Att vårda kroppen

Har ägnat halva torsdagsförmiddagen åt att vårda den skrangliga kroppshyddan som Gud har begåvat mig med. Som kristen känns det ju extra motiverat att vårda kroppen, den är skapad av Gud och är Andens tempel. Efterlyser lite mer friskvårdsundervisning i kyrkorna. Ibland tror jag att det kan hjälpa bättre än helande-förbön. Eller kan vi missköta kroppen och sedan komma till Gud och be om helande?

Ett hårt träningspass på gymmet under guide av min personliga tränare. Jag lovade henne idag att helt avstå från all form av socker i två veckor, inklusive light-läsk. Jag har hållit löftet nu i två timmar så detta går helt lysande. Efter gymmet blev det ett rutinmässigt läkarbesök för koll av blodtryck, kolestorol m.m. Det var bra med blodtrycket, så för första gången sedan jag började med blodtrycksmedicin 1990, nämnde doktorn tanken att minska medicineringen. Han sade också att det är enklare att sluta röka, och för en alkoholist att sluta använda alkohol än att lägga om kostvanor, t.ex. att avstå från socker. Det var ju jätteuppmuntrande.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Bokmalin

    Bra att du sköter trycket, Stefan. En jätteinvestering i hälsan! Ett bra föredöme!

  • Nils

    Va !!!
    Är det fler än jag som fipplar med blodtrycksmedicin… ?
    Och jag som har så hög bekännelse… – gymkort & söner som var & varannan dag frågar: ”ska du till gymmet i dag farsan ?” – instinktivt letar jag först efter något annat som jag tror jag måste göra…

    Men när jag kommit in i rytmen, med åtminstone varannan-dagsträning så påtalar jag gärna till mina nära att nu är jag på gång… jag klarade… – och en inbillad stolthet att jag är nog 25-30 år – åtminstone mentalt :-)

    Och än så länge klår jag den yngste med biceps-momenten :-) – men om ett år är han säkert ikapp.
    Ibland ger det en viss tillfredställelse att hålla ungtuppar lite kort :-)

    Men nu är jag på G… ska också se om inte de 2 dagliga pillren kan bli till en åtminstone snart.

    Ett annat deprimerande läkarbesök är att man blir ifrågasatt vart tionde år för att vara köroduglig :-(
    Riksdagen beslutade att efter 40 så ska man vart tionde år skicka in läkarintyg för att påvisa att man inte är på väg att trilla av pinnen för att bibehålla flerbokstavskombinationer i sitt körkort…
    Säkert en god tanke – förebyggande, men lite chockerande att bli ifrågasatt som ”god ansvarsfull förare av tyngre fordon”.

    Snart införs nog förarlicens på rullator ? :-(

    eller är det inte på G med pastorala förarlicenser ? – apropå samkönade vigslar :-(

  • Ronny

    Tack detta ta gav inspiration och insikt. Guds frid och välsignelse Ronny

  • Robert

    Frågan är vad som är svårast – att avstå från socker eller från att skriva sura artiklar i Världen Idag?

  • Bo Westin

    Det är mycket som vi kan missköta, t.ex kroppen och våra relationer. Fast jag föredrar nog att använda ordet misslyckas. Det vore väl fruktansvärt om vi inte skulle kunna komma till Gud och be om helande och hjälp när vi ”misskött” oss. Gud kan ju också ge oss hjälp till självhjälp genom att ge oss ny insikt och förnyad tro.

    På tal om att ”missköta” sig … Det går en nyauktoritär våg genom samhället som bl.a. tar sig uttryck i hårdare straff för brottslingar, supernannies som i TV kör över barnen och ger enkla svar på barnuppfostran och även skolans värld har ju tagit uppfostringsprofeter som Jan Björklund till sitt hjärta. Varför tenderar vi alltid att förenkla en komplex verklighet? Detta varnade företrädare för ”Rädda Barnen” för häromdagen i en tidningsartikel. Jag hoppas innerligt inte att den postmoderna, relativiserade kristenheten ska ta till sig också denna nyauktoritära våg. Appropå temat ”vårda sina relationer” avslutar jag nu med min senaste kreation (dikt), som också var publicerad på familjesidan i DN i veckan.

    Socialt bordsskick

    Fråga inte
    – hur står det till?

    Om du inte
    verkligen vill veta

    Och får du till svar
    – inte så bra

    Säg inte
    – det ordnar sig!

    Säg istället
    – hur menar du?

    Tomma ord
    är tunga att bära

  • Nils

    Bo Westin:

    Jag lägger märke till att du använder Björklund som politiskt slagträ.

    Tillåt mig ge ett annat perspektiv.
    Jag anser Björklunds propåer är mer ”kristliga” än vad KD som helhet presterat i regeringsställning.
    Märk väl att Björklunds företrädare hette Baylan (s) – kontrasten gentemot hans ansvar som skolminister & Björklunds sanningsperspektiv är påfallande.
    Vår föräldrageneration har tillåtit att kommande generationer tillåts slösa bort år av sina liv på en flumskola, till ett liv utan konkurrensfördelar för att erhålla försörjning som vuxen är slående.
    Ljuset sätts numera på hur svenska ungdomar ska klara sig i en ofrånkomlig global
    Konkurrens map. försörjning. När Finländare, Tjeckier, Polacker, Indier & Kineser påvisar överlägsen kunskapsinhämtning, så drömmer sig flumvänstern tillbaks till ett socialisolerat Sverige, där farbror staten ska bedriva vuxendagis.

    Tyvärr ska någon försörja detta.

    Och dessa någon vägrar numera acceptera att mätta de arbetsföra som vägrar kunskapsinhämtning eller vägrar att nära, när resurser för närande är vid handen & argumenteras för fortsatt slösande.

    Visst går det att hänvisa till rädda barnen, bris m.fl…
    – men flumgenerationen som satte barn till världen, frånsade sig sitt föräldraansvar för att lämpa över det på någon annan stödjande samhällsfunkltion

    Tack Gud för en nyaktoritär våg som inser vuxengenerationens ansvar som föredöme & fostrande. !

    Mina föräldrar var inte nyaktoritära – de var auktoritära !
    – & det är jag tacksam för pss. som mina barn numera är tacksamma för att jag uppträtt auktoritärt när det gäller normer & skola.
    Det har åtminstone skapat en personlig plattform för försörjning, social självkänsla & valfrihet i att inte behöva ompysslande från vuxendagis.

    Det ger frigjorda resurser till att bygga om vuxendagis med nya resurser för äldreomsorg, handikappade & verkligt behövande som inte klarar av att vara närande.

  • Bo Westin

    Intressant diskussion!

    För det första: Jag är inte politiskt aktiv i vare sig till vänster eller höger.
    Jag har arbetat som lärare och inser också behovet av disciplin, konsekvens och tydlighet, men som så ofta tenderar man att hoppa från det ena diket till det andra. Jag föredrar att använda ordet ”auktoritativ” i stället för ”auktoritär”. Hur barn klarar av ett auktoritärt bemötande beror på vilken grund av trygghet och kärlek som redan finns i barnets liv. Identitetsbildningen och socialiseringsprocessen är unik och individuell. Flumskolan är ett resultat av många faktorer, inte minst ekonomiska. Många tror också att skolan ska klara att uppfostra barn vars föräldrar abdikerat från sin föräldraroll.

    Kommunaliseringan av skolan och neddragning av kuratorer och annan skolpersonal har nog bidragit till skolans tillstånd. Dessutom är avkristnadet av Sverige en grundläggande orsak till sakernas tillstånd. Vårt land behöver en väckelse som upprättar människovärde och respekt och som ”återför barnen till sina fäder” som bibeln uttrycker det.