Ska jag be Hörnmark om ursäkt?

Arvid Nordquist har skrivit kommentar nr 87 som följd av min bloggtext 11 september om Pelle Hörnmarks radiodebatt med Mats Selander. Nordquist tycker att jag bör be om ursäkt till anklagade ledare, jag bör ödmjuka mig och undrar försynt om jag vill skapa en ny syndakatolog med fokus på kristna apotekare som skriver ut abortpiller, mot kristna lärare som lär ut läroplanens liberala sexvärderingar och mot kristna som jobbar i sjukvården med anknytning till abortverksamhet. Sedan tycks även han antyda att jag driver en kampanj mot pingströrelsen.

Inlägget är så pass kraftigt och principiellt viktigt så jag ser mig nödsakad att ge en kommentar.

För det första: detta är en blogg – jag tycker att det är obegripligt att jag ska bli kritiserad för alla inlägg som skrivs på min blogg. Vem som helst får skriva på min blogg. Jag har hittills inte haft möjlighet att redigera inläggen och har inte censurerat inläggen. En blogg är ”Speakers Corner”, Fria talares tribun, vem som helst får skriva inlägg på min blogg. Börjar det publiceras obscena och nynazistiska budskap, får jag naturligtvis se över detta, men än så länge har alla kommentarer publicerats. Det är helt riktigt att det har skrivits många kommentarer på denna blogg som är negativa till Pelle Hörnmarks agerande i denna fråga – men jag kan inte ta ansvar för det. Kommentarerna hade mycket väl kunnat gå i helt motsatt riktning.

I mitt första inlägg den 8 september var jag noga med att poängtera att jag inte kände till något om situationen i Jönköping. Inlägget handlade bara om abortfrågan ur principiell synpunkt. Jag bara anknöt till denna demonstration, som ett skäl till att ta upp abortfrågan.

I mitt andra inlägg den 11 september tog jag kortfattat upp om radiodebatten mellan Mats Selander och Pelle Hörnmark, och ställde bara frågan varför Hörnmark inte svarade på Selanders frågor. Hörnmark hade ju enkelt kunna blåsa av hela debatten genom att svara på Selanders frågor. Men det har han inte gjort utan har kommit med vaga antydningar som bara har satt myror i huvudet på oss andra. Så min kritik den 11 september handlade enbart om Hörnmarks kommunikationsstrategi.

I ett ytterligare inlägg skrev jag om en kristen syn på abortfrågan, som har genomsyrat kyrkans historia, och som är förankrad i Bibelns undervisning om det ofödda barnets status. För mig blir det en tydlig etisk konsekvens att jag som kristen inte kan göra abort eller medverka på ett direkt sätt i abortverksamhet. Jag tar för givet att Pelle Hörnmark håller med, men skulle önska att han sade det lite tydligare.

Att försvara 2000 års gammal kristen etik, som är välgrundad i Bibeln, tänker inte jag be om ursäkt för. Jesus och Bibeln är mitt rättesnöre, inte tidsandan – det är min strävan, även om jag vet att det inte är lätt alla gånger.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Jag vill vända på perspektivet:

  – Tack Stefan Swärd för det du skriver.
  – Tack för ditt sanningspatos som hjälper oss att se vår belägenhet
  – Tack för att du sätter strålkastarljus på oegentligheter i våra egna närområden
  – Tack för att du inte gömmer dig bakom ett kristet partisympatiserande
  – Tack för att du lyfter väsentligheter i det kristna ansvarstagandet
  – Tack för ditt föredöme med kontinuerlig kristen vardagsbeskrivning

 • http://hotmail.com EBLA

  Stefan Swärd, du frågar om du ska be Hörnmark om ursäkt.
  Svar: Nää, det tycker jag inte. Varför skulle du ?

  Däremot är det otroligt att Pingisledningen låter Hörnmark gå på i ullstrumporna och få fortsätta behandla Selander och MRO så illa.

  Att dom tillåter en pingstpastor ge sig på en kristen broder så här?
  Lyssna på radioprogrammet i debatten Selander och Hörnmark. Hörde inte Selander säga något ont om Pelle H. däremot Pelle H. tala om Selander och MRO på ett fruktansvärt sätt. Rena råmobbningen. Såna som dom, ungefär, vill vi inte ha med och göra (och en massa fula ord). Detta i radio och i tidningen.
  Fast Pelle H. inte håller med behöver han ju inte smutskasta. Ska han inte vara ett föredöme? För mej obegirpligt att kristna ledare kan få bete sig så, en kristen tonåring som sagt så skulle fått lusen avläst.

  Stefan Swärd, du tar för givet att Hörnmark håller med dej i att kristna inte ska göra abort eller jobba med abort.?
  Men i Dagen säger ju Hörnmark på den frågan att det är -självklart !!! att kristna kan det (jobba på abortklinikerna). Han säger ju det är ett problem i församlingen men mest för enskilda stackare som måste göra jobbet. Och att man ska ha dialog om det för det är kärleksfullt och inte ta avstånd.

  Hörnmark säjer att ingen har med saken att göra hur deras äldsten gör om dom jobbar med abort eller ej, det är deras ensak. Ena gången har dom jobbat med abort som det verkar nästa gång – oskyldiga. Ändå går det inte redovisa för man kränker vissas integritet.
  Tänk er polischef försvara i massmedia misstänkt våldtäktsman (eller annat som är mot svenska lagen) i polisledningen, säga ”det har ingen annan att göra med”.
  Och hur långt skulle han komma med det?
  Men inom Pingisrörelsen tycks det mesta passera. Man tiger bara, ingen får prata om det.
  Fattar uppriktigt inte hur folk kan ha förtroende för Pingst.

  Ska fundera på om dom är värd förtroende ifall nån höjdare där säjer till Hörnmark att han borde be Selander om ursäkt för allt elakt han sagt. Han behöver ju inte hålla med om deras (MRO) metoder för det.
  Och ber att han visar upp mjölet han har i pingstpåsen, det ska ju vara så oskyldigt och rent så det går väl bra då?

  Lyssna på en sanning här (åtminstone tror jag det är sanning, tänk till lite och döm själva:

  Hela den här historien är läskig med pingst, det är som ett KNUTBY i jätteförstoring, fast utan mord tänkte jag säga, men det stämmer ju inte. Det är många fler mord än i Knutby.
  Och samma mörker, kom inte hit och rota det här sköter vi själva.

  Jättebra du har tagit upp det här, Stefan. Hoppas fler hakar på och visar vem dom tror på. Om det är på Jesus.
  Uppriktigt sagt så är den här historien skrämmande, det är väl därför det är tyssssst.
  God bless you!

 • Pingback: Partipiskan viner i Pingströrelsen. - Bengts Blogg()

 • Christian

  > EBLA
  Jag tycker att PINGIS-rörelsen borde be om ursäkt för Hörnmarks vilda smashar… :-)

 • Tomas Ander

  Arvid Nordquist skriver: ”Hur kan ni påstå att en pingstvän som väljer barnmorska, gynekolog eller undersköterska till yrket, inte skulle vara värdig att stå med i ett ledarskap. Vem är ni att döma? Fariseer pa vift är min fråga som jag önskar snarast få besvarad.

  Hur är med lärare som undervisar i sexualkunskap enligt Skolverkets liberala skolplan eller apotekare som skriver ut abortpiller. Duger ingen av dessa till ledare inom Pingströrelsen. Är detta 2000 talets nya syndakatalog som önskas verkställas av Mr. Svärd?

  Jag önskar att du som ledare skulle kunna ödmjuka dig i denna fråga, se dig omkring inom din egen rörelse, vilka känner du som arbetar inom landsting och skola? Troligen kommer du finna många fina och varma kristna som valt att befinna sig ute i det samhälle vi lever i och valt att underordna sig Svea Rikes Lag (som en sund och normal samhällsmedborgare)”. Så långt Arvid.

  Att ha ett samtal om vad som kan vara försvarbart för en kristen att yrkesmässigt ägna sig åt är en viktig frågeställning. Här finns det säkert viktiga aspekter att begrunda.

  Men menar Du Arvid Nordquist att det är ok att som kristen utföra aborter eftersom man därmed ”underordna sig Svea Rikes Lag”? Tycker Du att det är ok att stå med i det yttersta ledarskapet i en Pingstförsamling och samtidigt vara en aktiv abortläkare?

  (Enligt den info jag har är den aktuella äldsten i Pingst i Jkp inte involverad i abortverksamhet. Så vi talar inte om henne nu!)

  Mvh
  Tomas A

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Jag är inte negativ till Pelle Hörnmark, vet inte så mycket om honom- men av det jag har sätt- tycker jag om.
  Men jag är ärligt mycket besviken när det kommer till abort frågan.
  Jag var på ultraljud i fredags- den första, våran baby var då 17 veckor gammal- helt fantastisk att se det lilla människa simma runt och ”leka” astronaut. Min situation ger ju självklart vatten på hjulen…men jag kan inte förstår hur Pelle Hörnmark (och tidningen dagen) kunde måla upp en sådan negativ bild av MRO och Mats Selander- detta är ett enkelt sätt att undvika besvara de s.k. svåra frågorna kring abort.
  Så jag tar avstånd från Pelle Hörnmark i abort frågan, detta är allvarliga frågor- som man inte besvarar genom att måla upp karikatyr bilder av de som ställer relevanta frågor i sammanhanget.
  Många ifrågasätter MRO tillvägasätt…Jag personlig gick från emot abort förutom vid tillfällen av våldtäckt, incest etc- till totalt emot abort i alla sammanhang (förutom kanske då vid sjukdom- då det borde vara en öppen fråga). Min mor som inte är kristen såg MRO’s hemsida- sa ”Jag har alltid varit emot abort, men nu är jag verkligen emot abort nu som jag har sätt hur fruktansvärt det är”. Klart sådana bilder och filmer väcker starka känslor!- De visar ju realiteten om abort- mord- och mord gillar ingen.

 • Anton Fagerstedt

  Stefan; För det första: Du har INGET att be om ursäkt för. Du behöver inte be om ursäkt förrän Pelle själv söker upp dig i enrum och talar dig till rätta à la Matt 18. Om ni då inte kommer överens ta det inför två eller tre vittnen osv. Jag har svårt att se att en så omdömesfull person som Pelle Hörnmark knappast känner sig särskilt kränkt av det du skrivit…

  För det andra: Snälla, skriv inte i kursiv stil – det är så jobbigt att läsa.
  //Anton

 • Anton Fagerstedt

  Jag skrev fel. Det ska vara: Jag har svårt att se huren så omdömesfull person som Pelle Hörnmark skulle känna sig kränkt av det du skrivit..

  För övrigt anser jag att du inte ska skriva i kursiv stil!!!

 • http://www.katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/default.aspx Bengt Malmgren

  Jag har svårt att förstå denna överkänslighet mot kritik inom Pingströrelsen som först manifesterade sig i Sten-Gunnar Hedins utfall mot Stefan i Lakeland-debatten, nu från Nordquist i abortdebatten. Jag tror inte man skall vara rädd för debatt och ifrågasättande och att det finns olika infallsvinkar i olika frågor inom den svenska kristenheten. Att man kritiserar någon och har olika åsikter betyder inte att man inte har respekt för personen i fråga. Frisk debatt leder inte svensk kristenhet rakt utför, tvärtom är det en väg till ökad enhet och kärlek mellan kristna. Arvid Nordquists sätt att resonera, att man skall låta partipiskan tysta kritik och att ledare och församlingar skall vara immuna för kritik bara för att de är hängivna och gör goda saker leder bara till en polerad ytlig enhet, där skvaller och intriger hålls under ytan.

  Arvid Nordquist, din kommentar bidrar knappast heller till att bringa klarhet i sakfrågan, i det du anklagar Stefan för ”fariseism” i det mycket klara ställningstagande han gjort (som han inte är ensam om utan grundar sig på en 2000-årig kristen tradition), så lämnas läsaren i osäkerhet var du själv står i denna fråga.

  mvh Bengt Malmgren

 • Jan Sköld

  arvid nordqvist inlägg visar bara hur helt för världsliga många kristna i Sverige är .Där av minskar frikyrkligheten.Det är dags för omvändelse,innan det är försent för stora delar av svensk kristenhet.Det finns en gräns för Herrens tålamod om man inte omvänder sig o ber om förkrosselse.I abortfrågan går bland annat denna skärningspunkt .Tack Stefan för din klara linje i abortfrågan

 • Gabriel Hammar

  Bra inställning till aborter, Stefan!
  Det vore interssant att höra hur du ser på att kristna apoteksanställda säljer dagen-efter-piller (=mördarpiller). Radikal kristen etik tenderar ju tyvärr ibland att bli lite svart-vit, eller ta på skygglapparna för ”jobbiga” randfenomen. Vi tror ju trots allt att människovärdet infinner sig vid konceptionen – inte vid en viss storlek på fostret. Därför anser jag att vi kristna ledare borde vara tydligare med att avråda vårt folk från spiral eller andra aborterande preventivmetoder (t ex i äktenskapssamtal). Har du någon synpunkt på det?

  /Gabriel

 • Krille

  Till EBLA:
  Nu vet jag inte vad du har för relation till pingströrelsen, men jag måste säga att du går alldeles för långt när du börjar tala om pingströrelsen som ett stort knutby. För att bara prata illa om sina kristna bröder ger ingen god frukt utan förvärrar snarare situationen då förakt späds på. Be för situationen istället och försök komma med konstruktiva sätt att angripa det hela på.

 • http://hotmail.com EBLA

  Krille, jag håller med om att det är trist stil att prata illa om sina kristna bröder, och det är
  det jag tycker att Hörnmark med flera gjort mot Mro och Selander, väldigt kränkande som om dom är extemister av värsta sort (på nyheterna säjer dom det om självmordsbombare och såna) Som sagt man behöver inte hålla med om allt men kan väl ha god ton för det.
  Jo jag sade inte att pingströrelsen var ett stort knutby, jag sade den här historien var som ett stort knutby. Då menas så här Man håller ihop och tiger som muren om vad som försigår bak kulisserna. Tar inte inte in vad folk utanför tänker och undrar, utan typ bara vi här inne har med det att göra, sköt erat så sköter vi vårat.

  Där man kallar folk som vill veta sanningen för fula saker, men inte kan säja hur det ligger till med saker och ting, där man bara sopar under mattan. Hur kan man tycka abort där man tar liv är en baggis som man inte ens vill prata om? Vad jag kommer ihåg om knutbyaffären var att pingstpastorer sade att dom var livetsordtyper mer för dom hade gått på bibelskola där. Jag är inte livetsordare men besviken blev man, fegt att skylla på andra kristna. Men jag kan ju ha fel att Pingis i stort inte fegar och mörkar, förlåt isåfall men vi är väl ganska många som tycker det verkar som dom gör det. Eller? Varför säjer dom inte vad dom tycker isåfall, bara att Mro och Selander är bad guys, inte var dom själva står för. Men ok, jag har kanske tappat förtroendet för dom för mycket, det kan hända.
  Men visst behöver vi be, håller med om det.

 • http://hotmail.com EBLA

  Funderar lite… Jag känner flera som r med i Pingis, många fina kristna men alla tycker inte likadant. Det är det man undrar,varför är det ingen annan pastor heller ledarefrån pingst som kan låtsas om att det finns problem? Det är som alla nu tycker likadant.
  Ingen som låtsas om det här med aborterna, eller har jag missat det? Tycker alla likadant inom hela pingst eller?

 • Nils

  Vill bara informera om att manègen är krattad för Hörnmark nu.
  I dag kom tidningen pingst.nu, där ett 2 sidigt uppslag intervjuar den ende kandidaten till ordförandeskapet till pingst-ffs.
  Trevligt reportage… men synnerligen omoget av valberedningen & ansvariga för pingst.nu då det ska hållas rådslag & samtal i frågan. Det har även funnits artiklar i Dagen om att processen borde stanna upp & se över kravprofilen… pastor S-G Hultman m.fl., men det körs över nu som brukligt är.

  Men, men – det är bara att konstatera manègen är krattad & dikesrensning likt Arvid Nordqvists artikel, är bara ett litet exempel av ett arbete med att bereda manègen.

  Så går det till även i strukturstyrningen av pingst – se och ta lärdom av det dåliga exemplet.

  Att Hörnmark finner sig detta eller rättare strävar efter detta är fortsättningsvis en problemställning som inte försvinner…

 • Margret Sundin

  Hej Stefan
  Jag tycker det är väldigt allvarligt att abortfrågan börjar vattnas ur även inom kristna kretsar. Det betyder att historien fortsätter som den gjort med en liberal förskjutning som börjar i samhället, fortsätter i Svenska kyrkan och blir så småningom även accepterad i Frikyrkan. Jag förstår inte!! Det måste bli ett slut annars är vi långt ifrån vårt uppdrag – att vara som ett salt och ett ljus. Vi ska vara ett alternativ. Det enda som räcker in i evigheten, men så kanske inte alla pastorer tänker längre heller! Det verkar som att det är slut på det heliga och okränkbara även inom Frikyrkorna. Mycket allvarligt!

  Jag är inte uppvuxen i Frikyrkan och min ursprungsfamilj tror hela tiden att vi som Frikyrka står för högre värden än vårt samhälle. Jag skäms när det uppdagas att vi tullar på människovärdet till och med!

  Hur går det med SKR-frågan förresten?
  Ställer du upp på allt vad det innebär?
  Nils skriver flera Tack till dig, gott – men du sitter själv på en gren som du inte kan förklara vad helheten betyder, i alla fall har du svarat så här på bloggen. ”Blåberg ska få svara” – vad du själv gått med i, och sitter ordförande för. Vi väntar på svar.
  Mvh
  Margret Sundin

 • Nils

  Margret:
  Jag har ingen förhoppning om att EFK har en avvikande uppfattning än vad som framkommit hos samfundet pingst-ffs.

  EFK har vad jag förstår befunnit sig i SKR:s domäner lika länge som pingst-ffs, vilket indikerar att de haft lika lång tid på sig att reflektera och fundera över sin egen roll via SKR.

  Det enda som skiljer sig är väl att Pingst har innehavt tjänsten frikyrkosamordnare & i vissa sammanhang haft ett högre representantskap i de frikyrkliga arbetsgrupperna.

  Oavsett om Blåberg, Hedin eller Swärd ger sin tolkning över vad ”stolen” i pingst-ffs innebär, så har jag erhållit ett bestående intryck.

  Det intrycket är likartat med de som får audiens hos den heliga stolen – påven.
  De smittas av ”förmånen” av att ha blivit betrodda & tjusas av samtal och handslag.
  Kanske också har de en enfaldig bild av att de framfört något av värde… men redan dagen efter de lämnat domänen försvinner deras avtryck som vinden påverkar gräset.
  Trädgårdsmästaren är någon annan & han bestämmer skötseln. Pss. är det tydligen med SKR. Något annat har inte uppdagats.
  Visserligen en del pamfletter som lika gärna kunde vara med på miljöpartiets agenda, men ”Kristet” råd… ?

  Jag avvaktar ändå med intresse vad Blåberg kommer att meddela – ett läskpapper till S-G Hedins ”arbetsdokumentförklaring” – ELLER kan jag bli positivt överraskad ???

 • Nils

  inlaga 17: rättelse.
  skrev Oavsett… vad ”stolen” i pingst-ffs innebär.
  Vilket blev ett felaktigt syftningsfel.
  Ska givetvis stå: vad ”stolen” i SKR innebär.

  Ursäkta att jag drog in EFK i pingst-ffs… kan tänka mig att de flesta EFK:are inte sympatiserar med det :-)

 • S-E Sköld

  Det är således så, att de som uppfattar Pelle Hörnmark som oklar/suddig i abortfrågan, bör be honom om ursäkt för att han uppfattas så. JESUS, som måste betraktas som expert även på andliga frågor, säger att vi skall vara så tydliga, att vårt tal uppfattas som ja, ja eller nej, nej och tillägger, att allt annat är av den onde.

 • Peter E

  S-E Sköld:
  ”Det är således så, att de som uppfattar Pelle Hörnmark som oklar/suddig i abortfrågan, bör be honom om ursäkt för att han uppfattas så.”

  Vad menar du egentligen? Du kan väl knappast mena att de som uppfattar Pelle Hörnmark som otydlig eller flummig i abortfrågan, ska be behöva honom om ursäkt för att han genom sina handlingar/uttalanden – eller snarare brist på klargörande handlingar/uttalanden i frågan – uppfattas just som oklar/suddig/otydlig/flummig i denna oerhört viktiga fråga?

  Det är snarare han som bör förklara sig och därmed klargöra vad han står, vad den församling som han är föreståndare står för och vad pingströrelsen kommer att stå för i denna fråga om han eventuellt blir ledare för pingstsamfundet. Ansvaret faller snarare på honom och de äldste som inte ville/kunde svara ja eller nej på den enkla frågan som MRO ställde.

 • S-E Sköld

  Peter E, läs mitt inlägg en gång till.

  Mvh

 • S-E Sköld

  Det är snarare så, att församlingsledarna/Ordets förvaltare i vårt land som under alla år tigit i abortfrågan – Pelle med flera – och utan att säga ett enda knyst sett på – vetat om – att skaror av Människor dödats i moderlivet,

  har mycket, mycket stor anledning att be Gud, alla de dödade Människorna och vårt lands folk i övrigt om förlåtelse, för sin underlåtenhet att tala Guds Ord in i detta sammanhang; in i detta totala syndamörker. Det är ju för den skull de anförtrotts Ordets lykta och ljus; för att lysa upp även andras stigar!

  Jag är helt övertygad om, att många Människor – som dödats i moderlivet – hade levt i dag om Ordets förvaltare/tjänare/förkunnare, hade utfört vad de är kallade till: att förkunna allt Guds Ord – allt Guds rådslut – för alla människor.

  Pelle Hörnmark och andra tysta Ordets tjänare, är inte att beklaga; det är däremot de oskyldiga som dödats i moderlivet: för att de berövades livet av honom som kommit ”endast för att stjäla, slakta och döda”

  och dessutom under det att Guds -och Ordets tjänare tysta tittat på!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Gabriel, du berör frågan om randfenomen. Det är etiskt svårt ibland. Jag tror att man som enskild kristen behöver pröva sig både inför Gud och inför Bibeln vad som är rätt i känsliga lägen. Jag anser nog att en konsekvent kristen linje är livets skydd alltifrån konceptionsögonblicket, vilket medför preventivmedel som är i linje med detta. Jag ser dock en skillnad i att vara apoteksanställd och att faktiskt medverka vid sjukhusaborter. Att sälja abortpiller föreställer jag mig är mycket marginellt i apoteksverksamheten. Men det är bra med etiska diskussioner kring dessa svåra gränsdragningar.

  hälsar
  Stefan Swärd

 • S-E Sköld

  Om du har fått en lykta att lysa med, för vilsna vägfarare som trevar sig fram i mörkret – stapplande mot avrättningsplatsen – och du inte använder den på det sätt som var menat; avsikten med den och anledningen till att du fick den,

  vems fel är det då att vilsna går vilse i mörkret?

  Detta kallar jag underlåtenhetssynd, och den som – med stöd av Guds Ord – kan motsäga mig i detta, må göra det. Men det är Guds Ord som är ljus och salt,
  och då måste Ordet ovillkorligen ut i mörkret och förruttnelsen; för att kunna verka till Människornas vägledning, hjälp och frälsning. Ja, det är där det framförallt – bland de orättfärdiga – hör hemma!

 • Krille

  EBLA, då måste jag ha missuppfattat dig, men det var inte svårt att göra det om jag säger så.

  Och visst kan jag förstå att man tappar förtroendet för folk och blir frustrerad, men låt bara inte det växa till förakt.

  Jag kan inte komma med något direkt inlägg i själva debatten då jag är alltför dåligt insatt, men jag känner bara en stor sorg när det uppkommer stridigheter mellan kristna bröder. Jag fattar det inte. Jesus talar om kärlek och enhet, men varför ser man då så mycket stolthet och oförsonlighet bland kristna. Visst vet jag att vi har en fiende som vill skapa splittring, men jag tror ändå att Guds Ande är starkare och därför fattar jag inte hur det kan gå så långt utan att man försonas och reder upp det hela.

  Om nu vi som kristi kropp på jorden har fått makt att stå emot hela fiendens styrka, varför sker inte detta? Jag kanske är naiv men jag tror att Gud är mäktig nog att hålla ihop sin kropp här på jorden, och det vill jag se hända.

  Och missförstå mig inte nu, jag tror att kristi kropps gemenskap finns i tron på Jesus – som han är uppenbarad i Skriften – och inget annat.

 • Krille

  Sen får jag väl tillägga att jag inte förstår varför jag handlar som jag inte vill heller alltid, men jag vill ändå tro att Gud kommer helga mig mer och mer tills han tar hem mig.
  Jag har inte speciellt mycket tro på varken mig själv eller människan, men jag tror att Gud kan. Det hoppas jag på för jag vill inte nöja mig med att säga att man bara är människa, utan då ska det vara för att Gud inte vill plocka bort det.

 • HB

  Stefan, om jag förstår dig rätt så är inte bara ”dagen efter piller” fel utan också p-piller. Har jag förstått det hela rätt?
  Hur är det med invitro fertilisering. Är det något man ska avstå från, i och med att mer ägg än de som sätts in befruktas.

 • http://www.kunskapsfakta.se Michael Söderlund

  En förlåtande attityd är mycket bra att ha och det är att följa kärlekens budskap.
  Däremot kan man inte gå emot vad bibeln lär oss, trots att det är som sagt 2000 år sedan den skrevs. Guds ord är som sagt vårat rättesnöre. Bra skrivet Stefan så jag lyfter fram det igen.

  ”Att försvara 2000 års gammal kristen etik, som är välgrundad i Bibeln, tänker inte jag be om ursäkt för. Jesus och Bibeln är mitt rättesnöre, inte tidsandan – det är min strävan, även om jag vet att det inte är lätt alla gånger”.