Det kan bli dramatik i riksdagen om äktenskapslagstiftningen

Regeringen har idag lagt fram en ramproposition om äktenskapslagstiftningen. Den innehåller inget färdigt förslag om könsneutral äktenskapslagstiftning utan avsikten är att propositionen ska fyllas på med ett sådant förslag i riksdagen.

En minoritet i riksdagen bestående av kristdemokrater, ett antal moderater, någon eller några centerpartister och folkpartister kommer att föreslå ett annat alternativ, en civilrättslig lagstiftning.

Kanske 10 procent av riksdagens ledamöter kommer att rösta på det civilrättsliga alternativet. Övriga 90 procenten, eller något i den stilen, kommer att vilja ha en könsneutral äktenskapslagstiftning. Frågan är bara hur förslagen kommer att utmejslas i riksdagen. Kommer den politiska oppositionen att ansluta sig till den borgerliga majoritet som vill ha könsneutralt. Eller kommer man att lägga ett eget förslag, som kommer att bli lite skarpare, med inte samma nivå av samvetsklausul och vigselfrihet?

Kan det bli möjligt med tre alternativ i riksdagen? Oppositionspartiernas förslag till könsneutral äktenskapslagstiftning. Majoriteten inom allianspartiernas förslag med en mjukare form av könsneutral äktenskapslagstiftning, och det tredje minoritetsalternativet med en civilrättslig lagstiftning. Ett dilemma är att om tre alternativ ställs mot varandra kommer oppositionens förslag att få flest röster och vinna i riksdagen.

Det skulle bli ett förödande nederlag för Reinfeldt regeringen. Varför skulle oppositionspartierna gå in och hjälpa en splittrad regering med att få igenom Reinfeldts förslag till äktenskapslagstiftning? I ett sådant läge kan allianspartierna pressas till att gå med på det tredje alternativet, civillagstiftning, för att undvika att bli nedröstad i riksdagen av oppositionspartierna.

Så loppet är inte kört för Göran Hägglunds förslag om en civilrättslig äktenskapslagstiftning, trots att man i förhand har stöd hos max 10 procent av riksdagens ledamöter. Så fungerar demokrati och majoritetsstyre.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Pingback: Sorglig hantering av äktenskapslagstiftningen försvagar regeringen. - Bengts Blogg()

 • Roberth

  Vore roligare om de blev så rörigt att en grupp gick samman och krävde en folkomröstning 😛 Det vore ju fullt möjligt att hålla en sådan i samband med valet till eu…

 • Jan Sköld

  Vi lever i ett land där synden har blivit en dygd. Att leva i synd är det yttersta beviset på att man är banbrytande,frigjord.Att bryta mot Herrens befallningar är högsta norm.
  Kan det gå väl med ett sådant folk ?
  Sverige är i samma läge som Israel var på Jeremias tid.Om inte förkrosselse o omvändelse sker så kommer domen,
  Finanskrisen är inget annat än Herrens skakningar och HAn frågar var har ni era hjärtan hos mamon eller hos mig ?
  Om inte omvändelse sker i västvärlden så kommer ännu värre skakningar.
  Herren gär allt detta isin kärlek till människorna för att de skall komma till Honom

 • Göstan

  Jan, östvärlden drabbas också av finanskrisen… Ska inte de också omvändas?

 • JB

  Jag undrar om det är girighet Jan funderar över…eller vilken synd är det.

 • Göstan

  Då har vi flera länder i östvärlden som gjort sig skyldiga

 • Nils

  ”Loppet är inte kört för KD”

  JO loppet är kört för Hägglund & Co som regeringsunderlag !!!

  Kunde en tidigare centerledare kasta in handduken med att regera på grund av ett kommande brobygge, så ska väl inte KD ”gnugga sig skitig med en annan handduk”.

  Nej – KD !

  Er trovärdighet som ”Krist-Demokrater” är underminerat.

  KD – ni tog bort s:et tidigare. Det är nog dags att ta bort k:et om ni framhärdar att ni har en funktion i Regeringhen att fylla efter Reinfeldts accepterade överkörning.

 • http://mattiasneve.wordpress.com mattiasneve

  Jan, eller sa ar det bara sa att kristendomssamhallet (dvs Konstantins kristna Europa) haller pa att falla… och det vi ser nu ar delvis resultatet av denna process som pagatt under flera decennier. Den kristna berattelsen ar en av manga i dagens Sverige, och vi maste lara oss att beratta den pa nya satt.

 • http://metrobloggen.se/roberts Roberth

  Nils, loppet är inte kört, de har genom och inte vika sig (vilket de gjort i de flesta andra frågorna) vunnit min röst åter.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/11/varfr-r-ordet-ktenskap-s-viktig.html Michael G. Helders

  Jag och min förlovade skulle ha gift oss i kyrkan, men valde nu en borgelig vigsel istället (och vi kommer i April att få ”välsignelse” i kyrkan). Lite som en personlig protest mot den extrema ”politiska korrekthet” vi har här i Sverige, och emot Reinfeldt & Co.
  – kommer att skriva lite om detta på min blogg i morgon.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/11/varfr-r-ordet-ktenskap-s-viktig.html Michael G. Helders

  ”Men trots allt ser vi ju självklart fram emot att ingå giftemål i tingshuset nästa fredag. Och det kan jag nog säga eftersom jag inte är så inskränkt som Gudrun ”Död Åt Familjen” Schyman, Juvas, Ohly, & Co.”

 • Jan Sköld

  den som vill veta vilka synder västvärden lider kan läsa Bibeln .Det råder i princip avfall på alla livets områden i det så kallade kristna västvärlden, värst är högmodet