Återkommer och kämpar med blodtrycket

Noterar att frågan om samboskap nu är uppe i 100 kommentarer. Jag tror att rekordet på denna blogg ligger på någonstans kring 110-120 kommentarer. Vi får se om det rekordet slås den här gången. Jag hinner tyvärr inte läsa igenom och kommentera just nu. Men återkommer med någon summering av debatten inom 1-2 dagar. Senaste dagarna har jag haft andra och mer pockande bekymmer. Var hos doktorn i måndags som observerade att mitt blodtryck var 156/110 trots tre blodtrycksmediciner, en kraftig ökning under de senaste månaderna. Så nu är det strikt skötsamhet som gäller, lugnt tempo och dessutom har jag börjat ta en till blodtrycksmedicin, betablockeraren, som jag konsumerade för en del år sedan. Man blir återigen påmind om hur förgänglig ens kroppshydda är. Det är dock skönt att Elimkyrkan, där jag är pastor, har sex läkare som församlingsmedlemmar. En av dem själavårdade mig i måndags kväll. Det kändes bra.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Broder Roger

  Pastor Stefan! Till glädje för dig att du arbetar i en så bra församling som Elim. Kanske borde du ha en livmedikus i Elim. Skönt att du kan få kvalificerad hjälp för dina blodtrycksproblem.

  Att så sanslöst många intresserar sig för sexfrågor kan ju påverka din hälsa i negativ riktning. Var försiktig med hur mycket tid och kraft du ger till de debatterna. För mig som härdad singelman är inte sexdebatterna särskilt intressanta. Elim har ju sin ”samlevnadspolicy”, så det är ju rätt tydligt vad som gäller för mig som församlingsmedlem. Troligtvis har inte alla kristna denna förmån. God hälsa till dig!

 • Maja

  Hoppas att du snart mår bättre.

 • BW

  Du har två alternativ:

  1. Lev lite lugnare, dvs minska engagemangen och få mer tid att sköta din hälsa och träna. Detta medför att du inte hinner prestera lika mycket per tidsenhet men troligen att du får ett längre liv.

  2. Leva intensivt med många engagemang och mindre tid att sköta din hälsa och träna, vilket innebär att du presterar mer per tidsenhet men troligen får ett kortare liv.

  Slutsaten är att du troligen får lika mycket gjort i båda fallen, men eftersom livet har en större mening än att hinna med så mycket som möjligt råder jag dig att välja alternativ ett. Denna slutsats tror jag är giltig oavsett din nuvarande hälsostatus.

  Hälsningar från doktor BW

 • David Lorentzon

  Du måste ta det lugnt, Stefan. Vi behöver dig i Elim! /David

 • Tomas Ander

  Hur har du det med vikten, Stefan? Själv har jag nu gått ner 15 kg, och känner mig som en tonåring. Herbalife och personlig disciplin heter receptet för mig. Lycka till!!

 • Mikael

  Önskar egentligen inte vara elak fast det säkert kan tolkas så.
  Snarare är väl intentionen att i bästa fall skapa någon form av eftertanke hos den/dem som har så starka anspråk att lära ut rätt/fel, ont/gott, svart eller vitt till alla övriga!

  Här kommer det: hur kan man egentligen, då nöden personligen verkligen tycks pocka på, förhålla sig annorlunda gentemot verkligheten än då du stenhårt uppmanar människor att helt förlita sig på och anpassa sina liv efter brons/stenåldersskrifter.

  Att förlita sig på ”djävulsk” modern läkekonst torde väl vara snudd på hädelse då en rent biblisk demonutdrivning borde vara överlägsen!

  Vet att du icke gett någon antydan om ovanstående hårddragning, och att du troligtvis på gammalt frikyrkofloskelmanér säkerligen påstår att läkarvetenskapen är gudsinspirerad (säkert till skillnad mot andra vetenskaper som visar på alternativa uppfattningar kring bibelkronologier).

  Hur som helst önskar jag dig allt gott och tillfriskande även om det sker med hjälp av den inom frikyrkan allt som oftast föraktade kunskapen.

  MS

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Många ber för dig,en av många fördelar med flitigt bloggande….

  v v v v Thommy Bergenwall psalm 121..

 • http://p-o-skogsberg.blogspot.com P-O.S

  Hur är det med saltkonsumtionen?
  Jag och min fru provade att gå över till hälsosalt (kommer inte ihåg vad det hette) för några år sedan, men eftersom frugan redan hade lågt blodtryck så blev hon alldeles yr då trycket sjönk ännu mer.
  Vad jag vill säga är alltså att det lönar sig att byta salt eller minska saltkonsumtionen.

  Till MS måste jag säga att Gud har skapat de fysiska och biologiska lagarna, och jag tror vi får använda oss av dem så mycket vi vill, men om det inte räcker till så kan Gud göra undantag från dessa lagar eftersom det är han som upprätthåller dem. Då sker sådant som vi kallar övernaturligt, under och mirakel.

  Jag ber Gud Fadern i Jesu Kristi namn att Stefans blodtryck skall vara normaliserat inom en vecka, amen.

 • Ulf Stenlund

  Bäste Mikael
  Är du säker på att du inte missuppfattat debatten. Debatterna på detta forum visar väl att människor lyckas tolka de heliga texterna alldeles väldigt olika. Ingen kan sägas ha patent på en perfekt uttolkning. En klar skiljelinje går dock mellan dem som tror att Bibeln är bokstavligt sann och dem som tycker att budskapen i Bibeln ska tolkas i ljuset av varje tids rådande paradigm. Jag tillhör dem som tror att Bibeln är bokstavligt sann och att man ska läsa som det står, inte försöka omtolka.

  Min uppfattning är att vetenskap och att hålla Bibeln för sann går alldeles utmärkt ihop. Att påstå att det finns förakt för kunskap inom frikyrkligheten är inget jag känner igen. Jag själv har alltid blivit uppmuntrad att studera och fått uppskattning för mina studieresultat. Att läkarvetenskapen skulle vara föraktad är heller inte sant. Precis som vi frikyrkliga ofta jobbar hårt för att lyckas i det vi tar oss för (Gnosjöanda är ett uttryck för detta) men ändå ber om Guds hjälp med det vi står i, kan vi överlämna oss till en skicklig läkare samtidigt som vi ber om Guds hjälp.

 • BW

  Stefan, du behöver primärt jobba med att få ner midjemåttet.

  Lycka till!

 • Torbjörn S Larsson

  EFTERSOM DU SÅ ÖPPENHJÄRTLIGT REDOVISAR DITT PROBLEM.

  Jag vet inte om mina råd det kan hjälpa dig, men det är iallafall ett försök.

  Först kan det bli lite tröttsamt med alla råd att gå ned i vikt och sånt så det kommer inte här…

  *** en sak jag lagt märke till är att det KAN finnas en koppling mellan bleka ansikten, vit färg och högt blodtryck. Människor som vistas mycket inne. I vilket fall som helst är det lätt att åtgärda. Ät alla måltider ute, även vid dåligt väder. Tag alla tillfällen att vara ute och få sol på dig. Du skriver själv: ”mitt blodtryck var 156/110 trots tre blodtrycksmediciner, en kraftig ökning under DE SENASTE MÅNADERNA”.
  Vitaminerna från solen mm har tagit slut i våra kroppar så här års. Halveringstiden för D- vitamin är 1½ månad. Om vi räknar höstsolen så finns inte mycket kvar nu.
  Så det kan finnas något här: De senaste månaderna.

  *** för det andra en tanke från Bibeln. I och med syndafallet var mannens straff att ” i sitt anletes svett skall han …osv.” Jag tror inte vi kan komma undan detta med att svettas för att må bra. För de flesta av oss behövs ett milt tvång för att komma igång. För egen det fungerar vedhuggning bra, det är både konditionsträning och styrketträning på en gång.
  Å så blir det så varmt i kåken till vintern…

  Lycka till !

 • Nils

  tänk att vi har så mycket gemensamt… :
  * likvärdig teologi – samma ande
  * likvärdig kroppshydda – samma bekymmer

  men det som skiljer:
  * du är bosatt där det bästa med orten är tåget hem
  * du står i en totalt felaktig gemenskap !

  när vi talar om Bajen :-)
  annars är det okej med kusinerna i EFK till pingst