Det finns väckelsekristendom i Sverige – idag

Kommit hem efter en lång och intensiv gudstjänst hos Evangeliska frikyrkans latinamerikanska församling i Stockholm. 3 timmar lång gudstjänst, intensiv stämning, påtagliga Gudsmöten, många tårar, många ville ha förbön efter predikan, känsla, passion, låg medelålder, stämning, väckelseatmosfär, ingen vill gå hem. En hög andel av dem som är med har inte varit kristna särskilt länge eller är på väg att bli kristna. I en sådan miljö är det tacksamt att predika. Mitt fokus när jag besöker församlingarna handlar mycket om att uppmuntra, inspirera, profetera, ingjuta mod. Och gör man det med latinamerikanarna blir de nästa överinspirerade, gudstjänsten slutar nästan med himmelsfärd. Predikade om Elisa och änkans olja med utgångspunkt från 2 Kungaboken kapitel 4 i Gamla Testamentet, om att Gud vill göra under i våra liv, och undren sker när vi tar trossteg, praktiserar trons lydnad och börjar ge av det vi har. Och undret börjar med det lilla vi har, som i änkans fall med den lilla oljan hon hade i huset.

Uppskattar mycket pastorsparet i den latinamerikanska församlingen, Hernan och Roxana Clavijo, med rötter i Chile, kom till Sverige på åttiotalet, efter politiska stökigheterna i Chile. Blev kristna i Sverige.

Trivs väldigt bra bland dessa nya församlingar. Härliga människor. Befriade från svenska frikyrkomönstret med missmod, oändliga problematiseringar, låg riskbenägenhet, bristande entreprenörskap, överintellektualiserande, byråkratiserande och djuplodande problemperspektiv (massa kristna sammanhang är inte prägat av detta, men mainstream tycker jag ligger för mycket åt detta hållet). Istället sprudlar det av tro, framtidsvisioner och tro på en enorm potential i dessa vitala och väckelseorienterade församlingar. För den latinamerikanske kristne är Gud bara stor och mäktig, och kan göra stora saker och vad som helst – nu. Låt dig smittas. Det är smittbart.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://sleepaz.blogspot.com/ Sleepaz

  Låter underbart :)

 • Rickard Cruz

  Underbart att höra! Jag hoppas att dessa härliga nya EFK-församlingar smittar av sig med sin tro och karismatik på hela rörelsen! Tack för en bra blogg!

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  http://se.youtube.com/watch?v=MeDzy7wR8cw&feature=related snart kommer filmen ”Run Baby Run- The Nicky Cruz Story”! – Ser jag verkligen fram emot!

  Tack för att du delar med dig Stefan, det är uppmuntrande!

 • http://monsterasbloggen.blogspot.com/ Jonny Nilsson

  ”överintellektualiserande”…tillåt mig le en aning. Det är just avsaknad av intellekt kopplat till bibeltro inom frikyrkan som gjort att jag söker och lär mig allt mer av de historiska kyrkorna. Där behöver man inte skämmas om man har en intellektuell begåvning.

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Vem är min nästa?()

 • Christer Roshamn

  Härligt att höra om vad som händer i nya församlingar Stefan. Mer sånt!

  God bless!

  Christer

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Jonny:
  1 Kor 2:10 när det kommer till Gud och Bibeln så är våran eget intellekt till inget nytta. I de historiska kyrkorna så har de frafallet ifrån nåden allena och blivit influerat av Pelagius, och här lyftar man upp människan och förminskar Gud.

  Självklart ska du inte skämmas om du har en intellektuell begåvning, men gör som Paulus bara!

 • Bo

  Utmaningen för svensk kristenhet är att leva i ” tro, framtidsvisioner och tro på en enorm potential ” utan att hamna i en förenklad framgångsteologi. Grunden för framgång i Guds rike är att den kristne söker sig närmare Gud, underkastar sig hans vilja, tar korset på sig och är lyhörd för Guds ande. ”Vilken annan kan övervinna världen än den som tror att Jesus är Guds son?”, 1 Joh 5:5.

 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  Jonny Nilsson, detta med hur ”intellektuell” frikyrkan är varierar nog från samfund till samfund. EFKs pastorer har genom Örebro missionsskolas akademiska utveckling nog blivit allt mer intellektuella.

 • Olof

  Ja, det bästa är förstås när det är så lite hjärna som möjligt. Bara gråta, skratta, hoppa omkring och tjoa! då är det väckelse!

 • Jan Sköld

  Det stora problemet är att hjärnan har brett ut sig på hjärtas bekostnad i Svensk frikyrklighet eller som Albert Einstein skrev :Sunnda förnuftet är inget annat än fördomar och avlagringar som lagts ini människan före 18 års ålder :

 • Andreas Tofters

  Gärna hjärna men med mycket hjärta. Hellre en liten tro på en stor Gud än en stor tro på en liten Gud :-)

 • David

  Det var en härlig Gudstjänst (jag var närvarande) dina besök hos oss Stefan är uppskattade. Svar till Olof: nej vi är inte hjärndöda och det är inget fel med att fröjdas inför Herren vår Gud – det är inget att skämmas för. Det här med intellektet är en svår fråga, jag tror personligen att Gud vill förse oss med visdom (ps119:99, Jak 1:5) men sedan är frågan om vi leds av intellektet eller Guds Ande (Gal 5:18). Tro bygger inte på intellekt (2 kor 2:5) utan är en övertygelse om det som inte ses (Heb11:1) Detta har en icke-kristen väldigt svårt att förstå, tolkar det som dårskap och kan lätt få för sig att jag som skriver nyligen rymt från någon sluten psykvårdsavdelning. Den reaktionen har Bibeln redan förutspått i 2 Kor 2:14. Gud välsigne er.

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  Invandrarna kommer att vitalisera svensk kristenhet allt mer. Tro mig, jag vet, min kära hustru är invandrare.

 • Tomas Ander

  Att invandrarna redan vitraliserat svensk kristenhet är otvetydigt. Låt oss tacka Gud för den inspiration och hängivenhet de ofta förgyller svensk lagomkristendom med.

 • http://www.stnkavtvivel.blogspot.com Leif Ekstedt

  En varm och fin beskrivning. Det är gott hopp om den kristna tron.
  Dessutom är det gott för integrationstanken. Gud ser oss alla!

 • Olof

  Jepp, dans, höga rop och invandrare. Det är grejer det!

 • http://tillenstad.bloggproffs.se Per Andersson

  Olof!

  Visst kan man raljera såsom du gör, men det leder ingen vart. Att latin amerikaner är mer högljudda än svenskar har väl med kultur att göra. Det är inte så per automatik att hög ljudvolym genererar väckelse, men helt klart borde vi vara en aning mer ödmjuka inför våra latinamerikanska (ja många andra världsdelar också) syskon där väckelsen går fram på ett helt annat sätt än i Sverige. Vi måste börja inse att vi inte är ”huvudkällan” där väckelse och missionärsflödet går ut. Nej, det får vi söka på helt andra ställen i vår värld, till exempel Kina och delar av Asien, delar av Afrika och Latinamerika. Må dessa våra syskon ge oss en större iver att leva livet med Jesus!

 • Daniel R

  Jag tror att människor från andra kulturer,företrädesvis tvåtredjedelsvärlden har ett viktigt bidrag till de övergödda svenska kyrkogemenskaperna. Det bidraget är inte att förgylla, inte tjo och tjim utan ligger i det grundläggande förhållningssättet och relationen till Gud. Det är bra om församlingarna släpper fram invandrare och ledare från andra kulturer för att hjälpa oss att beröra Sverige med ett befriande evangelium. Vi har hittils varit relativt dåliga på det. Olof är det ” white man cant dance” som blottar sin rädsla för att glädje vissa kulturer kan uttryckas med kroppen ?

 • Christer Roshamn

  Våra nysvenskar tillför så mycket. I Motala börjar vi se fler av dem i vår kyrka. (och fler vill vi se)Nu har vi folk från Uganda, Tanzania, Burundi och Irak. Tyvärr är det väl så att våra svenska frikyrkor är alldeles för vita, inte minst i våra ledarskap.

  Christer

 • Olof

  Daniel: Nej, det är ingen sådan rädsla som ligger bakom mitt inlägg. Men de här inläggen låter ju lite som ”indier är så glada” och ”negrer har rytmen i kroppen”. Det är stereotyper av människor från andra kulturer som här uttrycks i käck frikyrkoanda. Och det skulle alla utanför frikyrkomiljön känna direkt. Och det mest patetiska är väl att allt fortsätter som vanligt i förortsvillan och de gamla vanliga vita frikyrkovännerna. Eller hur?

 • Daniel R

  Jag retades mest med dig, och ville helt enkelt att du skulle uttrycka det otroligt viktiga du har att säga och göra det rent ut utan att gömma det bakom ironi. Jag tycker också att dessa generaliseringar är jobbiga och tråkiga, jag känner ochså av det men efter att ha relaterat till olika invandrargrupper sedan 1990 så har jag rätt hård hud mot den typen av bissara generaliseringar. Däremot blir jag arg när människor från andra kulturer beskrivs som nånting som kan förgylla eller reduceras till käcka inslag för den vita medelklassen. Jag skulle vilja säga att de bär ett unikt bidrag in vår miljö som vi bör tar var på. Ett gott sådant exempel finns i Norge där ett av samfunden revitaliserats av en invandrar grupp som givits utrymme, Stefan Swärd visar också på ett gott exempel även om han också ger oss en del generaliseringar. Jag själv finns mitt i ett sammanhang där en stor invandrargrupp upplever väckelse och smittar av sig . Jag tycker det är sant och viktigt det du skriverom medleklassens mönster men hur bryter man mönstret och hur kan du och jag bidra irl( får mest bli du eftersom jag bor i ett annat land) mvh Daniel

 • Daniel R

  Kanske även borde addresserat föregående inlägget till dig: Olof.

 • Pablo Torres

  Vi har en och samma Ande, väckelse i den svenska församlingen och bland det svenska folket finns och kommer komma mycket mer på ett nytt sätt, för dom som tror och vill,,på riktigt. Men skönt att the latinos och andra kan inspirera.

 • bo

  Om vi inte är beredda att låta Guds ande inventera oss på djupet och avslöja hyckleri och självbedrägeri blir vi till hinder för väckelse. Det är dags för kyrko- och samfundsledare att bli ödmjuka tjänare och göra rent hus med alla subtila utrysnings- och härskartekniker som frodas i alla slutna rum.

 • Margret Sundin

  ”Väckelseton med yttringar”, jubel, dans och glädje i lovprisning och tillbedjan borde vara en självklar del i våra församlingar! Borde vara ett sätt att leva församling. Samtidigt är det i församlingen som det är i en familj, ibland vardag och ibland fest. Men den tråkiga otrons anden som präglar många församlingar ska avvisas med det bestämdaste. Jag har sett för mycket av likgiltighet och mänskliga principer som vill tränga sig in bland Guds folk. Hellre lite barnsligheter än uttråkade kristna som kritiserar och analyserar. Låt ogräset växa med skörden, det rensas så småningom bort, det ser vi väl runt omkring oss!
  Glädje i Guds hus liksom tårar och förkrosselse, bot och omvändelse. När det händer tar det tag i människan på djupet och hon lyfts till en nivå till. Låt oss glädjas över församlingar som lever ut sin glädje. Tyvärr har de i vissa tider kritiserats hårt. Ingen av våra stora banbrytare och väckelsepredikanter togs emot av den etablerade kyrkan, inte förrän det gått en generation så där.
  Helheten i Guds församling måste bli efterlängtad, där finns god undervisning, gemenskap, glädje och fest liksom vardag. Arbete och försakelse, överlåtelse och lärjungaskap.
  Är det inte så att mängder av kristna i våra kyrkor faktiskt är sekulariserade? Då blir det ju pinsamt med väckelseglädje. Är det inte så att de allra flesta kristna idag vill göra karriär och ha del av livets goda? Är det inte så att de flesta kristna idag inte är beredda att betala priset för efterföljelsen? Då blir det ju pinsamt med jubel och dans inför Herrens ansikte.
  Vi får glädja oss över de som kommer hit och missionerar vårt land, ett land i stort behov av missionsarbete även i våra församlingar.
  Margret Sundin
  Pastor i EFK Ö-a

 • http://monsterasbloggen.blogspot.com/ Jonny Nilsson

  Varför sätter vissa av er en motsättning mellan intellekt och Guds Ande. Jag åsyftar förstås intellekt som är under Guds Andes inflytande. Intellekt som inte styrs av Guds Ande har förstås även det något av Guds avbild i sig genom skapelsen, men är ju förmörkat av synden och används ofta till egoistiska onda syften. Likaså är motsättningen mellan hjärta och hjärna en dum konstruktion som inte finns i Guds rike.

 • http://monsterasbloggen.blogspot.com/ Jonny Nilsson

  Vem har rätt att döma ut kristna som uttråkiga bara för att de analyserar som görs ovan. Det är sådant jag mött så många gånger. Människor som ”vet” hur det ska vara och dömer ut andra som inte passar i just deras mall för andlighet. Den som betytt mest för mig som människa var en urtråkig präst som predikade Guds Ord i ett tonläge. Då när människan inte lyfte fram sig själv med diverse scenkonster fick Guds Ord bevisa sin kraft.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Jonny:
  ”Intellekt som inte styrs av Guds Ande har förstås även det något av Guds avbild i sig”

  Nej! – Se gärna Hugo Odenberg’s bok ”Fariseism och kristendom”

 • http://monsterasbloggen.blogspot.com/ Jonny Nilsson

  Michael: Hur ska jag uttrycka mig för att bli förstådd. Människan är helt fömörkad av syndafördärvet. Ändå lever vi och skapar saker. Människan kan detta eftersom hon är skapad till Guds avbild. Så när intellektet används så är det därför att Gud har skapat oss med det.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Jonny:

  Ju jag förstår dig.
  Men det finns inget kvar i människan av det Gud skapade innan syndafallet (och just därför allt som har med mänsklig natur att göra står emot Guds rike), är ju just därför Gud måste göra ett nytt skapelsevärk i oss, se Joh 3 för att bli Guds barn.

 • Christer Roshamn

  Hej Michael!
  Du skriver: “Det finns inget kvar i människan av det Gud skapade innan syndafallet” Vad menar du? Som jag tolkar det så säger du att människan är alltigenom ond (eftersom inget gott finns väl kvar???) Men jag drar säkert fel slutsats av det du skriver. Rätta mig gärna

 • Jan Sköld

  Tänk att det ska var svårt för dagens frikyrkliga människor , att skillnaden mellan människor går mellan att vara född på nytt och inte vara det. Den nya livet måste födas ganom Den Helige Ande, inte dresseras . När den nya människan är född av vatten o Helig Ande ( JOH 3 ) då blir ochså intelektet förändrat från att se allt på ett värsligt sätt till att se det genom Guds rike. Men det är en kamp som på går i människan hela livet att varje dag välja Guds riket genom den Helige Ande.Alla dessa glidningar som dagens frikyrkomänniskor gör i etiska, dogmatiska frågor har att göra med att man väljer världens synsätt den bekväma vägen eller i värsta fall man är inte på nytt född.

 • http://monsterasbloggen.blogspot.com/ Jonny Nilsson

  Michael: Ja, men det är ju det jag också tror. Dock skulle människan inte kunna andas eller skapa något utan Guds allmänna nåd som låter solen gå upp över både ond och god.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Roshamn:
  Se gärna Skölds svar. Eller undervisning på min blogg: http://jdfk-kefas.blogspot.com/2009/02/jag-tror-pa-fri-vilja-sa-jag-ge-mig.html

  Jonny:
  Nej Gud medverkar inte i detta (skapande). Däremot är jag enig kring det du säger om nåd, även de onda välsignar Gud.

 • http://monsterasbloggen.blogspot.com/ Jonny Nilsson

  Michael: Hjälp vad du är petig med ordens valörer. Men det är kanske bra. Det får en att tänka efter vad man skriver och vad man menar.