Jag återkommer

Nu har det kommit 127 kommentarer om mina inlägg om Norrmalmskyrkan. Och jag har inte ens hunnit läsa igenom dem. Ska försöka samla ihop mig någon gång under torsdagen och skriva ett inlägg med försök till svar på frågor som har ställts till mig. Nu handlar ju inte mitt inlägg om homovigslar utan om vad som kännetecknar krympande respektive växande församlingar, jag kommenterar denna händelse utifrån detta perspektiv. Tycker egentligen att fallet Norrmalmskyrkan är intressantare att diskutera än vad vår halvstatliga och halvoffentliga kyrka hittar på, den har ju gått i statens och husses ledband sedan Gustav Vasas dagar på 1520-talet, och de mönstren är nog svåra att ändra på. Jag och Christer Sturmark har ungefär samma uppfattning om detta fenomen.

Under torsdagen ägnar jag mig bland annat åt att undervisa SALT-studenter (teologistuderande) om att nå ut i media och om bloggande, och dessutom kommer jag att ha överläggningar med en ledande vänsterpartist. Men hoppas på att kunna blogga något. Torsdagskvällen ägnas åt Elimkyrkans styrelse.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Marina Andersson

  Fridens Stefan!
  Det ska bli mycket intressant att få lyssna till dej imorgon.

  Jag är just nu en hängiven SALTARE och stortrivs med att bli lite uppdaterad av
  god undervisning från kompetenta lärare.

  God Bless! vi syns på videolänken!!!

  Marina från Pingst Jönköping

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Jag tycker att det vore hög tid att fundera lite extra över ekumeniken. Vad kan kallas en kristen kyrka och inte? Hur långt får man gå i att sträva mot raka motsatsen av det Jesus vill?

  http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=394

 • uffe

  Jag tycker att alla gamla samfundsstrukturer påminner om kolosser på lerfötter, som snart kommer att rasa ihop. De har, vad jag förstår, dålig tillväxt och består mest av äldre medlemmar. Så det lär nog inte bli så många vigslar.

  Att de nya församlingarna drar till sig ungdomar är inte konstigt, med tanke på den fart och fläkt som deras möten innehåller. Mycket (ofta hög) musik, lovsång och tydliga budskap om vad som är rätt och fel, lockar många. När man är ung vill man ha svar på livets frågor och de svaren får man i dessa församlingar. Om de sedan håller i längden är en annan sak.

  Jag tycker över huvud taget inte att kyrkan ska ägna sig åt vigsel, eftersom det är en civilrättslig process och egentligen inte har med kyrkan att göra. Kyrkan är ju fri från staten och ska inte blanda sig i det som är samhällets uppgift i den här frågan. Den lagliga delen borde skötas på rådhuset, sedan kan de som vill gifta sig inför Gud utforma sin cermoni som de vill.

  Men naturligtvis handlar det om bibelsyn och bibeltolkning, vilket alltid varit ett dilemma för kristna. Det är ju därför det finns så många olika riktningar inom kristenheten, tyvärr, precis som i alla andra religioner och sammanhang. Var och en håller sig till sitt och det får väl tillräknas den mänskliga svagheten.

  Det var något mer jag tänkte på, men jag tappade bort det. Återkommer om det var viktigt. 😉

 • Kyrkendorff

  Spy spydde spytt spyade spyttade spyddade spya spyor spyr!
  jesus susje ejsus ssuje ejuss sseuj osv
  Uppståndelse Tro
  bättre ha en tro än att vara troslös sa den lesbiska transsexuella biflatan,till den bikristne
  Lämnar Statskyrkan imorgon!! min begravning tar väl Riksföreningen för sexuellatjänster hand om tids nog, el? Hoppas Gud håller sig undan ett tag till så att det inte skiter sig totalt när fåren ska räknas in. En Ovanligt Irriterande Dag,i mitt lilla liv.
  Christer Bergendorff

 • O.K

  Uffe

  Du skriver att du gillar hög musik det går dåligt ihop med Jesu bud du skall älska din nästa det finns många äldre med dålig hörsel t.e.x på ett öra då blir det en plåga att vara i kyrkan dom som har hörapparat kan inte använda hörslingan i kyrkan för att t.e.x elgitarrer stör I dag är det knappast någon som profeterar för om dom gör det springer någon fram med en mikrofon
  Undrar hur många Jesus använde när han talade till 5000 män förutom kvinnor och barn