vem de tillåter att tala på sina konferenser, och vad slags undervisning som sprids genom deras kanaler? Om rapporterna från EK stämmer, så skulle jag åtminstone själv ha avbrutet mötet- medan Hinn talade- åtminstone korrigerad honom kraftigt, jag hade även inställd nästkommande möten, vilket jag tror även är bibliskt (se t.ex Paulus varningar till församlingen i Efesus i APG, eller Johannes breven). Vad tycker du själv- och var tycker du själv gränsen går för var man kan predika (i fråga om irrläror)- i en församling var du själv är aktiv? Tycker du Ulf Ekman (om rapporterna från EK stämmer överens med verkligheten)- har tagit sitt ansvar som herde för sin församling- i fråga om Hinn?

  Ja lite korta frågor jag åtminstone är nyfiken på dina åsikter kring.

 • http://bloggradio.bloggsida.se Andreas E

  Det tycks ju som att inte Ulf heller tyckte att allt vad Hinn sa igår var särskilt bra. I alla fall är det den uppfattningen jag får när jag ser på klippet som ligger på Livets Ords startsida. Det klippet kan du hitta här: http://livetsordplay.se/play.aspx?idClip=3197&cn=Reportage

 • Mattias Axelsson

  En tanke…

  I Sverige och Scandinavien har vi kristna en hel del ”oskrivna” regler som vi har hittat på. T ex när det gäller det här med pengar. Det är inget vi vill prata om. Det finns en ”under-ytan” attityd att det är fel att tjäna för mycket pengar som kristen. Vi ska inte prata för mycket om pengar i kyrkan för att det är besvärligt och känns obekvämt. Det är som om det är en ”svartsjuk”-kristendom där föraktet för pengar grundar sig i avundsjuka. Det är som om pengar hör världen till och därför vill vi inte ha med det att göra.
  En annan oskriven regel är att vi ogillar karismatik. Hur många är det inte som kritiserar och har kritiserat rörelser som Vineyard och Livets Ord. Vi svenskar tycker inte om när det blir för livat. Jag tror att kritiken som många kyrkor har haft mot rörelser som dessa har resulterat i att de har missat en hel del av vem Gud är och vad Han kan göra, vad Han är kapabel till. Vi vill inte vara med om andeutgjutelser för att det är pinsamt och obekvämt. Vad ska andra tycka? är frågan ofta. Vad beror detta på? Är vår människofruktan större än vår Gudsfruktan? Vi tycker det är underbart att läsa i Bibeln om t ex kung David när han dansade i princip naken. Vi fascineras av andedopet i Apg 2. Men när det händer i vår tid, i vårt land så tar vi avstånd från det. Vi fördömer det som oäkta och vill inte ta del av det. Är detta ett rätt beteende?

  Därför tror jag delvis att vi har svårt för talare som Benny Hinn. Han tycks leva på en annan planet och utöva en helt annan religion. Men tänk om det är så att han har mött Gud och lever därefter. Han är frimodig och vågar vara kontroversiell. Visst säger han säkert saker och gör saker som är ”märkliga”. Men det gör väl alla. Jag tror att det är bra om vi har en lite mer öppen attityd och ger Gud en chans att göra det Han vill. Vi behöver extremt karismatiska talare lika mycket som vi behöver mindre karismatiska. De skildrar olika sidor av Gud och vi behöver ta in båda för att hitta en balans i vår tro. Men låt inte människofruktan stå ivägen för vad Gud kan och vill göra i våra liv. Det är inget fel med att tjäna pengar, att predika om pengar. Pengar får jorden att snurra runt och ju mer pengar vi har desto mer människor kan vi nå. Det är en gåva från Gud. Nu vet jag att mycket av det här handlar om mer än pengar men jag ville bara ta upp en aspekt jag vet att Sveriges Kristenhet är väldigt rädda för.

  God bless

 • http://erevna.nu/ Michael G. Helders

  Mattias: Utifrån Benny Hinn’s predikan i går- så kan man helt klart säga att han utövar en annan religion än kristendomen.

  MVH
  En karismatisk evangelikal

 • http://erevna.nu Christian

  MGH
  Men inte enligt förmiddagens predikan… :)

 • Läsare

  christian

  Nä inte efter förmodad tillrättavisan att inte sticka ut och väcka till anstöt. Men man måste ju aceptera hela BH eller inget av vad han säger.

  I England så jämställde han sig med Jesus vid en kampanj innan Sverige besöket,, ljugit om att ha väckt upp döda, helat ett helt sjukhus alltså dom sjuka, detta har ju som kännt dementerats från sjukhusets håll. Skulle kunna hålla på hur länge som helst och då har jag inte tänkt en stavelse ang hans minst sagt burläskt vulgorika livsstil.

  Nä bara för att BH kan ha ett möte utan större skandaler så kan jag inte köpa paketet Benny Hinn, tror nog att den bortgångne komikern Benny Hill var mer trovärdig

 • Mattias Axelsson

  Michael,
  Jag har tyvärr inte hört den predikan än. Jag vet bara att han var i Australien för ett år sedan och då hörde jag mycket gott om honom av vänner. Jag kritiserar inte kritiken mot honom. Jag ville bara poängtera vikten av att vi är uppmärksamma vad det är vi kritiserar. Jag ska lyssna på hans predikan från igår. Vet du om man kan se den på Livets Ord Live? Guds frid