Tisdag 9 juni klockan 19.00 – samtal med Jonas Gardell om Jesus

Migränen gick över under torsdagskvällen efter några timmars sömn.

Idag på förmiddagen sitter jag och förbereder lite för nästa ”Agenda Söderhöjd” – då det blir samtal med Jonas Gardell om hans bok, har haft kontakt med Jonas nu på morgonen. Det är nu helt klart att det blir i Söderhöjdskyrkan på Södermalm i Stockholm, Tisdag den 9 juni klockan 19.00 och det blir en direkt fortsättning av vårt lunchsamtal som tidningen Dagen gav en summering av. Daniel Grahn, Dagens tidigare chefredaktör har lovat att vara moderator så att vi får lite styrsel på vårt samtal.

Sitter också och läser på inför det mötet, och ska särskilt läsa in mig på evangelikal Jesus-forskning, läser just nu NT Wright, den brittiske professorn och anglikanske biskopen. Jonas G läser också NT Wright just nu.

Jag försöker ju företräda en ödmjuk och öppen evangelikalism, som följer trenderna i samhället, och ödmjukt och tydligt försöker företräda en kristen hållning i olika frågor, inklusive synen på Jesus. Jag ser fram emot samtalet med Gardell, och jag tycker att vårt första samtal var spännande och intressant, och jag noterade att Jonas tyckte också att det var roligt att få prata med mig, trots att jag har framfört en så tydlig kritik mot hans bok. Tyckte att vi hittade vissa gemensamma beröringspunkter trots att vi teologiskt och i vår bibelsyn står ganska långt ifrån varandra.

Jag överlåter denna tillställning i Guds händer, och ber att jag på ett bra sätt ska få dela mitt vittnesbörd om den Jesus jag tror på, evangeliernas Jesus, den uppståndne Kristus, som har givit sitt liv för att rädda världen. Och att denne Jesus ännu mer ska verka i mitt och Jonas liv. Och i allas våra liv.

Och det är så viktigt att vi evangelikaler inte stänger in oss i våra kyrkor, och bara för fram envägsbudskap, vi behöver också gå in i dialogen och samtalet, och möta alla de människor som brottas med trosfrågor, med Gud, med Jesus, med kyrkan, och vi måste också kunna lyssna på de frågor människor ställer, och de synpunkter som förs fram angående kristna kyrkan. Att klara balansgången att både dela med sig av en övertygande tro, som i grundläggande delar inte är förhandlingsbar, och samtidigt delta i samtalet och lyssna på människors frågor och brottningskamp – det är den stora utmaningen. Med den inställningen vill jag gå in i detta samtal.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Lycka till,Stefan vi ber för dig inför mötet med J.Gardell.

  V v v v Thommy Bergenwall kastasten.se

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Det är bara att gratulera till tillställningen. Jag hoppas att det blir en god argumentation om olika sakfrågor och inte endast bara ett uppradande av ”så här tror-jag”. Det finns ju annars en risk för det. Det finns goda och starka teologiska skäl mot de ståndpunkter Gardell gjort sig till företrädare för, och det vore bra om det kom fram i debatten. Därefter kan man ju lyfta på hatten för varandra och skiljas åt, ense om att man är oense.

  Det enligt min mening lite tråkiga i den debatt som uppstått kring Gardells bok, är inte att han för fram de synpunkter han gör. Han har all rätt till det och inga av de synpunkterna är ju heller något som han själv hittat på, så vitt jag vet. Det tråkiga är inte Gardell, utan det är de aningslösa frikyrkopersoner som är så svaga i sin bibliska och teologiska förankring att de anser att den liberala Jesussynen är en lika god ”kålsuparteori” som någon annan. Efter Gardell-debatten borde vi nog sätta fokus mer på hur vi skulle kunna höja kunskapsnivån i bibelkunskap och kristen lära i våra egna led.

 • http://www.efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Instämmer helt, Mikael! När en tidning som Sändaren (bappar och missionare) aningslöst sprider Gardells bok om Gud som premium till alla nya prenumeranter, då blir man (läs: jag) helt mörkrädd. Hur bra man än tycker det är att Gardell brottas med Gud och Jesus och dokumenterar (viss) samtida forskning, kan man väl ändå inte glädjas åt att boken blir spridd mer än nödvändigt eller att Jonas Gardell bjuds in som soloartist och i praktiken förkunnare till Uppsala Domkyrka och Norrmalmskyrkan? (Det djupt tragiska som alltsammans tyder på är ju att Gardells teologi till stor del delas av många i både Svenska kyrkan och frikyrkligheten – senast hörde jag hur en man i min egen församling läst boken och funnit den ”bra”!).

  En helt annan sak är det när Jonas Gardell – som nu – bjuds in till samtal med någon som har ett helt annat perspektiv än han. Då blir det inte propaganda för sämsta sortens liberalteologi (+ ett och annat guldkorn, medgives!) utan en möjlighet att ta ställning till Nya testamentets utmaningar och sanningsanspråk.

 • Uppbyggelseprojektet

  Till Thommy Bergenwall. Var vänlig och förklara varför du har valt att kalla din hemsida för kastasten, vi har observerat att det är bara en person som kommenterat i din blogg! Det är ingen mening att du hänvisar dit, folk söker sig inte dit eftersom alla tycker det är konstigt att en kristen kallar sin hemsida för kastasten!. Du programmerar in ett latent aggresivt beteende i människors undermedvetande, genom att ständigt gång på gång uppmana människor att kasta sten. Det kan skada människor. Och ge bumerangeffekt! Och det är inte Guds kärleksfulla vilja. Skänk blommor istället. I övrigt så rekommenderar vi dig vänligt men bestämt att raka bort mustaschen! Och döpa om din sida till: kasta INTE sten!!!!

 • Patric

  Jag tycker att det är jättebra att du fortsätter samtalet med Gardell, det är starkt gjort. Sedan tycker jag att man måste nalkas det hela med inställningen att det faktiskt kan vara så att andra har hittat synvinklar som jag har missat. Vi kan heller inte gå omkring och vara rädda för att andra ska bli vilseledda, vi måste lita på andra människors förmåga att bilda sig en uppfattning själva och sedan välja hur de vill tro. Jag tror också att vi lätt får panik bara för att någon försöker beskriva Gud, den han är och det han gör med andra ord och bilder än vi är vana vid. Vi fastnar lätt i ett visst språkbruk där sjäva orden i sig blir viktigare än den sanning och betydelse de används för att beskriva. Jag har både läst boken och varit och lyssnat på honom i Umeå och tycker att han har tillfört en hel del till min tro i alla fall. Sen får man ju ta honom på orden när han flera gånger i boken uppmanar läsaren att läsa kritiskt och inte bara tro allt han skriver..

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  kanon, är de bajen match i stan med, då åker jag 😛

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Desstuom, om jag dyker upp hoppas jag att de finns gratis fika till en stackare som åkt 20 mil?

 • karl

  Hejsan Stefan ! Kul att du tar fighten för Kristus .Annars undrar jag hur du tänker kombiniera föreståndarskapet i Elim med samhällsengagemang.kommer du att sluta med dina andra ansvar? Hur tänker du jobba ekumenisk med kyrkorna i Stockholm? Jag menar alla verka hålla sig till sitt. Om inte annat vi borde fylla själva kungsan om alla kyrkor talade med varandra här i Stockholm. Hur tänker du överbrygga kyrkornas åvstånd? finns det nån plan att gå ihop med Pingst ?tack för svaret Karl

 • Uppbyggelseprojektet

  Vi önskar Thommy Bergenwall lyckatill!

 • Ronny

  Bra skrivet Patric

 • Ronny

  Mikael Kardel Detta är en 5 poängare av dig detta är vad som behövs i pingst och frikyrkorna sen länge anser jag , och även i de traditionnela Kyrkorna:

  Efter Gardell-debatten borde vi nog sätta fokus mer på hur vi skulle kunna höja kunskapsnivån i bibelkunskap och kristen lära i våra egna led…

  Guds frid och välsignelse !!! Ronny en pingstvän Matt 28:18-20

 • http://www.metrobloggen.se/kockenochpingvin Kocken

  Oj, oj, oj idag har Pingvins handläggare på A-kassan läst bibeln http://www.metrobloggen.se/kockenochpingvin

 • Olov

  NT-Wright’s forskning kan knappast klassas som ”evangelikal Jesusforskning”. NT Wright är en av världens främsta exegeter oavsett vad man har för åsikter om det ”evangelikala”. Sedan är det naturligtvis sant att evangelikaler har märkt att Wright’s forskning ligger helt i linje med en evangelikal syn på Jesus, men det är alltså inte utgångspunkten för Wright’s forskning.

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

  Vi får väl då bara hoppas att Gardell inte beter sig i Söderhöjdskyrkan på samma sätt som han betedde sig vid sitt senaste framträdande:

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/article5268580.ab

 • Robert L

  Berndt Isaksson: Det är sådana kommentarer som du lägger ovan som gör att kristen tro inte har större utberedning i detta landet. Men det förstår du inte.

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Ronny, de är väl snarare så att många kristna borde skämmas eftersom gardell kan bibeln bättre än de absolut flesta?

  Och Bernt. De där är en humor festival, han kör något som heter standup. Och det är en sorts komik. Man kan inte förkasta allt man inte förstår…

  Robert L: Word.

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

  Till Robert. Aha, så kristen tro och dess utbredning står och faller med att man bejakar att Jonas Gardell får spy ut sina minst sagt hädiska ”dogmer” om Jesus och hans försoningsverk i våra kyrkor. Yttrandefrihet är värdefullt, men vi har ingen anledning att upplåta helgade Gudstjänstrum för budskap som enbart handlar om provokationer och att trampa på det som är det mest heliga och centrala i vår kristna tro.

  Men något säger mig att det är något du inte begriper…

  Mvh

  Berndt

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Bernt, du ursäkta, men jag antar du prata rmed den andra robert….

  Men i vilket fall som, du vet inte vad gardell kommer att säga i söderhöjds kyrkan eller hur? Så allt snack om vad han kommer säga är bara skitsnack. Du begrepp ju inte ens varför han gjorde som han gjorde på länken du gjorde?

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

  Till Roberth

  Gardell säger väl rimligen det han säger i sin aktuella bok, eftersom den är utgångspunkten och den som han talar för.

  Beträffande Gardells s.k. humor så är den ju väl känd för hela svenska folket sedan många år – och aldrig någonsin har den visat sig vara annat än sjuk och mycket snuskig humor. Uppskattar du den sortens humor så är det upp till dig.

 • inid

  Vad vi behöver i våra församlingar är renhet,renhet och åter renhet och förkrosselse.Människor behöver renas i Jesu blod från synd och orenhet. Jag gick in och tittade på webben i AB och jag mådde fruktansvärt illa. Måtte Herren förbarma Sig över vårt arma land.

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  ja bernt, jag vet ju vilka du upplät ett gudstjänstrum åt en gång, så sent ska syndaren vakna.

  Vad beträffar jonas, så får han svara för sin humor, och det som var i klippet är inte alls särsklit ”farligt”.