Kristdemokraternas dag i Almedalen

Idag torsdag har det varit kristdemokraternas dag i Almedalen. Göran Hägglund höll kvällens tal. Lyfte bland annat fram det civila och ideella samhällets betydelse, och argumenterade för avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer. En bra idé, det är ju regler som finns i ett stort antal västländer. Av de fyra partiledare jag hittills har lyssnat på i Almedalen, vill jag ge Hägglund en eloge för att han presenterar sin politik utan en ständig pajkastning på de politiska motståndarna. En bra etik.

Hela offentliga Sverige trängs ju på några trånga gator i Visby dessa dagar, och det skapar spännande möten. Fick en liten pratstund idag med vänsterledaren Lars Ohly som var en riktigt trevlig kille. Han berättade att han nu flyttar från Ringvägen på Södermalm, till Liljeholmen alldeles bredvid Södermalm. Han kommer att bo alldeles i närheten av Tantolunden, där vi bedriven Ungdomskyrkan-Konnekt-arbetet.

Under torsdagkvällen åker jag tillbaka till Stockholm.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  KDS /kd var fel tänkt från början. Jag är oerhört kritisk mot Göran Hägglunds sätt att tysta den kristna oppositionen inom partiet. Hägglund må vara hur snäll som helst mot sina poltiska motståndare, men det imponerar inte. De är ju farliga, eftersom de kan slå tillbaka. Alla kristna kan inte ha ett gemensamt intresse i politiken. Detta handlar ju i hög grad om ekonomi. Somliga gynnas av en politik till höger, och andra av en politik till vänster. Det finns inte ett enda kristet parti i riksdagen. De andra partierna struntar i de kristna väljarna ”för de röstar ju ändå på kd” – och även kd struntar i de kristna väljaran ”för de röstar ju ändå på oss.”

  Kd skulle behöva ett rejält valnederlag så att de åker ur riksdagen och får ångra sina synder. Men då är ju risken att SD kommer in i stället – och det är ju ett parti som verkligen borde ångra sina synder. Mest besviken är jag på Mona Sahlin, som har spelat bort chansen för sossarna att få en egen majoritet i riksdagen, genom sitt samarbete i uppgivenhetens tekcen med mp, vilket fick som rekyleffekt att även v måste tas in i samarbetet. En socialdemokratisk enpartiregering med egen majoritet i riksdagen – med ett uppkäftigt, fritt och obunden vänsterparti som opposition från vänster – hade varit toppen. Och det är ju att sprida ut sig över hela det politiska fältet, från vänster till höger, och inte genom att klumpa ihop sig i mitten som de nuvarande riksdagspartierna kan hindra SD att ta sig in i riksdagen.

  Ska kristna aldrig lära sig av homorörelsen, som har motstått frestelen att bilda ett särskilt homoparti, för att i stället arbeta genom de andra partierna. Felet med KDS / kd är att KDS / kd har dränerat de andra partierna på kristna politiker och kristet inflytande.

 • Vägvisaren

  Högerdiket tänker på sina pengar och så tar vi lite samhällsengagemang för att jämna ut det hela. Lite kompromiss här lite där.

  Jo-jo, lagom, ljummen.

  Nej, håll er på vägen! MItt på vägen! Med blicken på Jesus!

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Stefan,nu när Ohly blir granne med Tantolunden kan du passa på att bjuda med honom på lite praktisk kristendoms vandring och bjuda honom på en pankaka och då får han samtidigt se verkligheten vilket inte skulle skada en sekulariserad svensk politiker.

  Kommer han, så kanske fler kan göra en tur med er,(Hägglund?)det kan till och med var lite valfläsk,dom unga ska också lägga sina röster någonstans.

  Gå nu och gör ditt bästa för din nästa,kära medborgare.

  V v v v Thommy Bergenwall

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se roberth

  Lars, du vet väl att Hägglund sa att det farligaste momentet i trafiken är en vänstersväng? eller att den farligaste föraren är den som kör med enbart backspegeln som hjälp?

  Vi måste våga se framåt, inte bakåt. Sossarna måste komma med något nytt. Likaså KD måste ta vara på en hel del saker, snart är KD mer höger än M så.

 • David Axelsson

  Vad skönt att fotbollsallsvenskan snart drar igång igen:)

 • Christian

  Hägglund borde läsa på bättre innan han talar om EMU-omröstning. Alla EU-l’nder är nämligen med i EMU. Sverige m fl länder är dock inte med i valutaunionen.

  På tal om Ohly så var hans far präst/kh i Svenska kyrkan, så han har kanske lite religiösa anlag… :-)

  Förutom det dåliga omdömet att kalla sig för kommunist ligger det honom även i fatet att han håller på djurgården. Men det kanske förklarar saken…

 • O.K

  Matt 6:3-4 Låt din vänstra hand inte få reda på vad den högra gör säger Jesus.Jag har försökt leva efter det men i vår kyrka sänder många in pengar via bankkonton eller kollektomater och jag som vill ge mitt offer i det ”fördolda” försöker att lägga i kollektboxen men jag blir rätt så ensam att lägga i den och då syns det vad jag lägger så jag avstår från att lägga och då får församlingen inte in dom pengar som behövs.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Jag har varit medlem i kd i tio år. Efter fem år flyttade jag till en ny kommun i ett nytt län. Jag ville hinna göra någon politisk insats under mina sista år aktiva år i livet, innan jag drabbas av alzheimer eller hjärnblödning. Så som kd behandlar oss äldre, kan de lika gärna skjuta oss. Det talas ständigt om ”förnyelse”. Vad säger att det måste vara detsamma som föryngring? Under våren 2006 ställde jag ett ultimatum till distriktsstyrelsen, inför valet. Om mobbningen, utfrysningen och osynliggörandet inte upphörde skulle jag inte stödja kd i valet. Distriktsstyrelsen var feg, en hop ynkryggar, för de försöskte skyffla min skrivelse mellan varandra och skjuta ärendet över valet. I mittern av augusti utlöste jag ultimatumet och började driva en kampanj mot kd, och deras dyrkan av avguden Mammon, Dom fick se att jag har en opinionsbildande förmåga, som dom inte hade räknat med. Nej, att någon från samhällets botten, som de trodde att jag kom från, kan uttrycka sig väl, hade de inte räknat med. Tydligen delades distriktstyrelsen i två läger. En kd-riksdagsman ringde till lokalavdelningens ordförande, som i sin tur ringde mig och uppmanade mig att gå ur kd, sedan jag med fem personröster blivit invald för ett annat parti, som jag inte var medlem i, Och som inte hade ställt upp i kommunalvalet, men fick tillräckligt många blankröster för att få ett mandat.

  Förslaget var att jag skulle ställa upp som ”vilde” för kd.I en radiodebatt i februari 2007 mellan mig och kd:s politiska sekreterare i landstinget (numera landsringsråd) satt hon och skröt med ”han har inte heller fått någon ingång”. Hur kan ett parti som säger sig hylla allas lika människovärde skryta med hur de mobbar medlemmar? Om hon hade haft minsta folkvett, hade Sundqvist beklagat att jag hade gått ur kd. Jag har aldrig fått något förklaring till kd:s framlingsfientlighet, för det är vad det är när frimicklarna inte tar någon notis om en kd-medlem som är medlem i Svenska kyrkan.

  Men en av kd:s veteraner i kommunen frågade mig om jag hade flyttat med till den nya verksamheten för förståndshandikappade. ”Ser jag ut att vara förståndshandikappad”, frågade jag. Och fick till svar: ”Det fanns ju två grupper på de gamla stället.” Fel! Det fanns bara en grupp förståndshandikappade. Den andra gruppen var kommunens verksamhet för arbetslösa. Detta röjer två allvarliga fel hos kd: 1) De tror att de kan ställa diagnos på folk så lättvindigt. Om man är arbetslös är man förståndshandikappad. 2) De mobbar förståndshandikappade. Om de i stället hade givit alla en chans att utvecklas efter sina förutsättningar, hade de upptäckt misstaget. Kd är ett mycket farligare parti (för människovärdet) än SD. Men det vore fatalt om SD skulle efteträda kd i riksdagen., Båda ska ut!

  Det är klart att man blir kritisk, när man själv blir drabbad. Det är en helt riktig iakttagelse att kd har lagt sig till höger om moderaterna. Det är inte bra att umgås hela livet i den inskränkta frikyrkovärlden. Vet någon hur det känns, när åldern börjar ta ut sin rätt och chansen till en come back krymper, hur det är att bli behandlad som ett fullständigt värdelöst kryp? Det är kd:s äldrepolitik i ett nötskal. Som ansvarsksännande samhällsmedborgare tänker jag fortsätta bekämpa nazism, rasism och främlingsfientlighet, oavsett under vilken partibeteckning deras fula trynen dyker upp.