Lyssnar på Mona Sahlin och Jens Stoltenberg

Nu har jag lyssnat på tal av Mona Sahlin, Islands statsminister och norges statsminister Jens Stoltenberg, på den socialdemokratiska partikongressen. Zapatero från Spanien har skickat hälsning över video. Jag tycker att Stoltenberg imponerar som retoriker och politisk ledare. Det är också väldigt tydligt hur nära svenska och norska socialdemokratin ligger varandra.

Hinner inte skriva om några kvinnliga församlingsföreståndare idag heller, ska försöka under morgondagen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Daniel

  Tänka sig att Stoltenberg är så imponerad av dig som retoriker och politisk ledare att han tar upp det i sitt tal!

 • BW

  På tal om det. Socialdemokraten Hjalmar Branting var en stor ledare. Honom har vi mycket att tacka för. Utan honom hade Sverige kanske varit ett kommunistland idag men han valde att kämpa för demokrati och revisionism.

 • http://www.immanuel.nu Daniel Norburg

  Beklagar sorgen. Bajen till superettan.

 • Anton Fagerstedt

  Daniel; vad roligt det är när maktens män skriver syftningsfel!!!

  Stefan; välkommen till Nya Parken i Norrköping nästa år – Superettans modernaste arena.

 • TB

  Hej BW
  Lite kuriosa:
  Jag besökte ett hem i Ukraina (f.d. Sovjet) där en äldre man imponerade med sina extraordinära kunskaper i svensk geografi. Städer, åar, berg, befolkning (ej uppdaterade – men ändå!) o.s.v. satt i benmärgen på honom och kom som ett rinnande vatten.
  Förklaringen var att han var en av 200,000 man som var specialtränade och placerade i Litauen i väntan på signalen att inta Sverige 1953. ”Landsfadern” Josef Stalin dog plötsligt och anfallet kom av sig.
  Tror inte att vi kan tacka varken Branting eller någon annan demokrat för detta…
  På tal om Sovjet tycker jag Lenins namn på svenska socialdemokratin är ganska roande och även talande; – ”Nyttiga idioter”
  Observera att det inte är mitt omdöme utan en som var betydligt mer insatt i politik än jag som konstaterade detta…

 • BW

  Hej TB

  Intressanta kuriosa. Gud kan, enligt orspråksboken, styra konungahjärtan som vattenbäckar och då kan han nog också använda en socialdemokrat om han vill. Fast 1953 var långt efter Brantings tid vill jag minnas. Stor ledare – tja, det var kanske lite och ta i – men det fanns många som var beredda att följa Branting om han hade proklamerat revolution. Åtminstone enligt vad Per Anders Fogelström berättar i sin Stockholmsskildring. Bl.a. den kände frikyrkoprofilen Aron Andersson höll på med revolutionära aktiviteter innan han mötte Gud till frälsning. I Finland hände som vi vet mycket mer och det var många som ville att Sverige skulle följa Finlands exempel.

  För den som vill veta mer om hur det var att leva i Sovjetunionen kan jag rekommendera den danske journalisten Leif Davidsens personliga berättelse om Rysslands förvandling i boken ”Dostojevskijs sista resa” utgiven på Prismas förlag.

  Nu har jag återfallit till bloggandet igen. Fast det är väl OK så länge man har något vettigt att säga.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Daniel,
  felet är åtgärdat. Jag skriver för fort.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  BW,
  Välkommen in i bloggandet, du har något vettigt att säga.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • BW

  Tack Stefan, det värmde så här på kvällskvisten en ruggig första november.