Hälsning från Jesusmanifestationen

Nu befinner jag mig i Kungsträdgården i Stockholm, och Jesusmanifestationen pågår just nu. Det är massor av folk här. I fjol var det 13.000 och man säger att det är fler i år än vad det var i fjol. Har bland annat lyssnat på Hakon Långström, Stanley Sjöberg, Niklas Piensoho, Ulf Ekman, Göran Skytte och Berit Simonsson. Tyckte nog att Skyttes korta predikan var en riktig höjdare, han är utan tvivel en av Sveriges främsta evangelister för närvarande. Det kunde man inte tro om den gamle ateistiske kommunistjournalisten att han skulle bli väckelsepredikant.

Det är bra att vi kristna ibland kommer ur våra kyrkobyggnader, och enskilda satsningar, och gör något större och något gemensamt. Och att hitta de gemensamma nämnare vi har som kristna. Arrangemanget började med att Hakon Långström läste upp från en trosbekännelse om den Jesus vi tror på.

Och stämningen är härlig, folk är glada och entusiastiska. Och det roligaste av allt är att många av de dynamiska invandrarkyrkorna finns med, och står tillsammans med oss som är födda i Sverige.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://adamdavidsson.blog.com adamD

  Lämnade gudstjänsten i Kungsträdgården efter ett tag eftersom det inte kändes bra med alla anpassningar till katolska och ortodoxa kyrkan. När vi som stod till höger om scenen höll på att bli kvävda av rökelsen kändes det extra obekvämt.

 • Ylva

  Ja, det kan vara jobbigt att behöva konfronteras med andra kristna!

 • Staffan D.

  Polisens första siffra var 20.000 deltagare, enligt Dagen. Hur räknar man? Ända uppåt Hamngatan, framför serveringen, satt många som helt klart lyssnade aktivt på vad som sades från scenen.

  Helt oteologiskt kan ju somliga vara allergiska mot rökelse o.d. Själv ogillade jag musiken starkt; diskanten låg vid smärtgränsen för mig, och basen var så där eländigt genomträngande. Så var det 2008 också. Försöker man vara ”folklig och gemen” genom den sortens dunkande?

 • http://adamdavidsson.blog.com adamD

  Ylva,

  jag känner inte att jag kan stå för den typ av ”kristendom” som t ex ortodoxa och katolska kyrkan (och till viss del även SvK) står för med oskäligt upphöjande av ett ordinerat prästerskap, ockult mässfirande, gudsförminskande och distansierande gudstjänstformer, statskyrkosystem med massdöpande av barn etc. Jag upplever att det är en totalt nytestamentligt främmande typ av församlingsgemenskap som jag inte vill presentera för dem som ännu inte tagit emot evangeliet och valt att följa Herren.

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se roberth

  adam, ortodoxa, och katolska kan inte stå för din sk kristendom heller, men de kunde hålla god min och inse att jesus är den som ska stå i centrum, inte våra tolkningar och motsättningar.

  gött tyckte jag som var där, helt underbart.

 • http://sedtantumdicverbum.blogspot.com/ sfish

  Ja, Adam, som katolik kan jag säga att jag också upplevde vissa inslag i manifestationen som inte riktig i min stil (t.ex. att heja på Jesus som att han vore en löpare vid mållinjen i något friidrottssammanhang). Likaså tyckte jag att några katoliker kunde låtit bli att ta med sig en Mariabild (inte för att jag tycker att det är fel i sig, men det var fel sammanhang). I och för sig var dessa katoliker polacker, och förstod förmodligen inte svenska tillräckligt bra för att inse sitt misstag. De flesta katoliker som hade med sig något utöver sig själva hade dock en Jesusbild. Det jag försöker ha sagt är att Jesusmanifestationen aldrig kommer att vara ”perfekt” i någons ögon, däremot kan man se till att genom en sann kristen kärlek och omtanke göra denna dag till en positiv dag för alla runtomkring, och strunta i sig själv en stund.

  God bless!

 • Erik Kennet Pålsson

  Eftersom det var jag som incenserade böneskålar, podium och folket med rökelse (och därefter den syrisk-ortodoxe prästen) beklagar jag om någon känt sig kvävd av all rökelse. Det var inte avsikten och jag har svårt förstå hur man kan känna så utomhus på ett torg. Men det bör naturligtvis inte förstås bokstavligt.
  Rökelse är annars en biblisk symbol för hur våra böner genom Jesus Kristus stiger upp som vällukt inför Faderns ansikte. Rökelse var en av de vise männens gåvor till Vår Herre.
  Vad gäller Stefans blogg noterar jag att han inte nämner biskop Anders bland talarna. Inte heller påvens predikant padre Cantalamessa som orsakade ovationer bland de troende när han talade om ekumenikens grund, vår tro på Jesus Kristus.
  Personligen ser jag EFK som det minst ekumeniska i den svenska kristenheten och det gläder säkert en och annan. Frågan är om det gläder Jesus Kristus, vars kropp är sargad på grund av vår splittring.
  Erik Kennet

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Erik Kennet Pålsson,
  Jag tyckte att padre Cantalamessa höll ett lysande tal. Anledningen till varför jag inte skrev det i blogginlägget var att han talade lite senare i programmet, och jag skrev mitt blogginlägg medan manifestationen pågick, så jag hade alltså inte lyssnat på honom i skrivande stund. Biskop Anders tal missade jag tyvärr, det kan hända att han talade medan jag satt inne på infocentret och skrev mitt korta blogginlägg. Beklagar detta, men det var ingen som helst avsikt att nedvärdera de katolska inslagen vid manifestationen. Jag var inte på manifestationen som journalist, utan mina korta blogginlägg var enbart spontant, där jag främst ville lyfta fram hur många som var där.
  hälsningar

  Stefan Swärd

 • Erik Kennet Pålsson

  Stefan,
  det gläder mig att det berodde på bara detta att Du inte ännu hört dem. För mig var det stora och gripande med Jesusmanifestationen att vi kan samlas kring Jesus Kristus oavsett hur vi tolkar den heliga Skrift i övrigt. Vi katoliker är ju ingen invandrarkyrka. Vi var först på plats och förkunnade evangelium innan vi fick lite tysk import av lutherdom och sedan lite amerikansk frikyrklighet. Idag tycks det mig verkligen som vi behöver Petros, Klippan, som Jesus förutsåg. Påven är idag den som bäst förkunnar biblisk tro. Och därför behöver vi verkligen varandra, alla vi som anser att denna är det bärande för vår kristna tro. Eller vad tycker Du?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Erik Kennet,
  Vi behöver varandra, och jag har stor respekt för Katolska kyrkans bidrag i den gemenskapen.

  hälsar

  Stefan Swärd

 • http://adamdavidsson.blog.com adamD

  Erik Kennet Pålsson

  Du får gärna motivera ditt påstående om att ”Påven är idag den som bäst förkunnar biblisk tro”. I nuläget är jag frestad att föreslå dig att köpa en ny bibel för att det verkar vara fel på den du har.

 • Erik Kennet Pålsson

  adamD
  Jag har läst en mängd bibelöversättningar i nu drygt 45 år och får ständigt på nytt bekräftat min kristna, katolska tro. Det för naturligtvis för långt att på denna sida motivera hur och varför. Är Du intresserad finns en sajt på nätet med över 2000 hänvisningar till Skriften: http://www.scripturecatholic.com

 • Jeremia

  Ekumenisk enhet samlar allt slags tro i en enda jätte-kyrka, där många gudar har sitt säte och boning, och de ropar till varandra!!! Här samlas gnosticism, occultism, och tro på ”vad som helst”, mysticism, bland-religion-er m.m.! Att göra detta till en s.k. Jesus manifestation är ett löje! Vakna upp, medans tid är!