Nu höjer jag rösten

Med anledning av tidningen Dagens minst sagt vinklade huvudrubrik idag kring denna debatt så känner jag mig nödgad att kommentera detta. Det handlar om tjejen som egentligen inte borde få vara med i en EFK-församling för hon är homosexuell.

Nu blir jag inte så diplomatisk i vad jag säger, mer spontan och personlig.

Jag har varit EFK-pastor i Stockholm 20 år. Och jobbat med kristet ledarskap i Stockholm hela mitt vuxna liv. Det finns nog ingen sexuell störning eller frestelse som jag inte har mött under dessa år. Jag har mött människor som sexuellt attraherats av lik, av djur, jag har mött sexmissbrukare, har jobbat en hel del med att hjälpa pedofiler m.m. Jag vet inte hur många dagar av mitt liv jag har engagerat mig i att hjälpa och stötta människor som brottas med sin homosexuella läggning. Och jag tror att det sista vi ska göra är att förtränga, tysta ner, sopa under mattan. Hela min pastorsgärning har handlat om att få folk att sluta sopa under mattan, och alla våra böjelser, frestelser, skavanker, det vi skäms för – behöver upp till ytan och bearbetas inför Gud och i församlingsgemenskapen. Det är nödvändigt för rening, upprättelse och befrielse.

Det största sveket mot de homosexuella vänner jag har haft handlar om att säga att nu är allt tillåtet, du får gärna leva så här, och vara med i församlingen. En del av dem söker sig till gemenskapen för kraft och hjälp till ett nytt liv. En kompis till mig levde ett promiskuöst homosexuellt liv i 20-årsåldern, och mötte Jesus. Och blev förvandlad, och kom helt på egen hand till insikt om att han levde fel och omvände sig, och började från början. Trots bisexuella böjelser, gifte han sig heterosexuellt och har sedan lyckats leva i ett troget heterosexuellt äktenskap. Och tar avstånd från från homosexuell livsstil på grund av sin kristna övertygelse. Han skulle aldrig vilja ha en kyrka som skulle acceptera den homosexuella livsstilen och inte vilja utmana till omvändelse.

Och jag tycker att det är ganska tröttande med dessa resonemang om att den och den får inte vara med.

Vi har en kyrka i Sverige där alla får vara med, utan något krav på omvändelse, efterföljelse, överlåtelse, engagemang, kristen livsstil, närvaro, att man lever efter Bibeln – det är Svenska Kyrkan. Där kan du vara med och vara rasist, förtrycka kvinnor, vara självisk materialist, vara våldsbenägen, du behöver inte ens tro, du kan vara hur girig och avundsjuk som helst, utveckla vilka sexuella böjelser och beteenden som helst, och ingen kommer att bry sig.

Frikyrkorna bildades på 1850-talet och framåt för att vi inte gillade den modellen. Frikyrkorna bildades för att man ville ha ett församlingsliv i överlåtelse, med aktiv närvaro, och där man aktivt utvecklade en kristen livsstil enligt Bibeln och i efterföljelse till Jesus.

Därför vill jag vara med i en frikyrka. Jag vill inte vara med i en mesig kyrka. Trots att jag är en välkänd kristen ledare så kämpar även jag med synden. Jag vill bli tillrättavisad, utmanad, ifrågasatt, men samtidigt älskad och bemött med nåd. Jag vill att min benägenhet till andlig ljumhet konfronteras, jag vill att den själviskhet, girighet och materialism som man lätt utvecklar som väletablerad Stureplanskonsult, jag vill bli utmanad i detta i min kyrka. Jag har vid ett antal tillfällen böjt knä vid korset i Söderhöjdskyrkan för att bekänna min synd som gäller ljumhet och materialism.

Alla som vill att frikyrkorna ska bli som Svenska kyrkan, och de församlingar som vill vara sådana, där alla får vara med utan några omvändelsekrav, är det inte bättre att de går med helt och hållet i Svenska Kyrkan. Och vi som vill ha församlingar med fokus på lärjungaskap, efterföljelse, konfrontera vår synd – kan inte vi få satsa på detta – utan att ständigt förhånas och utsättas för gliringar av olika slag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Pingströrelsen skall tydligen – enligt C-H Jaktlunds blogg – ha en samtalsdag i denna fråga på fredag. Tydligen vill inte journalisten Jaktlund störa i förväg eller ens berätta om denna samtalsdag, förrän saken ställts på sin spets.

  Så här skriver Jaktlund:

  ”Haggaj: Av två anledningar har inte frågan ställts till Pelle Hörnmark just nu.
  1. De här artiklarna har behandlat EFK. Hörnmark jobbar inom Pingst.
  2. Pingst ska på fredag ha en stor annonserad samtalsdag kring vad en församling är, vem som får vara med och vem som får vara pastor. Jag tycker det känns naturligt att låta den dagen komma först.”

  Tror någon att en politisk journalist skulle låta riksdagen ha en diskussion i fred innan man ställde frågor. Vad är det för journalister som bevakar frikyrkan egentligen? Är Jaktlund en journalist eller en del av agendan?

 • Hugo

  Stefan,
  du verkar ju helt direktimporterad från stenåldern.

 • Hugo

  Eller nej, vänta, då var det ju ok att vara homosexuell.

 • wildwest

  Vi är många stenåldersmänniskor…

 • L.E.

  Stafan !

  Ibland brukar jag applådera även i kyrkan, när något riktigt bra sägs
  Att Du ”kommer ut” med dessa knivskarpa rader är någonting viktigt
  och värt – en lång applåd. Du för upp ”diskussionen” på en nivå den förtjänar …..
  Kanske inte så mycket för att du (i mina ögon och öron) har ”rätt”
  – utan mera för Din passion för det som är sant, uppriktigt och evigt.
  (Dina exempel och erfarenheter bland ”syndare” är oerhört talande
  och viktiga att lyfta fram, diverse ytliga åsikter, trivialiteter och synpunkter faller
  därmed platt till marken – fantastiskt bra !)

 • http://www.kumlapastorn.blogspot.com Kumlapastorn

  Jag tror inte pastorer i frikyrkan i gemen är fega och hukande, som någon antydde tidigare. Däremot är bruset enormt – bara denna bloggpost, som är skriven idag har över 100 kommentarer… Det är ibland överväldigande att delta i sådana här samtal.

  Jag skulle vilja uttrycka mitt tack till Stefan. Det är ibland välgörande med texter som denna. Jag tänker att det gäller att vårda en av de djupare, grundläggande frågorna som finns med i denna debatt: Hur ser vi på omvändelse på livets alla områden? Det är, som många påpekat, skillnad på att kämpa som syndare och att försvara den synd man kämpar med.
  Talet om att ”den som är utan synd…” blir därför helt missriktat just här. Ingen av oss är utan synd, och det är vi alla smärtsamt medvetna om.
  Den som kämpar med ex-vis sin girighet, sexualitet eller sin oförmåga att förlåta måste få vara varmt välkommen. Det är min och många andras smala lycka att det är så. Men den som börjar försvara detta och hävda att det är förenligt med kristen efterföljelse måste ifrågasättas och utmanas. Brottningen kan vara hur djup och omfattande som helst på livets alla områden, så länge man inbjuder till just brottning och kamp mot frestelser och synd.

  Jag tror problemet uppstår när vi blandar begreppen, och förlorar samtalet om omvändelse någonstans på vägen. Många av oss som verkar i en lokal församling känner att detta är frågor som ständigt måste återerövras och samtalas om så öppet och ärligt som det bara är möjligt. Annars är det nog som Stefan säger: Vi förlorar något viktigt som har med vår syn på efterföljelse, församling och ett överlåtet liv att göra.

  Fredrik Lignell
  EFK-pastor

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Wildwest. Men du måste väl medge att vad som är synd åtminstone IBLAND varierar från sammanhang till sammanhang? Jag antar att du tex fullständigt struntar i väldigt många av uppmaningarna i 3:e och 4:e Mosebok.

  När man påstår att det varierar vad som är synd betyder inte att allt blir relativt eller att man struntar i Bibeln. Men om man ska avgöra om en handling är synd måste man ta hänsyn till en persons kunskap, bakgrund, mognad och riktning. Att bara prata om synd eller ej blir enormt fyrkantigt och alltför obibliskt, väldigt många av dom etiska spörsmålet i skrifterna ser inte alls ut på det sättet utan handlar istället om bättre och sämre, se tex hur Jesus resonerar i bergspredikan, eller Paulus i 1 Kor 7.

  Sen kan man undra varför det är så viktigt för så många att klappa händerna och säga ”heja, heja”. Många här tycks utgå från att dom som har en öppnare syn på samkönade relationer och/eller församlingsmedlemskap på något sätt är fega och medvetet kompromissar med ”sanningen”. Men är det verkligen så?

 • http://senapochfikon.blogspot.com/ hapax

  Stefan (nr 52),
  Det stämmer att Svenska kyrkan inte utesluter någon på grund av bristande tro eller vandel. Men därav kan man inte dra slutsatsen att Svenska kyrkan inte står för något, eller inte uppmuntrar lärjungaskap och efterföljelse. Det innebär bara att vi har olika definitioner av vad det innebär att vara medlem (eller tillhörig, som det egentligen heter i SvK). Och att vi har lite olika syn på hur man bäst uppmuntrar till efterföljelse, och exakt vad denna ska bestå i. Men jag är säker på att Svenska kyrkans församlingar fostrar lika många lärjungar som EFK:s församlingar.

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Fredrik: ”Annars är det nog som Stefan säger: Vi förlorar något viktigt som har med vår syn på efterföljelse, församling och ett överlåtet liv att göra.”

  Kan det inte vara så att vi redan har förlorat detta? Är inte dom flesta ”kristna” om vi ska vara ärliga av samma skrot och korn som andra människor? Lever verkligen församlingarna idag tydligt ut en alternativ och attraktiv livsstil? Och kan det inte rentav vara så att det är just på grund av att vi REDAN HAR förlorat vår sälta, som det är så viktigt att åtminstone håla bögarna ute, då har vi åtminstone en grej som gör oss lite annorlunda?

  När en rörelse som tex Bruderhof (http://www.churchcommunities.org/) kritiserar samkönade relationer, då känner jag åtminstone att jag vill lyssna, men när kritiken kommer från sammanhang som i övrigt blivit totalt utslätade har åtminstone jag svårt att ta det på allvar.

 • http://www.kumlapastorn.blogspot.com Kumlapastorn

  Jonas!
  Jag har alltid svårt för generaliserande slängar som de du just gav. Min erfarenhet är att dessa frågor är mer komplexa än så. Visst, frikyrkan har ett jättejobb att göra när det gäller radikalitet och efterföljelse. Samtidigt finns det massor av goda exempel på hur vi tillsammans brottas med detta. Alldeles oavsett dina erfarenheter av ”totalt utslätade” sammanhang ser jag många prov på radikal efterföljelse hos människor runt omkring mig.
  Dessutom har jag aldrig hävdat att vi ska ”hålla bögarna ute”. Om du läser min kommentar ovan handlar det om andra frågor och mekanismer. Alla som kämpar är välkomna, men den som försvarar sin livsstil in absurdum måste få ifrågasättas. Vare sig det handlar om girighet, oförlåtelse, arrogans, svartjobb…

 • http://andin.nu/blog Karl

  Jag blir bekymrad var och varannan gång jag läser denna blogg. Ofta ställer jag mig frågan om det verkligen är så här EFK är, men jag brukar tänka att det nog bara är denna man. Men de verkar inte stämma – 100 kommentarer och de flesta prisar honom. Hur är det möjligt?

 • TB

  Hallå nr. 97!
  Han som har facit i sin hand var till FÖRE stenåldern. Det var t.o.m. Han som skapade dinosaurierna! Om Honom står det mycket, bl.a. att änglarna lovsjunger konstant: – ” Helig, helig … ” Änglarna verkar inte ens vilja ha rösträtt.
  Församlingen som diskuteras är inte en scoutrörelse, bostadsrättsförening eller någon annan intresseförening. Tyvärr verkar det i många fall blivit en teologisk diskussionsgrupp med utrymme för tidens nycker och förändringar.
  En dag blåser Far i himlen i pipan, och då kommer ALLA att falla ner på sina knän,
  inräknat bloggaren, jag och nr. 97 – oavsett vad vi tyckte här. Vi kan faktiskt förekomma lite genom att fråga Honom vad Han tycker, acceptera svaret och inse att därovan styrs inte med demokrati. Vi har ju också fått lära oss att be: – ”Ske Din vilja i himmelen SÅ OCK PÅ JORDEN…”
  Nr. 87+88:
  Just ”gruppen” homosexuella är f.t. ett hett ämne. För några år sedan var det inte ens tänkbart att en liknande debatt skulle föras. Det är minst lika lågt att räkna upp andra ”synder” som jämförbara med detta. Saken handlar ju faktiskt om just homosexuell samvaro skall vara o.k. i församlingen. Frågan gäller inte frosseri, förtal eller ens aktiv dödshjälp. Känner själv HS-par som jag tycker mycket om som människor. Skulle gärna se dem i kyrkan, men tror inte de är ”mogna” för detta. Varför? Jo, för de försvarar med näbbar och klor sin rätt att leva så.
  Är dessutom övertygad om att varken Stefan S. eller någon av oss som gläds åt hans ord skulle vilja kasta en sten för att skada en medmänniska.
  Jesu ord var riktade till en grupp män som stod beredda att bruka våld mot en kvinna.
  Så missbruk av dessa Jesu ord för att försvara felaktigheter undanbedes.

 • kjell

  Inlägg 85 janne melkersson då har du missat att läsa 1 mos 19 som handlar om när Lot försvarade dom män=(änglar)som han tagit emot i sitt hus när dom homosexuella männen ville att Lot skulle lämna ut sina gäster Lot såg det som en så svår synd att han hellre lämnade ut sina två döttrar som var oskulder///Jag hoppas att fler läser detta

 • http://www.transc.blogspot.com Josef Edebol

  Stefan,
  Jag vet inte riktigt om jag tycker att allt det du skriver är så hedervärt.

  ”Vi har en kyrka i Sverige där alla får vara med, utan något krav på omvändelse, efterföljelse, överlåtelse, engagemang, kristen livsstil, närvaro, att man lever efter Bibeln – det är Svenska Kyrkan. Där kan du vara med och vara rasist, förtrycka kvinnor, vara självisk materialist, vara våldsbenägen, du behöver inte ens tro, du kan vara hur girig och avundsjuk som helst, utveckla vilka sexuella böjelser och beteenden som helst, och ingen kommer att bry sig.”

  Jag tycker att det här uttalandet speglar ett ganska märkligt förhållningssätt till Svenska kyrkan. Om vår kyrka (jag tillhör Svk) har exempelvis 3.2k präster, för att inte nämna diakoner osv osv… vad tror du att dessa människor känner sig kallade till att göra, och lägger ner sina liv på? Du skriver att de inte bryr sig. Hur kan du skriva så? Om vi inte brydde oss, vad håller vi då på med? Om vi inte bryr oss, varför är det då exempelvis en sådan debatt om de homosexuella äktenskapen, för att bara ta ett exempel?

  Du skriver att du vill bli bemött med nåd. Skriv då inte så här, för du förstår, det finns människor som bryr sig och lägger ner hela sina liv för att göra en skillnad, i andra sammanhang än just ditt. Jag tror att du är tillräckligt vis för att förstå det. Men låt inte vreden ta överhanden, så att den blir till synd. Tror du inte att vi är många, som helst av allt bara känner för att dra till med släggan till höger och vänster? Många gånger, kanske alla gånger, berättigade utbrott. Men så har ingen blivit helgad… och hur skulle kyrkan kunna föras till mognad, om inte genom helgelse? Vrede krävs inte. Och det hör heller inte till de frukter vilka karaktäriserar de heliga.

  MVH,
  Josef Edebol
  präststudent för Svenska kyrkan
  josef.edebol@hotmail.com
  transc.blogspot.com

 • http://www.missionsos.org Johannes

  Stefan!

  Sa ska det lata! Alskar och ber for dig!

  Din krigarbror

  Johannes Amritzer

 • Ronny

  Anonym jag känner igen mig i din erfarenhet. och dinna tankar.Jag frestas av omoral bara av att läsa denna debatt .Och min oro över att inte igenom Guds Nåd bli redo för himmlen och få Komma ditt till Gud. Jag vill inte dömma någon längre .Men jag tror det är viktigt att vi tar Guds vilja på allvar . Och hans obrutna vilja till att vilja ge oss nåd trots allt hela tiden så länge vi lever och för evigt . För Gud älskar vår nästa och oss alltid och för evigt.Han vill ingens död …

  Nej som han skriver i Hesekel 18 sista versar. Vänd om ni av Israel för jag vill ingens död så ska ni få leva…

  Och Rom 8:1Så finns ingen fördömmelse för den som är i kristus Jesus vår Herre ty livets andes lag har gjort mig fri från synden och dödens lag .

  Och då syftar jag inte främst på sånna som mig som varit enligt Guds Ord Bibeln ,rättesnöret för tron på Jesus vår Herre…Mycket omoraliska och kärlekslösa etz . Utan även på humanister och politiskt korrekta och snåla och girga och förtalare och oförsonliga och hämdlystna etz..Utan på allas vår vilja och liv och ideer och ideal handligar .Och kyrkor och samfund ( är för övrigt pingstvän ) och vårt samhälle .

  Det är inte så konstigt om vi sätter vår norm för den kristna tron på Gud .Och om meddlemskaps norm som är lämplig för meddlemskap i en försammling. Och bildning av en försammling. Och vilka som är kallad för tro och frälsning och tjänst och leddarskap inom en församling. Och en enskild ej så insatt i saken eller ett oinsatt samhälle . Eller en församling som ej mognat så mycket ännu för Guds Ords sanna betydelse och vilja i frågan och frågorna . Att man sätter sinna normer och värderingar är förståligt och går efter sinnna värderingar ideer och mål och visionner och ideal på ett annat vis än Gud skulle vill enligt sitt Ord Bibeln.När man inte så väl känner Gud ännu det skulle jag tro Gud tycker med .

  Istället för Bibelns Guds Ord Guds vilja .Hans nåd och sanning . Med hans nåd därefter som han vill ge oss för priset han betalt för sin kärlek till vår nästa och oss Kristi Kors och uppståndelse . Som var Guds sätt att lösa vår skilsmässa från Honom för att helt rättfärdigt i varje fall kunna återförena oss med honom och varandra och oss själva och livet enligt Guds Mennig i Gud . Med ett nytt liv !!!

  Som vi lär så länge vi lever igenom sinnets förnyelse och Helgelse omvändelse från våra ideer och vårt kunnande och ideal till Honom Och Guds norm.

  Guds Ord och hans villja därefter som en gåva av nåd igenom tro på honom i fortsatt nåd trots vår synd och okunnighet och särskilda sitution och just därför . Samtidigt som vi håller på lär om tron tills det blivit som han villl. Det är den inställningen vi behöver tror jag . För det finns igen fördömmelse för den som är i Kristus Jesus vår Herre . Men det är Just det i Kristus alltså. Och på Guds Vilkor med Guds insikt om hans vilja enligt Guds Ord .Och vi får av Gud nåd att vilja det han vill och veta vad hans vilja är om Homsexuallitet och allt med hans nåd och sanning därom enligt Guds Ord Bibeln när vi vill det . Och lära oss om som han vill, han är ju dock Gud…

  Om Guds Kärlek hur God Gud är och hans Ord Och hans vilja enligt sitt Ord hans norm han aldrig går utan för . Om hur underbar Guds nåd och sanning kärlek och fördragsamhet och omsorg är för varandra .Och vår nästa och livet och samhället och folket och vår värld och oss själva . Detta är inte politik eller vetenskap eller männskliga ideer eller ideal eller makt det handlar om .Utan Guds Goda vilja och kärlek enligt Guds Ord det handlar om . Som en församling eller ett samhälle och människa och vi Kristna kan välja att rätta oss efter .

  Och där det sker är det uppenbarelse i från Gud och ett mirakel av Gud där hans nåd och sanning hans Goda vilja enligt Guds Ord Bibeln blir hörd och trodd .

  De som har öron att höra med hör vad Anden säger till försammlingen, säger Bibeln . De som vill med andra Ord . Och vår mognad som en som vill kommer av olika sociala skäl se olika ut .. Men Gud är barmhärtig och vi ska ju följa hans exempel iGenom Guds Ande trons ande klara vi det . När lärjeungarna frågade Jesus i en vis sitution .Vem kan då bli fräst då svarde han det är omöjligt för människor men för Gud är allt möjligt. Kom ihåg att Gud är Kärlek och vill frälsa dig från omoral och lösakaktighet och Homosexuallitet och obarmhärtighet och snålhet och elakhet och girighet etz vad bibeln kallar synd ekker okunnighet om Gud och Guds Ord och Guds Vilja . Gud vill rädda Israel och världen och Sverige tills vidare på Jorden ioch till Himmlen för evigt … Varför där han älskar oss och vill vi ska älska varandra och oss själva och livet på hans villkor igenom hans Ande igenom hans nåd förstås bara så får vi frid med Gud !!!

  Och Heb 13:8 Jesus Kristus är den samme igår och idag och för alltid . Och Rom 10:13 Var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst.. Så ingen som vill komma på hans villkor till Gud blir utkastad . inte en enda. Men vi kan inte sätt vår vilkor som mall då utan då ska det var på Guds vis med .Och den som känt Gud en tid och hans Ord ser två siddor i Gud bland annat hans barmhärtighet och stränghet . Men att ingen som igenom hans kraft och hjälp vill böja sig för Gud blir bortstöt . Nej tvärtom han Gör allt han kan för att övertygga oss om att låta oss räddas av honom . Frid Ronny

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Kumlapastorn. Jag vet att det faktiskt finns efterföljare även inom sammanhang som EFK. Det jag pratar om är församlingen som gemenskap, som sammanhang, och jag uppfattar att det är det som debatten handlar om. När vi inte längre har FÖRSAMLINGAR som är salt och ljus, utan bara enskilda inom församlingarna, så har vi redan i praktiken släppt den (ana)baptistiska synen på församlingen som en fostrande gemenskap för omvända som är på väg mot Guds rike. Och då blir det patetiskt, enligt min mening, att hålla upp homo-frågan som den symbolfråga som ska visa om vi håller fast vid vårt arv eller ej. Jag misstänker starkt att den vikt som många lägger vid detta har just med detta att göra. Det handlar om sociologi och gränsmarkörer – om man slutar vara konservativ i homofrågan så känner man att man inte längre är (riktig) kristen. Jag kan respektera det traumatiska i denna känsla eftersom jag själv gått igenom en omvärdering av detta.

  Min uppfattning är att vi behöver nya församlingar som på nytt plockar upp dom gamla baptistiska praktikerna med dop av omvända, församlingsfostran och en gemenskap där man lär sig att göra som Jesus sagt. Personligen har jag inget hopp om att dom gamla strukturerna ska förändras. SAMTIDIGT tror jag dessa grupper behöver vara välkomnande och missionerande, och jag är öppen för att bejaka samkönade partnerskap i vissa fall. Vill inte generalisera i den frågan… 😉

 • http://www.kumlapastorn.blogspot.com Kumlapastorn

  Jonas!
  Jag håller helt enkelt inte med dig. Dels har jag inte förlorat hoppet om församlingen, och dels tror jag inte att detta samtal kan reduceras till sociologi och gränsmarkörer.
  Vi är många som befinner oss mitt i en rejäl brottningskamp när det gäller hur man ska förkunna, ge andlig vägledning, praktisera församlingstukt mm i en tid som vår. Jag har färska erfarenheter av att sitta i ganska svettiga samtal med människor om exempelvis skvaller och oförsonlighet, skilsmässa och osunda sexuella relationer. Som pastor grunnar jag hela tiden över dessa frågor.
  Att fnysa lite åt det och kalla det patetiskt hjälper ju inte direkt samtalet…
  Jag tror också det behövs nya församlingar, men inte för att det är skit med alla de gamla.

 • Carl-Henric Jaktlund

  Kommentar angående Haggajs inlägg här. Jag är journalist på en tidning med redaktionell frihet. Således är jag inte del av någon ”agenda” åt något håll, vilket innebär att jag inte heller tar order av Haggaj eller infaller i den agenda som han har och som går att bevittna på hans blogg Aletheia.

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Fredrik. Jag fnyser verkligen inte åt ditt arbete och tycker på absolut inget sätt att det är patetiskt. Jag sa verkligen inte så heller utan;

  ”Och då blir det patetiskt, enligt min mening, att hålla upp homo-frågan som den symbolfråga som ska visa om vi håller fast vid vårt arv eller ej”

  Om du gör det eller ej vet jag inte riktigt, men jag har INTE fått den känslan, tvärtom. Däremot tycker jag att en hel del andra av kommentatorerna och även Swärd gör just detta. Man ser homofrågan som en slags vägval som visar om man håller fast vid ”Guds ord och den klassiska kristna traditionen” eller inte. Eller?

 • http://www.kumlapastorn.blogspot.com Kumlapastorn

  Jonas!
  Tack för klargörandet. Visst, det kan bli riktigt olyckligt när en enskild fråga blir symbolen för renlärighet och radikalitet. Historiskt har vi ju sett en hel del sådana olyckliga exempel. Nej, vårt arv är betydligt större än att kunna rymmas i en enskild livsstilsfråga, det håller jag helt med om.

  Du och jag är inte helt eniga om hur man ska beskriva våra församlingar av idag, men jag uppfattar att vi är rörande överens om vikten av att förkunna och gestalta Jesusefterföljelse och utgöra en helig motkultur på alla möjliga olika områden. För mig står brottningen och kampen där.

 • wildwest

  Egentligen handlar hela denna debatt om homosexualitet som förts ganska länge i kyrkornas värld inte just om denna livsstil eller de handlingar som följer därav utan det handlar om Bibelsyn. Vad tror man Bibeln är? Guds ord eller bloggposter av välmenande judar och en och annan grek? Är Bibeln sann i alla tider, även idag? Eller gällde vissa av de regler bara antiken? Hur mycket ur GT ska tolkas in i NT och gälla oss som hednakristna?

  Homosexualitet har ”bara” råkat bli en representant för denna underliggande diskussion. Att den har blivit det kan inga kristna lastas för. Det var inte vi som startade upp gaylobbyn, Prideparader och krav på kyrkobröllop för enkönade. När dock detta kom på agendan så måste vi dock få reagera.

  Tror inte vi ska glömma bort att debatten i grunden handlar om vår syn på Bibeln.

 • Susan Rossetto

  Det var skönt att läsa Stefan Swärds rader, och en del andras inlägg, skönt med ledare som vill följa Guds Ord. Det finns för många kristna som är ”utanför lägret” som längtar efter att få vara med i en biblisk, fungerande församling där vi alla är ”på väg”, där vi visar ömsesidig respekt (Ef.5:21; 1 Petr.5:5b) för var och ens strävan att vilja leva efter Bibelns mönstebild, en församling där Anden, Hjälparen, är mäktigt utgjuten, och de olika tjänsterna och nådegåvorna är i funktion, allt i enlighet med den Heliga Skriften, en församling renad i Jesu Kristi blod och helgad åt den Allsmäktige, Helige Guden. ”Men otukt och orenhet, av vad slag det vara må, och girighet ska ni, såsom det anstår heliga, icke ens låta nämnas bland er.. Ty det bör ni veta, och det inser ni också själva, att ingen otuktig eller oren människa har arvedel i Kristi och Guds rike….” Ef.5:1, 5-7,15-17. ”Se till, att ni icke må befinnas strida mot Gud själv.” Apg.5:39b

  När jag läser det många kristna skriver i olika sammanhang får jag ofta en känsla av att man glömmer att det faktiskt är Guds församling man diskuterar och ingen religiös förening som uppbyggs på mänskliga åsikter och uppfattningar, nej, Guds församling, Kristi kropp, där Jesus Kristus, vår korsfäste och uppståndne Frälsare är huvudet. ”All skrift är ingiven av Gud…” och vi är kallade att lyda och ödmjukt böja oss inför Ordets auktoritet, om vi vet vad det är att frukta Gud med helig vördnad och respekt.

  ”Och min bön är, att vår Herres, Jesu Kristi, Gud, härlighetens Fader, må ge er en visdomens och uppenbarelsens ande till kunskap om sig.” Ef.1:17

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Kumlapastorn. Agree. Må Gud förbarma sig över oss och ge oss kraft och vägledning i denna uppgift.

 • Gabriel Hammar

  Det vore intressant att få veta NÄR och HUR Saron ändrade sin praxis i medlemskapsfrågan. I november 2006 satalade jag med en person med insyn som berättade att man tog in medlemmar som levde sambo eller i homosexuella relationer.

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

  PA Sahlberg, metodistpastor och ordförande i arbetsgruppen för ”den nya kyrkans uppdrag” skriver på sin blogg ( http://tanksjalvpa.blogspot.com/2009/04/ny-gemensam-kyrka-i-laran.html )bland annat så här:

  ”Metodister har visserligen religionsartiklarna från Anglikanska kyrkan som bas, men är i grunden mer intresserad av att Leva rätt än att Lära rätt.”

  Är det sådana signaler metodistrepresentanter ger vid samtalsdagar om en gemensam framtid så förstår jag att oron är stor hos många. Alltså signalen att vi metodister tar lätt på frågan om läran. Aldrig någonsin kan den kristna tron framställas som att det är två åtskiljbara saker hur vi lever och vad vi lär och bekänner oss till. Då hamnar man snart i Jonas Gardells och biskop John Shelby Spongs falska evangelium. PA Sahlberg oroas över att allt fler efterlyser ”Den Rätta Läran”. Den oron förefaller mig som mycket märklig. I dessa tider när just den sunda tron och den sunda läran attackeras från många håll så är det verkligen sanna apologeter vi behöver om den kristna kyrkan ska bestå som en bibliskt förankrad kyrka och inte förvandlas till ett postmodernt bygge fjärran från den kristna trons absoluta grunder.

  PA Sahlberg säger med anledning av debatten inom efk där Stefan Swärd kritiserat församlingen Saron för dess mera ”öppna medlemskap” följande ” I en metodistförsamling är det uteslutet att stänga någon ute.”. Stefan Swärd menar att utlevd homosexualitet inte är förenligt med kristen tro och medlemskap i en efk-församling. Precis samma hållning som Metodistkyrkan har, med andra ord. I detta anser jag att det är PA Sahlberg som har fel. I frågan om en person som vill bli medlem eller redan är det, men som säger att man lever i ett homosexuellt förhållande och inte anser det vara fel och inte anser att det är något man behöver omvända sig ifrån, så har givetvis en metodistförsamling i slutänden möjligheten att utesluta en sådan person från medlemskapet i församlingen. Det sker ju då förstås efter många samtal, bön osv. Men i slutänden finns som sagt en punkt där uteslutning kan bli oundvikligt. Vår kyrkas Sociala principer säger att ” ” Although we do not condone the practice of homosexuality and consider this practice incompatible with Christian teaching, we affirm that God’s grace is available to all.”

  Uttrycker ”Although we do not condone the practice of homosexuality ”, ska ju rimligen översättas med att ”vi inte har överseende med homosexuella handlingar” och därpå följt av det som står i den svenska översättningen om att vi även anser det vara oförenligt med kristen lära. osv

  Vidare anser PA Sahlberg att Stefan Swärd gör ett respektlöst utfall mot Svenska Kyrkan på sin blogg ( http://www.stefansward.se/2009/04/21/nu-hojer-jag-rosten/ ) . Men det Swärd säger är faktiskt fullständigt i sak korrekt. Svenska Kyrkan tillåter även att dess medlemmar aktivt talar för ateismen, hädar allt vad heligt är osv utan att det leder till en uteslutning. Då har medlemskapet i kyrkan blivit något fullständigt meningslöst och orimligt.

  Berndt Isaksson
  metodistpastor
  http://berndtisaksson.dinstudio.se/

 • wildwest

  Småsak i ämnet: Det känns faktiskt verkligen skönt med pastor Isaksson att han skriver ut ”Metodistpastor” Berndt Isaksson, tydligt och klart, och därefter kommer med härligt bibelförankrade kommentarer. Jag får erkänna att jag till många andra kyrkor och frikyrkors officiella företrädare även gett upp Metodistkyrkan som en kyrka att räkna med i apologetiska sammanhang. Jag påminns annars ständigt om denna kyrka eftersom jag från mitt kontorsfönster tittar ut på korset på Trefaldighetskyrkan i Stockholm, en metodistkyrka där min farfars bror tidvis ska ha predikat – finns där nån verksamhet överhuvudtaget numera?

 • David P

  Svar till Dan C

  ”Nykter alkoholist” är ett vedertaget begrepp däremot känns ”nykter” och ”alkoholpåverkad/berusad” som att det inte hör ihop. Min poäng är: är man kristen så är det för att man bekänner Jesus Kristus som Herre. Då fungerar det inte att ha en helt annorlunda syn på synd än honom. Jesus Kristus har inte ändrat sin syn på synd (Heb 13:8).

  Svar till Jonas Lundström.

  GT: 3:e Mos 18:22, 3:e Mos 20:13
  NT: Rom 1:27, 1 Kor 6:9.

  Jonas: Guds nåd är inte en fribiljett till att synda (Jud 1:4). Varken Jesus eller Gud Fader ändras (Jak 1:17, Heb 13:8). De har samma syn på synd (och vad som betraktas som synd och inte som synd) som de har haft sedan evig tid.

  Så svaret är ja: Det finns en ”syndakatalog” som inte ändras. Guds kärlek finns i förlåtelsen och alla ”bifogade” välsigelser. Men förlåtelsen föregås ALLTID av en omvändelse. Omvändelse till vad?! att börja betrakta det Gud kallar för synd som synd och har man syndat så tar man avstånd från det. Det första Jesus sade när han började predika var just ”omvänd er…” (Mar 1:15)

  Gud välsigne er.

 • janne melkersson

  Inlägg 113 kjell,

  om du läser mitt inlägg så skall du se att jag beskriver homosexualitet som synd men poängen är att när Hesekiel (16:49) förklarar vad som var Sodoms utmärkande synd så nämner han inget om homosexualitet. Eftersom Helig Ande i klartext genom Hesekiel säger att det utmärkande för Sodoms synd var de jag citerade bör vi tro att det är så och inte tolka in nått annat.

  I Hes 16:50 nämns att Sodomiterna blev högfärdiga och gjorde sådant som var vidrigt inför Herren. Det är inte osanolikt att bland det som var vidrigt fanns homosexualitet men det var förmodligen en hel del annat också. I 1 Mos 18:21står det att Herren ville gå ner och se om de i allt gjort efter det rop som hade nått honom. Om jag förstår det rätt så innebär det att ropet från Sodom kan innehålla mer än en synd. Kanske var det ropen från de som arbetade fram överflödet av mat så att Sodomiterna kunde leva i bekymmerslös säkerhet som också hördes i himlen. Kanske hörde Herren även ropen från de nödställda och fattiga som inte fick den hjälp de behövde. Men eftersom det inte föklaras vad det vidriga bestod av så bör vi vara försiktiga med tolkningen.

  Jag menar alltså att fokuseringen på homosexualitet kan hindra oss att se det som var själva roten till Sodoms undergång. Vi vill inte veta att det var högmod, överflöd av mat, bekymmerslös säkerhet och att de inte gav till de nödställda och fattiga som var grunden till att Herren ödelade Sodom och Gomorra.. Varför? Förmodligen därför att dessa synder ligger mycket närmare oss själva än homosexualitet.

 • http://www.gsm.liturgi.se Gustaf Stenström

  Här är mitt svar! http://www.gsm.liturgi.se/2009/stefan-sward/
  Nu är det så att jag har läst nästa blogginlägg från dig och det kommer ett svar och hade jag läst inlägget innan så hade jag inte skrivit så hårt för det skingrade lite av de slöjor som fans i detta inlägg.

 • http://godkatolik.blogspot.com/ minutz3

  Tack igen Stefan Swärd! :-)

  Din blogg åker direkt in i Google Reader nu, får inte missa dina skarpsynta inlägg i framtiden!

 • kjell

  janne melkersson Vad jag ser i mos 1:19 är att det var en stor mängd män som alla var homosexuella och Lot såg den synden så fruktansvärd att han erbjöd dom sina döttrar som var oskulder det framgår senare i texten att det fanns mågar med i bilden vad jag vill peka på är homosex räknades som en mycket svår synd.Jag hoppas att vi tillsammans kan påverka församlingar att inte ta ett sådant steg jag känner att jag måste gå ur en sådan församling samtidigt kommer jag då att påverka arvingarna som då kan tappa all församlingskontakt.Sen menar jag att församlingarna måste ta ställning mot all utlevd synd äktenskapsbrottet är ett sådant exempel när någon faller och har sex med en annan och sedan fastnar i den djupa ”brunnen”och sedan skiljer sig och gifter om sig utan att bli utesluten det tycker jag är fel vi måste ha fasta regler

 • Eva

  Karl (111)
  Nej vi prisar inte Stefan…
  Vi prisar Gud… :)

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  David P. Uttrycket ”homosexualitet” används inte i dessa texter. Självklart är det vissa typer av samkönad sexualitet som kritiseras, men eftersom samkönade äktenskap inte fanns vid den här tiden så är det problematiskt att använda dessa texter för det. Som jag sagt tidigare, ingen är för homosexualitet i allmänhet, det som diskuteras är samkönade äktenskap..

  När det gäller syndakatalogen så är det väl uppenbart att vad som uppfattas som Guds bud varierar och förändras. Jesus radikaliserar tex Mose lag och tolkar dessa bud bortom deras bokstavliga formuleringar. (Mt 5-7) Och jag antar att du själv struntar i många av buden i Mose lag helt, tex tror jag inte du stenar barn som bryter mot sabbaten.

  Som jag ser det är skrifterna normerande, men det finns spänningar och motsägelser i skrifterna, och allt som står är skrivet till specifika människor i specifika historiska situationer, och att bara ”göra som det står” är inte möjligt. Vi måste tolka och tillämpa, och Jesus har själv talat om församlingens mandat under Gud att ”binda och lösa” som handlar om denna process.

 • David P

  Svar till Jonas Lundström

  När bibeln talar om äktenskap (1 Mos 2:24 samt Ef 5:31) så är det helt klart och tydligt, nej det är ingen tolkningsfråga – det handlar om en man och en kvinna. Jag förstår inte vad problemet är – det är ju så enkelt.

  Ordet homosexualitet används inte i texterna, men läs i Rom 1:27 (folkbibeln.net)

  ”På samma sätt övergav männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra. Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin förvillelse.”

  Vilka andra än homosexuella hade du tänkt dig ägnar sig åt detta?

  Angående Guds bud… du påstår att de varierar och ändras – du får lov att utveckla det där, för jag håller inte med dig om det. Enl Jak 1:17 så ändras inte Gud dessutom står det 4 mos 23:19.

  ”Gud är inte en människa, så att han skulle ljuga,
  inte en människoson, så att han skulle ångra sig… ”

  Om Han inte ändras – varför skulle hans bud ändras.

  MVH

  /David P

  PS: Vi stenar inte barn då Jesus tog på sig straffet för våra synder. En synd slutar inte vara synd (i Herrens ögon) för att någon annan tar straffet. Det ända som händer är att synden blir förlåten BARA/ENDAST vid en sann omvändelse. En omvänd person ser på synden på samma sätt som sin Herre, avskyvärt!

 • kjell

  Hur blir man av med en grupp som tar makten och fördärvar en församling jag har alldrig varit på ett församlingsmöte där jag eller andra fått rösta för allt är alltid tillrättalagt försöker man då gå emot så blir man alltid nedtystad av skickliga talare och man blir ensam ingen annan vågar säga emot jag efterlyser att EFK ställer upp med ny ledning i en sådan församling tills allt är på rätt köl igen för som det är på väg nu kommer inte vi orka vara kvar men vi vet inte vart vi skall ta vägen

 • Irene Örtegren

  Jag tackar Gud för Stefan Swärd

  Gud välsigne Dig!

 • http://sedtantumdicverbum.blogspot.com/ sfish

  Helt klockrent skrivet! Tack Gud för att det finns människor som hjälper en på vägen till omvändelse, och inte blir likgiltiga inför synden.

 • http://hotmail.com Ellie

  Om det sätt jag lever på för mig är en viktig del av mig själv, en del av min identitet och det jag verkligen stod upp för, då skulle jag nog ALDRIG vilja söka mig till sammanhang där just detta levnadssätt starkt fördömdes.
  Därför är det så speciellt att folk med homosexuell läggning/livsstil ska stånga sig in i äktenskapet, klart och uttalat i Bibeln som Guds heliga förbund mellan man och kvinna. Samma Bibel som starkt fördömer homosexuell utlevnad. Varför måste man åt just det då? Varför söker man sig inte till något annat, till en religion som inte fördömer det man står för? Det finns ju så många gudar, så många religioner, varför ska man tvinga sig på och in i just de sammanhang som säger att det man själv utövar och står för är en styggelse, något Gud hatar och ska straffa? Varför duger då inte partnerskap och andra juridiska samlevnadspraktiker lika bra? Hur kan det komma sig att man med våld ska in i de sammanhang man känner sig mest kränkt av?
  Är det för att få en anledning att hämnas, att ”inifrån” sammanhangen med den förhatliga ideologin kunna ändra grunderna? Hur kan man säga sig tro på en Gud och en lära som man menar sig vara så kränkt av?

 • D.S.Lewis Axberg

  Hejsann jag bor I USA och Have a American Wife…
  Thank You Brother Stefan and EveryOne, think Specially the Letter with Anonym….Was Really Intressting…..GOD BLESS Gamla Svedala
  And this Is a Very Intressting Debate and I send You All a Part From Andrew Marin in Chicago that have much fellowship and mission with homos in USA…
  His HomePage is
  http://www.themarinfoundation.org

  WHAT IS PROJECT : RECLAIMING THE WORD LOVE?
  Before anything else, The Marin Foundation will always be about love. It is very important to understand though, that The Marin Foundation’s definition of love is different than many others’ definitions. The Marin Foundation is committed to a real love; one that is not just a nice, catchy, conditional word that should be said by all Christians. Love rather, is a tangible expression of an unconditional behavior(s).
  The broader Christian community has unfortunately lost control of the word love within the eyes of the GLBT community; because ‘love’ has been relegated to a conditional love. I will love you if I see you do…, or act like…, or change…
  To explain further; someone can say the words “I love you” until that person is blue in the face, and it will not matter one bit unless there are measurable, unconditional behaviors attached with those words. The Marin Foundation’s friends (gay and straight), partners, families and co-workers will always know that we unconditional love them regardless if they hear “I love you” ever again. They know this because of our measurable and unconditional behaviors that reinforce the feeling that no matter who they are, what they do or what they say, we will never give up on them. It is important for everyone to understand the gravity of the situation regarding a person and their sexual orientation in how that relates to their (potential) faith.
  Research shows that the average age of someone who begins to realize they have a same-sex attraction is 13 years old, and the average age of someone who ‘comes out’ and declares their sexual orientation is 15 years old! Think back to who you thought you were when you were 13 to 15 years old, and then add onto that a scary secret that you feel you cannot tell anyone. What if the secret gets out? What will my church think? What will my friends think? What will happen to me? These are real questions, and things that prevent any willingness to try to figure out these feelings. Therefore, beginning at this overwhelming moment in someone’s life, words just cannot do the job. It is rather the measurable, tangible, and unconditional behaviors that speak for themselves; louder than any words could be repeatedly shout-out.
  What does a measurable, tangible and unconditional behavior look like? It is a non-judgmental safe place that proves to be a trustworthy environment in relationship with someone else. It is a walk, a hug, a dinner, an ear, a fun trip; all unassociated with the condemnation and ostracization that the GLBT person “knows” is coming from the faith community.
  Years ago Billy Graham attended an election rally for President Clinton after the President’s sex scandal. As a Christian magazine relates the story, someone from the media was curious and asked Billy Graham, why are you here supporting President Clinton after everything he did? His answer was because ”it is the Holy Spirit’s job to convict, God’s job to judge, and it’s my job to love.” What a powerful and truthful statement. The Marin Foundation is not here to convict anyone (that’s not our job), not here to judge anyone (that’s not our job either), but we are here to love in a way that is tangible, measurable and unconditional.
  THE MARIN FOUNDATION AND CHRISTIAN THEOLOGY
  The Marin Foundation believes that the Bible is the inerrant word of God, God breathed by the Holy Spirit through human authorship (2 Ti 3:16). Our organization does not attempt to rewrite scripture so as to either affirm, or declare judgment on the GLBT community. The Marin Foundation, however, is dedicated to living out the Great Commission (Mt 28:16-20) by using the Bible as a tool not for separation, but rather as a productive tool full of principled and timeless lessons from God. It is our conviction that these principled and timeless lessons will assist the GLBT community in fully knowing and discovering what it means to have a one-on-one relationship with God as well as shift the Christian community’s mind-frame regarding homosexuality.
  The fundamental basis of The Marin Foundation stems from the basic doctrinal belief in Christian scripture and theology. Yet an obvious dichotomy exists, then, between The Marin Foundation’s two targeted populations; the GLBT and religious communities. This overarching dichotomy is highlighted throughout the six Bible passages that speak directly to homosexuality, three in the Old Testament (Gen 19, Lev 18:22 and Lev 20:13); and three in the New Testament (Ro 1:26-27, 1 Co 6:9-11 and 1 Ti 1:9-10).
  Within the context of The Marin Foundation’s research, we have identified a unique hermeneutical approach to the aforementioned scriptures that deal with the long accepted Christian theology of spiritual, not necessarily physical, redemption – an underlying principle within all of Scripture. This principled approach has provided a new technique in productively building bridges within the GLBT community, one that The Marin Foundation has implemented in churches, GLBT and Christian organizations, universities and seminaries, and HIV/AIDS clinics all across the country.
  THE BIG 2 QUESTIONS
  Whenever The Marin Foundation is asked to speak at a Christian event, the first question that is always asked is, “How many people have you changed?” Not with standing, when we are asked to speak at a GLBT event, the first question that is always asked is, “Do you think that being gay is a sin?” Neither question ever fails to be asked right away!
  Do you ever wonder why, when it comes to the topic of sexuality, only close ended questions are asked? Are people born gay? Do you think GLBT persons can change their sexual orientation? Do you think being gay is a sin? Do you think the GLBT community is going to hell? Can someone be a Christian and be gay? These are the same questions that come from both communities, and the common theme is the fact that all of these questions can only be answered with a yes or a no. Why! Why, when it comes to the topic of sexuality that someone can only ask, and therefore receive, a yes or no answer.
  The answer is because once a close ended question is asked and a subsequent yes or no answer is given, the person asking the question (from either community) can then quickly and precisely respond with a programmed rebuttal and response system which always ensues a dirty look, disagreement, future argument and/or each person writing off the other. It is so easy to lump people into nicely fit categories regarding this hot, debatable issue. Both the GLBT and religious communities have been force-fed robotic answers and a loathing towards each other, triggered by these polarizing questions.
  It is for these reasons that The Marin Foundation will never give anyone the answer they want to hear. There is no “yes” or “no” in The Marin Foundation’s vocabulary, and a specific part of our training and classes and programs deal directly with these issues and responses. Bridge building is all about dialogue and understanding, not polarization and debates. Opinions cause dissention, bridge building brings life.
  Please feel free to contact us directly for more information on these responses.

 • D.S.Lewis Axberg

  Forlat om mitt tidigare brev blev lite langt och med ganska avanserad Engelska men jag vet ju att Stefan fattar i alla fall…Sveriges basta gymnasie elev en gang i tiden…SMILE..men Stefan har en underbar formaga att inte lata intellektet styra utan DEN HELIGE ANDE…HALLELUJA….
  Jag Tror Och ar helt overtygad om att Denna Debatt ar bara en foregangare till DEN NYA REFORMATIONEN som kommer mer och mer….Som speciellt Predikanter som Melissa Scott…..www.pastormelissascott.com ……och andra forkunnare som Joseph Prince…..Joyce Meyer Age Aleskjeer, Peter Younggren Och aven andra Star for….
  Det ar valdigt mycket intressanta inlagg har inte hunnit lasa alla men ca 100….och det ar mycket intressant speciellt 2 tycker jag Anonym 81 och Maria 94….
  VI MASTE HA KLART FOR OSS….
  Precis som min Pappa beratted om Levi Petrus (han var som and Andlig Fader for min Pappa…Pappa var Bibelskole elev i Stockholm under 50 talet and Respected Levi Petrus Very Much….) Pappa berattade att Levi Petrus dog ca 30 minuter men han kom tillbaks till sin Son eller SonSon….och Sa jag kom till Himlen och det var Manniskor dar som vi inte trodde skulle vara dar…DOM VAR DAR…..och Manniskor Vi trodde skulle Vara dar DOM VAR INTE DAR….DETTA SAGER MEJ ATT JESUS AR INTE RELIGIOS…..Vi kan Lura alla aven oss sjalva men aldrig DEN LEVANDE GUDEN….VI MASTE TILLBAKA TILL GUDS LEVANDE ORD…….ALLTING AR AV NAD….AV TRO…..JESUS TRO…..inte var….JESUS TRO…..
  Den Nya Reformationen Kommer Mer och Mer……Las eller lyssna pa Vad Melissa Scott sager….Mycket Vishet Fran DEN HELIGE ANDE…..John 6:28-29, Efesierbrevet 2:8-10…..och garna hela detta sammanhang och Galaterbrevet……SUMMAN AV GUDS ORD AR SANNINGEN…..och SANNINGEN GUDS LEVANDE ORD SKA SATTA OSS FRIA…..Det star tydligt I GUDS LEVANDE ORD….JESUS Sager jag Har inte kommit for att DOMA varlden Men FOR ATT FRALSA VARLDEN….RADDA VARLDEN….DETTA AR KARLEKENS EVIGA NADES TSUNAMI HERREN JESUS KRISTUS…..Vi Maste Komma Tillbaka Mer och Mer TILL JESUS DEN EVIGA KARLEKENS NADES RYMDRAKET….JESUS KRISTUS……
  Years ago Billy Graham attended an election rally for President Clinton after the President’s sex scandal. As a Christian magazine relates the story, someone from the media was curious and asked Billy Graham, why are you here supporting President Clinton after everything he did? His answer was because “it is the Holy Spirit’s job to convict, God’s job to judge, and it’s my job to love.” What a powerful and truthful statement.
  Jag lanar igen dessa rader fran Andrew Marin In Chicago…..
  Detta ar valdigt Viktigt samtidigt kan jag halla med om och forsta den sa kallade andra sidan ocksa….jag har ett valdigt bra exempel nar jag akte med 3 Uganda Broder pa ett tag genom Sverige….85 eller sa……Dom skulle upp till Norrland och Predika och jag skulle kliva av i Uppsala dar jag bodde da…..Dessa Dyra Underbara Svarta Broder fran Uganda sa Nagot av de Smartaste jag har hort nar det galler detta…..Vi hadde en jatte trevlig diskussion med vanliga Svenskar dar i tag kupen och sa av nagon anledning sa kom vi in pa amnet homos…….Och Min Broder fran Uganda Emanuell Sa Sa Har: ”Ni manniskor har I Sverige och VastVarlden ni tycker ju att ni har kommit sa langt och ni ar sa valdigt intelligenta med alla skolor och undervisning och att ni har avancerat sa langt pa manga omraden……Men Har Ni aldrig tankt pa att till och med Djuren ar SMARTARE AN NI”……och det vart totalt tyst i Tag Kupen Strax utanfor Stockholm….ja det var Sodra Stockholm…..Men Jag Bara GAPSKRATTADE sa jag nastan lag Rak Lang Pa Golvet…..DET VAR JU SA SANT MITT I PRICK…..
  Och han Sa Det I DEN HELIGE ANDE EVIGA KARLEKS TSUNAMI KRAFT…..Precis som jag upplever Broder Stefan Gor Nu Sa Sta Pa DEJ BRODER….jag Tror Att det finns en Speciell Mening Fran DEN HELIGE ANDE att han ocksa Reser upp en sadan Intellegent Broder som Du Stefan fast anda Valdigt Lyhord for HJARTAT som Ar DEN HELIGE ANDE…..och T.Ex..sadana som Anonym 81 och Maria 94……DIN DROM KOMMER ATT BLI SANN…..HALLELUJA HERRE JESUS….Det Ar Valdigt Viktigt ATT VI MER OCH MER BLIR GRUNDADE I DEN EVIGA KARLEKSNADES STORMVINDS GRUNDEN HERREN JESUS KRISTUS…..Da Talar Vi ocksa Mer och Mer och Lever Mer och Mer Ut GUDS LEVANDE ORD……I VERKLIG KARLEK…..SANNINGEN SATTER OSS FRIA…..nar manniskorna fragade JESUS Vad som Ar Viktigt I LAGEN….JESUS Sa:”DU SKA ALSKA GUD MED HELA DIN VARELSE…DITT HJARTA DIN SJAL OCH HELA DIN VARELSE….och Det andra Som AR LIKNANDE ALSKA DIN NASTA SOM DEJ SJALV….Pa Detta HANGER HELA LAGEN”……JESUS BLEV SEDAN UPPHANG PA TVA SPIKAR I HANDERNA DAR HANGER LAGEN PA JESU EVIGA KARLEKS HANDER…..VI SKA FOLJA KARLEKENS EVIGA STORMVIND JESUS KRISTUS…..JESUS HAR TILLINTET GJORT SYNDEN HAN HAR SVALT DEN…..Detta Ar Summan av GUDS ORD SANNINGEN……Melissa Scott sa sa har:”Lagen ar som Jesus Tomma Grav…..Den kommer alltid att finnas dar….Men Vi Ska inte som kvinnorna och de forsta Larljungarna atervanda till den TOMMA GRAVEN…..VI SKA BARA MER OCH MER FOLJA KARLEKENS EVIGA STORMVIND JESUS KRISTUS KLIVA PA MER OCH MER KARLEKENS EVIGA NADESKARLEKS RYMDRAKET JESUS KRISTUS…..det star tydligt i GUDS LEVANDE ORD…..(Galaterbrevet speciellt men aven andra stallen) om du atervander till LAGEN sa har Du fallit fran NADEN…..Galeterbrevet…..och egentligen Alla Brev med Paulus som Lerkarl…..Betonar detta Valdigt Starkt…….Det AR DARFOR DENNA NADESFORKUNNELSE KOMMER MER OCH MER Halleluja HERRE JESUS KRISTUS
  Forlat MEN JESUS ALSKAR ER ALLA MED EVIG KARLEKSNAD….SA KLIV PA JESUS EVIGA KARLEKS RYMDRAKET

 • D.S.Lewis Axberg

  Forlat om mitt tidigare brev blev lite langt och med ganska avanserad Engelska men jag vet ju att Stefan fattar i alla fall…Sveriges basta gymnasie elev en gang i tiden…SMILE..men Stefan har en underbar formaga att inte lata intellektet styra utan DEN HELIGE ANDE…HALLELUJA….
  Jag Tror Och ar helt overtygad om att Denna Debatt ar bara en foregangare till DEN NYA REFORMATIONEN som kommer mer och mer….Som speciellt Predikanter som Melissa Scott…..www.pastormelissascott.com ……och andra forkunnare som Joseph Prince…..Joyce Meyer Age Aleskjeer, Peter Younggren Och aven andra Star for….
  Det ar valdigt mycket intressanta inlagg har inte hunnit lasa alla men ca 100….och det ar mycket intressant speciellt 2 tycker jag Anonym 81 och Maria 94….
  VI MASTE HA KLART FOR OSS….
  Precis som min Pappa beratted om Levi Petrus (han var som and Andlig Fader for min Pappa…Pappa var Bibelskole elev i Stockholm under 50 talet and Respected Levi Petrus Very Much….) Pappa berattade att Levi Petrus dog ca 30 minuter men han kom tillbaks till sin Son eller SonSon….och Sa jag kom till Himlen och det var Manniskor dar som vi inte trodde skulle vara dar…DOM VAR DAR…..och Manniskor Vi trodde skulle Vara dar DOM VAR INTE DAR….DETTA SAGER MEJ ATT JESUS AR INTE RELIGIOS…..Vi kan Lura alla aven oss sjalva men aldrig DEN LEVANDE GUDEN….VI MASTE TILLBAKA TILL GUDS LEVANDE ORD…….ALLTING AR AV NAD….AV TRO…..JESUS TRO…..inte var….JESUS TRO…..
  Den Nya Reformationen Kommer Mer och Mer……Las eller lyssna pa Vad Melissa Scott sager….Mycket Vishet Fran DEN HELIGE ANDE…..John 6:28-29, Efesierbrevet 2:8-10…..och garna hela detta sammanhang och Galaterbrevet……SUMMAN AV GUDS ORD AR SANNINGEN…..och SANNINGEN GUDS LEVANDE ORD SKA SATTA OSS FRIA…..Det star tydligt I GUDS LEVANDE ORD….JESUS Sager jag Har inte kommit for att DOMA varlden Men FOR ATT FRALSA VARLDEN….RADDA VARLDEN….DETTA AR KARLEKENS EVIGA NADES TSUNAMI HERREN JESUS KRISTUS…..Vi Maste Komma Tillbaka Mer och Mer TILL JESUS DEN EVIGA KARLEKENS NADES RYMDRAKET….JESUS KRISTUS……
  Years ago Billy Graham attended an election rally for President Clinton after the President’s sex scandal. As a Christian magazine relates the story, someone from the media was curious and asked Billy Graham, why are you here supporting President Clinton after everything he did? His answer was because “it is the Holy Spirit’s job to convict, God’s job to judge, and it’s my job to love.” What a powerful and truthful statement.
  Jag lanar igen dessa rader fran Andrew Marin In Chicago…..
  Detta ar valdigt Viktigt samtidigt kan jag halla med om och forsta den sa kallade andra sidan ocksa….jag har ett valdigt bra exempel nar jag akte med 3 Uganda Broder pa ett tag genom Sverige….85 eller sa……Dom skulle upp till Norrland och Predika och jag skulle kliva av i Uppsala dar jag bodde da…..Dessa Dyra Underbara Svarta Broder fran Uganda sa Nagot av de Smartaste jag har hort nar det galler detta…..Vi hadde en jatte trevlig diskussion med vanliga Svenskar dar i tag kupen och sa av nagon anledning sa kom vi in pa amnet homos…….Och Min Broder fran Uganda Emanuell Sa Sa Har: ”Ni manniskor har I Sverige och VastVarlden ni tycker ju att ni har kommit sa langt och ni ar sa valdigt intelligenta med alla skolor och undervisning och att ni har avancerat sa langt pa manga omraden……Men Har Ni aldrig tankt pa att till och med Djuren ar SMARTARE AN NI djuren fattar att om det ar tva av samma kon…sa blir det ingen fortsattning pa rasen…”……och det vart totalt tyst i Tag Kupen Strax utanfor Stockholm….ja det var Sodra Stockholm…..Men Jag Bara GAPSKRATTADE sa jag nastan lag Rak Lang Pa Golvet…..DET VAR JU SA SANT MITT I PRICK…..
  Och han Sa Det I DEN HELIGE ANDE EVIGA KARLEKS TSUNAMI KRAFT…..Precis som jag upplever Broder Stefan Gor Nu Sa Sta Pa DEJ BRODER….jag Tror Att det finns en Speciell Mening Fran DEN HELIGE ANDE att han ocksa Reser upp en sadan Intellegent Broder som Du Stefan fast anda Valdigt Lyhord for HJARTAT som Ar DEN HELIGE ANDE…..och T.Ex..sadana som Anonym 81 och Maria 94……DIN DROM KOMMER ATT BLI SANN…..HALLELUJA HERRE JESUS….Det Ar Valdigt Viktigt ATT VI MER OCH MER BLIR GRUNDADE I DEN EVIGA KARLEKSNADES STORMVINDS GRUNDEN HERREN JESUS KRISTUS…..Da Talar Vi ocksa Mer och Mer och Lever Mer och Mer Ut GUDS LEVANDE ORD……I VERKLIG KARLEK…..SANNINGEN SATTER OSS FRIA…..nar manniskorna fragade JESUS Vad som Ar Viktigt I LAGEN….JESUS Sa:”DU SKA ALSKA GUD MED HELA DIN VARELSE…DITT HJARTA DIN SJAL OCH HELA DIN VARELSE….och Det andra Som AR LIKNANDE ALSKA DIN NASTA SOM DEJ SJALV….Pa Detta HANGER HELA LAGEN”……JESUS BLEV SEDAN UPPHANG PA TVA SPIKAR I HANDERNA DAR HANGER LAGEN PA JESU EVIGA KARLEKS HANDER…..VI SKA FOLJA KARLEKENS EVIGA STORMVIND JESUS KRISTUS…..JESUS HAR TILLINTET GJORT SYNDEN HAN HAR SVALT DEN…..Detta Ar Summan av GUDS ORD SANNINGEN……Melissa Scott sa sa har:”Lagen ar som Jesus Tomma Grav…..Den kommer alltid att finnas dar….Men Vi Ska inte som kvinnorna och de forsta Larljungarna atervanda till den TOMMA GRAVEN…..VI SKA BARA MER OCH MER FOLJA KARLEKENS EVIGA STORMVIND JESUS KRISTUS KLIVA PA MER OCH MER KARLEKENS EVIGA NADESKARLEKS RYMDRAKET JESUS KRISTUS…..det star tydligt i GUDS LEVANDE ORD…..(Galaterbrevet speciellt men aven andra stallen) om du atervander till LAGEN sa har Du fallit fran NADEN…..Galeterbrevet…..och egentligen Alla Brev med Paulus som Lerkarl…..Betonar detta Valdigt Starkt…….Det AR DARFOR DENNA NADESFORKUNNELSE KOMMER MER OCH MER Halleluja HERRE JESUS KRISTUS
  FORLAT MEN JESUS ALSKAR ER ALLA MED EVIG KARLEKSNAD DET HAR HAN BEVISAT MED SIN EVIGA KARLEKS SEGER PA KORSET…DEN LEVANDE GUDENS EVIGA KARLEKSNADES RYMDRAKET….JESUS EVIGA HELIGA BLODS VIN…AR ALLAS VARA FRIBILJETTER AV NAD BARA NAD…ALLA KAN KLIVA PA….COME ON…KLIV PA DEN EVIGA KARLEKS NADES RYMDRAKETEN JESUS KRISTUS

 • D.S.Lewis Axberg

  Me again Sorry It is 142….That is the Right ONE….Smile….GOD BLESS YOU ALL…..

 • Kantorn

  Jag hoppas att du vet att du har syskon i Svenska kyrkan som älskar Jesus, lever sitt liv i lärjungaskap av nåd och längtar efter väckelse i sitt eget sammanhang och att Guds rike ska genomsyra fler och fler människors liv. Det finns mycket med Svenska kyrkan som är fel, alla kyrkor kämpar med olika problematik utifrån sitt bagage. Jag finns inte i Svenska kyrkan för att den är mesig och inte står för nånting, jag finns här för att Gud har ställt mig här och för att jag tror att Han har en god vilja och plan för detta sammanhang och dessa människor.

 • Lennart

  Jag blir kanske lite förvånad när man som t ex ”Kantorn” menar att att han står i SvK för att Gud sagt det. OM det är så förstår jag att han/hon också tydligt ser de enorma problem som finns i kyrkan och försöker få en förändring till stånd.

  Respekterar Dig som är beredd att göra Guds vilja och står kvar i en kyrka du själv tycker är obiblisk, OM Gud sagt det. Det finns dock gränser då bibeln/Gud säger att vi skall dra ut från ”henne” tolkat som kyrkan. Tror dock att det kanske specifikt gäller en kyrka som RKK, som på många sätt varit och är mycket obiblisk och som förföljt sant troende.

  Sanningen är ju att SvK i grunden haft en överraskande biblisk lära i det mesta, fram till våra dagar. Att majoriteten av prästerna och biskoparna sagt nej till de många väckelserna och den Helige Ande (i form av de uttryck bibeln anger) har dock lett till avfall. Och ingenting visar att den nu är på rätt väg, vill omvända sig. Tvärtom går den längre och längre i avfall.

  Det handlar inte endast om könsneutrala äktenskap utan även att man tar in andra religioner i kyrkan och indirekt förnekar Kristus som enda Vägen. En släkting som var präst i SvK hoppade nyligen av pga det som nu händer av förnekelse i SvK.

 • Jesus

  Jo när man ser till att homosexualitet blir ett brott som straffas med döden då har man som religion en hel del att lastas för.