Vilken är den mest inflytelserika kristna bloggen i Sverige?

Tidningar publicerar ju exakt statistik där man rangordnas efter upplagans storlek. Så gäller även för kristna pressen. Men hur är det med kristna bloggar?  Vilken är den mest lästa och inflytelserika bloggen? Det finns inga tydliga mått på detta så vitt jag vet. www.bloggtoppen.se har ju en särskild kategori av bloggar som handlar om religion och filosofi, och många av bloggarna under den kategorin kan räknas in bland kristna bloggar. I den förteckningen kan man konstatera att www.aletheia.se är den mest lästa kristna bloggen och min blogg ligger där god tvåa. Flera viktiga kristna bloggar finns dock inte med i den förteckningen. Till exempel Ulf Ekmans blogg och tidningen Dagens bloggar.

Ett annat mått att rangordna bloggar har utvecklats av www.inflytande.se. Där konstateras att det finns 182.000 svenska bloggar, och 14.344 av dessa har man rangordnat, de är de bloggar som har flest läsare och mest länkningar. Inflytande.se har utarbetat sin rangordning utifrån hur ofta en blogg länkas och använder det som mått på inflytandet. I deras rankning finner man att min blogg finns på plats 499, Ulf Ekman på plats 583, Aletheia på plats 637. Jag tycker också att man kan notera att den bloggande EFK-pastorn Joachim Elsander i Borlänge hamnar på plats 876 i denna rankning, vilket också är en mycket hög placering. Tidningen Dagens enskilda bloggar kan man dock inte utläsa i denna statistik. Så enligt www.inflytande.se tycks min blogg vara den mest inflytelserika kristna bloggen, i varje fall om man räknar bloggar utanför den etablerade pressen.

En bloggande höjdare inom Svenska Kyrkan som Stockholms domprost Åke Bonnier hamnar först på plats 1790 i denna rankning. Är det någon som känner till om någon annan ledande person i Svenska kyrkan driver en blogg med bred läsekrets och många länkningar?

Eller finns det andra beräkningsgrunder? Eller andra mått som har utvecklats när det gäller att räkna läsare och inflytande hos enskilda bloggar? Eller finns det bloggar som kan räknas som kristna bloggar som jag helt har missat, t.ex. som drivs av präster som jag inte har noterat?

En annan sak jag undrar över är om www.bloggtoppen.se rankning stämmer, i så fall är www.aletheia.se den mest lästa kristna bloggen? Men jag kan ana att både Ulf Ekman och några Dagenbloggar har fler läsare, men finns det någon statistik på detta?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Torbjörn S Larsson

  Intressant artikel

  Men jag tror inte ett dugg på denna statistik.

  Inflytande handlar om helt andra grejer.

  # dels måste det finnas en slag sympati med den man tar intryck av.
  # dels handlar besök hos olika sajter ofta om nyfikenhet och det är inte detsamma som inflytande.
  # dels måste det vara en människa som vågar säga eller påstå en sak fastän hon förlorar prestige och status själv på sitt framförande, dvs hon står på sanningens sida även om hon mister en del.
  # hon måste vara obrottslig autentisk.
  # mer ledtrådar ger jag inte…

 • http://www.jlundstrom.se Jonas Lundström

  Om Jesus hade haft en blogg så hade det varit intressant att se hur hans inflytande och popularitet rankades under olika faser av hans ministry.

 • Niclas Olsson

  Dag Sandahl skriver (oftast) polemiskt om SvK utveckling (läs: avveckling). Han är en präst som ofta hamnat i blåsväder, men han är kunnig och ibland väldigt underhållande.

 • Niclas Olsson

  Här är också adressen: http://www.ostran.se/bloggar/dagblogg/

 • Tobias Fritzon

  Intressant Jonas! Jag tror Jesus hade haft förödande och nedslående siffror i de flesta faserna :). Och detta trots att han fick en hel del ”förbättringsförslag” från en världsledande mediecoach (Matt 4:1-11).
  /Tobias.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Tobias, Jonas,
  Det finns många uppfattningar om Jesus. Jag hävdade nyligen på en professionell konferens om media och opinionsbildning att Jesus var främste opinionsbildaren i mänsklighetens historia. Det var ingen som argumenterade emot påståendet. Och han uppvisade en unik kommunikativ förmåga under sin korta tjänst på denna planet, i ett avlägset och ockuperat land. Jesus väckte enorm uppmärksamhet, och talade med makt och myndighet.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Stefan!
  Tack för omnämnandet!

  Jag tycker att Niclas Strandhs post om Jesus är intressant:
  http://digitalpr.se/2010/05/04/what-would-jesus-have-done-social-media-marketing-probably/

 • Tobias Fritzon

  Stefan.
  Jovisst, du har rätt, men samtidigt går det väl inte att unvdika det parallella tema i evangelierna som handlar om Messias-hemligheten och korsets ”misslyckande” i världens ögon samt uväljandet av en liten brokig skara lärjungar utan något vidare CV inom PR-branschen? Men visst, det finns en dubbelhet i detta, hans kommunika förmåga är det ju knappast fel på, liknelser, etc.

  /Tobias.

 • http://erevna.nu Michael G. Helders

  Nja inflytande.se är inte helt korrekt, när jag bloggande aktivt på min gamla blogg så var min blogg rankar högre än båda din, Glandberger.net och andra stora bloggar- detta till trotts för att min gamla blogg hade långt mindre läsare, mindre kommentarer, .m.m. Samma gällde min kompis John’s blogg ”Polaritet”- den var rankat högre än Aletheia t.om- men typ 1/10 av läsare. (Erevna har sedan Februari ligget top 10 på bloggtoppen.se – men finns inte ens på inflytande.se)

  Ett bättre sätt att kolla inflytande utifrån länkar är att kolla google-rank, och besöks statistik. Antal ”knuff poäng” kan man också se på.

  Själv tittar jag på sidovisningar, återkommande besökare är det man vill ha. Erevna är nu bara 4 månader gammal, vi har inte så många unika besökare (lite över 60 tusen) men över en miljon sidovisninger- och det är det vi eftersträvar, att läsare ska anse att våran blogg är intressant, lärorik, bibeltrogen m.m.- så de återkommer ofta. Tror nog du har ännu fler sidovisningar.

  Ingen aning om Dagen bloggarna, men Ulf Ekman’s blogg är långt mindre besökt än din egen, Aletheia, Erevna m.fl – åtminstone enligt Ekman’s egen statistik.

  Men sen för man också tänka på vad ens syfte med bloggandet är.
  T.ex är den blogg jag själv är aktiv på http://erevna.nu inte utvecklat i avsikt att dra ett stort antal besökare med hjälp av triviala metoder och ytlighet.
  Det finns glädje bland Guds änglar över en enda syndare som omvänder sig och tror på Jesus Kristus. (Luk 15:10) Om, så länge som denna webbplats existerar och den kan leda till att så lite som en syndare omvänder sig och börjar tro med hjälp av det material som presenteras där, då syftet med denna webbplats har serverad (eller hur man uttrycker sig på svenska).

 • http://aletheia.se Aletheia.se – MyTwoCents

  Shalom,

  1.) Det vore klart intressant om så många som möjligt blad de kristna bloggarna använde samma mätknappar. Har länge tyckt att det är trist att t.e.x. Ekman inte har några mät-knappar alls. ToppBlogg och Blogrankers kunde väl alla lägga in som ”minimum”, alt att man kommer överrens om någon annan knapp. (Helst ej driven av någon kristen företagare såsom jesussajten.se eftersom de verkar trixa med placeringarna)

  2.) Sedan blir det lite som att jämföra äpplen med päron v.g. ”fria” bloggare och de kristna tidningarnas bloggar eftersom ”proffsbloggarna” får en stor del av sin trafik ”gratis” från tidningen de arbetar för medan vi andra lever endast på hur intressant innehållet är. (+ en och annan twinglybesökare) Det vore givetvis ändå intressant att kunna klicka på en ToppBlogg knapp eller Blogranker knapp även på deras bloggar men, att jämföra t.e.x. din blogg med deras blir inte helt korrekt.

  3.) Sist men inte minst tror jag det ligger något i att mest läsare inte automatiskt kan översättas till mest inflytande. Jag gissar på att anledningen att både du och ekman t.e.x. har bättre ranking på http://www.inflytande.se är för att de kristna tidningarna oftare länkar till er. Om de (inflytande.se) arbetar på samma sätt som t.e.x google höjer många länkar från etablerade nättidningar rankingen. Detta ”skadar” oss på aletheia då vi ofta går ganska hårt fram i vår kritik av tex ViD och Dagen och sällan eller aldrig får några länkar från dem medan du regelbundet länkas . . .

  Sedan vågar jag säga att jag tror du har fler besökare än Ekman. Det är ganska tydligt att de tusentals frågor som kommit in via hans blogg inte får några svar. När ”bloggredaktören” aldrig behagar svara på fotfolkets frågor slutar man snart att lyssna till vad författaren har att säga.

  mvh
  Daniel

  P.s. Utifall du inte minns är du på aletheia.se utnämd till bloggkung :-)
  http://aletheia.se/2008/08/23/stefan-sward-ar-bloggkung/

 • http://fredrikhimlen.se fredrikhimlen

  Självklart är det intressant med vissa former av statistik, att sedan försöka jämföra är näst intill omöjligt. Det finns alldeles för många preferenser att slänga in. Försök gärna analysera varför någon vill länka, eller varför någon för den skull vill läsa en bloggpost. Räknar man med antal bloggspammare som upprepar samma skit i inlägg efter inlägg? Det finns vissa kommentatorer som jag inte bryr mig om att läsa.
  Sedan har vi bloggar som plockar besökare genom att spamma ut länkar mot de stora tidningarna. Jag gillar dem inte, men har dem inflytande? Jag tror inte det. Snrare har de en jobbig fanclub.

 • Nils

  Stefan Swärds blogg har givetvis som mest inflytande då Hammarby spelar fotboll.

  Allt annat är underordnat & sekundärt … – map ”tro & vetande” eller vad nu blogg-egocentrikerna strävar efter :-)

  Spegel, spegel på… – säg mig vem som inflytesrikast är ?

 • http://larjungabloggen.wordpress.com/ Henrik Steen

  Ytterligare en fråga är väl om en specifik blogg är inflytelserik i en specifik målgrupp. Precis som marknadsföring i olika medier ofta är riktad är inte alla bloggar till för alla läsare, och därmed kanske inte bara flest klick eller länkar är det enda viktiga instrumentet?

  Sedan är frågan alltid aktuell vad vi använder detta inflytande till. Alla dessa ”kristna bloggar” – bygger de Guds rike, eller bråkar de om teologiska petitesser och hugger huvudet av kristna syskon i ”sanningens” namn?

 • gata

  Och de tvistade med varandra om vem bland dem som var störst …

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Pastor Swärd får kristna bloggare att tänka efter…()

 • Birgit Severin Forslund

  ”När “bloggredaktören” aldrig behagar svara på fotfolkets frågor slutar man snart att lyssna till vad författaren har att säga.”

  Självklart är det så.