Vem är Heidi Baker? Micael Grenholm svarar

Vi närmar oss nu eventet på Friends Arena nästa helg.

Det har ställts frågor här på bloggen om en av talarna som heter Heidi Baker. Eftersom jag inte har läst någon av hennes böcker, inte lyssnat på någon av hennes predikningar, inte träffat henne, så har jag bett min gode vän Micael Grenholm att svara, han känner till hennes verksamhet mycket bättre.

Inledningsvis, när det gäller att bedöma predikanter behöver man göra detta sakligt och allsidigt. Det går inte att utgå från enstaka Youtube-klipp. Man måste läsa böckerna, granska deras tjänst, och framförallt också få en bild av karaktär och livsstil för att göra en korrekt bedömning.

Här följer Micaels gästblogginlägg:

Vem är Heidi Baker?

En av huvudtalarna på Awakening Europe i Stockholm 28-30 oktober är missionären Heidi Baker. Det är inte första gången Heidi är i Sverige, 2012 beökte hon New Wines sommarkonferens och hon har även besökt Arkens kvinnokonferenser ett antal gånger. Syftet med denna artikel är att presentera vem Heidi är och svara på påståenden i kommentarsfältet till detta blogginlägg om att hon skulle vara en falsk profet.

Heidi Bakers liv

Heidi föddes 1959 och växte upp i Laguna Beach i södra Kalifornien. Vid 16 års ålder blev hon frälst i en pingstkyrka i Mississippi. Någon månad efter sitt dop när hon bad i samma kyrka såg hon ett vitt ljus och hörde Guds röst som sa: “Jag kallar dig till att vara predikant och missionär. Du ska åka till Afrika, Asien och England.” Några år sedan gifte hon sig med missionärssonen Rolland Baker och lämnade USA för Indonesien kort efter deras bröllop. Där betjänade de fattiga människor i slummen, predikade Evangeliet och hjälpte kvinnor att få jobb.

Efter några år flyttade de till Hong Kong där de fortsatte missionera bland de fattiga i samarbete med Jackie Pullinger-To. 1991 flyttade de till England för att doktorera i systematisk teologi: under studietiden hjälpte de regelbundet hemlösa. Snart upplevde de att Gud kallade dem till Moçambique, och 1995 flyttade de till Maputo.

Heidi och Rolland gick ut på Maputos soptipp och identifierade hemlösa och föräldralösa barn som överlevde genom att äta sopor som de kunde ta till sitt nystartade barnhem. Snart hade de uppemot hundra barn där. Heidi blev sjuk i svår lunginflamation och tuberkulos, och mot läkarnas rekommendationer åkte hon till Toronto för att få förbön under förnyelsen där i Toronto Airport Vineyard. Hon blev mycket riktigt helad, och såg en syn där Jesus sa till henne att hon inte skulle vara rädd för att ta emot fler nödlidande barn, för han skulle se till att det alltid finns tillräckligt med resurser.

Heidis och Rollands organisation, som kallades Ministerio Arco-Iris på portugisiska eller Iris Ministries på engelska, växte och kunde ta emot fler och fler nödlidande människor, framför allt barn. Under de stora och destruktiva översvämningarna år 2000 hjälpte Iris tusentals människor att få förnödenheter i samband med att evangeliet förkunnades. Fler och fler församlingar planterades. Heidi och Rolland flyttade tillsammans med organisationens huvudkontor till Pemba, provinshuvudstad för Cabo Delgado i norr som var ett område som dittills varit väldigt onått med evangelium. De startade en missionsbibelskola och har regelbundet haft kampanjmöten ute i byarna där de ber för helande och förkunnar evangeliet med film, sång och predikan.

Det finns en hel uppsjö med vittnesbörd om mirakler som har skett inom Iris Ministries, de mest uppmärksammade är folk som blivit uppväckta från döden. Jag har själv träffat och intervjuat Francis Shongwe som uppväcktes 2003 efter att Iris-ledaren Surprise Sithole bad för honom. Även många blinda har fått sin syn och döva har fått sin hörsel. Min vän James Thompson gick på Iris missionsbibelskola i Pemba och for till Zimbabwe med sin fru Sarah på praktik. Där bad de för en blind kvinna som fick synen återställd och kunde se sitt barnbarn för första gången. Religionsforskaren Candy Gunther Brown har gjort en uppmärksammad studie tillsammans med läkarkollegor där de undersökte syn- och hörselnedsättning på ett antal ungdomar innan och efter de fick förbön på ett av Iris kampanjmöten ute på den Mocambikanska landsbygden. I många fall såg de dramatiska förbättringar.

Organisationen ger hem idag åt över 10 000 barn framför allt i Mocambique och har expanderat till ett 20-tal länder i Afrika, Asien och Sydamerika. Dotterorganisationen Iris Relief åker ut till katastrofområden för att lindra nöd och rädda liv, vilket gett dem mycket beröm. Iris församlingsrörelse, som samarbetar med Partners in Harvest, omfattar tusentals församlingar runtom i södra Afrika varav många är egenplanterade. Kristna tidskrifter som Christianity Today och Charisma Magazine har beskrivit hur Heidi och Rollands rörelse “förvandlar Mocambique” och hur de är bland de mest inflytelserika inom världsvid pingstkarismatisk kristendom.

Biblisk urskiljning

När det gäller att urskilja sant från falskt sa Jesus att att falska profeter bär dålig frukt och är oförmögna att bära god frukt (Matt 7:15-20). Om en person bär god frukt kan det alltså inte vara en falsk profet. Detta förtydligas med att miraklerna spelar underordnad roll, det viktiga är om man gör Faderns vilja (vv. 21-23). Eftersom frukt används av Johannes döparen som bild för goda gärningar (Luk 3) och av Paulus som de karaktärsdrag Anden ger (Gal 5) är det rimligt att tolka detta som just gärningar och karaktärsdrag – hela Bergspredikan handlar om vilka gärningar Jesu lärjungar ska göra.

Även bekännelsen till Jesus nämns av apostlen Johannes som: ”Mina älskade, tro inte alla andar utan pröva andarna om de kommer från Gud. Ty många falska profeter har gått ut i världen. Så känner ni igen Guds Ande: varje ande, som bekänner att Jesus är Kristus, som kommit i köttet, han är från Gud, och varje ande som inte bekänner Jesus, han är inte från Gud. Det är Antikrists ande, som ni har hört skulle komma och som redan nu är i världen.” (1 Joh 4:1-3) Paulus säger till och med ”Därför skall ni också veta att ingen som talar genom Guds Ande säger: ‘Förbannad är Jesus’, och att ingen kan säga ‘Jesus är Herren’ annat än i kraft av den helige Ande.” (1 Kor 12:3).

De falska profeter som Jesus talar om i Matt 24 och som gör falska tecken och under och utropar sig själva till Messias, saknar den Helige Ande, bekänner sig inte till sann kristen tro och bär inte god frukt. De är vargar i fårakläder, de har ont uppsåt. Kristna som har goda intentioner att följa Jesus och bekänner sig till honom men felar kan alltså inte ingå i denna kategori. Som “IT-pastorn” Lars Gunther har påpekat behöver vi göra en distinktion mellan falska och felande profeter.

Ingenstans i Bibeln står det att vi kan eller ska skilja mellan andar genom att titta på hur predikanter och ledare beter sig på möten och vilka sorts “manifestationer” de har. Tvärtom, om frukten är god och bekännelsen till Jesus är solid spelar det ingen roll hur personen ifråga beter sig, vare sig kroppsligt eller muntligt. Att en individ subjektivt ogillar sättet en predikant beter sig är inget argument för att den predikanten skulle vara en falsk profet.

Faktum är att Bibeln säger att demoner imiterar Andens verk (2 Mos 7), så att via YouTube eller andra medel försöka hitta paralleller mellan hur en kristen predikant beter sig och hur en new agare eller hindu beter sig är med bibliska mått mätt inget argument för att predikanten skulle vara falsk. När godhjärtade, Jesusälskande karismatiska kristna anklagas för att vara falska profeter är det inte biblisk urskiljning som pågåt, utan förtal och misstro. Det är på ett sätt inte förvånande att detta sker eftersom Jesus själv blev anklagad för att göra mirakler genom demoner (Matt 12:22-30) och Han sa: ”Lärjungen skall vara nöjd om han får det som sin lärare och tjänaren om han får det som sin herre. Om man har kallat husets herre för Beelsebul, kan då hans husfolk vänta sig något bättre?” (Matt 10:25).

Är Heidi Baker en falsk profet?

De argument som framförts i kommentarsfältet till Stefan Swärds inlägg för att Heidi Baker är falsk och förtjänar avståndstagande är: 1) I ett YouTubeklipp ser man henne ligga på en talarplattform och skratta för att hon, som hon uttrycker det, är fylld av glädje och kärlek från den Helige Ande; 2) I ett annat YouTubeklipp upprepar hon bönen “Do it again Lord!” (åsyftandes på väckelsen på Azusa Street som startade pingströrelsen) flera gånger om; 3) Hon påstås ha samma budskap som Livets Ord på 80-talet. 1 anses visa att hon har en falsk ande, 2 anses vara ett mantra för att “framkalla saker”, 3 hävdas vara ett annat än Bibelns evangelium.

Det är viktigt att inse att detta inte är biblisk urskiljning. Som sagt hävdar Bibeln aldrig någonstans att man kan identifiera onda andar genom hur folk beter sig på möten – de identifieras på frukten i människans liv och deras förkunnelse om Jesus. Det är alltså irrelevant om Heidi skrattar eller håller ett känslofritt föredrag, om hon ligger eller står, om hon upprepar samma bön om och om igen eller om hon ber med nya ord. Faktum är att allt detta enbart är uttryck för en mer emotionell andlighet som må vara ovanlig i västvärlden men som inte alls är det i Afrika där Heidi bor och inte heller har varit det i historien. Varje våg av väckelse har åtföljts av starka emotionella uttryck.

Anklagelsen om att Heidi skulle predika samma falska evangelium som Livets Ord på 80-talet är befängd, hennes undervisning är väldigt annorlunda än dåtidens framgångsteologiska trosförkunnelse då hon betonar fattigdom, lidande och gemenskap snarare än rikedom, framgång och individualism. Därtill predikar hon ett tydligt Jesuscentrerat evangelium inte minst när hon åker ut i byarna, se här och här.

Andra har ifrågasatt Baker pga hennes kopplingar till Torontovälsignelsen på 90-talet och hennes nutida kopplingar till Bethel Church. Men sådan “guilt by association” är inte heller biblisk urskiljning – det är predikantens frukt och förkunnelse som ska bedömas. Som mest kan man i så fall kritisera henne för dåligt omdöme, men inte för att vara driven av demoner, för det är enligt Bibeln omöjligt för en person som för tusentals till tro, hjälper fattiga och predikar evangeliet att vara en falsk profet. Därtill är anklagelserna som riktats mot både Toronto och Bethel ofta överdrivna – även om det har skett urspårningar i synnerhet i kopplingar till Toronto är även det rörelser som bekänner sig till klassisk kristen doktrin om Jesus och som fört många till tro på honom. Se David Wellstams respons på dessa anklagelser.

Personligen har Heidi Baker inspirerat och uppmuntrat mig enormt mycket och jag ser verkligen fram emot att höra henne i Stockholm om en vecka.

Micael Grenholm


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Göran Sköld

  Bra skrivet. Vänder mig dock mot formuleringen, ”spelar det ingen roll hur personen ifråga beter sig, vare sig kroppsligt eller muntligt”. Visst spelar det roll för deras trovärdighet.

 • Ulrika

  Micael,

  Du skriver: ”Hon påstås ha samma budskap som Livets Ord på 80-talet. 1 anses visa att
  hon har en falsk ande, 2 anses vara ett mantra för att “framkalla
  saker”,

  Detta tror jag du tagit från sådant jag skrivit.

  Ja, hon vinglar omkring och uppträder på samma sätt och med samma krafter som Ulf Ekman gjorde. Frukterna av det har jag presenterat genom att citera texter från RI-projektet som pågick innan du var född? Jag var tonåring vid den tiden och såg bara på avstånd vid den tiden vad min mor och andra fick göra för att hjälpa församlingsmedlemmar som hamnat hos Livets ord och blivit mycket illa däran.

  Om du läser mer noggrant vad jag skrev om ”mantra för att framkalla saker” ser du att det är en fråga till en kommentator. Vänligen skilj på påståenden och frågor.

 • Maria Kallerfjord

  Hedi bär på mer frukt och guds kraft kanske hon kan vattna så skörden växer upp där det är torrt.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Hej Göran! Nu har du klippt bort halva meningen. Det jag skrev var ”om frukten är god och bekännelsen till Jesus är solid spelar det ingen roll hur personen ifråga beter sig, vare sig kroppsligt eller muntligt”, eftersom Jesus säger att en person som bär god frukt inte kan vara ett dåligt träd, och Johannes säger att vi känner igen antikrists ande iom att den inte bekänner att Kristus är kommen i köttet, medan Den Helige Ande alltid inspirerar en sådan bekännelse.

 • Ulrika

  Hej Maria,

  Man får fundera över vilket vatten.

  Under en period av mitt liv började jag använda alkohol i form av vin som symptomlindrande medicin. Därför väljer jag idag att leva som absolutist. Jag vill veta vad jag gör. Vara medveten om vad jag säger och uppträder.

  Ändå skulle jag helt klart hellre välja ett glas vanligt vin än att låta dessa människor, ”kraftapostlarna” lägga händerna på mig. Vittnesbörden flödar om hur man tappar kontrollen över sig själv, ibland under flera timmar och efteråt minns man ingenting. Det som återstår är en ”andlig fylla” som man bevisligen därefter hela tiden behöver fylla på. Behovet av denna andliga fylla är så stor att människor åker långt för att få fylla på den.

  Finns inte Den Helige Ande närvarande hos var och en i varje sammanhang där man ber Honom närvara? Där två eller tre är församlade i hans namn?

  Egentligen värjer sig hela min själ att deltaga i detta forum men jag vet ju hur lätt unga idag dras med i detta. Och jag kan samtidigt passa på att säga hur djupt besviken jag är på den äldre generationen som är så tysta.

  Fegt.

 • Maria Kallerfjord

  Hej Ulrika
  Du är välkommen till awaking Europa conferance i Solna
  Den 28-30 oktober 2016 med start kl 20.
  Där kan du göra en uppfattning själv där gud pratar med dig.
  Gud har en Plan för alla människor. Du är älskad av gud han är alltid vid din sida.

 • Ulrika

  I länken nedan presenteras ett exempel på sund mission. Dessa missionärer tillbringade större delen av sina liv på samma platser och lärde känna människorna, individ för individ, och ledde dem likt sanna herdar till Jesus. Undervisade dem om Jesus, levde i nära, och naturlig kristen gemenskap i vardag och Gudstjänster under ordningsamma former. När en missionär lämnade såg man till att nästa som kunde undervisa i ordet var på plats. ”Hjälp” vad dessa människor visat kärlek !Greta Uhlin som exemplet talar om nedan var med i ett Missionsteam större delen av sitt arbetsliv. Tyvärr är hon inte med oss idag men hon skrev efter mångas önskemål till sist en bok om sina år i Afrika. Hon skrev likt aposteln Johannes om sig själv i tredjeperson! i sin bok. Jesus i centrum!

  1, Lär dem
  2, Döp dem som vill omvända sig till Kristus.

  NÄR ni OMVÄNDER er får ni Den Helige Andes gåva.

  https://litevardagstro.wordpress.com/2015/12/12/lutangilos-jul-1939/

  Genom stillhet och förtröstan skall ni vara starka säger Herren vår Gud.

 • Ulrika

  ”där gud pratar med dig.”

  Tack Maria för svar,

  Är han tyst före och efter detta event?

 • Maria Kallerfjord

  Gud pratar hela tiden med människor, i den riktiga världen säger man att vi ska gå på magkänslan, i guds rike behöver vi inte oroa oss lita på gud så leder han oss åt rätt riktning.
  Gud pratar hela tiden med mig jag frågar och gud svarar. Genom hans kärlek.

 • Ulrika

  ”Gud pratar hela tiden med människor”

  Precis, oftast i bönekammaren.

  ”Genom hans kärlek.”

  Säkrare att identifiera honom genom hans ord.

  ”Kärleken” blir med tiden alltmer ”identifierad” med hjälp av individens magkänslor=osäkert.

  Gott att få samtala med dej.

 • Maria Kallerfjord

  Tack för din delning, intressant
  Men när jag pratar om magkänslan så skäms vissa människor vad andra ska tycka om tanken med att va troende och lägga hela sitt liv till gud.
  Därför kan man säga att man går efter magkänslan
  Hoppas du kommer till conferance nästa helg.
  Gud älskar alla människor välsignad er alla ?

 • Ulrika

  Här berättar en som lyssnade på Heidi Baker 2012 i Vänersborg.

  Citat från berättelsen i länken:

  ”Alla personer med obotbara sjukdomar skulle samlas till höger om
  scenen för att hon upplevde att alla barn som var närvarande på mötet
  skulle be för dessa så att hon själv inte skulle kunna få någon ära vid
  ett ev. helande. Det tog ju ett litet tag att samla ihop alla stackars
  små barn som skulle be för dessa personer. Sedan gav hon vissa
  instruktioner om hur de skulle be, och ledde dem i en kortversion av
  Fader vår. En efter en frågade hon barnen ”Who´s father? (Hon syftade på
  Gud här förstod en vuxen). Men då barnen inte responderade på det sätt
  hon ville ställde hon frågan igen vid flera tillfällen, mer och mer
  forcerande (ca 5 ggr). Detta var nog det enda tillfälle där man kunde
  ana en viss irritation under hennes leende yttre. De stackars barnen
  förstod väl antagligen inte vad hon menade även om det tolkades. Sedan
  gavs tydliga instruktioner hur de skulle be, bl a skulle en hand läggas
  på personen för att sedan utökas till två händer osv?

  Fråga 6: Är det ok att forcera barn att be för personer
  med obotliga sjukdomar. Det var ju inte riktigt så att de kunde välja
  själva, utan alla barn skulle ju gå dit?

  (Jag antar att vissa föräldrar valde att inte skicka dit sina barn,
  det var dock svårt att bedöma hur många som gjorde vad. Uppenbarligen
  var det inte tillräckligt med barn då Heidi Baker nämnde att det var för
  få barn vid flera tillfällen.)

  Det var vid detta tillfälle hon sa det kanske mest kontroversiella
  påståendet under hela mötet. Och det var att barnen kunde hämta
  kroppsdelar i ett rum i himmelen och ta ner dessa för att de skulle
  ”infogas” (min tolkning) i den person de bad för?

  https://azaryahu.wordpress.com/?s=Heidi+Baker&submit=S%C3%B6k

 • Nils

  Ibland blir man så trött på de ”självutnämnda” och speciellt de som inte tillåter kommentatorsfält…
  Nu har ”Bibelfokus” med enmanstolkaren Jareteg sågat den kommande konferensen Awakening… men inte nog med det, så tar han all kristen heder från talarna – inklusive Heidi Baker:
  http://bibelfokus.se/VAKNA
  Visst kan vi tillåta oss att vara avvaktande, men att kleta ”villolärarstämpel” på alla talare är förmätet för en ”kristen” lärjunge.
  Kryper denne Jareteg fram och vägleder de frälsningssökande ? eller sitter han på en annan läktare och …

 • wildwest63

  Micael Grenholm och jag har ofta inte mycket gemensamt, men det här var en mycket bra bloggpost som jag helt skriver under på. Jag tillhör generationen karismatiskt vidbrända och är skeptisk till mycket. Men det betyder inte att jag kan kalla kristna förkunnare det absolut värst möjliga, att de är demoner.
  I alla väckelser har skett överdrifter och en god väckelseledare, t ex Lewi Pethrus, såg till att dessa tonades ned och att man agerade mer ”normalt”. Det är snarare här problemet ligger, att ledare inte har överblick och kontroll och dessutom tror att väckelsen dör ut om man begränsar dess avarter, men så är det inte. Det är precis tvärtom.
  Dåligt omdöme har många predikanter och pastorer. Vilket beror på att de till viss del får komma upp på estraden och agera för tidigt. Vi gillar ju inte mentorer, eller att ha äldstebröder som är 50 år äldre och bromsar det som går till överdrift. Vi ska ju ha vårt ego och visa upp oss och bli stora och berömda och spektakulära.
  Även om det är fel, barnsligt, andligt omoget, så är man inte därför en villolärare eller en demonbesatt ulv.
  Jag har ströläst om de stora väckelsepredikanterna – inte en enda skulle klara en kvalitetstest! Inte många av Bibelns gestalter heller. Vad sägs om en kille som skickar sin kompis till stridslinjen med förhoppningen att han ska dö för att han själv ska få ligga med kompisens snygga tjej (den killen kallades Guds vän!!!), vad sägs om en profet som ensam slogs mot hela landets samlade avgudapräster och vann, men sen ville dö? Vad sägs om en farbror som riskerade sin frus liv genom att inte kalla henne fru utan syster, bara för att ha större chans att klara sin egen livhank? Alla dessa är stora män i Bibeln. Ingen är felfri. Allra minst jag själv.

 • Frank

  Herren har aldrig välsignat jippon!
  Awakening – uppvaknande på ren svenska – borde vara en självklar reflektion hos varje kristen individ idag när vi ser hur vår värld ser ut utan kostsamma event i stora arenor. Lägg medel där de oavkortat kan användas till bättre saker än till en dyr arenakostnad. Hur mycket av kollekten kommer att gå till detta? Vad är syftet? Men som sagt – ur led är tiden!

 • Ulrika

  Från en av Bibelfokus artiklar:

  ””Mina föräldrar (inte Jaretegs utan en läsares, mitt tillägg) var i Pemba, Mocambique för ett par år sedan. Jag hade bett dem kolla efter någon församling som Heidi planterat, eftersom jag tyckte det lät spännande att de planterat över 5000 församlingar. De frågade runt, men fick som svar att dom
  varit där, och några spår av de så kallade ’5000 församlingar’ som Heidi
  säger att de planterat fanns inte. Allt som fanns kvar var en liten
  församling som höll till i en liten byggnad. Vill du ha detta bekräftat,
  kan du även ta kontakt med Asante & Diana som jobbar som missionärer i staden Pemba, Mocambique.”

  Enligt personer på plats i Mocambique kommer ca. 90% av medlemmarna i
  de Heidi Baker-församlingar som existerar från andra kyrkor i trakten.
  Det är alltså inte fråga om väckelse utom om ”lockelse” och omflyttning
  av kyrkfolk. Det här känner vi igen från då Livets Ord startade i
  Sverige och från hur det är när sådant som ”Toronto-väckelser” dyker
  upp. Av denna anledning har flera evangeliska kyrkor i Mocambique
  tvingats stänga igen eftersom deras medlemmar gått över till Heidi
  Bakers församlingar, självklart inte lockade av evangelium utan istället
  av löften om helande och materiell välsignelse etc. En del män byter
  församling för att de vill byta fru och genom detta undkommer de då
  pastorns förmaningar i den gamla församlingen, enligt uppgift.”

  Om någon vill ha länken till artikeln är det bara att säga till här.

 • Ulrika

  ”Vi gillar ju inte mentorer, eller att ha äldstebröder som är 50 år äldre och bromsar det som går till överdrift.”

  Jag gillar mentorer och äldstebröder och söker deras vägledning. Dock är det inte så lätt när även den äldsta generationen förblindas alltmer. Men det finns några kvar som bromsat mig likt goda fäder flertalet gånger.

  Jag tror inte att Heidi Baker har äldstebröder som hon rådfrågar. Vilken församling tillhör hon själv egentligen.?Kan man tillhöra och leda 5000 församlingar? De flesta medlemmar har fullt upp med en församling.

  Jag är tacksam att jag ibland får besöka olika församlingar där man respekterar ledningen och dess ordning. Att ens leda en liten böne/bibelgrupp skulle vara en stor utmaning för mig. Det ska givetvis vara en som är djupt förtrogen med Guds ord som gör det. Vilket jag inte känner mig mogen med. Dessutom är det snyggare om männen tar den biten. Jag är ganska svag för att ha män i ledningen även om jag bemöter kvinnliga ledare på samma sätt som männen..

  ”Vi ska ju ha vårt ego och visa upp oss och bli stora och berömda och spektakulära.”

  Ja, där har vi henne i en träffsäker beskrivning. Att som Heidi Baker ta fram barn för att lära dem be för obotligt sjuka inför publik anser jag vara grov andlig misshandel.

 • Nils

  Du bör också spegla dig i frågeställningen om du assisterar frälsningssökande eller tar du plats på en annan läktare för bekvämt granskande… likt Jareteg ?

  Jag kan känna tveksamhet utifrån ett svärmiskt beteende generellt bland de som söker sig till denna typ av happening, men det förtar inte att det finns människor som berörs av Guds ord och behöver vägledning av fotfolket…

 • Ulrika

  ”Du bör också spegla dig”

  Absolut. Och för att kunna spegla sig i predikningar får man först se om predikningarna rimmar med sanningen. All sann spegling utgår från sanningen som spegel.

  Han (inte Jareteg) som var i Vänerborg och lyssnade på Heidi Baker skriver:

  ”Hon (Heidi Baker) nämner att hennes ”predikan” skall utgå ifrån Hesekiel 47 i ställlet för det inplanerade, då hon fick en ingivelse från Gud efter bönen i början. Det intressanta är att hon nämner endast några enstaka verser i från detta kapitel vid några enstaka tillfällen. Mestadels handlade hennes ”predikan” om deras arbete i Mocambique bland fattiga barn. Och den absolut största delen (ca 1h om inte mer) handlade om en
  händelse där hon gick på grund med en båt och där vattnet började nå upp till midjan på henne. Här kopplade hon ihop denna händelse med skriftstället i Hesekiel 47. Vidare fortsatte hon med att hon upplevde hur Gud hjälpte henne ur denna situation via några fiskare som sedan blev frälsta. Det handlade i alla fall inte så mycket om tempelkällan och Israels gränser? Efter detta ingående bibelstudie började jag misstänka att hon i alla fall inte har lärandets gåva.

  Efter ett tag började det tydligt märkas (om man hölls sig neutral med vissa skeptiska glasögon) att hon anspelade mycket på känslor, hon repeterade vad hon sa vid många tillfällen, (nästan lite för mycket) drog ut på berättelsen för att skapa en viss spänning och stämning. Hon böjde sig ofta ner och vände sig till några barn som satt på golvet nära
  scenen. Hon hade lätt kunna berätta denna händelse om båtturen på en kvart om inte mindre istället för 1-1 ½ h. Poängen var i alla fall till slut som jag uppfattade det, att du behöver betala ett högt pris för att ta emot räddning/frälsning, i och med att hon behövde betala dessa fiskare en relativt stor summa pengar för att bli räddad jämförde hon detta med det pris en kristen behöver betala för att följa Jesus. Visst det kan finnas en poäng med det. Hon nämnde även att hon minsann har bott på 7-stjärningt hotell och åkt jet-plan osv. Men det är inget i jämförelse med att bli räddad av dessa fiskare? Då fick hon med denna information också!;) Hon gav ett intryck av att hon endast är en vanlig person som lider för sin tro, och gav vissa exempel på det. Så det är både skeppsbrott och dyra hotell! Ja, varför inte?”

  Vad i Heidis ”predikan” är sant?

  Jag menar inte att hon ljuger om allt hon berättar men på vad bygger en predikan? Människors livsberättelser?

  Du vet lika väl som jag att det endast är Guds ord som gäller som grund för en sann predikan och att evangeliet handlar om Golgata.

 • Nils

  En gång i tiden så blev min far och jag väldigt välsignade av att lyssna till Benny Hinn.
  Min far som gick fram till förbön (han bad ofta för andra också) och Hinn bad en kort bön som min far inte reflekterade nämnvärt över, men därefter så bad Sven Ahdrian en personlig bön över min far som han blev väldigt välsignad av.
  Han vittnade om detta till många han mötte senare.
  Pss. som Heidi Baker, så har det skrivits spaltkilometer av hur fel Benny Hinn är.
  Kanske hälften är sann, kanske mycket som inte är sunt.
  (Jag skulle knappast ge något i kollektboxen till de som förkunnar och lever i lyx.)

  Men skulle du förvägrat min far att uppleva välsignelse likt du gör med dina varningsskrivelser som även Jareteg gör ???!

  Jag skriver själv granskande och har synpunkter i lärofrågor, men vi bör lära oss något, åtminstone när Gud ansträngde sig till att använda en åsna för att förmedla något…
  Så varför göra som Jareteg ?

  Iofs. har det alltid funnits de som synes vara besjälade att strida mot sina egna syskon.

  När Billy Graham hade kampanj med en samlad kristenhet i Göteborg, så mobiliserade de få från Bällsta Maranata att dela ut flygblad utanför konferenslokalen Scandinavium hur falsk även denna kristendom var…
  På samma sätt uppträder en del ”kristna” nu också mot ”Awakening” och de kallade talarna.

 • Ulrika

  Nils,

  Mitt svar kan tyckas kort efter ditt förtroendefulla svar men tro mej, jag har läst och tagit till mig av ditt inlägg.

  Här väljer jag att bemöta :”Iofs. har det alltid funnits de som synes vara besjälade att strida mot sina egna syskon.”

  I det här fallet handlar det om att strida FÖR dem.

  En annan som strider FÖR dem är Forslund på Aletheia. Han gör samma sak för syskon som blivit blåsta av ledare. (…kan man kalla dem för ledare?….) inom trosförkunnelsen.

  Sedan väcks det intresse i mej när du skriver ”Jag skriver själv granskande och har synpunkter i lärofrågor”

  Vilka frågor då? Dela gärna det nu eller vid ett senare tillfälle.

  Har du egen blogg?

 • Janne Olofsson

  För det är enligt Bibeln omöjligt för en person som för tusentals till tro, hjälper fattiga och predikarr evangeliet att vara en falsk profet.

  Oj oj

  vilket snack

  De kristna som varit i riktigt syndiga kretsar och träffat lite folk på skuggsidan innan de blivit frälsta känner igen en viss typ av människa och hur lite TRO det är bakom storvulna men felaktiga ord. Finns inte en möjlighet att det ni följer har något som helst med Jesus vår Herre att göra. Ni kommer att få känna det till slut. God bless the Lords of the Worlds…

 • Kenneth Mäki

  Vad kommer hela grejen att gå lös på? Nån som vet? Hur finansieras det hela? Det måste ju kosta minst över miljonen (2 milj vad jag hört) att hyra arenan per kväll. Vidare resten på det, ex: bara gubben Bonke, uppskattar jag väl ska ha typ minst 100000 kr.

 • Ulrika

  Ingerlise bar på en längtan efter en bättre värld samtidigt som upplevde sin vardag trist och utan spänning. Hennes kollega gav henne böcker som ledde henne in i en annan dimension. Där kom hon i kontakt med en röst som lovade henne saker. Att hon skulle kunna hela sjuka människor, att hon var utvald och mycket älskad. Att hon skulle bringa mycket ljus och värme till många människor. Men vem var det egentligen hon talat med?

  https://litevardagstro.wordpress.com/

 • http://www.melkershoes.com Jan-Erik Melkersson

  ” Som sagt hävdar Bibeln aldrig någonstans att man kan identifiera onda andar genom hur folk beter sig på möten ” citat Mikael Grenholm
  Ett obegripligt påstående som kanske bottnar i Mikaels Grenholms sista mening
  ”Personligen har Heidi Baker inspirerat och uppmuntrat mig enormt mycket och jag ser verkligen fram emot att höra henne i Stockholm om en vecka”

  Det första citatet är ju helt enkelt inte sant för i Matt 24:24 talar Herren om att falska profeter ska komma;
  ”Ty människor som falskeligen säga sig vara Messias skola uppstå, så ock falska profeter, och de skola göra stora tecken och under, för att, om möjligt förvilla jämväl de utvalda”.
  Herren säger inget om var dessa falska profeter kommer att vara verksamma. En rimlig tolkning är väl att de är där de utvalda håller till, typ på kristna möten.

  Det andra citatet är en subjektiv upplevelse och är inte mer sann än att jag upplever motsatsen. Men en positiv erfarenhet av en person kan göra att man ”kopplar” bort andebedömningen och tar emot undervisning som man annars inte skulle gjort. Om Mikael Grenholm gjort det här vet jag inte eftersom jag varken hört eller läst nått av henne annant än youtube kllipp. För mig räcker dock det för att hålla mig borta från hennes undervisning.

 • SefastTronde

  Artikeln ger en bra motvikt till allt näthat, under förment kristet förtecken, som nu riktas mot Heidi Baker, utan någon som helst biblisk prövning.

  Hoppas att många kommer till Friends Arena, och att många vittnesbörd kommer ut från många, många som fått uppleva stor välsignelse!!!

  F.ö. förvånande att alla dessa självutnämnda ”väktare” inte tycks förstå skriftens tydligaste regler vad gäller prövning av profet/förkunnare, 1. att först förmana enskilt, 2. att inte utsläcka Anden, 3. att inte gå tillrätta mot bröder/systrar inför världen. Tvärt om jagar man nu snart sagt alla med karismatiska uttryck, med blåslampa, och med vilka subtila elakheter som helst.

  Inte undra på att vårt land lever i en andlig torka som främst uppvisar tillbakagång och världens alltmer tilltagande förakt.

 • Ulrika

  Vad säger du om att ansvariga inom ledningsgruppen en vecka innan eventet citat:”inte har läst någon av hennes böcker, inte lyssnat på någon av hennes predikningar, inte träffat henne,”?

  Jag skulle inte som du använda överord som ”hatiskt” men likgiltigt/ansvarslöst.

  Som att leda sina egna barn in i en okänd grotta utan att själv först gå före och säkra terrängen.

  ”andlig torka”? Det är mycket andlighet i de lokala församlingarna bland människor man känner och kan möta på ett naturligt sätt före och efter mötena.

  När Heidi och de andra åkt hem, vem tar deras ansvar för följdfrågor, reflektioner och annat som tillhör det bibliska gudstjänstlivet till?

  Du, Swärd, Grenholm? För det lär inte bli Baker o de andra som gör det.

 • Kenneth Mäki

  https://www.youtube.com/watch?v=983Sx7aZDRE&list=PLyx-P7OAipTPDYKgMDT5VJbQhmANpDcLh

  Fantastiskt Stefan! Är det sånt här trams du vill se mer av i Sverige?

 • Ulrika

  Arma, Arma människa. Å, vad man lider med henne. Kan ingen hjälpa henne? Fast då behöver hon antagligen själv uttrycka den viljan först? Vad säger hon när hon ligger på golvet? Min dator saknar ljud. När man tittar noga på hennes kropp när hon ligger ner syns det mellan andningarna ryckningar i magen och nedre ryggen. Det är tecken på sådant som man inte för allt i världen vill ha i sig.

  Det enda kärleksfulla att göra när hon kommer hit, om hon kommer, är att några som varit med om utdrivning erbjuder henne hjälp. Missionärer från länder där det ockulta förekommer mycket är vana att ge sådan hjälp. Om hon fick bli fri skulle hon kunna vara till mycket stor välsignelse som vittne.

 • http://www.melkershoes.com Jan-Erik Melkersson

  Vi, de du kallar ”självutnämnda väktare”gör som bibeln säger, vi varnar för det vi tror är fara och det är upp till dig och andra att ta varningen på allvar eller låta bli. Det är bibliskt att döma de som är innanför eller påstår sig vara det 1 Kor 5:12
  Du dömer du också men du dömer den förkunnelse eller brist på förkunnelse vi bland annat ser i videon ovan, som gott. Jag respekterar det men jag håller inte med dig.

 • http://www.melkershoes.com Jan-Erik Melkersson

  Vi, de du kallar ”självutnämnda väktare”gör som bibeln säger, vi varnar för det vi tror är fara och det är upp till dig och andra att ta varningen på allvar eller låta bli. Det är bibliskt att döma de som är innanför 1 Kor 5:12
  Du dömer också men du dömer Heide Baker som en trovärdig förkunnare.

 • Kenneth Mäki
 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Hej Jan-Erik! Du verkar missförstå mig. Min poäng är att varken Matt 24:24 eller något annat bibelord talar om att kriteriet för vår urskiljning ska vara fysiska beteenden – skakningar, gråt, skratt eller liknande – utan istället bekännelsen till Jesus och om man bär god frukt i sin tjänst. Det är alltså irrelevant hur Heidi beter sig när hon predikar, frågan är om hon predikar Evangeliet och om folk kommer till tro och blir befriade från fattigdom genom hennes tjänst. Vilket är fallet.

  Gud välsigne dig!

 • http://www.melkershoes.com Jan-Erik Melkersson

  Tack för svar Micael!

  Jag tror mig förstå hur du tänker men jag ser det så att det är frågan om andebedömning och den har inga gränser för hur den går till. Bara av att se videon ovan med Heidi Baker borde för de flesta vara ett givakt att det inte är som det ska. Hon har inte kontroll över det som sker, och folk sitter i bänkarna och skrattar åt henne!

  Skickar med en länk till en video med David Wilkerson där han i slutet av mötet gråter över möten där också människor kryper på golvet.

  https://www.youtube.com/watch?v=IrpW6Xctg8Q

  För mig är det tryggare att luta sig mot David’s tankar än mot din försäkran att allt är som det ska, även fast den är välvillig och uppriktig.
  Det sagt, att människor blir frälst genom hennes predikan säger oss att Gud kan använda vem han vill som medel till frälsning, för han ser till den som söker mer än till vem predikanten är, tack och lov! Han fick ju till och med Bileams åsna att predika och stenar att ropa om det behövs.

  Var välsignad Micael!

 • uffe l

  För en stund sen råkade jag hamna på Ewakening Europes livsändning. Just då skulle alla räkna till tre och sedan skulle Anden falla. Ytterst tveksamt. Som om människor skulle kunna styra hur den vill verka. Anden blåser vart den vill, inte nödvändigtvis som vi vill. Bara en reflexion så här i natten.

 • Ulrika

  Hej,

  ”Anden blåser vart den vill,”

  Sant, Tror att du läst från Joh 3:8 ”Vinden blåser vart den vill, och
  du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den
  far.”

  ”en reflexion”

  Reflektioner är första steget i tanken/känslan: ”Det är någonting i det som talaren säger eller gör som inte stämmer.”

  Utan reflektioner sväljer man vad talaren säger och gör oavsett i vilken grad denne predikar rent eller inte.

  Sedan leder reflektionen till att man söker i Bibeln (Sanningen) efter svar kring det man reflekterat över.

  I 1 Kor 2:11 står det: ”För vilken människa vet vad som finns i människan, utom människans ande som finns i henne? Så vet ingen heller vad som finns i Gud utom Guds Ande.”

  Du skriver: ”Som om människor skulle kunna styra hur den (Anden) vill verka”

  Din reflektion har alltså fullt stöd i Bibeln och därmed har din vilja att reflektera bevarat dig i sanningen.

  Jesus ber i Joh 17:17″Helga dem genom din sanning, ditt ord är sanning.”

 • uffe l

  Tack för dom orden.

 • Inge

  Man kan ha delade meningar om detta, men när jag läser alla kommentarer nedan då tänker jag på vad Paulus skriver i Fil 2:15-18 där han i vers 18 skriver:
  ”Än sen? Kristus blir på ett eller annat sätt predikat, för syns skull eller uppriktigt, och det är jag glad över. Och jag vill fortsätta att glädja mig.”
  Jag och min fru deltog i mötet på lördagen, vi hade bjudit med vår ofrälsta son med familj, Vi ber ju för dem och deras små barn att de skall finna en tro på Gud. Vi ber speciellt att barnen skall hitta bra kompisar då de nyss flyttat och samtidigt börjat i en ny skola. Barnen hade speciella barnmöten där de delades i mindre grupper om ca 10 barn. Och sannolikheten att barnen skulle träffa någon de redan känner i dessa små grupper när våra barn dessutom kommer från en annan stad är troligen inte så stor.
  När jag sedan hämtade mitt barn-barn sa han att sin bästa kompis från skolan var med i samma grupp! En kristen familj hade nyss flyttat till samma stadsdel som vårt barn-barn och de hade hamnat i samma klass i skolan och nu hamnade de i samma barngrupp på mötet. Gud är god Han svarar på bön och ser till hjärtats längtan.
  För oss är detta ett bönesvar att vårt barn-barn hittat en troende kompis och ett tecken på att Gud värkar i det lilla som i det stora, är med oss även om allt inte är perfekt och motiven inte alltid är 100% så kan vi likt Paulus säga: ”Än sen? Kristus blir på ett eller annat sätt predikat, för syns skull eller uppriktigt, och det är jag glad över.”
  Jag vill tacka Gud för varje initiativ där man samlas för att predika Kristus och göra Honom känd.

 • http://www.melkershoes.com Jan-Erik Melkersson

  Ja verkligen Gud är God och han hör bön!
  Men att fördenskull säga ”Än sen” Fil 1:18, åt förkunnelsen som om den spelar mindre roll är att missa Paulus poäng.

  Paulus förbannade de falska förkunnarna i Galatien för att de predikade en annan Jesus. I Filipperbrevet gör han inte det därför att det inte fanns anledning att kritisera deras undervisning, den var sann. Han kritiserar dem inte för falsk lära men för felaktiga motiv. Paulus låter sig inte att falla i frestelsen att förbanna när det inte finns orsak. Det kan vara samma personer han hävisar till senare i kapitlet 2:21 ”Allasammans söka det sitt eget inte vad som hör Kristus till” alltså de var själviska.

  Det som ska prövas är både motiv och att förkunnelsen är sann. Där har ingen av oss tolkningsföreträde utan vi får gå efter vad vi ser och hör. För oss som för förkunnarna i Filippi gäller det att ha rätt motiv, vi när vi bedömer dagens förkunnare, vare sig vi dömer dem som vara rätt inför Gud eller som att vara fel.

 • Claes Karlsson

  Vet rätt lite om Mrs Baker men om man vill göra en trovärdig granskning så måste man prata med de verkar och bor i, som i detta fallet, Mocambique. Kanske även göra besök. Jag har läst rätt graverande anklagelser mot hennes arbete och framför allt dålig dokumentation kring de som hänt, döda som uppstått. Det gör mig tveksam, även antalet församlingar låter extremt märkligt. Om det nu är så att det är överdrifter och rena falsarier så duger det inte att låta en person som redan har en okritisk uppfattning avgöra om något är rätt eller fel. Åk tid och kolla, prata med missionärerna i landet. Inte en person, utan flera. Vanligt forskning helt enkelt. tål det granskning? Kanske, kanske inte.

 • Tomas

  Skämtar du med mig? Det kan ju vara en annan Jesus som hon predikar och hon kan ju ha en annan Ande och ett falskt evangelium. Nu vet jag att Heidi har en annan Jesus och hon har en annan Ande än den Helige Ande, dessutom har hon ett annat evangelium som hon predikar. Kolla in det jag skrev i”Varför var det så tyst angående Awakening i Stockholm”. Andens frukt är Självbehärskning och självkontroll och det är Andens som skrivit bibelns ord.

  Gal 5:22 Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet,
  Gal 5:23 trohet, mildhet och självbehärskning.

  2Ti 1:7 Ty den Ande som Gud har gett oss gör oss inte modlösa, utan är kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.

  1Co 14:32 Och profeternas andar(gr. ANDE) underordnar sig profeterna.
  1Co 14:33 Ty Gud är inte oordningens Gud utan fridens.

  Eph 5:18 Och dricken eder icke druckna av vin; ty därav kommer ett oskickligt leverne. Låten eder fastmer uppfyllas av ande,

  Det är INTE förbjudet att drick ett glas vin enligt skriften. Det som är förbjudet är att BLI BERUSAD för då beter man sig INTE SJÄLVBEHÄRSKAT och då kan man göra en massa dumheter. Att bli fylld av Anden kan alltså INTE betyda att man blir okontrollerad och som berusad, utan fastmer SJÄLVBEHÄRSKAD som Jesus var.

  https://www.youtube.com/watch?v=YOyFKSVxnSA

  https://www.youtube.com/watch?v=9DM5FmZxBQI

 • Kvickrot

  När jag tar del av diskussioner som denna får jag verkligen ingen lust att söka mig till kristendomen. Folk verkar mest använda Jesus för att slå varandra i huvudet med.