Reflektioner vid tisdagens morgonbön

Jesus sade till sina lärjungar innan han lämnade dem: ”Men när det helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns”. Apg. 1:8. Det reflekterar jag över under tisdagens morgonbön.  Orden gäller oss alla. Jerusalem handlar väl om där vi befinner oss, vårt närområde, våra närmaste. Men Jesus talade också om nästa steg, att sträcka sig lite längre, till Judeen och Samarien, områdena bortom närområdet. Och sedan handlar det om jordens yttersta gräns.

Här kan vi se skillnader på församlingskulturer. Vill vi vara en församling för Jerusalem, att röra oss inom vår bekvämlighetszon, där vi känner oss hemma. Det vi kan. Eller vill vi sträcka oss längre, till Judeen och Samarien. Och när vi har gjort det, att gå till jordens yttersta gräns.

Det är farligt att stanna i Jerusalem för länge. Då stagnerar vi. Vi blir bara upptagna av det vi kan, det vi behärskar, vår bekvämlighetszon. Jesus vill att lärjungarna ska vara i rörelse. Vara expansiva.

Både som församling, som enskilda kristna, eller kanske som ungdomsgrupp, cellgrupp eller bönegrupp behöver regelbundet fråga oss om vi har fastnat i Jerusalem. Vad är vårt Judeen och Samarien. Hur ska vi gå vidare, hur ska vi nå nya människor, hur ska vi börja göra saker på ett nytt sätt, hur ska vi bli bättre på det vi gör. Att inte stå still, att inte slå sig till ro. Det är utmaningen.

Och samma princip gäller på det mänskliga planet. En del företag stannar i en källarlokal. Andra når till Jordens yttersta gräns, jag tänker t.ex. på svenska företag som IKEA, Ericsson, ABB (var svenskt tidigare), Volvo, Scania, HM och många fler som bokstavligen har gått till jordens yttersta gräns, expanderat i hela världen.

En församling kan stagnera. Vi kan stagnera som enskilda kristna. Eller som ungdomsgrupp, cellgrupp eller bönegrupp. Vi fastnar i våra cirklar, våra inarbetade vanor, i vår bekvämlighetszon. Och i vårt jobb kan vi stagnera. Och vårt företag kan stagnera.

Jesus kallar oss till att gå till Judeen och Samarien. Och har vi redan gjort det handlar det om jordens yttersta gräns. Vad betyder det för dig? För mig?

Nu ska jag gå och träffa Elimkyrkans pastorsteam.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Amen! Vi måste verkligen gå ut och inte stagnera där det är varmt och tryggt!

  Men jag har lite konstruktiv kritik: liknelsen med svenska företag är både irrelevant och förvirrande. H&M har brutit mot många mänskliga rättigheter i sin väg till jordens yttersta gräns.

 • Jonny

  Jo, men visst! Det finns väl ofta någon eller några i en församling som har en uppgift utanför hemorten. Men man kan också förstå texten så att Guds rike sprids via människor i allt vidare cirklar, ungefär som dominobrickor eller en stafettpinne.

 • http://lampodikt.blogspot.com/ Jim Berg

  Det här är är otäckt… Människor som ännu citerar ur pocketbok, streamlinjad och kappvänd för att passa i tiden, för att orkeslösa med god ursäkt ska kunna barskrapas själsligt… Usch.

  ”Som sitter i stilmöbel hög och omgiven per krukor bauta, fyllda med insikt om inget. Talar i tungor i talets organ, förtryckarens själ i fashion framställs fin, varken dikt eller hopp kunde göra han fin…”

  Stackars er.

 • http://lampodikt.blogspot.com/ Jim Berg

  Lägger upp en bild av mitt inlägg på min sida, för kvar här?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Hej Stefan,

  Underbart blogg inlägg!

  Skulle vilja fråga om du kan yttra dig om Sven Nilsson’s artikel i Hemmets Vän i dag om ”Pastorutbildningens kris”. Själv tyckte jag det var en utmärkt artikel. Men skulle tyckt om att se/läsa dina åsikter om ämnet.
  (personlig tycker jag vi behöver en pastor utbildning som går i linje med Talbot School of Theology, Dallas theological seminary Westminster Seminary California eller dylikt)

  Gud välsigna och bevara dig!

 • Sigrid L

  På sjuttiotalet sjöngs ibland Lars-Åke Lundbergs sång: Vi vill inte lämna Jerusalem. Kanske borde vi ta fram den igen. Vi sitter alltför tryggt inom våra kyrkväggar.

 • Bennerth

  Jesus sa; följ mig! När Herren får leda ersätts värksamheten av Guds verksamhet.
  Då blir ingen utbränd och trött. Den tidiga kristna församlingen var utbredande
  för att den hade Jesus Kristus i centrum. Följer med stort intresse din blogg Stefan.
  Herren är verkligen för expansion ”men utan honom kan vi ingenting göra” .Herren
  ger drömmar och visioner men även utförandet och fullbordandet av dessa är
  be-ro-ende av Honom. Med önskan om allt gott från godhetens enda källa.

 • Sandra

  Amen jag tycker att det är kul att få läsa om att det funkar det vi gör att orden vi sänder kommer till verk. jag är en ungdom som briner för att få mer kunskap om gud går i en latinskamerikansk församling, går nu igenom ett prov min församling saknar lokal och undrar om det e någon som vet eller kan ge mig tips om en lokal som vi kan prisa vår gud.

  tack i för väg och gud bless

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  ”The greatest thing the church needs in this time, is God’s Holy Spirit.

  You all get up plans and say, ”Now, if the church were altered a little bit, it would go on better.” You think if there were different ministers, or different church order, or something different, then all would be well. No, dear friends, the mistake does not lie there, it is that we need more of the Spirit- his power and influence.

  But now people are saying, ”This must be altered, and that must be altered.” But it would go no better unless God the Spirit should come to bless us. You may have the same ministers, and they shall be a thousand times more useful for God, if God is pleased to bless them. You shall have the same deacons, they shall be a thousand times more influential than they are now, when the Spirit is poured down upon them from on high.

  That is the church’s great lack, and until that lack be supplied, we may reform, and reform, and still be just the same. We need the Holy Spirit, and then whatever faults there may be in our churches, they can never materially impede the progress of Christianity, when once the Spirit of the Lord God is in our midst.

  All we need is the Spirit of God” C.H. Spurgeon