Om kristna bloggsfären – på väg till EFK:s kongress

Försökte i förra inlägget att inleda lite reflektioner om den kristna bloggsfären. Det tycks råda lite av djungelns lag och det finns uppenbarligen minst ett antal hundra bloggar med en kristen profil. Sedan kan man ju diskutera kvaliteten, den är nog ganska ojämn, men jag ger mig inte på att börja betygsätta bloggar. Vad jag begriper är dock bästa sammanställningen och översikten www.bloggtoppen.se och dess lista över bloggar i områdena religion och filosofi. Den listan tycks vara den mest heltäckande, och mäter bloggarna efter antalet läsare. Och i denna rankning ligger www.aletheia.se etta och min blogg ligger tvåa. Den nya bloggen www.erevna.nu brukar hålla sig på tredje plats, och då mäter man antalet unika besökare.

Men som sagt var, den listan är inte alls heltäckande, så någon heltäckande förteckning över en kristen bloggsfär tycks inte finnas. Ett antal seriösa kristna bloggar finns inte heller med på dessa listor. Sedan finns två portaler www.jesussajten.se och www.kristnabloggar.com som ger en bredare översikt, utan att på något sätt göra någon mätning av bloggens läsekrets eller annat – vad jag begriper.

Bloggsfären innebär dock en demokratisk revolution. Den kristna pressen krymper alltmer, i ett långsiktigt perspektiv, och predikstolarna i kyrkorna, är också begränsade forum. Bloggsfären skapar möjlighet för många olika människor att uttrycka sina tankar och åsikter. Bloggar med dålig kvalitet och låg nivå – man får ändå anta att det blir en viss självsanering – och dåliga bloggar kommer knappast att attrahera särskilt många läsare.

Tycker dock att kristna bloggsfären tycks följa trenden av frikyrkliga internkulturen. Det mesta handlar om mycket interna frågor. Jag ser fram emot en ny typ av kristna bloggar som rör sig bland vanligt folk, och diskuterar med vanliga människor om deras frågor om Gud och kristen tro. Det ser jag som den stora utmaningen. Det var från början ambitionen med min blogg, men jag fastnade snabbt i internkristna diskussionen. Så jag måste nog starta en helt ny blogg för att röra mig utanför kyrksfären.

Nu åker jag till Evangeliska Frikyrkans kongress på Torp-Götabro utanför Örebro, ska försöka hinna blogga lite därifrån.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anna-Karin

  Jag är en vanlig människa……..

 • Maja

  Javisst Anna-Karin men tillhör du VERKLIGHETENS folk?

 • Anna-Karin

  Ja åtminstone min verklighet…..:-P

 • O

  Stefan

  Kanske kan dom internkristna diskussionerna leda till något gott uti församlingarna kanske vaknar någon och inser varför det går utför Jag förstår att bloggen läses av många som inte skriver vissa frågor som har tagits upp här har skapat diskussioner i våra församlingar Men vill du inte ha oss här så kan vi sluta skriva Vad det därför som du stoppade Sven-Erik Men en annan person som skriver mycket på din blogg får fortsätta att sprida sitt ”eget” budskap

 • O

  Stefan

  Kanske kan dom internkristna diskussionerna leda till något gott uti församlingarna kanske vaknar någon och inser varför det går utför Jag förstår att bloggen läses av många som inte skriver vissa frågor som har tagits upp här har skapat diskussioner i våra församlingar Men vill du inte ha oss här så kan vi sluta skriva Vad det därför som du stoppade Sven-Erik Men en annan person som skriver mycket på din blogg får fortsätta att sprida sitt ”eget” budskap.

 • http://erevna.nu Michael G. Helders

  Vi på Erevna har medvetet en profil ”av kristna och för kristna”, och en målsättning är att vara en liten motpol till den nya ekumeniken (på saklig, god grund- även om debatterna hettar till ibland) samt en liten motpol till liberaliseringen och relativiseringen….Vi har dock högt till tak- och i våran beskrivning står det uttryckligen:
  ”Välkommen till Erevna- Blogg & Tankesmedja!
  Här är det plats för alla, om du så är tvivlare, agnostiker, sårad eller besviken i relation till andlighet, om du är kristen sedan många år eller nyfrälst.
  Vi önskar tillsammans med våran läsare ta reda på vad som är sant om Gud och hans Ord till oss- Bibeln.
  Här får man pröva, kritiskt ifrågasätta, objektivt ifrågasätta, debattera och diskutera.
  Du kan vara anonym eller framstå med namn. Helt enkelt känn dig fri att deltaga i denna blogg & tankesmedja!” – så indirekt är det väl även plats till dem som undrar eller har frågor som rör den kristna tron.

  Finns ju en hel del bloggare som är duktig på att nå icke-kristna, Emanuel Karlsten, Kristen Vänster, Kolportören, och kanske även CH Jaktlund för att nämna några.

  Men ”Jag ser fram emot en ny typ av kristna bloggar som rör sig bland vanligt folk, och diskuterar med vanliga människor om deras frågor om Gud och kristen tro. Det ser jag som den stora utmaningen. Det var från början ambitionen med min blogg, men jag fastnade snabbt i internkristna diskussionen. Så jag måste nog starta en helt ny blogg för att röra mig utanför kyrksfären.” finns det ju inte så många av, Rupeba sajten kan kanske nämnas här.
  Det är helt klart en utmaning- som många borde ta till sig…själv skulle jag gärna ha gett det en försök- men hinner knappt med erevna den dag i dag, så svårt.

  Hur bygger man en sådan blogg- utan att hamna i diket och få en sekualiserad grund?

  Sen är besökare så viktigt i sammanhanget egentligen?
  Om du Stefan skulle haft lika många Guds tjänst besökare som din blogg har per vecka- så skulle du helt klart ha blivit Sverige’s största pastor, och det är väl en succé man önskar alla bibel trogna.
  Men metas allt i popularitet när det kommer till Guds rike? Vilka ansåg att Gudsfruktan, kristendom, Guds tro eller annat var en ”popularitets tävling” i Bibeln?
  Ska den kristna försöka vara Gud till lags, människan till lags eller båda och?
  Ju många frågor man kan ställa sig, och motiv är ju också något viktigt i sammanhanget.

  Tack för att du nämnde Erevna (trodde vi var mer eller mindre bannlysta 😉 ).

  Vänliga hälsningar,
  Michael

 • O

  Michael

  Det är inte lätt att gå till Erevna min dator säger att det är problem med Erevnas säkerhetscertifikat så jag blev stoppad
  Men det var en god tanke att räkna alla som gudstjänstbesökare

 • http://erevna.nu Michael G. Helders

  O

  Det kan ha att göra med att vi har satt inställning på 12 års gräns på bloggen (kanske inte nödvändigt- men inta alla ämnen som passar små barn)- och du kanske har filet/inställningar som säger ifrån…Jag vet inte, inte hört talas om det problemet innan. Men du kan känna dig fri att ”klicka” vidare- finns inget farligt på Erevna :) .
  (Normalt sätt så är problem med säkerhetscertifikat något som kan tyda på att någon försöker lura dig eller snappa upp data som du sänder till servern- men detta är absolut inget vi gör/vill göra eller kan göra på Erevna (ingen av oss skribenter är speciellt bra på webteknik), och sajten är registrerad och ligger på surftown.se – som är ett svenskt webhotel. )

  Vänliga hälsningar,
  Michael

 • http://bergmansbryderier.blogspot.com/ Lars

  Tyvärr är det nog inte så enkelt som att dåliga bloggar faller bort pga få läsare. Kändisskap är en faktor som genererar besök, oavsett kvalitet, och mer eller mindre chockerande inlägg likaså. Klarsynthet parad med litterär kvalitet KAN nå framgång – vad nu det är – men det är inte säkert.

  Vi får dock fortsätta göra det vi tror på och försöka att inte titta för mycket på besöksstatistiken. Bergmans Bryderier kom för övrigt till med ambitionen att ta ett steg ut och se livet mer från ”sökarens” perspektiv. Jag gillar begreppet ”Om Gud finns …” Hur det hela lyckats får andra bedöma…

  /Lars

 • O

  Michael

  Jag behöver ingen 12årsgräns men datorn säger att certifikatet är utfärdat för en annan dator

 • http://erevna.nu Michael G. Helders

  O

  Ingen aning, ska fråga på fredag- Surftown vad detta kan bero på.
  Men det är alltså en helt vanlig wordpress blogg (precis som denna)- så det är absolut ingen fara att klicka ”jag litar på” eller vad det finns för knapp- alltså klicka sig vidare in på Erevna.

  – 12 års gränsen satte jag för att vi ibland har ämnen som inte passar små barn- t.ex helvete, och annat…inte det att jag tror en 12 åring (eller yngre) skulle se Erevna som en intressant blogg- men tyckte det var bäst så ändå.

 • http://www.brefvet.com Gunnel

  Instämmer med Lars. Det behöver inte vara en dålig Blogg för att ha få besök.
  Jag vet varifrån jag fick min idé att gå ut på nätet för att dela med mig av min bibeltro för 10 år sen. Då hade jag inte ens pengar till en dator eller kunskap.

  Idag är det Kristi Himmelsfärdsdag och jag har lärt mig detta svåra ”Läs mera här” och länka. Heja gumman!

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Jag håller med dig Stefan om att det är problematiskt att så många kristna bloggar riktar sig till andra kristna. Min blogg – Hela Pingsten – har visserligen aldrig haft någon annan avsikt, men jag börjar känna liksom du att det vore bra med ett mer evangeliserande komplement. Både bloggar riktade till kyrkan och utom kyrkan behövs. Men jag känner att jag inte skulle orka det ensam (om det är någon som läser detta som är intresserad, maila mig på micael(a)grenholm.net).

  En blogg som riktar sig till ofrälsta i ganska hög grad är dock den nystartade http://bloggradio.bloggsida.se/

 • Anna-Karin

  Jag är en vanlig människa, uppvuxen inom EFS och SvK, deltagit i ungdomsverksamhet och söndagsskola men i allt övrigt en vanlig, sekulär svensk meddelålders kvinna. Min man har samma bakgrund men med SMF.

  Jag har alltid varit intresserad av livsåskådningsfrågor, etik, filosofi, samhällsfrågor. Jag har haft en längtan efter en tro men aldrig lyckats ”få till det”. Jag har gått Alphakurs och efter den började jag läsa kristna bloggar. Jag kan inte säga att jag blivit mer troende av det. Alltsom oftast har jag mått illa av pajkastningen som förekommer och faktiskt, frikyrkobloggarna är värst. Jag tror att en del kan bli avskräckta, speciellt de som inte har någon ”kyrklig” bakgrund.

  Nu måste jag laga middag men en forsättning kommer! .-)

 • Läsare

  Anna Karin

  Vem är det som kastar pajer?

  När man är på en frikyrkoblogg tex och läser kommentaren på vad X skrivit så finns oftast berömmande och medhållande kommentarer, men där finns också pajkastare eller dom som oftast inte håller med.

  Där finns väl även du och jag bland pajkastarna iblandade om än du kan vara saklig och hyfsat lugn i tonen, så vill man ofta ha sin åsikt framförd och kanske tillrättavisa den som skriver.
  Kanske speciellt om det är en ung skribent som kan tyckas inte ha lika mycket ålderoch livserfarenhet som vissa andra. Sen är det så stor spridning på trosuppfattningar samfundstillhörighet att det är nästan omöjligt att alla skall vara eniga om allt.

  Men jag tycker även som du att det kunde vara mindre pajkastning och mera enighet, men detta är väl en utopi när rkk:are, högkyrkliga, frikyrkliga, icke troende, halvtroende mm vill ha fram SINA åsikter.

  Hoppas middagen blev utsökt god för er

 • Ulf Stenlund

  Bäste Stefan Swärd
  Det är förstås sunt och bra att du inte är nöjd. Samtidigt är det väl ett otroligt gott betyg att du ofta får mängder av kommentarer där samtalet böljar fram och tillbaka. Ibland går debatten förstås till ytterligheter men intresset är tydligen stort från mängder av håll. Jag skulle vilja påstå att du når vanligt folk. Sedan jag började bloggkommentera har jag mött flera från vår församling som berättar att de läser din blogg men sällan skriver något. Du ska väl inte ta läsarintresset, läsare som i frikyrkofrom, som intäkt för att du inte når de som behöver omvändelse.

  Jag läste nyss lite i Holger Nilssons utläggning om Uppenbarelseboken. Han menade att Laodiceaförsamlingen är en bild på församlingen i den yttersta tiden. Den bedrövliga egenskap Laodicea hade var att den var ljum. Är det inte risk att man blir ljum när man försöker vara lagom för att inte skrämma bort sökare?

  Min förhoppning är att du fortsätter med denna utmärkta blogg.

  Med vänlig hälsning
  Ulf

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Stefan Swärd,
  Jag tror inte det eventuella problemet med din blogg är att du har gjort den intern och inomkyrklig. De ämnen du väcker med dina inlägg skulle ofta duga som utgångspunkt för debatt med ”vanliga” människor. När vi andra sedan ger våra kommenterar vänter vi ofta perspektivet inåt, vem som har den exakt rätta läran o s v.
  Jag instämmer med Ulf Stenlund att du bör fortsätta med denna utmärkta blogg med den ansats du hittills haft. Eventuella ändringar bör nog bestå i ett tuffare förhållningssätt mot oss som ger oss in i debatten. Att vi håller oss på spåret!

 • http://tony48.blogspot.com Tony Malmqvist

  För några år sen drog jag mig tillbaka från min förkunnaregärning. Anledningen till att jag gjorde det vill jag inte gå in på i detalj just här, möjligt att jag nån gång tar upp det på min egen blogg
  http://tony48.blogspot.com/
  Men om jag fortfarande varit aktiv i den tjänsten hade säkert mitt bloggande varit mer präglat av det, än om det som jag tar upp idag.
  Att inte min blogg tillhör dom mest inflytelserika tar jag med ro. Men självklart har jag en ambition precis som du att få vara med och påverka på ett positivt sätt, att lyfta fram min gudstro utifrån hur jag ser på den, men även få vara ett salt i hela den djungel av bloggar som idag finns. Samtidigt fokuserar jag inte hela mitt bloggande utifrån min tro på vad jag skriver om, utan också på helt andra saker och företeelser i vårt svenska sekulariserade samhälle.
  Men ju fler kommentarer man får in på sina inlägg, desto större krav tycker jag nog också att den ställer på en som skribent att både vara ärlig mot sig själv och mot dom som väljer att lämna en eller flera kommentarer.
  Här tycker jag nog att du kan bli bättre Stefan, även om jag har viss förståelse att du inte kan svara precis på vart och ett som kommer in på din blogg.
  Det vore också mycket märkligt om inte din blogg i jämförelse med min är betydligt mer inflytelserik. Du är en officiell person, vilket jag inte är och i det tror jag att det ligger en stor skillnad, inte bara i antalet kommentarer man får in, utan framförallt i antalet besökare…

  Stort lycka till med ditt framtida bloggande! Gud välsigne dig!
  Mvh Tony M

 • wildwest

  Sjävklart förstår jag Stefan som har samma dåliga samvete som alla vi andra har (eller bör ha) för att vi inte når icke-kristna. Samtidigt i detta förflackningens tidevarv där många predikningar inte går på djupet så behövs bloggar där man kan diskutera ”internkristna” frågor. Det är inte att förakta. Jag har lärt mej mycket det år jag varit aktiv här.

  På tal om pajkastning: hejåhå, har ingen sett eller läst sekulära bloggar? Där språkbruket är våldsamt och det många gånger handlar om olaga hot i praktiken? Det här är ingenting. Det är förstås svenskt att kalla alla diskussioner för bråk o pajkastning. En fransman skulle inte fatta vad vi menar…

  Så starta gärna en icke-kristen blogg, men där blir det mycket basic och ändå mycket mer tragglande om homosexualitet, Bibeln som sagobok och kristendomens negativa inflytande på allt o alla…

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Pastor Swärd får kristna bloggare att tänka efter…()

 • Anna-Karin

  Hej min westernvän! Och alla andra! 😀

  Pajkastningen som jag tycker mig upplevt är mer av ”bränn inte bara böckerna, bränn författaren också”, SvK är starkt ifrågasatt och ordet ”tomtar” förekommer flitigt, alla som inte begriper vad ”klassisk kristen tro” riktigt inbegriper är starkt ifrågasatta för att inte tala om alla dessa amerikanska supertyckade/predikanter som tid efter annan ställs mot varandra…… Det var kanske fel ord, pajkastning, mer bristande respekt, Alla människor vill bli bemötta med respekt, man kommer längre med detta.

  Visst är det så att i den sekulära världen är tonen mycket råare, speciellt politiska/invandrarfrågor drar igång mycket obehagliga saker. Dock, om man är så fin i kanten att ett ”fly förbaskat” väcker sådan indignation som på Stefans blogg, då tycker jag att man kan begära bättre av debattörerna.

  Tack Läsare föresten, middagen blev riktigt smarrig.

  Nu väntar helgjobb! 😛

 • wildwest

  Bränn författaren ställer jag inte upp på! Som gammal rabiat antikommunist så är jag definitivt anhängare av yttrandefriheten, den är rejält under attack numera. Och inte heller är jag imponerad av de flesta amerikanska superpredikanterna. Känslomässig show är bra, men finns ingen substans så är det en dagslända. Vilket vi sett i otaliga fall.

  Däremot så är det ju inte bara jag som tycker att det finns några råmärken över vilka man inte kan hoppa om man vill kalla sej kristen. Släpper man dessa finns logiskt sett inget hinder att precis varenda världsmedborgare kan kalla sej kristen. Och då har det gått i inflation i begreppet samtidigt som det vilseleder både en själv och andra. Mikael Karlendal skrev nyligen på sin blogg en utmärkt definition på vad som är basic för att vara kristen, egentligen det som bäst sammanfattas i trosbekännelsen. Därutöver kan man ha olika synpunkter på det mesta, t o m om aborter… Därför tycker jag inte heller att det är särskilt lågt i tak i debatterna.

  Helgjobb lät inget kul. Här är det heldött, antagligen bara jag som jobbar i den här koncernen en sån här klämdag.

 • O

  Anna-Karin

  Klassisk Kristen tro har du om du läser NT som det står och jag är glad om det används klassiskt Kristet språkbruk på denna blogg Men vad jag reagerade mot var att Christian använde det språket och jag hoppas att han förstod varför

  wildwest

  Du får med det mesta som vanligt

 • Pingback: GB: Nils Olof Persson- Flytta inte ett råmärke som fäderna satt upp! « Erevna – Blogg & Tankesmedja()

 • Pingback: Kristna bloggar och Stefan Swärd | Amen.se()

 • http://enklabloggen.blogspot.com Cecilia

  Hmm…det finns också en annan avdelning i detta, har jag märkt: Nämligen vi som är kristna som råkar driva bloggar. Detta är inte exakt samma sak som kristna bloggar, som är en avdelning bland oss. Själv skriver jag om vetenskap, musik, humor, gudtjänstbesök, bön, gudsbevis, filosofi, sport, matematik. Försöker visa hur man kan inkorporera Gud i sitt vardagliga liv.

  Det är en lite annorlunda vinkel på det hela. Jag är nog för lat för att komma på något religiöst att skriva varje gång. Men å andra sidan har jag en hel del icketroende skeptiska, religionskritiska läsare, som ser mig som en av få kristna bloggar som de orkar läsa.

 • http://craxyknas.blogg.se Craxyknas

  Efter att ha läst det här inlägget vore det spännande att veta vad du tycker om min blogg, Stefan. Jag skriver om mitt kristna liv. Personligt men ändå inte intern tycker jag själv. Vad tycker du? http://craxyknas.blogg är adressen :)