Nu laddar jag för samtalet med Gardell

Måndagkvällen ägnar jag i stor utsträckning åt att förbereda mig för offentliga samtalet med Jonas Gardell, tisdag kväll 19.00 i Söderhöjdskyrkan.

Jonas är väl påläst i aktuell Jesusforskning och har noga studerat evangelierna, så jag känner att jag måste uppdatera mig för att kunna hänga med ordentligt i samtalet. Den bok som Libris har givit ut som heter ”Kristen tro” med Alister McGrath som huvudredaktör tycker jag är ett utmärkt hjälpmedel. Köp den gärna, jag hoppas att den finns kvar på lagret.

Jesu gudom, inkarnationen, varför dog Jesus, hur vet vi att han uppstod, skillnader i evangelierna, den typen av frågor kan vi som etablerade kristna ta nästan med en klackspark, men Jonas har utmanat mig att ta mig an frågorna på nytt.

Vem är Jesus?

”nu vid denna tidens slut har han (Gud) talat till oss genom sin son, som han har insatt till att ärva allting liksom han också har skapat världen genom honom … som är … en avbild av hans väsen och som bär upp allt”. Heb. 1:2,3

”Han är den osynlige Gudens avbild … allt är skapat genom honom och till honom. Han finns före allting, och allting hålls samman i honom … han som är begynnelsen, förstfödd från de döda till att överallt vara den främste.” Kol. 1:15-19

”för att alla knän skall böjas för Jesu namn … och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre …” Fil. 2:6-11.

Hur jag besvarar frågan ryms i dessa bibelord. Jag har varken kunskap eller mandat att ändra på vad som står i Bibeln.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Olof Lundgren

  Du kommer att få en tuff match, Stefan. Men, mitt tips är att du vinner.

  mvh/OL

 • Patric Dalid

  Känns väldigt konstigt att se det som en tävling där någon skulle kunna vinna…du får väl berätta om hur du ser på det hela och försöka motivera det och Jonas får väl ge sin syn på det hela och sen får man hoppas att ni kan berika varandra och förhoppningsvis få större förståelse för varandras synsätt, eller?

 • Olof Lundgren

  Detta samtal handlar mer än om att bara konversera. Det handlar också om opinionsbildning. Vilken Jesus kommer att kliva ut genom dörren från Söderhöjdskyrkan, någon gång vid 22-tiden den 9 juni? Rätta mig om jag har fel!

  mvh/OL

 • http://www.efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Absolut, Olof, jag håller med dej; förutom själva opinionsbildningen (den viktiga) handlar det också om att vinna. Fast inte bara en debatt, utan också en människa.

 • Andreas

  För framtida möten, låt mig rekommendera ”Jesus under fire”; http://www.credoakademin.nu/index.php/shop/product/230/

 • Brother Omar

  Även jag måste anmäla lite förvåning över de som utmålar detta som en ”match”. Men åtminstone är kontrahenten i det här fallet närvarande, till skillnad från Ulf Ekmans parodi på ”match” för några veckor sen. Själv är jag dock mest intresserad av hur två personer som båda tycks vara extremt intresserade av personen Jesus ska lyckas tillåta varandra att fortsätta att ”älska” denne Jesus. Eller är syftet att ta av den andre hans glädje i ”sin” Jesus?
  Vad gäller ”opinion” etc: Det handlar alltså även i kyrkan om att ropa högst, vinna scenen. För mig är handlar faktiskt trovärdighet om något helt annat än det som medialogiken bokstaverar. Men vid mina utforskningar under denna vår har jag märkt att även kyrkliga sammanhang i stor utsträckning anpassar retorik och hållning till denna medialogik. Intressant, men lite sorgligt, måste jag erkänna att det känns.

 • Tobias Fritzon

  Nej, lämna match-retoriken därhän!! Det funkar inte i Sverige. Det personliga är avgörande. Se det som en av många steg på vägen. Allt gott! /Tobias.

 • Owe

  Nedanstående citat tagna ur G:s bok om Jesus, är en del av Jonas Gardells privata trosbekännelse!

  ”Kristi kors är ett trolleritrick från Guds sida!”

  ”Evangelierna är inte ögonvittnesskildringar! De är texter som vill få oss att tro på just det sätt författaren tror Gardell avvisar Gud som domare och Jesus som domare. Det var efterhandskonstruktioner som kyrkan lade till.”

  ”Tror inte på jungfrufödelsen, eller att Jesus var syndfri. Att Jesus har blivit så upphöjd och gudomligförklarad är mänskliga påfund långt senare.”

  ”Tror inte att Jesus dog för våra synders skull, Kristus var inget offerlamm”.

  Stefan , när du ikväll klockan 19 står upp för Jesus, så ska du veta att du har många som står på muren och ber för dig.

  Och ni andra här som knorrar över Stefan Swärds ordval ex ”match”. Visst är det en match….en tungviktsmatch i den osynliga världen..sanningen mot lögnen.. renhet mot orenhet…rättfärdighet mot orättfärdighet…o.s.v

  Någon skrev i sin kommentar, ”vilken Jesus kommer att kliva ut från dörren i Söderhöjdskyrkan vid 22 tiden?”….

  Jag kan redan berätta vilken Jesus det är: Den Jesus som hans tjänare refererade till i bibelhänvisningarna “nu vid denna tidens slut har han (Gud) talat till oss genom sin son, som han har insatt till att ärva allting liksom han också har skapat världen genom honom … som är … en avbild av hans väsen och som bär upp allt”. Heb. 1:2,3

  “Han är den osynlige Gudens avbild … allt är skapat genom honom och till honom. Han finns före allting, och allting hålls samman i honom … han som är begynnelsen, förstfödd från de döda till att överallt vara den främste.” Kol. 1:15-19

  “för att alla knän skall böjas för Jesu namn … och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre …” Fil. 2:6-11.

  Stefan :Grattis på förhand till segern ikväll.

 • Thomas Arvidsson

  Hej Stefan!
  Ber om ett gott samtal ikväll. Kärleken till Jesus är viktigare än ”ortodoxi”. Kristi sinnelag väger tyngre än ”kristna åsikter”. Det starkaste vittnesbördet är kärleken, inte kunskapen.
  Jag tror att du är trygg nog i din tro för att kunna samtala – och inte börja ”tävla” som flera verkar uppmuntra här på bloggen.
  ”Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker” – som någon klok person en gång sa…

  Bless!

 • Tomas Ander

  Herren är med dig broder!
  Stå på för Honom som på korset bara allas våra synder och som fysiskt uppstod ifrån det döda! Halleluja!!

 • http://perspektivet.ditttao.se Lars-Erik Wallner

  Bästa Stefan Swärd.
  Trevligt med en blogg som bjuder till saklig debatt om viktiga sker!
  Jag förmodar att du sett Humanisternas reklamkampanj som just startat, med rubriken: ”Gud finns nog inte”. Vägs ände är nådd, när man på detta sätt drar alla religioner över en kam och försöker bortrationalisera ett fundamentalt behov som alltid har funnits i människan. Låt oss skriva om detta. Se min blogg http://perspektivet. ditttao.se
  Med Respektfulla vänliga hälsningar
  Lars-Erik Wallner

 • http://helapingsten.wordpress.com/ micael

  Det värsta med ”Om Jesus” är att den fått så stor publicitet och att så många tror att den återger det senaste och sannaste inom Jesusforskningen. Inget kan vara mera fel. Lycka till, Swärd.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Lycka till,vi ber för dig och din utmaning J,G.

  Ha en välsignad dag Stefan,Jesus din vän är med dig.

  V v v v Thommy Bergenwall. kastasten.se

 • http://bastasorten.blogspot.com Bästa sorten/Olle

  God bless you, Stefan!