En vecka med bloggfinal och mycket annat

Tillvaron är grymt spännande just nu. Ser fram emot lördagen då jag är bjuden på fest på en restaurang på Södermalm, då Sveriges bästa bloggare som är 50+ ska utses. Mina konkurrenter är bland annat Gudrun Schyman och förre miljöpartispråkröret Birger Schlaug.

Och nu har jag varit pastor i sju veckor i Elimkyrkan, och jag har utmanat församlingen att göra den största Alphasatsningen som har förekommit i Sverige (så vitt jag vet), vi siktar på 200 deltagare. Vi har dragit igång planeringen för fullt, och jag försöker mobilisera församlingen. Alpha är ett genialiskt koncept för att presentera kristen tro för moderna människor, en blandning av föredrag, gruppsamtal, trevliga måltider och skön gemenskap, och Jesus mitt i alltsammans. Och att man grundligt får evangeliet om Jesus förklarat för sig, en förutsättning för att kunna komma till tro.

Siktar in mig också på att vara med på FN:s klimatkonferens i Köpenhamn, men har det inte helt klart med ackrediteringen. Visst ska vi kristna vara engagerade i planetens överlevnadsfrågor.

Och på söndag har vi utbildningsdag för alla som hjälper till i Ungdomskyrkan Konnekt från klockan 14.00 i Söderhöjdskyrkan. Mina gäster då blir Helen Jaktlund, som jobbat oavbrutet med engagemang för Stockholms ungdomar, bl.a. med projektet farsor och morsor på stan, och Anton Abele, en 18-årig Östermalmsgrabb som är den drivande bland Stockholms tonåringar i kampen mot ungdomsvåldet.

På söndag klockan 11.00 predikar jag igen i Elimkyrkan på Östermalm, det blir fullsatt, andefyllt, och det kommer att bli visionärt, vi är ett folk på frammarsch. ”Mäktiga ting det sker i vår tid” och ”Det ljusnar nu det gryr till dag” – två gamla väckelsesånger från min barndoms pingstkyrka.

Det finns en levande kyrka i Sverige i alla kristna sammanhang, ett folk som är på frammarsch, som utbreder Guds rike, som är fyllda av tro och helig ande, och frimodighet, och som helhjärtat följer både Jesus och Bibeln. Det är mer intressant än vad som händer i gamla avfälliga kyrkor som helt har gripits av sekulariseringen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Henrik Malmlöf

  Kul att du är pastor i Elim. Gott att du håller passionen för Jesus och visionen som församlingen har, högt. Vi får fortsätta att be och arbeta för att Alphakursen ska bli verklighet. God bless!

 • Ulf Stenlund

  Kan Du förklara varför så många engagerade kristna är skeptiska till att mänsklig aktivitet är en viktig klimatpåverkande faktor? Visst kan det finnas anledning till en viss skepsis men det verkar som många, och särskilt brinnande kristna, anser att det ligger någon sorts konspiration bakom larmen. Själv anser jag att ett sunt kristet liv får till följd återhållsamhet även vad gäller koldioxidutsläpp!

 • http://efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Absolut, Ulf – den gamla pietistiska och metodistiska livsstilen som ”ärar Gud genom att leva enkelt” har helt plötsligt blivit hypermodern (jfr Amish people!!!). Jättekul! Se vad som vinner i längden! John Wesleys princip ”Tjäna så mycket du kan, spara så mycket du kan, ge så mycket du kan” mår både människa och miljö bra av förutsatt att det förstnämnda sker på John Wesleys snälla sätt och inte bara handlar om pengar utan just ”tjänande” – genom t.ex. bokförsäljning – och inte sker på just människans och miljöns bekostnad. Och om det inte sker på bekostnad av munterhet och livsglädje! (Som faktiskt inte behöver kosta skjortan eller ö.h.t. shoppas eller resas fram!).

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Håller verkligen med dig om att det är en spännande tid vi lever i. Vi får be för en ny väckelse! :)

  Men om jag får gå offtopic: du ska inte kommentera att EFK lämnar Diakonia? Du kanske hade planerat att göra det iofs.

  http://diakoniaaktivist.blogspot.com/2009/11/hejda-efk.html

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Birger Schlaug kanske blir nästa kulturvän som kommer att vända om till Jesus,bön förändrar allt och alla.

  v v v v T,B.

 • Christer Roshamn

  Så skall det låta!

 • http://berndtisaksson.dinstudio.se Metodistpastor Berndt Isaksson

  Den globala uppvärmningen får allt mera och mera dramatiska konsekvenser. Ett av många exempel är den ständigt ökade strömmen av isberg som bryter sig loss från Antarktis (Sydpolsområdet) och sedan driver iväg mot bland annat Nya Zeeland. På andra håll i världen, exempelvis i England, är det de värsta översvämningarna på 1000 år. Exemplen kan ges i det oändliga.

  Ändå finns det de som vägrar att se att det är en faktisk global uppvärmning på gång, vilket en oerhört enig forskarkår hävdar. Detta är ju något som pågår långsiktigt, och den globala medeltemperaturen kan ju gå upp och ned under ett antal år, eller till och med årtionden, men likväl är trenden tydlig: det pågår en global uppvärmning som ligger utanför de annars naturliga växlingar som alltid funnits.

  Det är också uppenbart att det är vi människor som orsakar detta genom vår rovdrift av jorden. Allt detta är av Bibeln förutsett, och den profetian förtas inte av att det faktiskt är ”den fallna människan” som direkt orsakar den ”syndens skörd” som den globala uppvärmningen för med sig. Det finns ingen anledning att lyssna till dem som idag vill få oss att tro att det inte pågår en global uppvärmning orsakad av växthuseffekten, som ju människan orsakad. Och hur kan man överhuvudtaget tro att de senaste hundra årens enorma rovdrift och extrema utsläpp av en mängd koldioxid som är utöver det naturliga utsläppet, plus andra miljöskadliga utsläpp – inte skulle ha någon påverkan på vårt globala klimat?

  Men likväl är det så att vår själafiende, Djävulen, vill använda sig av klimathotet för sina syften; nämligen för att få till en världsregering som slutligen kommer ledas av Antikrist. Det globala miljöhotet, den globala finanskrisen, det globala terroristhotet, det globala hotet från massförstörelsevapen osv är sådant som i sig är verkliga hot, men som det antikristliga systemet kommer använda sig av som ursäkt för en världsregering och till slut en världsdiktator.

  Så låt oss därför vara sakliga så att vi inte låter oss bedras av konspirationsteorier som saknar teckning och av dem som vill få oss att exempelvis tro att det inte finns någon global uppvärmning. Och låt oss samtidigt vara vakna så vi inte heller låter oss bedras när man vill använda sig av detta som ursäkt för globaliseringen och en ny världsordning som syftar till en antikristlig diktatur.

  Andebedömningens gåva behövs även för att kunna urskilja det som bara är påhittade konspirationsteorier, och det som är verkliga konspirationer. För ändetiden kommer också vara full av villospår där vi lätt går vilse om vi inte har den helige Andes ljus och ledning. Och den Helige Ande använder sig alltid av Guds ord för att leda oss rätt, inte minst i de svåra dagar som ligger framför oss med mycket avfall och stor andlig vilsenhet.

  Den Helige Ande vill leda oss genom BIBELNS profetiska ord, och inte genom några mänskliga spekulationer och konspirationsteorier. Aldrig har Petrus ord varit så brännande aktuella som de är för den tid vi nu går in i:

  2 Petr 1:19 Så mycket fastare står nu det profetiska ordet för oss, och ni gör rätt i att hålla er till det som till ett ljus som lyser på en mörk plats, tills dagen gryr och morgonstjärnan går upp i era hjärtan.

  Berndt

 • Rune Karlsson

  Läs i ViD idag om klimatbluffen!

 • O.K

  Berndt

  Herren gav ett löfte till Noa ”Att jag skall aldrig göra så mer” 1 Mos.8:21-22
  Så länge jorden består skola härefter sådd och skörd,köld och värme,sommar och vinter,dag och natt aldrig upphöra
  Men sen har vi 2 Petr.3:7 =(Himmel och jord skall brinna höjder och berg försvinna men den som tror skall finna löftena de står kvar)

  Koldioxid är en livsnödvändig gas Fysiker som menar att allt är mer eller mindre normalt och styrs av solen är inte populära just nu och FNs klimatpanel består mest av byråkrater och på grund av deras hysteri skapas onödig arbetslöshet

 • Gunvor Vennberg

  Oavsett klimatfrågan så är det uppenbart att de senaste århundradenas kraftiga befolknings- och ekonomiska tillväxt har sin grund i billig, fossil energi. I min branch Jordbruket används ca 7 ggr mer energi än varorna innehåller i slutändan, trots att åkermarken är en stor solfångare. Vid syndafallet sa Gud till mannen att han skulle bruka jorden i sitt anletes svett för att sedan dö och åter bli jord. Adam fick ut lite mer energi än han gjorde av med i form av att den mat han åt omvandlades till muskelenergi och värme (svetten) när han odlade jorden, vilken försörjde även Eva och barnen med mat. Det är också så vist ordnat att samlar man all gödsel från sig själv och sin familj så räcker den till att odla de grödor de människorna behöver under livstiden, innan de åter blir jord. Adam var alltså en betydligt effektivare jordbrukare än vi är ur energisynpunkt! Eftersom arbetskraft kunnat ersättas med fossila bränslen behöver de flesta män inte odla jorden längre för att vi ska få mat (de flesta skulle faktiskt göra det hellre än att de själva och familjen svalt). Det är denna frigjorda arbetskraft som har byggt vårt nuvarande välstånd. Likaså används stora mängder billig energi till att fixera kväve till konstgödsel istället för att ta tillvara det som hamnar på avträdet (med Jesu ordbruk) Allt detta orsakar sammantaget stora koldioxidutsläpp som håller på att leda oss in i en mycket svår situation. Vi kan uppenbarligen inte befria oss själva från syndafallets effekter utan att det straffar sig. När kvinnor skulle befrias från sina vedermödor under havandeskapet med neurocedyn så föddes barnen missbildade. Nu när män slipper bruka jorden i sitt anletes svett så vacklar jorden under klimathotet och människors hälsa undergrävs av för lite motion och fetma. Lösningarna är ofta mer teknik, mer av samma. Men kanske är det så enkelt som att det är dags att kavla upp ärmarna och ta ansvar för sin egen och familjens livsmedelsförsörjning genom att följa Guds ord till Adam: Bruka jorden i sitt anletes svett.

 • Ulf Stenlund

  Klimathotet:
  För mig är det irrelevant om det är modernt eller inte att leva enkelt. Att vara sparsam och flitig var en del av min uppfostran i ett fattigt predikanthem. Jag fortsätter med den principen trots ett helt annat eget välstånd. Jag har inte anammat Amish-stilen utan tillämper mer mottot ”sök först Guds rike så välsignar han även materiellt”.

  Min fråga om kristna och klimathotet triggades bl.a. av åsikter som torgförs i ViD (jag prenumererar på den tidningen). Att djävulen använder både reella och påhittade hot för att det ska bli helt naturligt att acceptera en antikristlig världsregering är också min uppfattning. Jag tror dessutom att vedermödans plågor delvis blir en följd av mänsklig girighet och galenskap (skogsskövling, utfiskning och annan rovdrift).

  Diakonia: Det vore en väsignelse om EFK lämnar. Jag säger till den organisationen som Gamaliel sa till Stora Rådet: ”Se till att ni inte strider mot Gud själv”!

 • Patric Dalid

  Vad är ViD för tidning? Har aldrig hört talas om den och lyckas inte hitta något om den på nätet ?

 • Ulf Stenlund

  Ursäkta! Jag bara skrev av tidigare inlägg. Världen Idag ska det vara. Mina föräldrar prenumererade på Dagen från första numret och som vuxen fortsatte jag med den tidningen men kom för ca 3 år sedan fram till att Världen Idag stämde bättre med mina värderingar så jag bytte.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Jag ber er tänka igenom varför Världen idag förnekar klimathotet. Varför är det just en kristen tidning av alla tidningar som gör detta? Och varför är det just Världen idag och inte Dagen som gör det? Svaret är att Världen idag är extremt konservativ och för vidare konservativa idéer från USA, oavsett om de har kristet ursprung eller ej (t ex sionismen, som inte funnits inom kristet tänkande kyrkans första 1900 år). I USA finns en massiv lobby inom oljeindustrin, bilindustrin mm som propagerar för att klimathotet är en lögn: för de förlorar pengar på klimathotet! Rika personer som vill behålla sina stora bilar och göra sina många semesterresor och inte välja dyra ekologiska produkter lyssnar på dem. Inklusive rika kristna.

  Även om människan inte var den främsta orsaken till klimathotet skulle det dock inte spela någon roll, därför att: 1) Människan kommer i så fall bli det om vi håller på som vi gör nu. 2) En miljon dör varje år på grund av utsläppen i och med förgiftad luft och vatten, oberoende av växthuseffekt. 3) Vi måste leva enklare och billigare inte bara för miljön, utan för de fattiga – ju mindre vi spenderar på lyx och överflöd desto mer kan vi ge till dem.

  En bra sida som bemöter kritik från klimatförnekarna är http://www.uppsalainitiativet.org/

 • kjell

  helapingsten

  Det låter ibland som att du är bevandrad i bibeln och ändå har du missat Herrens löfte till Noa att allt kommer att i stort sett rulla på tills Jesus Kristus kommer igen Sedan kommer allt brinna upp

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Herrens löfte är att jorden inte kommer dränkas i en syndaflod igen. Sen beror det på vad du menar med ”rulla på”. Jag tror inte att världen kommer gå under av klimathotet. Det jag dock vet är att klimathotet redan idag skördar tusentals människoliv genom att torka och översvämningar som orsakas av det annorlunda vädret skapar missväxt och svält (se t ex http://www.klimatrattvisa.se/). För dessa människors skull måste vi leva hållbart.

  Argumentet ”Jesus kommer snart och skapar en ny jord, vi behöver inte bekymra oss över alla världens problem” funkar inte då Jesus kommer ställa oss till svars för hur vi har behandlat våra nästa när Han kommer (Matt 25:31-46). Bibeln säger att till följd av människans synd kommer den sista tiden kännetecknas av stora plågor och katastrofer (se t ex Upp 6:3-8). Men vi ska självklart inte bidra till detta!!

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Ingen klimatforskare påstår att jorden kommer dränkas eller att ALLA människor kommer dö pga klimathotet. Däremot kommer det om det inte stoppas döda miljontals människor, skapa enorma flyktingströmmar och leda till massiva krig om resurser. Ingen syndaflod alltså, men enormt lidande som vi som kristna måste hjälpa till att stoppa.

 • http://www.skriva.bravewriting.com Ahrvid Engholm

  ”Siktar in mig också på att vara med på FN:s klimatkonferens i Köpenhamn.”
  Om du inte åker dit som klimatkritiker, hoppas jag att du skruvar ned förväntningarna. IPCC:s klimatfusk har avslöjats i en av tidernas största vetenskapsskandaler, som kallas Climategate. Svensk media (som investerat stenhårt i ”klimathotet”) försöker tysta ihjäl den, vilket lär misslyckas. Skandalen har breakat i utländsk media och natten till idag tiofaldigades antalet googleträffar på ”climategate”.
  Hela grunden för klimatdebatten har visat sig vila på lösan grund.
  Det handlar om kärnan i IPCC som i 1,5 decennium förfalskat sin forskning, försökt mota bort kritiker, etc. Särskilt allvarligt anses den läckta klimatmodellkoden vara, som riggats för att modeller skall ge ”önskat” resultat. Det lilla som gammelmedia vågat skriva hävdar att det rör sig om ”ett par olyckliga formuleringar i mail” – men det handlar det inte alls om. Se mer på t ex:
  http://www.theclimatescam.se
  http://www.wattsupwiththat.com
  http://camirror.wordpress.com
  http://bishophill.squarespace.com/blog/2009/11/23/still-finding-cru-issues.html

  –Ahrvid

 • http://www.bikelife.se/lyckligagatan Nils

  Herr Engelholm!
  Jag behöver inga forskarrapporter för att inse att världen är galen. Öppna ögon räcker.

  Jag blir allvarligt orolig för människor som inte ser det.

 • Kjell

  helapingsten

  Verkar vara feg när det blir för mycket motstånd så svarar han inte

  http://di.se/4&sectionid=undefinedAvdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=20091\16\31971

 • kjell
 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Kjell: Jag tar paus från datorer ibland. Det är välbehövligt.

  Det Ahrvid Lindholm syftar på är de hackers som gjorde dataintrång i University of East Anglias databas och hittade bland annat mail forskare emellan. Av de tusentals mail man hittade är det, om man undantar mail som kallar klimatskeptiker för idioter och debatter hur man ska stoppa dessa skeptiker, ett mail man pekar på och menar är ”en av världens största vetenskapsskandaler”, där det står att en forskare benämner en klimatrapport för ett ”trick”. Forskarna på East Anglia har dock gått ut och sagt att det inte används av dem som synonym till ”bluff” utan till ”ett bra sätt att hantera ett problem” eller nåt liknande, något som klimatskeptiker naturligtvis inte tror på.

  Uppsalainitiativet har skrivit om detta på http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2009/11/konspirationer-harda-ord-och-stulna.html

 • Kjell

  helapingsten

  Har du läst min länk (21) Jag hoppas få höra vad du tycker önskar att du kan läsa utan förutfattade meningar Men läs gärna O.K (9) först

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Kjell: Jo, jag har läst den, men anser fortfarande att alla argument som finns där motbevisas av bl a Uppsalainitiativet. OK (9) har jag redan besvarat på 16 och 17. Jag har aldrig påstått att hela världen kommer gå under av växthuseffekten! Däremot lär den döda miljontals människor, precis som första och andra världskriget, om inget görs åt den.

 • kjell

  helapingsten

  Min övertygelse grundar sig på Guds löften och plan dessutom vet jag att koldioxid är livsnödvändigt

 • Pingback: Klimathotet: Bluff eller inte? « Hela Pingsten()

 • O.K

  helapingsten

  Du skriver på din blogg om hänvisning till 1.Mos 9 Men min hänvisning var till 1Mos 8:22