Den nya missionsvågen

Sorry, har haft en rejäl influensa i två veckor som begränsat krafterna och har varit tvungen att bara prioritera det nödvändigaste och har inte haft tid för bloggen. Nu börjar jag komma på banan igen.

Den senaste text jag skrivit är gårdagens ledare i Världen Idag, om att Sverige behöver en ny missionsvåg.

Enligt min mening är alltför mycket av vår kristna verksamhet i Sverige idag alltför introvert. Både församlingsverksamhet och konferensverksamhet har alldeles för mycket fokus på de redan kristna.

Jag försöker ju leva som jag lär, och tar steg nu i radikalt missionerande riktning för att bli en Gudsrikesmissionär på ett hårt fält, ett stenhårt fält, en stadsdel i Stockholm som heter Östermalm.

Det handlar bokstavligen om att lämna de 99 fåren, för att söka efter det förlorade. I Stockholms fall handlar det om att lämna det enda fåret för att gå och söka efter de förlorade 99 fåren, sådana är proportionerna i Stockholm.

Jag tror starkt på ett ännu mer lokalt församlingsbyggande och missionsarbete, där kristna missionärer och ambassadörer arbetar för att sprida evangeliet för specifika målgrupper i ett specifikt bostadsområde.

Östermalm är idag en mycket expansiv och växande stadsdel och befolkningen ökar under några få år från 71.000 till 85.000, det beror på utbyggnaden av frihamnsområdet och Norra djurgårdsstaden. Förutom Svenska kyrkans traditionella arbete ser jag inte någon tillstymmelse till kristen-frikyrklig mission och evangelisation för att nå Östermalmsbor. Och när Elim låg på Östermalm var det en sak som vi inte alls klarade av.

Min erfarenhet är att även om man grundar nya församlingar blir de ganska snabbt fokuserade på redan kristna. Det sidospåret eller genvägen ska jag försöka undvika denna gång. Fokus ska helt vara på dem som inte är kristna.

En ny församling vill gärna få med en del medlemmar i starten, och då är det så enkelt att försöka samla kristna som av olika skäl vill byta församling. Och då blir man redan från starten upptagen av att ta hand om redan kristna, och man tappar fokus på missionen, skörden, att nå dem som inte är kristna.

Att hitta mötesplatser är en avgörande fråga.

Att hitta vägar för kommunikation för evangeliet är en avgörande fråga.

Att räkna med att Gud ska göra under, och uppenbara sin närvaro, en nödvändig förutsättning.

Jag fascineras över hur både Jesus och Paulus hittade de mötesplatser som redan fanns, och kunde nå vanligt folk. Det fanns inte några kyrkor och församlingar på plats. De kunde inte börja där. De behövde börja utanför. En inkarnerande mission, där man lär känna människor, och når dem där de befinner sig. Att hitta praktiska vägar för detta är min stora utmaning just nu.

En annan sak. Läste intervjun med Niklas Piensoho om hans svåra sjukdom under hösten. Han fick påssjuka och hjärnhinneinflammation som följdsjukdom. Jag råkade ut för exakt samma sak när jag hade fyllt 21. Jag hade precis börjat vara tillsammans med min blivande fru då. Vi hade haft första daten och några veckor senare fick jag åka i ambulans till Danderyds sjukhus, och låg inne i 10 dagar.

Jag förstår precis vad Niklas pratar om.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Torsten Åhman

    Gläder mig mycket åt det steg ni har tagit! ”alltför mycket av vår kristna verksamhet i Sverige idag alltför introvert.” Tror ert steg är profetiskt. Behöver inte skriva: Herren vare med er. Just det har han ju lovat när vi går denna väg. ”Hela världen” och”alla dagar intill tiden slut”, gäller ju Östermalm och 2017.

  • http://godatankarochfunderingar.wordpress.com Tony Malmqvist

    Du ligger så rätt i tiden med just de orden om allt för mycket i kristen verksamhet är alltför introvert. Mig veterligen finns det inga församlingar där man ser stark och stor tillväxt där man arbetat på det viset. Förhoppningsvis får ditt budskap bli till en väckarklocka för en kristenhet som är i akut behov av ny bränsle.

  • wildwest63

    Men om det inte funkade med en etablerad kyrka, dessutom belägen på Östermalm, dessutom med lokalhistoriskt intresse – hur ska det då fungera utan kyrka, utan samlingslokal? Östermalm är inte platsen för demonstratoner, friluftsmöten med högtalare, knappast heller vilken kontorsaktig samlingslokal som helst.
    Dessutom håller jag inte med om att Östermalm skulle vara något av det mest avkristnade som Stockholms innerstad har att erbjuda. Här finns många äldre traditionella kristna som går i Sv kyrkan. Man kan tycka vad man vill om dessa, men det bästa sättet att nå dem är att aktivera prästerskapet i Oscars och Hedvig Eleonoras församlingar på ett bättre sätt. Jag tror det blir väldigt svårt att etablera frikyrklig verksamhet bara sådär. Det finns t-bana. Man åker från Östermalm till de frikyrkor i stan man vill besöka för övrigt.
    Har dock inget emot att en väckelse utbryter som sätter stad och land i brand.

  • Gustav Hafström

    Hej Wildwest!
    Vilken viktig diskussion, roligt! Jag är själv uppvuxen på Östermalm inom Sv kyrkan (80-90-talet), framför allt inom Oscars församling, men även med viss kontakt i Hedvig Eleonora. Jag skulle säga att det är en ytterst liten grupp aktiva kristna som går i Sv kyrkans gudstjänster (jag såg aldrig någon annan barnfamilj förutom vi, inte ens prästernas, det sågs som ovanligt och nästan som konstigt att barn gick regelbundet i gudstjänsten), exempelvis har ju den jätte-stora Oscarskyrkan haft sådana problem med att över huvud taget kunna samla några troende till sina söndagsgudstjänster att man i perioder nästan helt gått över till musikgudstjänster. Jag tror helt klart att församlingsplantering, i en positiv dialog med existerande etablerade församlingar i området, är ett avgörande sätt att nå nya människor med evangeliet i vår tid. Vad tänker du om det? Guds frid!
    Gustav

  • stefanswrd

    Hej Gustav,
    tack för respons. Träffar dig gärna när du är i Stockholm nästa gång. HÖr av dig då.
    hälsar
    Stefan Swärd

  • stefanswrd

    Jag håller nu på med min religionssociologiska granskning av Östermalmsborna. Jag är inte klar än, håller på att försöka utforma en missionsstrategi som verkligen når fram till lokalbefolkningen. Det blir inte lätt, men det är inte omöjligt. Min målgrupp är den breda majoritet av karriäröstermalmare, som anser sig klara sig utan Gud, och som är ointresserade av kyrkor överhuvud taget. Även dessa behöver höra evangeliet om Jesus. Hur når vi dem. Det är detta jag funderar över just nu.

  • wildwest63

    Det tråkiga är ju just detta med prästerskapet som inte lyckas attrahera folk till sina kyrkor. Det är tragiskt med dessa fina kyrkor som inte används och står nästan tomma. Det finns dock många traditionskristna på Östermalm. Få för dig att bygga om Hedvig Eleonora till moské, då blir det nog liv i luckan trots allt.
    Jag tror man måste satsa hårt i en stadsdel som Östermalm på framgångsrika personer som är personligt troende kristna. Man måste känna igen sig. Det finns en del personer i finansbranschen, som jag känner löst, som skulle kunna hålla föredrag över bostadskrisen, över nya skatteregler, över global ekonomis fördelar och nackdelar. Men som i sina presentationer inte sticker under stol med sin kristna tro och framhäver fördelarna med den. Det är det som kan slå på Östermalm. Inte några skräniga ungdomsfestivaler, inte några demonstrationer, skrälliga utomhushögtalare där Stefan talar om himmel och helvete – det funkar inte.
    Seriösa människor med en seriös tro som talar om aktuella spörsmål. Det skulle i alla fall locka mig.
    Det tråkiga här – nu kanske jag är för pessimistisk – är att så få som kommit nån vart i samhället har lust att visa upp sin kristna tro. Alla är vi rädda, ängsliga att göra bort oss, medan jag tror det är tvärtom.
    Men börja för allt i världen inte med politiskt kontroversiella frågor som Grenholms nedmontering av välfärdssamhället, aborter, homosexualitet. På Östermalm har man en chans, en enda, att göra sig trovärdig.

  • Gustav Hafström

    Träffas gärna framöver!

  • Gustav Hafström

    Du har många intressanta poänger. Samtidigt undrar jag om det verkligen är så särskilt annorlunda på Östermalm än på andra ställen. Det behövs kristna ledare som tror på Jesus som Kristus, Bibeln som Guds Ord och som är beredda på att satsa långsiktigt och uthålligt i sina relationer. Huvudproblemet för majoriteten (som ju är äldre och bor i ensamhushåll) är ensamheten. Ett huvudproblem för yngre är stress, karriären och splittrade relationer. Många funderar också på om det finns någon mening med livet och på vad som händer när man dör. Många ser på ett sätt Svenska kyrkans präster som andliga auktoriteter, samtidigt innehåller detta perspektiv en dubbelhet i det postmoderna och postkristna kulturen som kännetecknas av en riktning bort från kristen tro. Detta i kombination med en kyrka som är så sekulariserad att man där ofta bara möter budskapet ”Välkommen in i värmen” eller ”Välkommen hem”. Därför finns det säkert ett stort sug efter präster och andliga ledare som är lyhörda, öppna och tydliga med Bibelns budskap – framför allt i frälsningsfrågan, men också i de mer kontroversiella frågor du nämner, som ofta är mer lätt-tillgängliga och enklare att börja diskutera. Min upplevelse är att de sedan snabbt leder vidare till de mer centrala frågorna som synen på Jesus och Bibeln.