Vad jag tycker om Trump som ny amerikansk president?

Jag har legat lågt med att kommentera amerikanska presidentvalskampanjen. Man kan inte delta i alla debatter. Vilken president USA väljer kan man inte göra något åt. Eftersom jag lite på Twitter kommenterat presidentvalet senaste dagarna, vill jag här utveckla min ståndpunkt.

Eftersom en amerikansk president ska fylla många olika roller och täcka många politiska områden går det inte att ge förenklade svartvita svar. Här följer mina omdömen i ett antal frågor som både handlar om sakpolitik och presidentskapets krav och utmaningar.

 1. Min huvudinvändning är att modern politik är mycket komplex. Både sakpolitiskt och statsmannamässigt. Jag begriper inte hur amerikanska väljarna kan välja någon som aldrig i hela sitt liv sysslat med politik, att vid 70 års ålder få det yttersta ansvaret för hela nationens politiska liv. Jag tycker att det är bra att politiker kan växla mellan civila jobb och politiska uppdrag. Men politik idag är så professionaliserad så jag har svårt att förstå hur man kan ha nödvändiga kunskaper för uppdraget om man aldrig har sysslat med det. Här har amerikanska väljare uppenbarligen en annan uppfattning, och i synnerhet den breda majoritet av vita evangelikaler som röstat fram Trump. Det är en vild chansning enligt min mening. Amerikanska presidenten ska också ha yttersta ansvaret för landets alla internationella relationer, med den komplexa värld vi lever i, kräver detta enorm skicklighet och kunnande om internationell politik.
 2. Det område jag behärskar bäst är klimat-, miljö- och energipolitiken. Här är valet av Trump fullständigt obegripligt och mer eller mindre en katastrof. Jag har gått igenom vad han faktiskt har sagt på dessa områden, inte särskilt mycket har sagts, men tillräckligt för att fälla ett omdöme. Han förnekar klimatforskningen, det är en ståndpunkt som idag börjar bli ganska ovanlig även i amerikanskt näringsliv. Energipolitiskt vill han vrida klockan tillbaka ett antal varv, det han har vurmat för i sina tal är kolkraften. Även satsningar på skiffergasen, men han inser tydligen inte att skiffergas konkurrerar ut kolkraften. Att påstå att Kina har hittat på klimathotet, antingen är han en djupt obildad person, eller också ljuger han. Han kommer att skada mycket av internationellt politiskt samarbete med sin hållning. Kina agerar nu mycket kraftfullt klimatpolitiskt och måste göra det. Samma sak med EU och tredje världens länder. Hans enda vän här blir väl Putin som står för liknande värderingar. Hållningen i miljöfrågor saknas tyvärr i många kristnas perspektiv, det beror på bristande bibelkunskaper. Det räcker att läsa i början av 1 Mosebok, skaparen har gett människan uppdraget att förvalta jorden, inte förstöra den. All form av miljöförstöring är synd mot Gud och brott mot Guds lagar.
 3. Handelspolitiskt är Trump en katastrof. Han vill verka för att USA ska bli mer självförsörjande, bl.a. när det gäller energi, han vill satsa på en aktiv tullpolitik för att värna om amerikanska jobb m.m. En av den nationalekonomiska forskningens mest självklara sanningar är att handel mellan länder gynnar ekonomisk utveckling, tullar skadar ekonomin. Genomförs det han har hävdat i valrörelsen kommer det att skada både amerikansk och global ekonomi, i synnerhet ett litet exportberoende land som Sverige drabbas. Att jobb flyttar från USA till Kina är ju resultatet av ekonomisk utveckling, det gynnar både USA och Kina.
 4. Säkerhetspolitiskt skapar Trumps hållning en stor osäkerhet för många länder. Han vill uppenbarligen begränsa USA:s åtaganden i NATO, han har uttryckt skepsis mot att USA ska stå som en garant för säkerheten för utsatta länder. Där handlar det bland annat om Baltikum som är mycket oroade över utgången av presidentvalet. Kan de lita på att USA skyddar dem mot rysk invasion? Risken för rysk invasion ökar betydligt, om inte den amerikanska garantin finns där, jag tror att säkerhetspolitiska experter är ganska överens om det.
 5. Trumps syn på samhällsekonomi är också ett mysterium för mig. Han ska dramatiskt sänka skatter för allt och alla, för de fattiga, för de rika, för företagen. Samtidigt har han signalerat för ökade offentliga utgifter på vissa områden. Samtidigt som han vill ha statsfinanser i balans. Det krävs endast grundskolekompetens för att inse att det inte går ihop. Att kandidera som president utan att lägga fram vettiga och realistiska budgetplaner, i min värld känns det fullständigt oprofessionellt.
 6. Jag har också stora invändningar mot Trumps karaktär. Jag har ju lyssnat på ett antal av hans valdebatter, och hans sätt att förlöjliga och kritisera politiska motståndare, och i vissa fall stora och breda befolkningsgrupper – för mig är det en mycket omogen människa, med en svartvit världsbild, och som demoniserar allt och alla som inte är med honom. En president måste vara en samlande person som är mycket skicklig på att skapa bra relationer mot allt och alla, inte minst internationellt. Undersökningar visar också att han regelbundet har ljugit i debatter och i tal i valrörelsen, det är för mig som kristen ett allvarlig moralisk brist.
 7. Hans uttalanden om kvinnor och anklagelser om sexuella övergrepp är tillräckligt för mig för att jag som kristen ska ta avstånd från honom. Att han har så mycket stöd bland amerikanska kristna kan enligt min mening bara betraktas som avfall och en kyrka som tappat styrningen. Läs gärna det jag skrivit i boken ”Jesus var också flykting” om hur kyrkan i avfall kompromissade med Hitler på trettiotalet. Det finns vissa likheter med dagens situation.
 8. Hans uttalanden om invandrare är rasistiska i mina öron, också tillräckligt för att jag ska ta avstånd som kristen.
 9. Med Trumps bakgrund, livsstil och tidigare uttalanden, betraktar jag honom som sexliberal, han kan knappast betraktas som någon företrädare för kristen moral. Det är riktigt att han gjort några abortrestriktiva uttalanden i valrörelsen, men tidigare har han sagt andra saker. Som kristen är jag mån om skyddet för allt mänskligt liv, i synnerhet det svaga och utsatta, det handlar då om ofödda barn, barn, döende och gamla personer, svårt sjuka, psykiskt sjuka, flyktingar m.m. Det är utmärkt om Trump vill värna om ofödda barnens liv. Men problemet är att USA har haft fri abort sedan 1973, och det är inte presidenten som bestämmer abortpolitiken. I USA görs det framförallt på delstatsnivå och Högsta Domstolen slår fast de övergripande principerna. Det Trump kan påverka närmaste fyra åren är att han kan utse en av domarna i Högsta Domstolen. Samma sak gäller könsneutrala äktenskap, reglerna bestäms på delstatsnivå och i Högsta domstolen.
 10. Nu är han vald som president och oavsett vad man tycker är det kristna ansvaret att vara en förebedjare för överheten enligt Bibelns uppmaning. Men Trumps politik kan påverka Sverige och vårt närområde, så det behövs nog förbön även från vårt håll.
 11. En del debattörer menar tydligen att om man är emot Trump är man för Hillary Clinton. Det är en orimlig slutsats. Amerikanska folket hade oändligt många valmöjligheter att vaska fram fler presidentkandidater och nu blev det dessa två man valde i slutändan. Hade jag varit amerikan hade jag inte röstat alls i detta val.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Läsare

  Det många ansåg i USA var att en blank röst vore att likställa med en röst på Clinton. Kan du inte göra en lista på hennes tveksamheter också. Låt bibeln då också finnas med när du synar henne

 • Stefan Swärd

  Läsare,
  Men hon förlorade presidentvalet och är helt borta ur leken. Vet inte varför jag ska ödsla tid på det i detta läge.
  Har svårt att tänka mig någon politisk comeback för henne.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • https://bengtmalmgren.wordpress.com/ Bengt Malmgren

  Men Stefan! Man kan inte vara neutral eller ställa sig utanför det moraliska ansvaret genom att inte rösta alls. USA måste ju ha en president, nu fanns det bara två att välja. Soffliggarna var nog den grupp som gjorde Trumps seger möjlig.

 • Janne Olofsson

  ”En svartvit världsbild, och som demoniserar allt och alla som inte är med honom.”

  Här går det att läsa in sig själv, om man klarar det!

  Hur har inte main stream media i åratal svartmålat politiska alternativ till FN politiken, som Hillary och 99% av etablerade politiker står. Trump är en bromskloss för globaliseringsprocessen, och kristna i USA får tid att omvända sig till Gud. På det sättet är Trump bra. En hel del svenskar dyrkar USA och är jätterädda för att ”the American Dream” är en falnande drömbild.

  motsägelsefullheten i global politik är helt fantastisk.

  A Vi vill ha ett internationellt handelssystem med hög energiförbrukning, Vi vlll kunna köpa vad som helst, och resa var som helst, och arbeta var som helst, till en liten kostnad.

  B För det krävs arbetare i Asien under slavlikande förhållanden (billig arbetskraft och valutor vägda till fördel för västvärlden)

  C Utsläpp från flygplan, båtar, bilar och lastbilar kommer direkt av det globala frihandelssystemet.

  Effekterna av global handel är en ”synd,” man måste omvända sig från. Utsläpp av Co2 kan försonas med koldioxidskatt (energi-avlat).

  Vi vill ha alla världens tillgångar – NU!
  Vi säger att detta är en SYND: Sluta konsumera!

  Tes
  A Global handel medför B social orättvisa och C miljöförstöring.

  Republikaner erkänner detta faktum: Kapitalism och olja och gas och global frakt. Globala företag, expropriatering och global orättvisa. ”Bäste man vinner.”

  Demokrater och många svenskar förnekar att global handel leder till sociala orättvisor och miljöförstöring: De ser istället att global handel leder till social rättvisa och grön teknik.

  Slutsats

  Eftersom alternativ Republikan är ”rasism” och ”främlingsfientlighet” måste hela världen följa FN och sluta upp med nationella val. Eller sätta in kandidater som följer FN. Annars anarki på gatorna och non stop skrik i media.

  Är glad att man som svensk inte tvingas läsa DN och SvD och kolla på SVT. Det finns annan journalistik än detta tröttsamma harvande i en och samma tonart.

 • Läsare

  Förstår hur du tänker, men det gör det enklare att förstå hur det kunde bli som det blev, för oss som tror oss ha svaret på allt.

 • Leokvast

  Det mest fatala i sammanhanget är att världens supermakt nummer ett inte lyckats få fram två mer kvalificerade presidentkandidater än Donald Trump och Hillary Clinton. Tyvärr så är det, som med så mycket annat i USA, pengarna som ytterst styr och ställer.

 • Stefan Swärd

  Bengt,
  Eftersom jag inte är amerikansk medborgare behöver inte jag välja. Och det var ju många fler kandidater tidigare i processen, så dessa två mejslades ut genom att folk valde dem, annars hade det inte blivit dessa två. I det läget kan en icke-röst vara bättre än rösta på någon man inte tror på.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • David Smeds

  Stefan Swärd skrev; ”Handelspolitiskt är Trump en katastrof. Han vill verka för att USA ska bli mer självförsörjande, bl.a. när det gäller energi, han vill satsa på en aktiv tullpolitik för att värna om amerikanska jobb m.m. En av den nationalekonomiska forskningens mest självklara sanningar är att handel mellan länder gynnar ekonomisk utveckling, tullar skadar ekonomin. Genomförs det han har hävdat i valrörelsen kommer det att skada både amerikansk och global ekonomi, i synnerhet ett litet exportberoende land som Sverige drabbas. Att jobb flyttar från USA till Kina är ju resultatet av ekonomisk utveckling, det gynnar både USA och Kina.”
  USA kan inte fortsätta med en negativ handelsbalans med flera hundratals miljarder i underskott. Jag vill påminna om Ricardos teori om vad nationer vinner på handel, när man har relativa skillnader i produktionskostnader och resurser.
  Trump måhända formellt väljer att säga upp avtal som utarmar USA. Men han kommer att omförhandla för att båda parter skall få ett positivt utbyte. Mexico har tror jag en lysande framtid.
  Se på lögnerna kring Brexit. EU och UK kommer att fortsätta med handel och samverkan men i annat format. EU bedriver lönsamt handelsutbyte med UK.
  Alla globalister, Kingdom-Now och kristna transformationsdrömmare borde vakna. MVH David

 • gäst & främling

  Hon är inte helt borta ur leken än, om terrorn fortsätter kanske med att bränna bilar för elektorer som åter skall rösta 19/12, om jag förstått rätt, då kanske dom inte står för sitt första val.
  Läs gärna John Gustavsson som är krönikör på avpixlat, (doktorand) med rötter inom pingst, du kan hitta alla hans inlägg genom att googla.

 • Micael Gustavsson

  Elektorerna röstar för första gången då, de har alltså inte röstat än.

  Det som hände 8/11 var att folket i delstaterna valde elektorer.

 • gäst & främling

  Vad jag svarade på är att hon inte är helt borta ur leken som Stefan skriver.
  Trump har ju vunnit på att han säkrat tillräckligt många elektorsröster, men John Gustavsson har många invändningar mot Trump men säger samtidigt att Clinton vore en katastrof, Johns krönikor är bra.

 • SefastTronde

  Stefan Swärd (”Handelspolitiskt är Trump en katastrof.”) verkar inte vara något djupare bevandrad i Nationalekonomi. Han borde läsa lite mera än grundkursen om komparativa fördelar. Ur ett nationellt perspektiv kan man inte vara ultraliberal för att stärka och bygga upp en nations ekonomi, för det gäller även att sätta en limit som över en konjunkturcykel (i vart fall över tid) ger en positiv handelsbalans. Annars sker en uppvisad tillväxt endast på lånade pengar, och landet dräneras successivt på tillgångar, vilket så småningom hämmar de reella komparativa fördelarna. Exemplet Argentina, under 1900-talet, kan ge en förklaringsmodell.

  Detta Stefan Swärd är elementaria. Men en lögnernas propaganda, med förenklade modeller endast i politiska syften (globaliseringsivrarna – som i själ och hjärta har helt andra mål), bör inte en sund människa svälja, utan man bör öva sig i förmågan att tänka och analysera själv.

  Själva idén om globalisering och multikulturalism står så väl emot all ekonomisk välfärd på lång sikt, och i synnerhet verklig demokrati, eftersom demokrati i sig förutsätter en någorlunda homogenitet och ett styrelseskick som ger närhet mellan väljare och valda. Först där kan minoritetsintressen tillgodoses på ett tillfredställande sätt. Förutsättningarna för Trump som president visavi Clinton bör alltså vara goda, och endast tiden kan utvisa svaret. Vi får alltså se om Swärd står för det han ovan skrivit om några år, eller om han då ursäktar eller inte vill kännas vid det han nu skrivit.

 • Stefan Swärd

  Sefast Tronde,
  det är svårt att i ett kortfattat inlägg gå in på en djupare handelspolitisk debatt. Det var bara en av många punkter i mitt blogginlägg. Frihandel har ju inte med multikulturalism att göra utan är en grundläggande ekonomisk princip för ekonomisk utveckling som eftersträvas i dagens världshandel. framförallt gynnas de fattigare länderna av detta, och länder med lägre lönekostnader kan konkurrera på världsmarknaden när det gäller produkter som är arbetsintensiva. Erfarenheterna från senaste 40 åren har bekräftat fördelarna med detta, då många länder har lyckats komma ur sin fattigdom, inte minst på grund av de möjligheter som frihandeln har skapat. För lilla Sverige har det varit en avgörande politik, våra främsta industrier skulle inte ha en chans om det inte fanns en global marknad för dem, tänk bara på Ericsson, AB Volvo, Volco cars, Atlas Copco, Sandvik, Scania, ABB, Alfa Laval, Electrolux m.fl. Problemen har oftast varit brist på frihandel, höga tullar har ofta begränsat de fattiga länderna att exportera sina produkter.
  hälsar
  STefan Swärd

 • Jonas Rosendahl

  Det var inte en speciellt djup analys du gjorde nu Stefan. Dessutom använder du förstärkningsord ”katastrof” precis som Trump. Ni är lika på något sätt i alla fall 😉 Verkligheten är inte så enkel som du beskriver och man behöver inte googla speciellt länge för att upptäcka det, vare sig det gäller klimatfrågan eller handelspolitik.
  Det finns ofta två sidor som är värda att beakta och diskuteras. Din bloggpost kunde lika gärna höra hemma på aftonbladet eller i någon annan vänstertidning.
  Fundera gärna på om du tycker Guds folk, alla de som läser din blogg är värda en sådan ytlig bloggpost i ett viktigt ämne eftersom det faktiskt kommer beröra hela Europas framtid, och kanske tillomed kristenheten på ganska omfattande sätt.

 • Stefan Swärd

  Jonas,
  En bloggpost blir kortfattad och ytlig. har skrivit en mer ingående analys men den går bara till kunder till mitt konsultbolag, och den är nischad på energi- och klimatpolitik. Du kommer här med ganska kraftig kritik mot mig, vilka kristna ledare i Sverige menar du har gett en mer ingående analys? Eller gnäller du bara på mig?
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Jonas Rosendahl

  Stefan,
  Offentligt har jag bara gnällt på dig än så länge. Men kritiken gäller flera.
  De enda som jag tycker tagit upp fler viktiga aspekter som berör Guds folk är Olof Edsinger och till viss del Mikael Karlendal. Resten kan höra hemma i vilken sekulär vänstertidning som helst.
  Jag tycker Guds folk är värd mer än så…..

 • wildwest63

  Vi vet mycket väl att en valkampanj frambringar allehanda löften och förutsägelser, det praktiska livet som styrande politiker frambringar ibland ingenting alls av det som sas i valrörelsen – detta har vi otal exempel på i vårt eget land, mest under senare tid. Därför tycker jag det generellt är väldigt tidigt att blåsa i domedagsbasunen när Trump inte ens har tillträtt. Låt oss se vad han verkligen får igenom och låt oss då kritisera honom för det vi inte gillar. Innan det kan vi analysera oss sönder och samman. Och sanna mina ord – Hillary Clintons korrupta spelande med medier, kultur och mecenater bakom ryggen på väljarna är sannerligen ingen vackrare uppenbarelse än Donald.
  Det stora varnande pekfingret med valet av Trump är inaveln hos politiker. Man klappar varann på ryggen, man lyssnar inte till vanligt folk. Man håller sig väl med kultureliten och medierna – det är väl alltid trevligt att läsa mer eller mindre bra saker om en själv och den egna ideologin, vem gillar inte ett sånt beröm? Man kallar de partier som inte är populära bland media för populistpartier. Medan jag anser att de sanna populisterna bland partier är de som ena dagen intill helvetets murar fördömer politiska meningsmotståndare för att nästa dag omfatta just exakt dessa ståndpunkter (se MP & S flyktingpolitik). Det är grym, ful och fullständgt karaktärslös populism. Sanningen kom ifatt och den gråtande Åsa Romson insåg i ett plötsligt ljus att hela hennes politiska ideologi byggde på lösan sand.
  När tar dagens politiker hänsyn till vanligt folks behov av trygghet, rätt och sanning? Så länge detta skyfflas under mattan kommer folk välja personer som Trump. Det är helt och fullt det nuvarande politikerskråets fel att folk som Trump kan väljas. Jag bestämde mig två veckor innan valet att välja Trump, hade jag nu varit amerikan med rösträtt. Detta efter ett 45 minuters konsumentupplysningsprogram på tysk TV om hur man skyddar sig mot de östeuropeiska ligor som drar över Tyskland och begår inbrott. Varför ska jag som medborgare acceptera detta? Varför ska jag skaffa skyddsutrustning för tusentals kronor, ändra mina vardagsrutiner, låta mina finaste ägodelar befinna sig i bankfack? Varför anpassa sig till kriminella gangster? Det är detta vanligt folk märker och ser och då är det inte alls svårt att välja nån som vill stänga gränserna, utvisa samtliga kriminella icke-medborgare på momangen, fördubbla straffen, skära ned kriminalpolitiken och se till att vanligt folk får leva det vanliga liv som de allra flesta vill. Om inte svenska politiker någon gång begriper detta (men här har jag tyvärr noll optimisim) så kommer vi få en revolutionär utveckling med beväpnade medborgargarden som låter SD’s järnrörspojkar verka som söndagsskoleelever.

 • Jonas Rosendahl

  Pietisternas styrka, dvs den rot som vi frikyrkliga kommer ifrån, har historiskt alltid varit nära folket och förstått folket. Nu har många fått det bättre och flyttat in i de fina rummen. Man beblandar sig med samhällets toppar och får fina priser, ibland av kungen också.
  Men det är inte frikyrkans rot och grund.
  Det är att förstå och hjälpa de som inte har samma förutsättningar. Då menar jag inte med att gå in på ICA eller Lidl och ge en kasse till de mindre bemedlade i församlingen.
  Det handlar inte heller om att sitta i myssoffan och swisha över en slant till någon hjälporganisation. Eller ”gilla” nån bild från någon som varit i Afrika och hjälpt till.

  Det handlar om att SE och KÄNNA och FÖRSTÅ. Det har varit frikyrkans styrka tills för många kom i finrummen. Även andliga ledare gillar fina middagar och att vara korrekt och försiktig att trampa någon på öm tå. Koppla gärna orättvisor med vänstertänk, så är det ok och sen kan man åka till sol och bad.
  Detta är inte frikyrkans grund!
  FATTA! Som ungdomar säger..

  Läs gärna denna text för att FÖRSTÅ. Kom sedan och skriv att lägga ned en fabrik och flytta till Kina gynnar tillväxt som Swärd skriver. Kom och prata om frihandel och sitt och skriv på datorn utan att veta, känna och förstå….

  Ja jag är kritisk!

  ”Michael Moore, who’s also a native of the “Rust Belt” like myself and understands the mentality of the millions of Americans who revolted against The Establishment and historically broke through Hillary’s Midwest “firewall”, conveyed the reason why voters in this dilapidated and socio-economically “backward/forgotten” corner of the US would flock towards Trump in an address which was ironically supposed to be against the future President-elect. Trump supporters, however, decided to turn the most relevant and motivational part of Moore’s speech into a YouTube video filled with dramatic images and music, and I strongly suggest that everyone take five minutes out of their day to listen to what he had to say.

  When you live a life surrounded by drugs, poverty, crime, potholes, and hopelessness, the only thing that you feel that you have going for you are the sexual, alcoholic, and musical distractions that The Establishment shoves down everyone’s throat each and every day in order to placate the masses by “making it all better” just for a little bit of (“fun”) time. Turn off the TV or go to sleep after the party, and the same problems that people sought to escape from are still there the very next morning and not a damned thing has tangibly changed for the better, except that some people have now found a socially acceptable “go-to medicine” for dealing with the repulsive reality that they feel they have to put up with each and every day for the rest of their lives.

  A lot of Americans where I’m from don’t know what a “real vacation” is, in that they don’t go globetrotting around the world like the Europeans do on what they call their “holidays”. Many Midwesterners even have a hard time going from one part of the country to another just for fun because it’s a huge financial burden for the average Clevelander in our cheap and low-wage economy to gather up the funds necessary to jet set out to costly California just to take in some sunshine, for example. Another thing that most foreigners don’t realize is that people from my part of the country don’t even have the vacation/holiday days like the rest of the world does. If you’re working a low-wage service-sector job or are in a low-level office position, then you might never receive two back-to-back weeks of vacation in your life. If you get married, the best that you can dream for is a honeymoon to Niagara Falls for a week and that’s it, just because it’s conveniently nearby and not overly expensive.

  We grew up our whole lives hearing from The Establishment and its media shills how “great” and “powerful” the US is, how it’s the “best country in the history of the world”, yet all that we see around us is socio-economic devastation and we can’t imagine how it could ever be any different. So many factories have closed up shop and moved to Mexico, China, and countries that the average American in my part of the US never heard of or can even pronounce, and it’s all because of the post-Cold War globalization that started under Bill Clinton and NAFTA. But at the same time, however, we see that there are indeed some people around us who seem to be living a pretty good life but haven’t had to do much to achieve it.

  http://katehon.com/article/dear-foreign-friends-heres-why-trump-won-clevelander

 • wildwest63

  Det kunde en svensk i många stycken också sagt, med det undantagat att vi har Det Stora Välfärdssystemet som gör att vi klarar oss bättre. Det är bara det att vi nu arrogant, oplanerat och utan hänsyn tagen till de svaga i landet håller på att montera ned det genom att ta hit hundratusentals unga män från Mellanöstern som har fel eller icke-existerande utbildning, fel inställning till jobb, fel inställning till vårt samhälles värderingar, extremt fel inställning till kvinnor och som vi får hålla under armarna hela livet. Även med konstruerade låglönejobb (nu menar jag inte specialiteten personlig assistent) kommer deras pensioner bli så låga att de behöver stöd och hjälp senare.
  När vi ser att vi per nästa år behöver betala mer i kommunalskatt fast servicen sjunker, när skatterna höjs och skolresultaten försämras, polisen bara reagerar på större upplopp, sjukvården går på knäna i brist på sköterskor och tolkar, försvaret klarar att försvara en gotländsk sandhed under tre dagar innan bullerförbudet slår till – då är vi inte långt ifrån den uppgivna amerikanska allmänheten i det s k ”rostbältet”. För just nu genomför vi skolexemplet på leken att-förstöra-ett-tusenårigt-samhällsbygge-under-en-generation. För att ersätta det med – vaddå? Skriande klasskillnader som i Sydamerika? En rysk-ortodox provins? Kalifatet Sverige med förbud mot kvinnligt deltagande i samhällslivet?

 • Dragspelaren

  ”The man now elected to stand as the head of this empire, is a verbal bully, a shauvinist, a misanthrope, aggressive and looking for conflict. He is a rude man who’s face is red from alchohol who acts like a bulldog, and who’s voters voted for him for reasons of paranoia, and nationalistic fuled feelings – against an imaginary enemy.
  (The Ha’aretz Newspaper on Winston Churchill’s election, May 10, 1940)

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Swärd missar som vanligt båten i sina analyser. Som om grundunderlaget kom direkt ur aftonbladet eller CNN (Clinton News Network). Denna gång är hans analys näst intill tragikomisk när han i ett enda svep dömer ut näst intill hela den amerikanska kristenheten och drar in Hitler i det hela. Makalöst.

  Pastorn och statsvetaren Stefan Swärd dömer ut hela amerikanska kristenheten
  http://aletheia.se/2016/11/14/pastorn-och-statsvetaren-stefan-sward-domer-ut-hela-amerikanska-kristenheten/

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Det finns faktisk en rad ljusglimtar bland alla proffstyckare vars världsbild raserades av det otänkbara (Trump vann mot precis alla odds):

  Fenomenet Donald Trump – några försök till förklaringar
  http://blogg.varldenidag.se/opinionsbloggen/fenomenet-donald-trump-nagra-forsok-till-forklaringar/

  Det är viktigt med politiska ideologier och att det förs en tuff debatt på idéernas plan.
  http://www.varldenidag.se/gastkronika/det-ar-viktigt-med-politiska-ideologier-och-att-det-fors-en-tuff-debatt-pa-ideernas-plan/BbbpjE!6X30diKiys3IKbZguPC8hQ/

  Marcus Birro: Donald Trump vann för att eliten föraktar folket – precis som i Sverige
  http://nyheter24.se/debatt/867122-marcus-birro-donald-trump-vann-for-att-eliten-foraktar-folket-precis-som-i-sverige

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Vilka kristna ledare ger en mer balanserad analys? Här är fyra på raken jag hittat utan ansträngning:

  Aggressiv sekularism fick kristna att rösta mot Clinton
  http://www.mikaelkarlendal.se/2016/11/12/aggressiv-sekularism-fick-kristna-att-rosta-mot-clinton/

  Fenomenet Donald Trump – några försök till förklaringar
  http://blogg.varldenidag.se/opinionsbloggen/fenomenet-donald-trump-nagra-forsok-till-forklaringar/

  Det är viktigt med politiska ideologier och att det förs en tuff debatt på idéernas plan.
  http://www.varldenidag.se/gastkronika/det-ar-viktigt-med-politiska-ideologier-och-att-det-fors-en-tuff-debatt-pa-ideernas-plan/BbbpjE!6X30diKiys3IKbZguPC8hQ/

  Marcus Birro: Donald Trump vann för att eliten föraktar folket – precis som i Sverige
  http://nyheter24.se/debatt/867122-marcus-birro-donald-trump-vann-for-att-eliten-foraktar-folket-precis-som-i-sverige

 • Micael Gustavsson

  Hej, kommentarsreglerna tillåter egentligen högst två länkar per inlägg, men vi släpper igenom det den här gången. Det verkar onödigt att tvinga dig att skriva två inlägg i rad.

 • smaland2

  nu är det ju också många profetiska röster som förutsagt trump. även att han är smord och utvald:

  Sadhu Sundar Selvara: https://www.youtube.com/watch?v=zqMDSURQPuU&t=1s

  mark taylor: https://www.youtube.com/watch?v=S1rDHKTj-LI

 • smaland2

  forts:

  rich wera: https://www.youtube.com/watch?v=YsMnhql3wxI

  lance wallnau: https://youtu.be/2Z4u2494vHI?t=8m

  dessa profeterades innan valet.

 • Slimebeast

  Inte oväntat att en vänsterradikal som Stefan Swärd skulle såga Trump, särskilt när det kommer till frågor som massinvandring och feminism.

  Till och med om ämnet aborter lyckas han på något sätt framställa Trumps engagemang som något negativt, på samma sätt som med Sverigedemokraterna här hemma.

 • Leokvast

  Vi styrs idag olyckligtvis av en maktelit som är helt materialistiskt orienterad, vilket i förlängningen innebär andlig och existentiell tomhet. Var finns idag den politiska ledare som man med respekt och tillförlit kan se upp till?

 • Apg17

  Den vänsterliberala nymoralismen fick sig en törn av Trumps seger. Dess högsta predikanter tar då till brösttonerna. Hitler, 30-tal, rasism, Rysk invasion, klimathotet. Carl Bildt drog t.o.m fram domedagskortet. ”Detta är slutet på västvärlden…”. Klä er i säck och aska. Undergången är nära.

  Alla världens farsoter riskerar att drabba oss. Trump raljerande dessutom i ett omklädningsrum om kvinnor som bjuder ut sin kropp till kändisar. Detta är ju inte feministiskt korrekt. Patriarkatet!

  Ni är då för roliga. Börjar dissikera Apg17 och kommer fram till att nationalstater inte har något stöd i Bibeln. Egendomsgemenskap och gränslöshet är dock bibliskt korrekt. Även med folk från andra sidan jorden vars idol (Muhammed) inget hellre vill än att förgöra eller förnedra oliktänkare.

  Lycka till i den fortsatta politiska debatten och var glada att vi på den andra sidan inte har någon avsikt att ”ge igen”. Vi kommer lyssna till er oro och inte börja mobba er och utesluta er från t.ex ideella organisationer p.g.a partipolitisk hemvist.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Nåt som stör mig enormt i hela detta samtal är hur kristna som säger sig ’ha kärlek till sanningen’ (?), gör sina analyser från sekulära, ofta vänstervdridna källor. Det gäller både Swärd och Grenholm, men många, många andra. Det går faktiskt inte ihop med vår kristna bekännelse. En rad felaktigheter, förvrängningar och rena lögner har detta val cirkulerat kring både Hillary och Donald. Att utan källkritik föra dessa lögner vidare är både ohederligt och okristerligt (obibliskt!)

  Jag råder alla er som vill höra själva vad t.e.x. Trump egentligen står för att gräva lite djupare än Aftonbladet och CNN. Lyssna på något av alla nedtonade, lite lugnare samtal mellan Trump och TV-personligheter med relevanta frågor och resonemang.

  Ett sådant klipp för dig som vill förstå varför jag som ansvarig utgivare för Aletheia absolut inte köper Swärds/Grenholms alla felaktigheter eller rena lögner (v.g. beskrivningen av Trump) är denna intervju med Pat Robertson. Den ger även lite annat ljus över varför miljoner och åter miljoner evangelikala kristna i USA valde bort Hillary, som verkar vara många kristnas favorit här i Sverige:

  https://www.youtube.com/watch?v=I0X4epmPrck

 • Pingback: Den Bamhärtiga Samariten – Donald Trump – Levande Tro – By the Spirit()