Medverkar på Ulf Ekmans talkshow denna vecka

Den här veckan händer flera intressanta saker. På tisdagkväll har vi vårt hearing och opinionsmöte i Elimkyrkan om tonårssituationen i Stockholm med en rad intressanta gäster, Stefan Sparring överläkare vid Maria Ungdom kommer med, Anton Abele – Östermalmstonåringen som har gått i spetsen för att bekämpa våldet bland ungdomarna, Helen Jaktlund en av Stockholms ledande profiler i arbetet mot missbruk bland ungdomar, dessutom kommer Emma Henriksson med, riksdagspolitiker och familjepolitisk talesperson för kristdemokraterna, dessutom medverkar företrädare för fältassisterna och föräldranattvandrarna. Evenemanget blir tisdag kväll 19.00.

Sedan har jag blivit inbjuden att medverka vid första programmet för Livets Ords nya satsning på ett talkshowprogram med Ulf Ekman. Jag och Mats Tunehag kommer att debattera klimatfrågan. Den som läser min blogg och läser det Tunehag skriver i Världen Idag, inser nog att vi är inte helt överens i den frågan. Samuel Ljungbladh kommer också att medverka. Inspelningen görs i Uppsala på onsdag kväll. En mycket intressant satsning med dessa TV-program.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Pingback: Om livet jag längtar efter- Svårigheter i det kristna livet och nåden Del 2 « Erevna – Blogg & Tankesmedja()

 • Magnus Dahlberg

  …och här kan man läsa mer om Kvälle med Ulf Ekman:

  http://www.kvällmedulfekman.se

 • http://deboarh7.blogg.se/ Deborah

  Stefan, broder…

  Det finns något som är mycket mer intressant:

  Kommer du att delta i programmet på Ulf Ekmans villkor?

  Tacksam för svaret.

  Mvh Deborah

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Deborah,
  Förstår inte riktigt frågan. Blir man inbjuden som gäst någonstans blir man inbjuden på värdens villkor. Det gäller alla form av inbjudningar. Det är programledaren som bestämmer tema och frågor, jag har aldrig medverkat i vare sig radio eller TV på någon annan premiss. Däremot kan man ju alltid tacka nej till att medverka i någonting.

  hälsn
  Stefan Swärd

 • BW

  I varje tid

  Jag har bara

  mitt nu,

  om morgondagen

  vet jag icke.

  Gårdagen är

  förbi,

  men i dag

  talar Herran.

  Han som är

  i evighet,

  talar in

  i varje tid. .. också i Uppsala

 • S-E Sköld

  BW, om Han får! ”Herren gör alls inget utan
  att ha uppenbarat sitt råd för sina tjänare profeterna”

  Mvh

 • BW

  Han talar – men hör vi? Och om vi hör – gör vi?

 • S-E Sköld

  BW, vi varken hör eller gör! Möjligen ”bespottar” dem Gud sänt? för sänt har Han, det underlåter inte Han! Verkligen inte, eller sannerligen, sannerligen inte!

  Mvh

 • S-E Sköld

  Ps
  Men för att slippa att Ordets svärt tränger igenom våra egna liv, är det ju tryggt att t.ex. fokusera på klimatet.. i stället för på våra hårda, ohörsamma hjärtan. Han är smart den gode Ekman!

  Ds

 • BW

  Man kan ju undra hur mycket kraft som Stefan skulle lägga på att debattera miljöfrågor om det inte vore så att han själv jobbar som konsult med inriktning mot energi- och miljöfrågor. Jag tror inte att vi kristna ska lägga för mycket krut på dessa frågor – vi har viktigare saker att ta oss an. Men lite sunt miljöförnuft borde vi kunna ta till oss. Gud ska tids nog skapa en ny jord där rättfärdighet bor i alla avseenden. Eller vad säger ni andra?

 • http://deborah7.blogg.se/ Deborah

  Stefan:

  Förlåt mitt sena svar men jag hade inte tid. Nu skall jag försöka att förklara vad jag menade.

  Med tanke på att Ulf Ekman är ledare för en sekt som utövat/utövar kontroll över andra människor – och detta då genom att åberopa Jesu Namn – så undrade jag bara vad syftet med ditt deltagande i hans ’talk-show’ är….

  Känner du dig ärad att deltaga i detta program? Det är ju trots allt ’en show’ – även om det står ’talk’ framför. Och – vem skall egentligen ’talka’?

  Man borde inte låta sig smickras av inbjudningar – risken finns ju att man i stället bekräftar villfarelsen om inte……ordet är fritt.

  Det är inte så neutralt, som det kan synas vara…..

  Det kan finnas några ’men, men…’

  Daniel 1:8 ”MEN för Daniel var det angeläget att inte orena sig med kungens mat eller med vinet som han drack, och han bad förste hovmarskalken att han inte skulle tvingas orena sig.”
  ………

  Uppb.2:18 ”Skriv till församlingens ängel i Tyatira: Så säger Guds Son, han som har ögon som eldslågor och fötter som skinande malm:

  Jag känner dina gärningar, din kärlek och din tro, ditt tjänande och din uthållighet, och jag vet att dina senaste gärningar är fler än dina första.

  Men det har jag emot dig att du låter kvinnan Isebel hållas, hon som säger sig vara profetissa och undervisar och förleder mina tjänare att bedriva otukt och äta kött från avgudaoffer.

  Jag har gett henne tid att omvända sig, men hon vill inte omvända sig från sin otukt.”
  ……
  Med vänliga syskonhälsningar….D.

 • Broder Roger

  Märkligt att ingen kommenterar det storslagna i att Stefan försöker samla människor, som brinner för ungdomar i Stockholm. Hur kan man missa det i denna bloggpost?

  Även om jag inte förstår mig särskilt bra på ungdomar är det sunt och utmanande med en teampastor, som vågar sticka ut hakan och skapa opinion för en positiv utveckling i ungdomsvärlden. Heja Stefan!

 • Stefan A

  #11
  ”Med tanke på att Ulf Ekman är ledare för en sekt som utövat/utövar kontroll över andra människor – och detta då genom att åberopa Jesu Namn”
  Allvarligt talat: är du en kristen?

 • Stefan A

  #11
  ”Med tanke på att Ulf Ekman är ledare för en sekt som utövat/utövar kontroll över andra människor – och detta då genom att åberopa Jesu Namn”
  Allvarligt talat: är du en kristen?

 • JB

  Stefan A
  En hel del har tagit stryk av sitt engagemang i Livets Ord. Om du inte känner till det så skulle jag nog klassa dig som döv. Sedan behöver man inte hålla med om att UE har gjort något fel, det kanske är så att människor alltid kommer i kläm med dynamiska ledare, även i Guds rike. Att han sedan är gått ifrån den hårda tiden på 80-90-tal har väl folk märkt också, men många sår varar ännu och någon upprättelse har han inte gett dem.

  Att Stefan S inte ser detta som något hinder är ju en annan sak. Ser man vad LO och UE gör idag så kan jag förstå SS, men ser man i backspegeln kan man ju diskutera det. Men SS har ju tidigare redogjort på bloggen att han ser UE som en stor förkunnare.

 • Stefan A

  Min fråga är medvetet provokativ. Mycket av den information frikyrkan har tagit till sig går via Expressen. Jag är inte en del av trosrörelsen men har fått mycket av Gud där. Tillräckligt mycket för att inse att det är en rörelse född av vår Herre Jesus Kristus. Det innebär inte per automatik att det blir perfekt, men ordet gäller fortfarande att pröva allt och behålla det som är gott. Svensk frikyrklighet förkastar i regel allt och några sväljer i regel allt, men det står ingenstans i bibeln att man ska göra så. Det är klart det blir problem. Men vem ska man skylla mest på om det blir fel om man kommer från ett sammanhang som står still, till ett annat som rör på sig….?

 • BW

  Om man nu jämför sammanhang med varandra och säger att ett sammanhang ”rör på sig” jämfört med ett annat sammanhang som ”inte rör på sig” så ska man komma ihåg att i den mån ett sammanhang är i ”andlig rörelse” är den det enbart på grund av Guds nåd.
  Det är inte särskilt konstruktivt att beskriva komplexa sammanhang (som församlingar) i förenklande termer men en ganska vanlig företeelse när man själv har en förenklad och lättillgänglig verklighetsbeskrivning. Om Guds vilja får ske och vi får uppleva andliga genombrott och segrar är det desto viktigare att vi är och förblir ödmjuka. Annars kan vi lätt hamna i ett ”slutet system” som inte är tillgängligt för prövning och kritik. Guds ande trivs inte i självgoda sammanhang.

 • http://deborah7.blogg.se/ Deborah

  Stefan A.

  Det skulle aldrig falla mig in att gå efter vad Expressen – eller någon annan tidning – skriver.

  Din fråga till mig – om jag är kristen – ligger däremot helt i linje med Livets ords bemötande av undrande människor: man blir ’idiotförklarad’ med en gång.

  Det är mååånga syskon som har mött detta öde….

  Men inte bara det – så farligt är det med andlig manipulation – så fort man prövar någonting på LO, blir man ifrågasatt om man är kristen!

  Men tack och lov är det inte mina frågor eller tyckanden som avgör utan det är endast Skriften.

  För är det så, att man inte aktar på Herrens Ord på LO och åsidosätter alla varningar till omvändelse, då kommer Herren själva att uppenbara läget.

  Det funkar inte inför Gud att försöka hitta en syndabock för att vitmåla villfarelse. Det gäller oss alla – i alla sammanhang!

  Det finns inga genvägar. Det är ett pris att betala.

  ’Jag’ betyder ingenting – det är endast sanningen som kan göra oss fria – och den är denna sanning som Livets ord har tummat på.

  Därför, Stefan A., i din känsloladdade fråga till mig (dvs. som är ej grundad i Ordet), så frågade du egentligen efter, OM Guds Ord gäller.

  ”Låt ingen bedra oss!”

  Mvh Deborah ….

 • Broder Roger

  Typiskt att förstanyheten i Stefans bloggpost helt faller utanför kommentatorernas ramar: Dumt att nämna den ifrågasatte ledaren Ulf Ekman i en och samma bloggpost. Man kan gissa på förhand att aktiva bloggdebattörer går igång på Ekman.

  Är det enbart landsortsbor som har tid att skriva kommentarer? Ingen med hjärta för Stockholm?

  För mig är det sensationellt att Elimkyrkan rör sig på samma planhalva som Maria Ungdolm, Anton Abele och Helen Jaktlund. Kanske måste kyrkorna gå utanför fromhetsvallen och finna sekulära samarbetspartner för att åstadkomma genomslag i storstadens stundtals hetsiga ungdomsvärld?
  Stefan ger hopp åt oss på 50+ med blicken i backspegeln. Kan han så kanske även jag kan mer än vad jag just nu kan tro eller tänka..

 • Matte.R

  har följt din blogg ett tag stefan och måste säga att jag beundrar din ork att fortsätta
  med tanke på en del som skrivs i kommentarer.Ha det bra o var välsignad

 • S-E Sköld

  Broder Roger, andlig, oförfalskad föda är lika viktig för alla, även för storstadsungdomar. När JESUS i Matt. 24 varnar för falska lärare och profeter gäller den varningen även för storstädernas människor: ”Jesus gick omkring i alla städer och byar..” Och, kan man tillägga, med gott stöd i Guds Ord, hade samma budskap till alla Människor oavsett deras ålder och boplats.

  När det gäller bloggar, kan man ju naturligtvis göra dem till en arena för den egna hejaklacken, men vad den i så fall fyller för funktion kan ju diskuteras?

  För mig personligen har Stefan S. stor trovärdighet, genom sin transparens (genom bloggen bl.a.) och sitt arbete; han är ingen plakatbärare som tar sig en tur genom stan, då och då med egenformulerade appeller.

  Skador efter Ulf Ekmans framfart har jag kunna konstatera på nära håll och på olika platser i landet. Man kan inte predika villfarelse – en lära som det nu sägs att han själv tagit avstånd från – utan att det skadar människorna. Paulus skriver till Timoteus vad denne bör undervisa, och att ”då räddar du både dig själv och dem som hör dig” och motsatsen gäller ju då för den som predikar ”ett annat evangelium”.

  Och har nu Ulf tagit avstånd från det han tidigare predikat, då är det hans ansvar att ta hand om -och försöka hjälpa tillrätta, dem han vilsefört med den lära han nu sägs ha tagit avstånd från. Det är för mig en självklarhet; det är att ta ansvar för sina egna handlingar.

  Mvh

 • Richard

  Väldigt vad det yr av glas splitter här idag kan det möjligtvis komma från de själv utnämnda profeterna som anklagar andra för att vara falska profeter.

 • Broder Roger

  Många som kommenterar på Stefans blogg borde skapa egna webbforum för att framföra sina inlägg. För mig som försöker hålla mig inom ramarna och enbart vill kommentera det som Stefan faktiskt skriver om blir det alltmer ointressant att vara delaktig på denna blogg. För teologisk fördjupning är det betydligt mer intressant att läsa vad Ängelholmspastorn och hans kommentatorer skriver, även om det verkar spåra ur där med emellanåt. Kanske har många kristna oförlösta åsikter som måste komma fram. Bloggar ger chansen till sådan envägskommunikation. Särskilt fokuserat och sakligt verkar det sällan bli.

  Tråkigt att i stort sett ingen verkar dela Stefans engagemang för ungdomsfrågorna. Stefan gör i varje fall tappra försök att intressera oss andra för problematlken och de stora möjligheterna inom ungdomsvärlden. TACK för mig för den här gången!

 • S-E Sköld

  Broder Roger, är inte maten viktig för de nyfödda! Vad hjälper det om Du föds som ett välskapat barn i Kristus, och seda får andligt förfalskad, ja giftig, mat som första föda: innan Du lärt Dig att själv utvälja vad Du skall äta!!

  Om Du – som Stefan S. – månar och värnar om de unga, slarvar man inte som Du uppenbarligen gör, med matfrågan! Du är då i vart fall inte en man med herdehjärta.

  Mvh

 • Broder Roger

  S-E SKÖLD!

  SLUTA för allt i världen att uttala dig till och om mig när du inte alls känner mig och vet vad jag står för mer i detalj. Du vet inte det minsta om mina andliga kvalifikationer. Väldigt trist att behöva ta ogrundad kritik från någon som jag sannolikt inte ens träffat. Håll dig till de ämnen som Stefan skriver om i sina bloggposter!

 • BW

  Broder Roger, jag tycker att du ska lämna till Stefan att styra inriktningen på kommentarerna.
  Han verkar ha en generös hållning och han har förut redovisat vad som gäller. Om man inte får koppla ihop med en bisats eller en undermening i Stefans kommentarer (t.ex. om Ulf Ekman) så kommer Stefans blogg snart att falla i glömska hos somliga, liksom alla andra sammanhang som vill styra det fria samtalet. Då är det kanske dags att stenarna börjar att ropa.

 • BW

  Det som förtar den goda stämningen är kommentarer av detta slag:

  #19 Broder Roger skrev:
  Typiskt att förstanyheten i Stefans bloggpost helt faller utanför kommentatorernas ramar: Dumt att nämna den ifrågasatte ledaren Ulf Ekman i en och samma bloggpost. Man kan gissa på förhand att aktiva bloggdebattörer går igång på Ekman.

  #20 Matte.R skrev:
  har följt din blogg ett tag stefan och måste säga att jag beundrar din ork att fortsätta
  med tanke på en del som skrivs i kommentarer.

  Tala om att kasta sten (i glashus!)

 • S-E Sköld

  Broder Roger, jag bara läser det Du skriver; bemödar mig med det och om Du inte menar det Du skriver, får Du väl säga/uttrycka det. Men en fader – eller herde – som inte frågar efter också de nyföddas mat, som ju en viktigare matfråga än när de vuxit till sig och bättre är rustade att själv pröva och välja, har jag inget förtroende för, som herde betraktad.

  Mvh
  S-E