18.000 i Kungsträdgården

Det kom nyss en uppgift om att 18.000 är samlade för gudstjänst i Kungsträdgården. Jag letar i minnet, men jag tror att det är den största kristna samlingen i modern tid i Sverige. Jag tror att vi måste gå tillbaka till 50-talet för att hitta liknande nivåer. Eller har någon bloggläsare uppgift om någon kristen sammankomst i Sverige senaste 50 åren som har samlat minst 18.000 personer vid ett och samma tillfälle? Är det en ny tid för Sverige som vi börjar se?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Maja

  När Katarina kyrka brunnit samlades 4000 personer tror jag att det var på kyrkbacken för mässa, och 2000 tog nattvarden. Det är ganska många.

 • Katta

  Frid Maja!
  Är du samma Maja som heller skulle ”stirra in i en vägg t ex eller se på när vatten kokar eller att låta sig sövas ner i djup, djup medvetslöshet” än att kolla på denna sidan igen? Kul att du ändrat dig i så fall!
  Stefan och ni andra,
  Tänk i så här stora samlingar kan ju t.ex. jag, som älskar Jesus och tror att jag är förlåten, smyga mig in trots att jag inte är duktig nog att finnas med till vardags… Är det bra eller dåligt? Alltså, menar inget illa utan undrar ärligt, är jag, som fått nåd att verka i kategori 3, men nu endast är välkommen i kategori 1 (inte pga homosexualitet, utan skilsmässa och omgifte + att jag inte kan garantera att vara lugn om jag blir pressad och stressad) skulle jag vara önskvärd på Jesus manifestationen?

  Gud välsigne er alla!

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se roberth

  Maja: Bara Nyhemsveckan samlar ett antal tusen fler än så. En extra ordinär söndag i Fillan i STHLM eller Jönköping kan ta in 4000… Så de är egentligen småpotatis…

  Däremot 18 000, de är inte dåligt. Hade inte Einar Ekberg publikrekord länge i kungsan, tills the ark hade en gratis spelning för många år sedan… tror ekberg spela 53 och de var ca 30 000 där då.

  Det är absolut den enskilt största ekumeniska samlingen om inte annat.

 • Maja

  Haha, har jag sagt det? Ja jag heter Maja! Men man stiger aldrig ner i samma flod två gånger va?
  Och du Katta, glöm inte att Gud ser dig. Duger du inte så duger du inte. Lycklig jag som inte tror på några kategorier. Högst i tak har den kyrka som inte har några väggar.

 • Maja

  Jag tycker det är fint med tvåtusen spontannattvardare vid en nedbrunnen kyrka, jag.

 • Maja

  Och många.

 • Katta

  Frid igen Maja!
  Kul du tog mitt skämt för ett skämt!
  Vad gäller Gud så är jag otroligt tacksam att Han ser mig och att det är Han som ska döma mig! Vi har gjort upp och har frid mellan varandra.
  Men jag erkänner att jag inte är helt fri från att bli sårad av människor och därför gillar jag raka rör, bättre folk säger till mig att jag inte är välkommen än att jag kommer och märker att de hade tyckt det var roligare om inte jag var där och drog deras rykte i smutsen med min närvaro.
  Och det är inte menat som nåt bittert gnäll, jag har alltid trott att jag inte är lika mycket värd som andra, men Gud har helat mig från det nu, så jag vet att Han älskar mig lika mycket som vilken ”höjdar-kristen” som helst. Därför behöver jag inte tränga mig på där jag inte är önskvärd. Det vore kul att kunna vara med, men Gud bekräftar mig hemma i skogen.
  När jag har Jesus har jag allt. Om så alla vänder mig ryggen så har jag ändå allt jag behöver i Honom. Inklusive hjälp att förlåta…
  I himlen kommer vi med glädje att stå bredvid varandra och lovsjunga i evighet för då är vi fria från köttet!

  Kramar till alla kära syskon

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se roberth

  maja, absolut, alla samlingar är bra samlingar.. där tre eller fler är samlade…

  däremot om man jämför statisitik och siffror så slår sig 2000 ganska dåligt emot 18 000 eller 10 000…

 • TB

  Inte för att ”tävla” men – kan vara kul och uppmuntrande: Min fru var en av 4 pers som var med och startade en ny församling för 11 år sedan. När hon (av en slump) råkade hamna på gudstjänst var det deras 10-års jubileum. Förutom att ha knoppat av sej i ytterligare 4 systerkyrkor, var antalet medlemmar (nästan alla ”från gatan”) uppe i ca. 2.000 st.
  Som ni förstår kommer hon inte från Sverige, men stadens storlek är som Malmö!
  Och det är samme Jesus som predikas. Jag har varit där, känner pastorn lite och inte har de ”högt i tak” med svenska mått inte!

 • TB

  Forts. på 9:

  Nämnda pastor och hans pastorskollegor hade nog inte ägnat EFK-debatterna många minuter. Ska faktiskt fråga dem nästa gång jag får tillfälle.

 • wildwest

  På Einar Ekbergs konsert i Kungsan var det ingen som räknade som polisen gör idag. Men uppgifter på 30,000 finns nämnda. Ser att svt.se har den siffran i samband med programmet av Mattias Agnesund för några år sen. Wikipedia säger 35,000 1953 på Stockholms 700årsjubileum (jag fanns inte på den tiden, men var det enbart Ekberg som sjöng då? Om inte kan man kanske inte kalla det en helt kristen manifestation). För övrigt har jag för mej att Mattias Agnesund i sin bok diskuterar publiksiffran och kommer fram till att 30,000 helt enkelt inte kan få plats, att det nog snarare var 20. Men jag har inte boken här och kan kolla hur han resonerade.

  Mötena på Hovet med Yonggi Cho, kan det ha varit 1994?, drog åtminstone full hall flera kvällar, min bror skötte ljudet och jag var där. Ca 13-14,000 var där. Som statistikfreak är det lite kul med sånt här.

  Hur man än vänder och vrider på det så var lördagens kristna samling en av dom största som nånsin ägt rum i Sverige. Och detta i den mörkaste tiden för kristendomen sen 1100talet. Så detta måste helt enkelt få andliga effekter.