Kommentarer av Dagen och Världen Idag – idag

Tidningen Dagen tar idag upp från vårt seminarium i Almedalen och debatten med Humanisterna. Man lyfter särskilt fram frågan om rektorn för Lunds Universitet, Per Eriksson, som är medlem i en EFK-församling, och tidigare varit medlem i en pingstförsamling. Han ifrågasattes ju av vissa forskare vid universitetet på grund av sin kristna tro i samband med utnämningen. Frågan om Eriksson väcktes vid vårt Almedalsseminarium och Per Eriksson satt själv med i publiken vid det tillfället. Jag utmanade Christer Sturmark när frågan var aktuell för närmare två år sedan att vi skulle skriva en gemensam artikel och försvara Per Eriksson. Sturmark nappade på idén och Dagens Nyheter tog in artikeln på sin debattsida. En vecka senare fattade regeringen beslut om att utnämna Eriksson till rektor. Min och Sturmarks DN-artikel hittar man här.

Noterar också att Världen Idag, idag, citerar flitigt från min blogg när man intervjuar Ulf Ekman om Benny Hinn-besöket. Det är helt korrekta referenser som görs till min blogg. Tycker dock att det är lite olyckligt att jag i praktiken presenteras i artikeln som den ende kritikern mot Benny Hinn, eftersom det inte refereras till någon ytterligare person. Jag vill också stryka under att kärnan i Benny Hinns tjänst, förkunnelsen av evangeliet och tron på att sjuka ska bli helade delar jag till 100 procent. Jag har också sagt tidigare att jag inte har satt mig in i frågorna om Benny Hinns ekonomi, kritiken mot profetior, uttalade förbannelser, och tveksamma teologiska utspel – därför kan jag inte kommentera de sidorna. Får jag till det med familjesamordningen, ska jag försöka att ta mig upp till Uppsala till något av Hinn-mötena.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Pingback: Twitter Trackbacks for Stefan Swärd » Blog Archive » Kommentarer av Dagen och Världen Idag - idag - Allt mellan himmel och jord [stefansward.se] on Topsy.com()

 • Bo Westin

  Gud talar genom skapelsen.

  Kråkan

  Kråkan vet
  när den ska tala

  Den gör en lov
  över staden

  Kraxar vältalig
  civilisationskritik

  Och gör en reva
  i tidrummet

 • wildwest

  Stefan: Ser fram emot Ditt ev besök i Uppsala. Själv orkar jag inte med det. Jag har varit på Benny Hinn-möten förr och bara blivit beklämd. Kanske mer över folks oreflekterade beteenden, den suggestiva stämningen som byggs upp (motsvaras av vaddå i Bibeln?) än Bennys språngmarscher över scenen och offertalen.

  En mycket bra artikel i Dagen idag om detta. Men jag tycker verkligen vi som gillar karismatik i Sverige bör ställa oss frågan om inte helanden ska kunna verifieras och om profetior måste böjas till, omformuleras och delvis plockas i småbitar för att kunna appliceras på en situation. Det måste vara renhårigare än så här i kristna sammanhang.

  Jag tror att personer som Benny Hinn o Todd Bentley med alla sina skavanker kan vara bra på kort sikt. Men på lång sikt förbränner man mark och förstör för många människor. Se bara en sån sak som korstågen på 11-1200-talen! En god tanke med dåtidens teologi. Än idag kämpar vi med efterräkningarna.

 • Olof

  Wildwest: Är det bra med charlataner på kort sikt?

 • wildwest

  Jag tror att även mycket egocentriska predikanter kan göra nån nytta. Många har ju sagt att de blivit berörda av evangeliet genom predikanter som Todd Bentley och Benny Hinn. Man ska nog inte vara en för reflekterande människotyp för det, utan mera känslomässigt lagd. Eller såna där överpositiva människor som jag möter ibland och egentligen avundas. Som bara ser det positiva och inte tar hänsyn till det negativa. Dom som behåller det goda.

  Så jag vill inte påstå att man på kort sikt inte skulle kunna påverka en del människor till tro och omvändelse. Väldigt svårt att sen avgöra när denna effekt överskuggas av det egocentriska pastorslivet med helanden som inte går att verifiera, profetior som inte slår in och att allmänt anse sej vara något förmer än gräsrotsbesökaren.

  Däremot anser jag inte att denna typ av pastorer måste bjudas in. Dom kan få hålla på i sitt eget nätverk och härja, så blir också effekten av deras liv och deras verksamhet direkt synlig. Men jag förstår då rakt inte Livets Ord som bjuder in och därmed oundvikligen (så pass PR-mässiga är man där så man förstår) kommer förknippas med Benny Hinns tjänst och hans speciella framtoning framöver. Tycker inte att Livets Ord behöver göra sej otjänsten att bli misstänkliggjorda och försvara sej mot kritik som även en varm anhängare av karismatik som jag kommer att kunna ansluta mej till.

 • Mats

  Wildwest: Jag har också svårt att förstå LO:s skäl att bjuda in Benny Hinn. En kombination av nedanstående kanske:

  1. En uppriktig tro på att detta är ett gott Guds verk
  2. Samlar mycket folk – ger uppmärksamnhet + klirr i kassan
  3. Ekmans status på den internationella karismatiska arenan kräver det. Ett nej till BH kan göra att Ekman också kan få nobben…
  4. Arrangörena hör bara vad ja-sägarna i närområdet säger,

 • Markus

  Stefan S. skrev…..

  Jag har också sagt tidigare att jag inte har satt mig in i frågorna om Benny Hinns ekonomi, kritiken mot profetior, uttalade förbannelser, och tveksamma teologiska utspel.

  Min kommentar…..

  Varför har du inte gjort det ? Är du rädd för att du det leder till att du kanske blir tvungen att rikta ganska skarp kritik mot Ulf Ekman ? Du börjar mer och mer likna en liten smyg-supporter till Uppsala-Uffe-Puffe, Stefan.

  Sätt dig in i Benny Hinns stolligheter och snart blir du tvungen att börja som Ekman-kritiker om du inte skall förlora all trovärdighet som en förnuftig kristen.

 • Per-Erik Johansson

  7, Markus, Anden avslöjar. Den viktigaste och svåraste kritiken är den man måste rikta inåt, i ledarrollen in mot sin egen organisation, i sig själv in i sig själv (politiskt väldigt svårmanövrerat). Vi lever i en tid där det politiskt korrekta är det vedertagna så också att skapa egna poäng med kritik av andra före sig egen organisation. Tror att ”Uffe-Puffe” och strukturerna även i andra samanhang talar för sig sig självt tydligt nog. Reningsprocessen startar inte utifrån, utan inifrån. Varför ge Benny Hinn mer uppmärksamhet, när kanske de egna leden behöver den mer?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Markus,
  Jag har börjat titta på dessa frågor. När det gäller ekonomin så finns det ju ganska bra systematisk information från USA med fokus på alla amerikanska ministries, håller på att utvärdera hur hållbar den informationen är. När det gäller teologin bör man ju utgå från den ”STatement of faith” som finns på hemsidan för Benny Hinn ministries, och det dokumentet tycker jag inte innehåller något anmärkningsvärt.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • wildwest

  Ja men Stefan, jag hoppas verkligen Du kommer längre i Din analys av Benny Hinn Ministries än att läsa Statement Of Faith! Det vet vi ju alla att det som står i måldokument och strategier inte behöver stämma ett dugg med verkligheten. Hur länge – för att anknyta till ett kärt ämne där vi inte är överens – har inte socialdemokraterna haft med republikkrav i sitt partiprogam? Har det hänt nåt med det? Inte ett dugg – och inte mej emot förstås. Man kan skriva mycket när dagen är lång, men hur lever man ut det? Har inte Svenska kyrkan fantastiska och bibliska grunder att stå på? Men idag har man en lesbisk biskop och försöker få in polyamorösa i den kyrkliga välsignelsen samtidigt som stora delar inte tror ett dugg på att Bibeln är Guds ord eller att många personligheter i Bibeln ens existerat. Absurt är bara förnamnet.

 • Niklasson

  Ett härligt helande!
  … som skedde under Benny Hinns möte i Uppsala för flera år sen, kan ni lyssna på utav Samuel Runar på Livets Ords hemsida: http://www.livetsord.se Ni ser det på en gång på första sidan.

 • Bo Westin

  Skulle gärna vara på plats och lyssna på Benny om jag hade möjlighet. Personligen känner jag mig ganska indifferent till Benny Hinn. Visst finns en del frågetecken om honom och hans ”ministry”. Det hela blir mer komplicerat när man ska väga in å ena sidan våra återfall i synd och å andra sidan Guds nåd som är större än vi begriper. Vi i Sverige är inte bortskämda med publikdragande predikanter och under och tecken osv. Låt oss be att Gud får bli ärad och upphöjd genom Benny. Det må vara hur det vill med Benny men vi ska vara tacksamma för att det ännu är tillåtet att ha stora andliga konferenser och möten i vårt land. Ansvaret för vad som sker där ligger hos de som bjudit in Benny Hinn och jag vill gärna tro att det finns ett sunt andligt omdöme bakom beslutet att bjuda hit Benny Hinn. Jag tror i vilket fall inte på någon central styrning och kontroll över vilka som ska godkännas som förkunnare i vårt land. Därtill har vi i gemen blivit alltför ljumma.

 • Anna-Karin

  Wildwest, käre vän. SvK försöker inte få in polyamorösa i välsignelen, åtminstone inte än. Tiden är inte mogen för det, blir kanske aldrig…Däremot erkänner man att dessa relationer finns och att de bör bemötas med respekt.

 • Olov

  Stefan: ”När det gäller teologin bör man ju utgå från den “STatement of faith” som finns på hemsidan för Benny Hinn ministries, och det dokumentet tycker jag inte innehåller något anmärkningsvärt.”

  Ok, är det så man kollar upp teologin? Så man kan bortse från allt som sägs i predikningar och skrivs i böcker och bara kolla på ett policydokument? Låter ju väldigt enkelt i så fall. Och du tror inte att du kan missa något väsentligt då? Men du kan förstås inte mena allvar, du måste skoja?

 • Stig Melin

  Jodå, Anna-Karin! Med tanke på att SvK får anses ligga i framkant på det sluttande moralplanet kommer de säkert att fortsätta att halka utför och välkomna även de polyamorösa. Är det den teologiska akademiska insikten som driver på? Det är, som du skriver, bara en tidsfråga. Och det är klart att de ska bemötas med respekt, de polyamorösa alltså.
  Jag tror att Jesus kommer snart, vad tror du, Anna-Karin?

 • M

  Varför skulle polyamorösa bemötas med respekt? (för deras perversion eller för vad???)

  Kanske att Stig M var ironisk, men så förstod jag inte Anna-Karins uppmaning till respekt för polyamorösa…